MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 11, 2025 12:59 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kamera DVD
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cześć,
mam pytanie do ewentualnych użytkowników cyfrowych kamer DVD.
Jakie są wady i zalety uzytkowania takiego sprzetu. Czy każdą płytke można odtworzyć w dowolnym DVD? Czy rozmiar płytki jest standardowy czy mniejszy?
Czy są ograniczenia na długość czasu nagrywania pojedynczej sekwencji video (tzn czy obraz jest jakoś buforowany czy rzeczywiście nagrywany na bieżaco)?
Jak jest z odtwarzaniem tzn z przewijaniem na podglądzie. Czy tylko mozna skakać do scen i czy tworzone są automatycznie przy starcie/stopie nagrywanai?
Jakieś inne zalety lub wady? Na razie takie kamery robią chyba tylko Sony i Panasonic.
Może jest jakaś dobra strona opsująca tą technologie zapisu na kamere.
Pozdrawiam
futrzak

Tytuł: Re: Kamera DVD
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Futrzak pisze:
Cześć,
mam pytanie do ewentualnych użytkowników cyfrowych kamer DVD.
Jakie są wady i zalety uzytkowania takiego sprzetu. Czy każdą płytke można odtworzyć w dowolnym DVD?

Niektóre domowe DVD nie czytają płyt DVD-R i/lub DVD-RW. Jeśli nie czytają tylko RW, to zostaje Ci nagrywanie wyłącznie na jednorazowych płytach.

Futrzak pisze:
Czy rozmiar płytki jest standardowy czy mniejszy?

Zwykle jest standardowo mniejszy, czyli są to płyty 8 cm.

Futrzak pisze:
Czy są ograniczenia na długość czasu nagrywania pojedynczej sekwencji video (tzn czy obraz jest jakoś buforowany czy rzeczywiście nagrywany na bieżaco)?

Jedno i drugie. Bufor jest, ale ze względów czysto technicznych [na wypadek mocniejszego potrząsania kamerą nagrywanie jest przerywane, i wznawiane po ustabilizowaniu kamery lub zapełnieniu bufora. W normalnych warunkach obraz i dźwięk są zrzucane na płytę na bieżąco. W przypadku gdy zapełni się bufor a kamera dalej nie uzyska stabilizacji, masz po sekwencji [w przypadku wypasionych modeli], lub po całej płycie [w przypadku niższych i mniej sprytnych modeli].

Futrzak pisze:
Jak jest z odtwarzaniem tzn z przewijaniem na podglądzie. Czy tylko mozna skakać do scen i czy tworzone są automatycznie przy starcie/stopie nagrywanai?

Zależy od wypasu określonego modelu.

Futrzak pisze:
Jakieś inne zalety lub wady?

Gorszy obraz i dźwięk niż w większości kamer zapisujących np na MiniDV, a kosztujących porównywalne pieniądze. Upierdliwie długa operacja "finalizacji" płyty DVD, bez której filmu nie da się odtworzyć poza kamerą [trwa do 3 minut na DVD-R, i do 15 minut na DVD-RW, więc oczywiście kłamie reklama która pokazuje typa, który odtwarza sobie na TV/DVD film zaraz po jego nagraniu]. Bardziej prądożerne niż DV i miniDV. No i wreszcie - jest to po prostu nieco nonsensowne rozwiązanie. Film który ma się do czegoś nadawać i tak zrzuca się na kompa i tam odpowiednio montuje. A chcąc obejrzeć film na żywca bez obróbki, wystarczy kamerę podpiąc wyjściem analogowym bezpośrednio do telewizora, i już... Może jestem dziwny, ale nie ufam technologiom, które nie otarły się nigdy chociażby o zastosowania półprofesjonalne. Bezpośredni zapis na płyty to głównie chwyt marketingowy.

Tytuł:
Jaką tanią kamerę (obecnie używam od 10 lat Panasonic VHSC) zatem polecałbyś na mój wyjazd Pickupem dookoła Europy, żeby Wam potem pokazać w ładnych kolorach jak było ?

Tytuł: Re: Kamera DVD
Klubowicz

Numer GG: 267496
TrickyKid pisze:
Futrzak pisze:
Jakieś inne zalety lub wady?

Gorszy obraz i dźwięk niż w większości kamer zapisujących np na MiniDV, a kosztujących porównywalne pieniądze. Upierdliwie długa operacja "finalizacji" płyty DVD, bez której filmu nie da się odtworzyć poza kamerą [trwa do 3 minut na DVD-R, i do 15 minut na DVD-RW, więc oczywiście kłamie reklama która pokazuje typa, który odtwarza sobie na TV/DVD film zaraz po jego nagraniu]. Bardziej prądożerne niż DV i miniDV. No i wreszcie - jest to po prostu nieco nonsensowne rozwiązanie. Film który ma się do czegoś nadawać i tak zrzuca się na kompa i tam odpowiednio montuje. A chcąc obejrzeć film na żywca bez obróbki, wystarczy kamerę podpiąc wyjściem analogowym bezpośrednio do telewizora, i już... Może jestem dziwny, ale nie ufam technologiom, które nie otarły się nigdy chociażby o zastosowania półprofesjonalne. Bezpośredni zapis na płyty to głównie chwyt marketingowy.

Michał, kup sobie dobrą kamerkę formatu MiniDV i kartę z oprogramowaniem do montażu nieliniowego, bo nagrywarkę DVD zapewne już posiadasz. Będziesz zadowolony [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Powiedzmy, że mam budżet około 1200-1600 PLN. Ale chciałbym, żebyście byli zadowoleni z moich filmów, wieczorny Paryż lub Barcelona, wschód nad Atlantykiem, noc w Monte Carlo. ;)

Tytuł:
Klubowicz

Bodzio pisze:
Powiedzmy, że mam budżet około 1200-1600 PLN. Ale chciałbym, żebyście byli zadowoleni z moich filmów, wieczorny Paryż lub Barcelona, wschód nad Atlantykiem, noc w Monte Carlo. ;)

Ja Ci nie pomogę, bo po zakupie mojej kamerki MiniDV z 20-krotnym zoomem przestałem śledzić rynek. Wiem, że dobre zbliżenie optyczne to podstawa - pozostałem parametry generalnie się pomiędzy różnymi markami nie różnią. Jedyne, czego mi brakuje, albo do momentu zakupu nagrywarki DVD brakowało, to aktywnego wejścia DV. Teraz to już nie ma znaczenia. Jakość obrazu i dźwięku zadowala mnie, a moje zabawy ze sprzętem i filmem widzieliście już w trzech klubowych teledyskach.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Może Cię namówię na wspólny wypad do Media lub w inne miejsce ?
Oczywiście jak będę niedługo w Warszawie ...

Tytuł:
Klubowicz

Bodzio pisze:
Może Cię namówię na wspólny wypad do Media lub w inne miejsce ?
Oczywiście jak będę niedługo w Warszawie ...

W miarę możliwości jestem do dyspozycji [cool] Przyjedź karetką [oczko] [ok]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
W Warszawie porysowano mi już lakier na samochodzie.
Nie lubię tej trasy, dlatego wykonuję ją od 24 do 3.30.
Mam jedno auto co spełnia wymagania, granatowe,
wielkości 114, może mniej wygodne ale dużo cichsze.
I tą właśnie Lancią przyjadę, pozdrawiam.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Mam propozycje... powróćmy do mojego pytania ;) [zlosnik]
Dzieki za opinie TrickyKid.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
Jestem zwolennikiem rozwiązań "good enough" więc jak mogę tanio kupić kamerę wystarczająco dobrą to po co pakować się w rozwiązania nowe i niesprawdzone ?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00