MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 9:36 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,2738253.html

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Ja w pierwszych dniach działania ebay.pl wiedziałem, że będzie z tego jakaś hryja, bo Amerykanie strasznie pokpili sprawę ze wszystkim. Zero rozeznania w rynku, i posadzenie przy sterze najmniej odpowiedniego człowieka jakiego mogli znaleźć. Rynek aukcji internetowych w Polsce jest za bardzo dojrzały, aby serwis aukcyjny mógł prowadzić i rozwijać ktoś, kto dopiero uczy się co to są aukcje przez net.
Allegro w zasadzie od początku swojego działania [1999] ma w swoim zespole człowieka, który jest ex-gliniarzem z wydziału przestępczości gospodarczej. Pięć i pół roku później, na Allegro nie ma co marzyć o bezpieczeństwie zakupów bez całego sztabu odpowiednio przeszkolonych ludzi [w dziedzinie prawa i technik informatycznych] ściśle wspólpracujących z organami ścigania. Ebay.pl obecnie nie ma do tej funkcji NIKOGO.

Ostatnio zmieniony śr cze 01, 2005 3:14 pm przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
(...) posadzenie przy sterze najmniej odpowiedniego człowieka (...)

Za to pewnie jest dobrze urodzony albo dobrze ożeniony [hehe]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
TrickyKid pisze:
(...) posadzenie przy sterze najmniej odpowiedniego człowieka (...)

Za to pewnie jest dobrze urodzony albo dobrze ożeniony [hehe]

Nie wiem, pamiętam za to, że zasynął w branży doprowadzeniem do plajty jakiegoś całkiem niezłego serwisu www.

Użytkownicy przyzwyczajeni do rozbudowanych, zagranicznych wersji platformy aukcyjnej mogą się poczuć zawiedzeni: polski serwis ma wyjątkowo uproszczony charakter, ponieważ, jak stwierdził Przemysław Pluta z eBay Polska „na razie staramy się przede wszystkim wyedukować użytkowników”.

Żródło : http://www.enter.pl/info/archiwum.asp?id=3446

I to mówi człowiek, który sam ledwo kuma co się dzieje na aukcjach...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Za: http://www.webinside.pl/news/1216
"(...) w każdym kraju szczegółowe oczekiwania i potrzeby są nieco inne."
Dlatego z reguły startujemy z możliwie prostą giełdą, jakby "czystą kartą", którą następnie wzbogacamy o funkcje, których domagają się użytkownicy. Np. giełda szwedzka - mimo znanej otwartości społeczeństw nordyckich na nowe technologie, wręcz fascynacji nimi - wygląda dokładnie tak samo, jak polska. "
Mała sprzeczność? :roll:
A miała byc druga Japonia... [zlosnik]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior

Rzeczywiście, wielka wina eBay-a, że nie wzięli pod uwagę, że w naszym kraju prawie każdy jest w stanie oszukać prawie każdego w prawie każdej chwili i przez prawie cały czas tylko się szuka jeleni. :-)

Na eBay-u us i de mam po 5 latach ponad 400 transakcji i nie zetknąłem się z ANI JEDNYM OSZUSTWEM.

My się lepiej zajmijmy sobą, a nie pouczajmy innych. Sorry, jeśli to brzmi mocno, ale jesteśmy chorym społeczeństwem od góry do dołu i od prawa do lewa.

Tyle narzekań w tym pięknym dniu dziecka :-)

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Na eBay-u us i de mam po 5 latach ponad 400 transakcji i nie zetknąłem się z ANI JEDNYM OSZUSTWEM.

A ja na ebay.com "kupiłem" w swoim życiu jedną rzecz, i gdyby nie skuteczność działania amerykańskiego adwokata wynajętego przez mojego znajomego, to straciłbym 700$. Oszuści są wszędzie na świecie, a polski ebay jest pokpiony na wszystkich frontach, nie tylko w dziedzinie bezpieczeństwa. Nawet gdyby faktycznie Polska była wielkim wyjątkiem na mapie świata, gdzie oszustwa są chlebem powszednim, to są to uwarunkowania które trzeba poznać i zdiagnozować zanim się zainwestuje choćby jednego centa. Ebay pojechał szablonowo, i to na poziomie Wysp Owczych, a nie na poziomie kraju w którym aukcje internetowe są rozwiniętą formą wymiany handlowej C2C i B2C.

Tytuł:
wiarus senior

TrickyKid pisze:
Ebay pojechał szablonowo, i to na poziomie Wysp Owczych, a nie na poziomie kraju w którym aukcje internetowe są rozwiniętą formą wymiany handlowej C2C i B2C.

Jasne jest, że daleko ebayowi w Polsce do ideału. I chyba zbyt nie rozminę się z rzeczywistością jeśli napiszę, że pewnie prędzej czy później eBay po prostu kupi Allego i tyle.

Pozdrawiam.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
mam po 5 latach ponad 400 transakcji i nie zetknąłem się z ANI JEDNYM OSZUSTWEM

Na Allegro po niecałych 3 latach mam nie aż tyle, bo 200 coś, tyle że nastukałem to praktycznie w pierwsze półtora roku.
Trzy razy miałem drobny kłopot, za każdym razem pomyślnie rozwiązany. A przeciez wiem, że róznie tam bywa... Faktem jest, że nie licytowałem przedmiotów powyżej bodaj 300 czy 400 zł.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
Na Allegro po niecałych 3 latach mam nie aż tyle, bo 200 coś, tyle że nastukałem to praktycznie w pierwsze półtora roku.

Ja na Allegro mam już nastukane przez prawie 5 lat ok 1400 transakcji za sumy od 1 do 3300 zł - i nie władowałem się ani razu w probę oszukania mnie :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ano właśnie tak się trabi o oszustwach na Allegro, a czy któs faktycznie zostal choć raz oszukany??
Ja mam dopier coś koło 40 tranzakcji i raz zostałem powiedzmy oszukany. Kupiłem palmtopa i wszystko było super, tylko że miał Francuski system operacyjny (nie da się go zmienić, ani spolszczyć) jednak niegdzie tak naprawde nie bylo napisane, że ma inny, wiem ze byla to celowa dezinforamcja, ale nikt mnie nie okłamał. Pozatym wszystko zawsze super wychodziło, bo i ja i inni się starali.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Ano właśnie tak się trabi o oszustwach na Allegro, a czy któs faktycznie zostal choć raz oszukany??

Masz wątpliwości? http://biskupi.pl/dodatki.php?notowanie=osz

Tytuł:
Swoja BABA

ja zostałam ... na bardzo mała kwote... bo kupowałam sobie... nie powiem bo mnie wysmiejecie ;) ... tusz do rzęs ... no i zrobiłam przelew... mija tydzień... nic... mija drugi... nic... no więc pisze o co chodzi... a on mi na to , że nie podałam numeru aukcji... w przelewie... co bylo sciema bo podalam... lacznie z nickiem... itd... no i poczekalam az to laskawie sprawdzi... kolejny tydzien... no i nagle on sie odzywa... ze jak nie zaplace... to mi wstawi negatywa... na co zaczela sie klotnia... skonczylo sie tym , ze jemu zablokowali konto (więcej miał takich klientów, którzy "nie wpłacali" ...) ale powiedzmy ze strata byla mala . I cieszy mnie to , ze go zawiesii... [zlosnik]

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
Klubowicz

Oszukuja wszedzie, choc u nas proporcjonalnie wiecej. Ebay w DE czy USA ubezpiecza transakcje w jakiejs czesci, allegro wcale. Poza tym tam jak ktos Ciebie orznie to policja Ci pomoze, a u nas to pewnie wyglada podobnie do zlozenia zawiadomienia o kradziezy roweru = strata czasu.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Oszukuja wszedzie, choc u nas proporcjonalnie wiecej. Ebay w DE czy USA ubezpiecza transakcje w jakiejs czesci, allegro wcale.

Poczytaj ;-):
http://www.allegro.pl/help_item.php?zoo ... 5&item=126

OFTOPIC: Kocie Twój evatar prozentuje się wyśmienicie w nowej kolorystyce podpisu [skromny2] [uhaha]

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00