MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 11, 2025 6:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 159 60 61 62 63111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

http://www.allegro.pl/item98775882__oka ... html#photo

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zauważyłem że jak se śmigam po mieście czy w trasie na OR to auta jadące za mną najpierw się zbliżają żeby jechać za mną a potem szybko zostają w tyle jakieś 100m albo wyprzedzają, pytanie mi się nasuwą takie: czy to aż tak śmierdzi za autem? :) hehe

kumpel jak jechał za mną swoim CC to machał rękami i gadał coś że ma ochotę na frytki :)

Mi tam w kabinie nie śmierdzi, przynajmniej frytkami

w123 230c 1978

Tytuł:
swój chłop

Witam

Jeżeli jeździsz na czystym OR to zapach jest bardzo intensywny zalecam założenie samego podgrzewacza to troche poprawi spalanie i zmniejszy woń frytek. Jak cos to moje gg1617486

W114 250CE'1969[sprzedany]
W115 220D 1974 OR [RIP]
W123 240D 1978 OR POWER [RIP]
w114 220D 1970 ex 230.6

Tytuł:
wiarus junior

Panowie znawcy jak wygląda sprawa prawna opłacania akcyzy ( w praktyce ) ale w odniesieniu do oleju posmazalniczego Gdzie i jako oraz ile należy zapłacić?!!!!
Nie piszę o tym bez powodu :( Miałem w baku 6 litrów czystego genetycznie zmodyfikowanego :(

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

z tego co wiem - to niema na to akcyzy - jeśłi chodzi o akcyze na olej roślinny jako napęd to brak przepisów wykonawczych i chyba nawet ogólnych - cały czas sie słyszy że mają coś zrobić - a posmażalniczy podobnie narazie
a skąd twoje pytanie?

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus junior

mojojojo13 pisze:
z tego co wiem - to niema na to akcyzy - jeśłi chodzi o akcyze na olej roślinny jako napęd to brak przepisów wykonawczych i chyba nawet ogólnych - cały czas sie słyszy że mają coś zrobić - a posmażalniczy podobnie narazie
a skąd twoje pytanie?

Zostałem poinformowany przez odpowiednich ludzi że akcyza jest .............
Domyśl się nie chcę o tym pisać :(
Musi być chyba jakis prawny kruczek dotyczący róznicy w traktowaniu czystego i zuzytkowanego wcześniej .To wydaje się logiczną konsekwencją .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

niewiem jak sie sprawa rozwinie - ale czasem nawet odpowiedni ludzie mówią coś co niema pokrycia..............jest zabronione używanie oleju roślinnego (każdego) - w bio dodatku jest akcyza-jako paliwa i ogólnie cieczy które służą jako paliwo bez akcyzy na "paliwa płynne" - a jednak niema konkretnych uregulowań dotyczących takiego oleju o jakim mówisz - w przypadku opału jest - czyli masz prawo zawieszone w próżni - i niczego sie nie bój - wieczorem będe wiedział na 100% to dopisze
Niemożesz zapłacić akcyzy od oleju zużytego bo nikt go nie uzał paliwem do tej pory - zresztą jeden podatek już płacił ktoś od nie zużytego - ale żeby ci coś poradzić musisz napisać konkretnie jak sprawa stoi

Pozdrawiam

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus junior

Panowie mam fajny i tani sposób na filtrowanie oleju posmażalniczego .
Dwie 5-cio litrowe bańki po wodzie mineralnej .
Odciąć denko w jednej i drugiej.
Włożyć jedną w drugą przy czym rozdzielić je warstwami :włókniny i filtra z pochłaniacza powietrza oraz zwykłej pieluchy dziecięcej (no nie takiej zwykłej bo najlepszej bawełnianej )
ostatnia warstwa( ta przy zewnetrznym baniaku) powinna być z gęstej włókniny sztucznej.

Wewnętrzny baniak -najlepiej odciąc gwint i zakleić żywicą po czym jak zastygnie wywiercić parę otworków ( na wzór durszlaka)
Jesli podgrzejecie pofrytkowy olej do 30stopno będzie szybko i bezproblemowo się filtrował .
Oddziela większość pozostałości i nie kosztuje majątku.

powodzenia

W123 200D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W baku samochodu można mieć jaką kolwiek substancję.
Od tej substancji (nie wazne, woda, olej, inne jakieś) musimy zapłacić akcyzę w stawce (chyba się nie zmieniło) 2 PLN od litra.
Ordynacja podatkowa i ustawa o podatku akcyzowym mówią, iż akcyzę należy opłacić do 25 dnia następnego miesiąca po powstaniu zobowiązania podatkowego.

Czyli np. kupiłem olej w Lidlu na fakutrę 10 kwietnia to mam czas do 25 maja aby stawić się w Izbie celnej aby uregulować akcyzę.

Tytuł:
wiarus junior

gekonos pisze:

Czyli np. kupiłem olej w Lidlu na fakutrę 10 kwietnia to mam czas do 25 maja aby stawić się w Izbie celnej aby uregulować akcyzę.

jeśli kupiłem 20 l posmażalniczego za symboliczną złotówkę to muszę w takim razie prosić o faktórę .................

W123 200D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

fakturę musisz mieć, ale akcyzę płacisz od ilości litrów a nie od wartości zakupu na fakturze :-(

Tytuł:
wiarus junior

gekonos pisze:
fakturę musisz mieć, ale akcyzę płacisz od ilości litrów a nie od wartości zakupu na fakturze :-(

Całkiem niedawno usłyszałem tekst ..............
Panie albo bierzesz bez papierka albo idzie do kibla bo nie bedę pisać głupich papierków .......................
A wszyscy tacy na środowisko naturalne wrażliwi hmmmmmm

W123 200D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

skończyły się zapasy OR i byłem w lidlu, a tu 2,73 - drogo, gdzie jest obecnie jakaś promocja??? może ktoś wie???

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

poszukałem i stwierdzam - za olej w baku należy uiścić opłate akcyzową (a propo co porzednik pisze są róne stawki) - a olej roślinny obłożony jest stawką jak paliwo lotnicze - czyli maxymalną - a bio paliwa tylko częścio opodatkowane

ustawa z 23 stycznia 2004 r., Dz. U. nr 29 poz. 257) oraz o biopaliwach (ustawa z 2 października 2003 r., Dz. U. nr 199, poz. 1934 z późn. zm. te 2 ustawy to zagadnienie regulują - ale jest luka która daje dla odważnych możliwość wyjścia obronną ręką - ustawodawca nie przewidział oleju roślinnego jako paliwa - i nie wyminia ich ani w ustawie 1 ani w 2
pojawiają sie się pewne problemy - nie tylko dla nas ale głównie dla rolników - jak zakwalifikować olej roślinny - z tego co wiem to róznego rodzaju organizacje powysyłały pisma do MINisterstwa oraz Departamentu Podatku Akcyzowego.
więc jeśli ktoś ryzykuje -to jedyne tłumaczenie to powoływanie się na na brak zapisu o oleju R jako paliwie w ustwawie - i niech was nie zmyli za nawet ze za wode w baku się płąci [zlosnik] bo mają problemy z określeniem się sądy ..........czyli sytuacja patowa dzięki któej my skorzystamy
na pocieszenie cytuje wypowiedz przedstaiwciela Policji Finansowej :
"Jak twierdzi Robert Michalski, nie należy przesadzać ani z obawami, ani z karami. - Proszę mi wierzyć, nie zależy nam na ściganiu rolników. Mamy grubsze ryby do złowienia! Jednak zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Finansów każdy, kto jeździ na oleju roślinnym powinien płacić podatek. Życie przerosło tu prawo. Wciąż jeszcze czekamy na oficjalną odpowiedź ze strony ministerstwa - uspokaja naczelnik."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Elwood BLUES MOBIL pisze:
(...) W zeszłym tygodniu w programie "PASJONACI" koles odpalał starego forda tranzit'a nawet w ziminie na czystym OR...

To mój znajomy :)
Muszę go podpytać bo też zainteresował mnie tym tematem.
Ponoć jak mierzyli u Zientarskiego emisjię spalin to wyszła
bardzo dobrze...

Pozdrawiam - Bartek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 159 60 61 62 63111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00