MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 11:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 8 Następna

Jazda na światłach przez cały rok?
TAK 55%  55%  [ 65 ]
NIE 45%  45%  [ 54 ]
Liczba głosów: 119
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
... aż sie rozmarzyłem [zlosnik]

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
swój chłop

Panowie:
BORYS, PABLO, BUKOL.
To jest mój punkt postrzegania jazdy na światłach w dzień. Ja go tylko troszeczkę próbowałem uzasadnić.
Jeżeli Was dobrze rozumię - popadacie Panowie w skrajność uważacie, że zaraz jak Polak będzie miał swobodę to zaraz będzie wszędzie przesadzał.(jazda na bani, łyse opony, niepłacenie podatków itd......)Panowie!! albo odpowiadamy za własne czyny, albo nie. Albo jeździmy z głową i wyobraźnią, albo nie.Jeżeli nie to nie jeździjmy wcale. Przykładowo czy zawsze jak jest ograniczenie do 50 km/h to jedziecie 49.9 km/h, czy może czasem tylko 10 km/h? - bo taka jest droga, takie warunki. Przed wprowadzeniem obowiązku jazdy na światłach w dzień jakże często jeździliśmy w dzień na światłach w określonych niekorzystnych do jazdy warunkach. Co nam dało wprowadzenie jazdy w dzień na światłach zmniejszyła się ilość wypadków, kolizjii?. Z tego co ja wiem to nie, wręcz wzrosły statystyki wypadków wśród motocyklistów.
Ostatnio znalazłem na necie jak to młody "kierowca" nie mógł zrozumieć dlaczego wpadł w poślizg, a przecież jak mówił "miałem zimowe opony i jechałem poniżej dozwolonej prędkości".
Bierzmy przyklady z innych krajów w których jest mniej nakazów , a jest znacznie bezpieczniej na drodze.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Problem w tym, ze na samej dobrej woli i rozsadnym mysleniu kierowcow raczej polegac nie mozna. Przytocze kilkakrotnie powtarzany tu juz przyklad niewlaczania swiatel w szare dni czy o zmierzchu, jak jeszcze nie bylo obowiazku jazdy na swiatlach. Dzisiaj jak widze kogos bez swiatel to mu mrugne, on najczesciej wlacza i juz. Jest to jednak dosyc mala czesc aut w ruchu, pozostale sa oznaczone swiatlami i przez to wiemy ze trzeba na nie bardziej uwazac niz na te, ktore robia za kwietniki przydomowe.
Nie widze tu zadnej skrajnosci, skrajnoscia jest moim zdaniem bojkotowanie calkiem sensownego i nieszkodliwego przepisu.

mobi pisze:
uważacie, że zaraz jak Polak będzie miał swobodę to zaraz będzie wszędzie przesadzał.(jazda na bani,

Zapytaj sie pijanego w sztok kierowce czy cos dzisiaj pil.. W 100% przypadkow odpowiedz bedzie: "ani kropelki", jak nie wierzysz pogadaj z drogowka czy z ludzmi z AA. Polak jak ma swobode, to czesto przesadza :).

mobi pisze:
Co nam dało wprowadzenie jazdy w dzień na światłach zmniejszyła się ilość wypadków, kolizjii?. Z tego co ja wiem to nie, wręcz wzrosły statystyki wypadków wśród motocyklistów.

Z tego co mi wiadomo jeden i drugi wskaznik statystyczny opiera sie o blad pomiaru. Moze i ogolnie ilosc wypadkow zmalala, a motocykli na pewno przybylo na drogach, jak z kazdym rokiem, wiec ich procentowy udzial w dzwonach jest zwyczajnie wiekszy...

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop

Borys masz inny punkt widzenia od mojego na sprawę świateł .Szanuję Twoje zdanie Jestem w mniejszości mając na uwadze głosowanie. Dobrze, że jest dyskusja na forum o bezpieczeństwie.
Pozdrawiam

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Już z naszej ankiety wynika, że gdyby było tylko zalecenie, to 43% jeździła by bez. Ależ wtedy był by burdel na ulicach.

Za każdym razem gdy powraca temat "światła czy nie" widzę, że przeciwnicy mają główne zastrzeżenie do tegoż przymusu właśnie. Bo jakoś nie przyjmuje do wiadomości, że ktoś może na serio mówić o kosztach i podwyższonym spalaniu. Jakoś my Polacy chyba po prostu nie lubimy zakazów, nakazów, "prikazów" itp. Podobnie było z pasami.

Ale póki co śmigamy na światłach i chyba nikt nie cierpi specjalnie z tego powodu :)

Dla mnie większym problemem są głupole jeżdżący non stpo na przeciwmgielnych - ale to już odrębna historia.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Dla mnie większym problemem są głupole jeżdżący non stpo na przeciwmgielnych - ale to już odrębna historia.

Przeciwmgielne,dlugie albo zle ustawione mijania.Szlak mnie trafia jak takich widze.Mozesz im mrugac a oni i tak dalej swoje.Wielkie zdziwienie o co ci w ogole chodzi.Czasami fajnie na CB posluchac jak tirowcy na takich najezdzaja [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To dziwne, że tirowcy narzekają, gdyż w podobnym procencie co kierowcy aut osobowych włączają przeciwmgłowe.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
To dziwne, że tirowcy narzekają, gdyż w podobnym procencie co kierowcy aut osobowych włączają przeciwmgłowe.

Dokładnie mam takie same obserwacje. Co nie zmienia faktu, że na CB da się usłyszeć niezłe wiązanki pod adresem "halogenowców".

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

podobne ankiety mogly wystapic kiedys przy ograniczeniu predkosci z 60 do 50 km/h w obszarze zabudowanym

uwazam, ze slusznie nalezy jezdzic z wlaczonymi swiatlami...
kazdy system, w kazdym panstwie zrobi wiele, zeby zmniejszyc ilosc osob pokrzywdzonych na drogach - mowa o ilosci wypadkow i kosztow z tym zwiazanych, takich jak akcje ratownicze, niepelnosprawni - rehabilitacja, pomoc spoleczna i inne, nawet c zlowiek, ktory zginal w wypadku nie moze zarabiac i placic podatkow

moze to glupi brzmi, ale ogolnie tak jest - wiec statystycznie - lepiej wlaczyc swiatla niz miec wypadek

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Chyba raz już o tym pisałem, ale...
Kiedy obowiązek jazdy z włączonymi światłami przez całą dobę był tylko w okresie zimowym, bardzo często widziało się kierowców, którzy już pierwszego dnia, kiedy można było w dzień jeździć bez świateł, nie włączali tych świateł nawet w deszcz, mgłę, o zmroku i o świcie, zapominając, że przepisu mówiącego o obowiązku włączania świateł przy ograniczonej widoczności nigdy nie zniesiono. Dla tego uważam, że obowiązek taki powinien być cały rok, żeby nikt nie miał problemów ze stwierdzeniem, czy to już zmrok, czy może jeszcze nie, czy to już ograniczona widoczność, czy nie. Cały rok, 24 godziny na dobę i problem z głowy. Kolejnymi powodami są takie sprawy jak: zapomniałem, przeoczyłem, myślałem... Następną sprawą jest łatwość odróżnienia samochodu w ruchu, od samochodu stojącego. Kolejną sprawą jest bałagan, który by się stworzył, gdyby zniesiono ten nakaz - 56% aut będących w ruchu miałaby zapalone światła, pozostałe - zgaszone. Totalny galimatias.
Polak, to taki człowiek, który słowo "nakaz" traktuje jak prowokację do poszukania sposobu na ominięcie tego nakazu, a "zalecenie" - jako "nie trzeba".

Co do kierowców jadących na światłach długich, przeciwmgielnych, czy ze światłami / światłem świecącym mi po lusterkach - zwalniam, pozwalam się wyprzedzić, po czym siadam takiemu delikwentowi na tyłku i włączam długie.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Na pewno znajda sie tacy, ktorzy beda twierdzic, ze ten przepis to spisek producentow automatycznych wlacznikow swiatel (po przekreceniu kluczyka) :)

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Borys pisze:
Na pewno znajda sie tacy, ktorzy beda twierdzic, ze ten przepis to spisek producentow automatycznych wlacznikow swiatel

[zlosnik]
A mercedes wlacza mi swiatla sam bez zadnych przelacznikow.Mądra bestia [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

b@rtek pisze:
A mercedes wlacza mi swiatla sam bez zadnych przelacznikow.Mądra bestia [zlosnik]

Odpowiednio młody egzemplarz robi to "fabrycznie". U mnie niestety trzeba by zastosować tuning.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Włączanie świateł nie wykańcza auta, spalanie aż tak nie wzrasta a żarówki się nie przepalają co miesiąc a jak się jeździ to często są warunki różne które nie dadzą się objąć przepisami więc nakaz włączonych świateł jest według mnie dobry. Są sytuację różne i faktycznie czasami nie są potrzebne światła ale lepiej dmuchać na zimne. Nieraz samochód jest dużo wcześniej zauważany gdy ma światła włączone. A co do polaków: mieszkam na terenie podmiejskim (nie miasto, droga dobra ale nie oświetlona) i mam takiego sąsiada który z winy przepisów jeździ na światłach po ulicy ale wjedzie na naszą ulice to jako że radiowozu nie spodka to je zaraz gasi, wiecie jaki to szok o 11 w nocy minąć się z takim widmem, polak potrafi [zlosnikz]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Marcin5515 pisze:
wiecie jaki to szok o 11 w nocy minąć się z takim widmem, polak potrafi

No niestety sa tez przegiecia w druga strone ale teoretycznie ludzie ktorzy maja prawo jazdy sa dorosli i powinni byc odpowiedzialni...Niestety jak czesto widac tak nie jest...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 8 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00