MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 6:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Minivan
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cześć,
zastanawiam sie nad zmianą autka dla rodziny na coś większego.
Patrzyłem sobie na nowa B klase i całkeim toto fajne. Sporo większe niż A, ale też sporo droższe. Jakość wykonania bardzo dobra jedyny (na razie mi znany) aczkolwiek powazny mankament to koło zapasowe w polskiej wersji homologacyjnej. Nowa A i B klasa mają dwupoziomowa podłogę. Sęk w tym że jak jest koło to podłoga schodzi na skos a nie do poziomu. W innych krajach po prostu nie ma zapasu tylko uszczelniacz opon. W sumie jak teraz nie ma problemu z serwisem, lawetą czy nawet sklepem oponiarskim po drodze to po co to wozić? Jeszcze auta mają Asistance (Mobilo) na 4 lata. Ja bym napewno wywalił je do garażu.
Generalnie jednak zaporą jest cena tego auta więc rozważam inne np Corolla Verso (niezbyt duży bagażnik, podłokietnik dla kosmitów i słaba widoczność do przodu), Zafira II (pierwsza bardzo mi sie podobała czekam więc na nową. Kiedy premiera?) i Reanult Scenic (ale nie krótki tylko Grand Scenic. Wydaje się fajne autko z mnóstwem bajerów przydatnych rodzince w podrózy tj schowki, skrytki, foteliki, lutereczka,zasłonki, mnóstwo poduszek itp.) Niestety od renault odstrasza mnie jego wykonanie. Na pierwszy rzut oka plastik taki sobie i spasowanie elementów dosyć kiepskie. Poza tym bardzo nie podobają mi się przełaczniki świateł, spryskiwacza itd. Są za krótkie i trzeba gdzieś gmerać za kierownicą. Zbieram jednak opinie o tym własnie modelu bo Cena Czyni Cuda [zlosnik]
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł: Re: Minivan
postmistrz
Awatar użytkownika

Futrzak pisze:
Corolla Verso (niezbyt duży bagażnik, podłokietnik dla kosmitów i słaba widoczność do przodu),

Mi się podoba, zarówno design jak i jakość. Do tego dobry silnik D-4D. Jeździłem testowo i niestety wykryłem poważny mankament, który był przyczyną, że autka nie kupiłem - cholernie twarde zawieszenie. Jadąc z tyłu czułem się jak w wozie drabiniastym, a w końcu tam ma jeździć dziecko!

Cytuj:
Zafira II (pierwsza bardzo mi sie podobała czekam więc na nową. Kiedy premiera?)

Pierwsza miała koszmarne wnętrze, takie, że jak wsiadam do Zafiry kumpla w doskonałym nastroju, to po 1 minucie chce mi się wyć, a po kolejnych mam myśłi samobójcze. Ale 2,2 diesel bardzo dobrze radzi sobie z tym wozikiem i nie wali po kieszeni. Jak dotąd kolega nie narzeka na awaryjność ... ale pracuje w Oplu, więc co ma narzekać.

Cytuj:
Reanult Scenic (ale nie krótki tylko Grand Scenic. Wydaje się fajne autko z mnóstwem bajerów przydatnych rodzince w podrózy tj schowki, skrytki, foteliki, lutereczka,zasłonki, mnóstwo poduszek itp.)

Miałem dwa (poprzednie modele). Ogólnie OK, ale jakość wykonania słaba. Do obecnego granda też się przymierzałęm i miałem dci 120KM na kilka dni do testu - NIE. Tragiczna ergonomia, co jest nie do przyjęcia w vanie. Wykonanie durzo gorsze niż w poprzednich modelach. I do tego cena - grand z dci z gadżecikami które wymieniłeś to około 100k PLN. Nie za nadmuchanego, francuskiego kompakta.

Jeździłem też 307 SW i też odradzam - jakość gorsza niż w renault. Mi natomiast spodobał VW Touran, rzuć na niego okiem, a jak będziesz chciał kupić VW to do mnie zadzwoń.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
cholernie twarde zawieszenie

Mi to nie przeszkadza,, przyzwyczaiłem się w A. Byleby wytrzymało nasze polskie dziury. Niestety nawet maksymalna regulacja fotela w Corolli nie pozwala na okreslenie gdzie auto sie konczy. Bagaznik jest maly jak na tak duże auto. Podłokietniki mają szerokość jakieś 3 cm. Serio [totalszok] [szok] :o

Bukol pisze:
Pierwsza miała koszmarne wnętrze

Niestety to samo co w Zafirze jest w Touranie. Wieje typową Volkswagenowską nudą. Kiedy oni to zmienią? Nie da sie przeciez patrzeć ciągle na to samo. Czy wsiada sie do Lupo (Foxa), Golfa, czy Phaetona bez róznicy.... no może poza drewnem i skóra na desce. Poza tym wydaje mi się że VW liczy sobie troche za duzo za znaczek dla ludu [oczko] ale salon odwiedze... czemu nie.

Nowa Zafira ma o niebo ciekawsze wnetrze i jasniejsze. Stara moze nie zachwycała designem ale była solidna. Jeżdziłem Zafirą w wakacje i nie cackaliśmy sie z tym autkiem zbytnio. Mocno dociążony dawał rade i spisywał się znakomicie. Bagażnik był załadowany na maksa plus 4 osoby. Bagaże wrzucalismy bez obaw że coś sie urwie czy zepsuje. Wydawał się bardzo solidny i trwały a przy tym nieźle sie nim jechało.

Bukol pisze:
jakość wykonania słaba

Tego sie obawiam w Scenicu i niestety to widać gołym okiem. Najpierw odwiedziłem salon MB a potem Renault i trochę byłem tym wykonaniem zażenowany. W końcu Renault nie jest kiepska marką. Cena nie jest aż tak wysoka. Mają promocje a poza tym sporo jest aut na wtórnym rynku z małym przebiegiem. Myśle że to jednak nie wróży dobrze skoro premiera nowego modelu była raptem rok temu.

Zobaczymy. Poszukam w innych salonach.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jak mowi Bukol.Zadnego Renulaut,Toyoty czy Opla! Wszystkie maja słabe silniki Diesla szczegolnie reno i opel.Znaczna utrata wartosci i za ta kase sa słabo wykonczone i małe wyposarzenie.Jeszcze MB jest ładne i dobrze zrobione i nprawde sa dobre materiały i wykonanie.Ogladałem to cudo w salonie -180 CDI za 120 tys :o :evil: Auto piekne ale w srodku nie jest jakos extremalnie przestronne-jakos mi sie wydawało ze jest w srodku za mało miejsca nad głową...Za VW przemawia super jakosc i silnik TDI ktory jest nawet mniej usterkowy od CR.Poza tym TDI to sa jedne chyba diesle ktore mają nadwyzke mocy w stosunku do deklaracji producenta co dobrze swiadczy o jakosci tych motorkow.Inna sprawa se sa tuningowane na ponad 200KM do wyscigow na 1/4 mili i praktycznie jest to jedyna marka auta wykorzystywana do tego zadne inne-to daje do myslenia...

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Jak mowi Bukol.Zadnego Renulaut,Toyoty czy Opla! Wszystkie maja słabe silniki Diesla szczegolnie reno i opel.Znaczna utrata wartosci i za ta kase sa słabo wykonczone i małe wyposarzenie.Jeszcze MB jest ładne i dobrze zrobione i nprawde sa dobre materiały i wykonanie.Ogladałem to cudo w salonie -180 CDI za 120 tys :o :evil: Auto piekne ale w srodku nie jest jakos extremalnie przestronne-jakos mi sie wydawało ze jest w srodku za mało miejsca nad głową...Za VW przemawia super jakosc i silnik TDI ktory jest nawet mniej usterkowy od CR.Poza tym TDI to sa jedne chyba diesle ktore mają nadwyzke mocy w stosunku do deklaracji producenta co dobrze swiadczy o jakosci tych motorkow.Inna sprawa se sa tuningowane na ponad 200KM do wyscigow na 1/4 mili i praktycznie jest to jedyna marka auta wykorzystywana do tego zadne inne-to daje do myslenia...

co do silników diesla w renaultach nie możesz mieć żadnych zastrzeżeń!! osobiście jeżdzę renault clio z silnikiem 1,5dCi i uważam że nie ma lepszego silnika o podobnych rozmiarach i tych parametrach. a przy okazji jest bardzo cichy w porównaniu np do fordów, VW, i innych diesli. No i w sumie spalanie tez ma kapitalne bo na trasie i do 3 literków schodzi. Co do wiekszych dCi renaulta koleżanka z siasiadniego domku ma nowego Scenicka 1,9dCi i uważam że kapitalnie sie silniczek zachowuje. Chodziaż ja mam jeszcze Mondeo 2,0 TDCI no i jest duzo szybszy, zrywniejszy przy tym samym splaniu. Co do minivanów, to mnie ogólnie nie bawią takie sprawy jak już cos to jakaś piękna amerykańska salonka:) to jest fajny wóz. A duzo bardziej niż minivana wolałbym duże kombi np mondeo, accorda. Są one żwawe, cudownie sie prowadzą, a przy tym mają bagażniki takie same albo i wieksze niż minivany!!!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

runcajs pisze:
Co do minivanów, to mnie ogólnie nie bawią takie sprawy jak już cos to jakaś piękna amerykańska salonka

Jak będziesz mieć dzieci to zmienisz zdanie ;) [zlosnik]
A tak serio to po prostu chce zamienić A na coś większego. Jak bym miał kupować kombiaka to mam jednego kandydata którego bym kupił od reki... Skoda Octavia II dieselek. Ojciec ma nowego sedana i jestem pod wrażeniem tego auta. My natomiast szukamy minivana bo uwazam je za praktyczniejsze niż kombi. Poza tym w Warszawie gdzie jest mnóstwo duzych aut widoczność ma swoją cenę. Nagle wysypało sie pełno ponadwymiarowych aut i w takim niskopodłogowcu ;) słabo się manewruje. Wole widzieć jednak coś ponad dachami pozostałych aut.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

runcajs jak tak chwalisz DCI to jedz na hamownie i zobaczysz ile jest z deklarowanej mocy.....Te motorki sa dobre nie przecze-chodza ładnie ale jak to jest clio czy cos.Ogolnie francuzy maja te morory lipne.Przykładem sa auta ktore powinny miec 90 km a miały 78-82 km.I teraz wyobrazcie sobie 82 km w peugeocie 307 -z 5 osob na pokładzie i do tego właczyc klime i pozamiatane,nie ma czy jechac.....Ja mam zaufanie do silnikow VW i CDI mercedesa.Te nowe z BMW tez sa niezłe.Jesli takiego diesla da sie Chipowac i sa przyrosty mocy i te silniki dalej chodza to znaczy ze jak sie bedzie jezdzic na serii rozsadnie to wytrzyma długo.Jak taki nowoczesny diesel francuski nie trzyma mocy fabrycznej to chyba daje do myslenia co?

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

NIe wiem jak jest na hamowni, za to wiem jak jest na drodze. Mój drugi Scenic to był właśnie dci 1,9 mocy 105KM i dawał radę bez problemów. Nie prowadzil się jak 85 konne auto [zlosnik] . Poza tym, do Renault'a moża kupić dci 120KM (1,9) lub mocniejsze (2,2 - chyba nie do scenica). Faktycznie silniki dci są cichsze, w końcu jest to common rail. Volkswagenowskie tdi zawsze uchodziły za głośne, ale muszę powiedzieć, że w Superbie jest znacznei ciszej w środku niż w tamtym scenicu, ciszej niż w nowej lagunie dci.

Co do design'u wnętrz: faktycznie z VW wieje nudą. Kasia gdy pojechaliśmy do salonu VW przymierzyć się do Tourana uciekała w niego w popłochu [hehe]. Ale coś za coś - scenic ma ładne wnętrze, miłą dla oka kolorystykę, co z tego skoro do bani jest ergonomia, tragiczne fotele i jakość. Wolę solidną nudę niż wyrafinowany bubel.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł: Re: Minivan
Klubowicz

Numer GG: 267496
Futrzak pisze:
Cześć,
zastanawiam sie nad zmianą autka dla rodziny na coś większego.

Cześć,

Może O319? [oczko] [cool]

Pozdrawiam

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Moj clio ma przejechane 80 tyś jest to socjetka i jeżdzi z towarem i mimo że ma 80 km to jak załaduje 4 beki po 60l jeszcze jakies towar i druga osobe to clio radzi sobie świetnie wiec nie wiem dlaczego jestes taki zrażony do renaultów. może kiedyś jakaś baba ci wjechała w d... renaultem ( bez obrazy) ale wiem że jak miałem VW polo to jak był pusty to szedł jak burza ale jak go załadowałem to lewdwo z miejsca ruszał czego w clio sie nie zauważa!!! Futrzak nie uważam żebys zauważył weielkiej róznicy miedzy dużym combi a minivanem a Skoda Octavia II jest z tego co słysząłem po znajomych mechanikach świetnym wyborem!!! tylko ma słabe zawieszenie, bo to jest zawieszenie ze starego juz teraz pasata i sie strasznie szybko rozlatuje ale wymieniasz i jedziesz dalej:D

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Może O319?

A załatwisz mi gwarancje? ;) [zlosnik]
Pozrdrawiam
Futrzak

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Futrzak pisze:
Sebian pisze:
Może O319?

A załatwisz mi gwarancje? ;) [zlosnik]
Pozrdrawiam
Futrzak

Chyba jak łykniesz z muzeum MB [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Byłem dziś w Oplu i zacząłem sie zastanawiać czy jest sens czekać na nową Zafirę. Bedzie pod koniec lipca lub nawet sierpnia. Ale nie o czas mi chodzi. Po prostu popatrzyłem sobie na zdjecia nowego modelu i nie podoba mi sie bardziej niż stary. Ma troche nowszy kokpit i stylistyke nowej Astry ale wazniejsze sa dla mnie wzgledy praktycze. A tu przewagi nie ma. Wszystko jest bardzo podobne jak w starej wersji. Zawieszenie, silniki, wyposażenie, system flex7 itp itd. Napewno nowa bedzie droższa a teraz na starą są jeszcze obniżki. Może to jest okazja? Jedynie przy odsprzedaży miałbym większy problem bo auto miałoby ten sam rocznik co Zafira II a jednak starszy model. Musze to przekalkulować.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Hmmmm no o zafirze nowej to nie powiem ci za duzo . Ale kolega ma starą ma tą chyba 1,8 na gazie 125 koni czy cos takiego. No auto praktyczne ale tylko przy 5 miejscach bo przy 7 nie masz bagażnika( no może plecak wsadzisz) ale ogólnie autko bezawaryjne przyjemnie sie prowadzi no i buta ma ładnego. Co do stylistyki i wykonania mozna miec jedynie zastrzeżenia. Tzn jeśli ci sie podoba bryła to ok!! bo mi nie:D co do wnętrza to fotele sa wygodne i sie wygodnie bez zmęczenia podróżuje, fotele w jego wersji wobszyte dobrym materiałem ale to jest wersja jedna z najbogatszych bez skóry. jedyne moję zastrzeżenia to do kokpitu który mi nie leży w zupełności. Ale ogólnie autko fajnę.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

runcajs pisze:
Futrzak nie uważam żebys zauważył weielkiej róznicy miedzy dużym combi a minivanem

Ot co - mądre słowa. Minivan to nic innego jak nadmuchany compakt za cenę ... mocno wygórowaną. Genialna strategia marketingowa wymyślona przez Renault - jak sprzedać Megana o 30-40% drożej? No i sam 2 razy wpadłem w tą pułapkę. Ale więcej tego błędu nie zrobię. Abstarchując od wysokiej pozycji za kierownicą (co jest kwestią gustu), to nie widzę plusów w stosunku do kombi, n.p. Passata czy Avensisa. Cena porównywalna, bagażnik w kombi będzie większy i praktyczniejszy (bo głębszy, lepszy na rowerek itp). Jazda na trasie bardziej ekonomiczna (aerodynakima), lepsze właściwości na zakrętach (niżej środek ciężkości). Sam stałem przed podobnym dylematem rok temu i wybrałe Skodę Superb (za cenę Grand Scenika, Verso, Zafiry itp). Jestem zadowolony.

Cytuj:
tylko ma słabe zawieszenie, bo to jest zawieszenie ze starego juz teraz pasata i sie strasznie szybko rozlatuje ale wymieniasz i jedziesz dalej:D

Nie rozumiem? Zawieszenie od starego Passata jest słabe? Mam w Superbie takie, przez rok zrobiłem 50tyś, do domu mam drogę łączoną: płyty monowskie + gruntowa i jak dotąd nic nie stuka, kompletny brak luzów. A Octavia jest w końcu lżejsza.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00