MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 1:05 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Niby sie zgadzamy ale jednak kazdy ma inne do tego podejscie...

...a co drog lokalnych to dobre drogi krajowe zmniejsza ruch na nich, czyli nie bedzie juz tam walki o zycie - a zeby sie o tym przekonac wystarczy pojechac do cywilizowanych krajow i zobaczyc ze tam nie ma ciezarowek w malych miastach, a na lokalnych drogach jest ruch tylko lokalny - ech zupelnie inaczej niz w Polsce (sam tak robie jak moge to zjezdzam z drog czerwonych na zolte zeby ominac wiekszosc ruchu, ale i tak wiele razy nacinam sie na tiroloty)

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior

zebda pisze:
...a co drog lokalnych to dobre drogi krajowe zmniejsza ruch na nich, czyli nie bedzie juz tam walki o zycie - a zeby sie o tym przekonac wystarczy pojechac do cywilizowanych krajow i zobaczyc ze tam nie ma ciezarowek w malych miastach, a na lokalnych drogach jest ruch tylko lokalny

Czy to również oznacza, że jak powstaną dobre drogi krajowe, to mnie nikt nie będzie usiłował przejechać na pasach, jak z dwójką dzieci idę codziennie do przedszkola?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zebda pisze:
a co drog lokalnych to dobre drogi krajowe zmniejsza ruch na nich,

Na sytuację z mojej dzisiejszej porannej drogi do pracy nie miał wpływy ruch międzymiastowy. I ja i On jechaliśmy lokalnie. Poza nami nikogo nie było - na szcęście, bo gdyby pojawił się ktoś jeszcze z naszej prawej (również byłby to ruch lokalny), to wszyscy byśmy się spóźnili: ja do pracy, Jego dzieci do szkoły i ten trzeci też pewnie do pracy.
Nie można mówić, że pojawienie się dobrych dróg krajowych poprawi bezpieczeństwo. Tylko mentalność kierowców jest w stanie to zmienić. Mamy taki charakter, że zawsze będziemy się ścigać. Gdyby nagle w Polsce się zmieniły drogi na takie, jak u Niemców, to jestem pewien, że sytuacja by się nie zmieniła ani odrobinkę. To nie drogi powodują wypadki, tylko kieowcy po nich jeżdżący. <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
PK2 pisze:
Czy to również oznacza, że jak powstaną dobre drogi krajowe, to mnie nikt nie będzie usiłował przejechać na pasach, jak z dwójką dzieci idę codziennie do przedszkola?

Nie. Wręcz przeciwnie: Polacy przyzwyczają się do jeszcze szybszej jazdy, a mniejsza ilość zawalidróg w miastach umożliwi nam szybszą jazdę po mieście. Wtedy, to już w ogóle nie przejdziesz przez jesdnię. <br>Dodano po 1 minutach.:<br> Oczywiście - żeby nie było niejasności: Ja też uważam, że porządne drogi międzymiastowe są potrzebne.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

bartekmw pisze:
Niemiec jak ma ograniczenie do 40, to jedzie 40. Polak nie umie.
Umie [zlosnikz]
Tylko, że jak u Niemca jest 40km/h to jest to w 99/100 przypadkach uzasadnione, a jak u nas jest 40km/h to 7/10 razy jest to nieuzasadnione, i postawione na wyrost, lub nie zdjęte po jakiś remontach, lub postawione, żeby łapać na radar.
Sam dostałem raz fotkę. Miałem na niej 62km/h. To było jak jeszcze w mieście było 60. Postawili 40km/h. Znak ten dość szybko zniknął (tak samo jak się pojawił), bo był nie uzasadniony, ale ja i kilku innych pojechało zignorowałem go i jadąc bezpiecznie 60km/h dostałem mandat. Na szczęście tylko 100pln i 3 punkty ... ale niesmak pozostaje :-?

No i fajnie, że się zgadzamy ;) <br>Dodano po 6 minutach.:<br>
bartekmw pisze:
Polacy przyzwyczają się do jeszcze szybszej jazdy, a mniejsza ilość zawalidróg w miastach umożliwi nam szybszą jazdę po mieście. Wtedy, to już w ogóle nie przejdziesz przez jesdnię.
Myślę, że nie koniecznie :lol:
Tak jak i Niemcy, tak i my szybko byśmy się nauczyli jeździć wolniej ... wystarczy zwiększyć ilość foto radarów. Ja po mieście jeżdżę (prawie) zawsze zgodnie z przepisami :lol: bo boję się kolejnego spotkania z fotoradarem i o to chyba chodzi [zlosnikz]

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

broneq pisze:
jak u nas jest 40km/h to 7/10 razy jest to nieuzasadnione,

I właśnie dla tego nie umie, bo się nauczył nierespektować przepisów. Zupełnie inną sprawą jest uzasadnione stawianie znaków drogowych, z czym polscy drogowcy mają problem. Jak się z tym problemem uporamy (nie wierzę, że doczekam tego), to może powoli zaczniemy się uczyć zauważać te znaki.

broneq pisze:
bo boję się kolejnego spotkania z fotoradarem

To działa na tych biedniejszych. Bogatsi mają to głęboko w ... :evil: Na nich przydało by się coś innego, tylko co?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Panowie - przejedzcie sie kiedys A4 - ja nie widze tam niczego co tu opisjecie, mimo, ze tam tez jezdza Polacy. No oczywiscie czasami zdarza sie jakis delikwent przyklejony do lewego pasa, dla ktorego zjazd na prawy jest ujma na honorza (Ci zwykle jezdza powyzej 160ciu), ale reszta bardzo ladnie wyprzedza i zjezdza na prawy. Kultura wieksza niz na wielu autostradach DDR.
No chyba, ze za rzadko tamtedy jezsze i mam duzo szczescia? :P

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Skoro tak, to może ktoś potrafi wytłumaczyć, dla czego potrafimy jeździć po A4, a po E7 już nie?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja się zgadzam! Na A4 od kilku lat nie spotkałem żadnego debila. Jak jeszcze nie miałem prawka i jeździłem z Tatą często A4 to zdarzały się różne akcje (jeszcze za czasów bez bramek w KRK i KTW). Raz gość przed nami dał ostro po heblu. My w ostatniej chwili na prawy i się udało. Patrzymy do tyłu a kretyn wypatrzył odcinek (około 10m) bez barierki między pasami i postanowił sobie nawrócić :o :o :o
Poza tym było kilka innych akcji ...
Od 2003 już za często nie jeżdżę (nie pracuję) ale jeszcze jak często przemierzałem między innymi tą drogę dało się zaobserwować, że faktycznie jest coraz lepiej [zlosnikz]
Przypadek nie zjechania na prawy widziałem kilka razy w okolicy Góry Świętej Anny, gdzie są po 3 pasy pod górę, ale na odcinkach o dwóch pasach jest ok [zlosnikz]

Tytuł:
wiarus senior

bartekmw pisze:
Skoro tak, to może ktoś potrafi wytłumaczyć, dla czego potrafimy jeździć po A4, a po E7 już nie?

Ja mam teorię "masy krytycznej", niekoniecznie związanej z większością (jak to masa krytyczna). Po prostu w Niemczech "normalni" kierowcy osiągają stan masy krytycznej i w taki czy inny sposób nie pozwalają na jazdę niezgodną z przepisami. W Polsce masę krytczną osiągają kierowcy łamiący zasady i czujący się bezkarnie i pozwalają sobie na wszystko. Są u siebie.

Pozdrawiam :-)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ale w niemczech wlasnie jest coraz gorzej - szczegolnie w DDR to wiekszosc samochodow jezdzi lewym pasem mimo, ze prawy jest pusty. Czeso, gesto ludziska wyprzedzaja prawym pasem i wpychaja sie na lewy przed kolenym TIRem

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Ja mam teorię "masy krytycznej"(...)

Tak. To całkowicie racjonalne wytłumaczenie dla czego u Niemców jeździmy spokojnie, a u nas - jak warjaci, ale dla czego akurat na A4? Przecież tu też jesteśmy u siebie i większość z nas - to Polacy. A może chodzi tu o to, że jak ktoś wieżdża na płatną autostradę, to już raczej jeździ zawodowo (bo gówniarz, który dopiero zrobił prawko i wziął furę od Ojca, to raczej kręci się po swojej okolicy i płatne autostrady omija), a tacy są jakby rozsądniejsi za kółkiem?
Popróbujcoe jakoś wyjaśnić tą A4, może wspólnymi siłami znajdziemy jakieś logiczne wytłumaczenie [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

bartekmw pisze:
A może chodzi tu o to, że jak ktoś wieżdża na płatną autostradę, to już raczej jeździ zawodowo (bo gówniarz, który dopiero zrobił prawko i wziął furę od Ojca, to raczej kręci się po swojej okolicy i płatne autostrady omija), a tacy są jakby rozsądniejsi za kółkiem?
Popróbujcoe jakoś wyjaśnić tą A4, może wspólnymi siłami znajdziemy jakieś logiczne wytłumaczenie [zlosnik]

A 4 jest tylko na ~80ciu kilometrach platna z bodajeze 400km juz oddanych - wiec to napewno nie odplatnosc!
W dodatku ten platny odcinek jest w najgorszym stanie technicznym i wiecznie trwaja tam prace remontowe!!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Płatny i to dużo jest odcinek 67km [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] co by to było jakby w tej cenie było jeszcze o 13 więcej ;) ;) ;)

Tak sobie myślę, że może z tym A4 jest tak, że to jedyna w Polsce porządna autostrad i na dobrej drodze dobrze się jeździ więc jest bezpiecznie i już??

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7

Strefa czasowa UTC+02:00