Witam,
Jako uzytkownik Accordeona IV generacji, poradzil bym Ci, aby w VI generacji kupic Akordeona z silnikiem 2.o, a nie 1.8. Sam pomykam wersja 2.o (a nie 2.2) ale za to moja byla kupiona w Polsce od pierwszej wlascicielki. Tyle ze moja ma 135 HP, a 2.2 155KM (wersja bez katalizatora jeszcze).
VI generacja 1.8 ma 136 HP, zas polecana przeze mnie 2.o ma ich 147HP. Wierz mi, to naprawde kolosalna roznica ;)) Daje wiecej satysfakcji, lepsze osiagi przy niemal identycznym spalaniu. SOHC-VTEC (zmienne fazy rozrzadu) to jest to, co brakuje w IV generacji ;))
Co do dostepnosci czesc - jak z Mercem, sa oryginaly i sa zamienniki (tez wloskie ;). Ceny sa umiarkowane, bo i jak w modelu z gwiazda, rzadko cos sie psuje, a wymiana pomaga na dlugo.
Porownywanie Hondy Accord (prawie flagowy model, pomijajac Hondzie Legend) z Toyota Yaris (najtanszy model Toyoty) jest troszeczke nie na miejscu.
Slowem - polecam - jako auto zimowe swietna sprawa - bo latem tylko Klasyki ;))
wiecej info
TUTAJ. Mam nadzieje, ze na takiego linka pozwala nowy regulamin, kotrego doczytalem polowe i nic nie zrozumialem ;( Poczytam jutro na spokojnie w pracy ;))
Polski Fiat 125p 1968 1300cc
Opel Olympia-Rekord B 1966 17ooL
o-----------------------------------o