MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 9:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 911 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

michau pisze:
Nie ma co straszyc - okaze sie po zdjeciu glowicy. Pozatym Lukasz ma jeszcze druga glowice - zawsze mozna cos zmontowac z dwoch. Zawsze moze sie przeciez okazac, ze lyka olej przes stare (guma sie starzeje) lub zuzyte uszczelniacze i na ich wymianie sie zakonczy.

Jak chce to dorzucę mu jeszcze ze dwie głowice, cały dół i wiele części do tego silnika, a i tak dobrego nie złoży jak nie wsadzi kupy kasy. Taka jest prawda. Podsumuj sobie koszt samych uszczelek (tam w głowicy są 2 uszczelki), łańcuch, napinacz a łyżwy, trzeba oddać głowice do warsztatu, który weżmie kilka stów, mechanik też nie robi charytatywnie, nowy olej, lekko licząc wyjdzie grubo ponad 1000zł. I jeszcze trzeba liczyć na to że mechanik da Ci jakąś gwarancję i po kilku set/tysiącach km nic się nie stanie i będziesz spać spokojnie. Ja już NIGDY nie zdecyduję się na remont/naprawy silnika M110, łatwiej i taniej jest wymienić na inną sztukę. Podkreślam że to tylko moje zdanie!

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

georem pisze:
To jest SPECYFICZNY silnik, a nasi fachowcy najczęściej sobie z nim nie radzą, licz się z tym że:
- na 99% trzeba wymienić prowadnice zaworowe razem z uszczelniaczami, w przeciwnym wypadku uszczelniacze pospadają i wtedy olej będzie się dopiero lał strumieniami
- będzie coś przy zaworach i gniazdach do zrobienia,
- mogą być luzy na łożach wałków (panewki),
- komplet uszczelek też nie jest tani
- no i robocizna przy tych silnikach jest droga

Pogadaj z prezesem "Sebaa" o tym silniku i dobrze się zastanów zanim podejmiesz decyzję o rozbieraniu tego silnika. Ja po prostu osiwiałem jak spece się za niego zabrali i skończyło się kupnem drugiego silnika co w sumie kosztowało mnie z 6000zł

Dowiem się na pewno, troche mnie postraszyłeś, ale podejdźmy do sprawy ze spokojem.

michau pisze:
Zawsze moze sie przeciez okazac, ze lyka olej przes stare (guma sie starzeje) lub zuzyte uszczelniacze i na ich wymianie sie zakonczy.

Tak też właśnie podobno jest. Dlatego miałem nadzieję, że na wymianie się sprawa zakończy.

MERCEDES 4 EVER pisze:
co do uszczelniaczy to ja niewidze powodu dlaczego nowe maja byc gorsze od starych.....

Żyję nadzieja, że nie będą nawet takie same ale lepsze ;)

georem pisze:
...już napisałem, że to specyficzny silnik i powinien się nim zająć ktoś kto ma z nimi doświadczenie i jest rzetelny. Najlepiej jak już się ściągnie tą głowicę to zrobić wszystko w renomowanym warsztacie na dobrych częściach.

Warsztat jest jedyny słuszny w Opolu, chłopaki naprawiają tylko Merce i z reguły stoją tylko W124 i W140. Ale od zawsze jeździłem tam beczką, teraz 116 i jeszcze się nie zdarzyło żeby coś spieprzyli. ( ODpukać w niemalowane )

georem pisze:
lekko licząc wyjdzie grubo ponad 1000zł.

Wyjdzie to fakt, wstępne koszty bez szczegółowego liczenia wyszły 1200.

georem pisze:
Ja już NIGDY nie zdecyduję się na remont/naprawy silnika M110, łatwiej i taniej jest wymienić na inną sztukę.

Może łatwiej ale chciałem zatrzymać tę w której jest ten dziwny wtrysk D - Jet. Chodziło mi o to, żeby po dziadu doprowadzić go do odpowiedniego stanu i co jest stare i wymaga wymiany wymienić, a silnik z jakim wyjechała, żeby pozostał na miejscu.

Na pewno nie jest to decyzja na już, póki co nie ma na to funduszy, początek przyszłego roku jak dobrze pójdzie, także mechanicy maja jeszcze czas, żeby się z tym faktem przespać. [oczko] [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tak szpetnie wygląda po małej kraksie [szalone]

Obrazek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
z tego miejsca chciałbym pozdrowić polską policję, na którą czekaliśmy jedną godzinę i piętnaście minut i ... nie doczekaliśmy się

Mam nadzieję, że nie będziesz miał takich perypetii jak mój znajomy, gdzie jakiś gamoń przywalił mu w auto i dogadali się bez policji. Jak przyszło do potwierdzenia uczestnictwa w zajściu (bo nie ma policyjnego protokołu) to najpierw wspomniany gamoń nie chciał przyjść i potwierdzić (podpisać odpowiednie papierki) a potem jak przyjechał to z kolegą, poprosił mojego znajomego na strone i powiedział, ze albo płaci 500pln albo on nic nie potwierdza i jadą sobie.

W Twoim przypadku pewnie będzie zupełnie inaczej z uwagi na to, że to dziadek. Chyba, że już mu "sprytny" wnuczek poradził co ma zrobić.

Pozdrawiam,
Konrad Lapsz / harrier

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

harrier pisze:
WeebShut pisze:
z tego miejsca chciałbym pozdrowić polską policję, na którą czekaliśmy jedną godzinę i piętnaście minut i ... nie doczekaliśmy się

Mam nadzieję, że nie będziesz miał takich perypetii jak mój znajomy, gdzie jakiś gamoń przywalił mu w auto i dogadali się bez policji. Jak przyszło do potwierdzenia uczestnictwa w zajściu (bo nie ma policyjnego protokołu) to najpierw wspomniany gamoń nie chciał przyjść i potwierdzić (podpisać odpowiednie papierki) a potem jak przyjechał to z kolegą, poprosił mojego znajomego na strone i powiedział, ze albo płaci 500pln albo on nic nie potwierdza i jadą sobie.

W Twoim przypadku pewnie będzie zupełnie inaczej z uwagi na to, że to dziadek. Chyba, że już mu "sprytny" wnuczek poradził co ma zrobić.

Pozdrawiam,
Konrad Lapsz / harrier

U mnie będzie na pewno inaczej, bo ja się z Panem na miejscu rozliczyłem, nie wciągając w to ani Policji ani PZU.

Pozatym jeżeli sie zkimś dogadujesz, to pierwszą i podstawową rzeczą jest podpisanie przez sprawcy protokołu zajścia z przyznaniem sie do winy. W przeciwnym wypadku możesz mu ... [szalone]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Pozatym jeżeli sie zkimś dogadujesz, to pierwszą i podstawową rzeczą jest podpisanie przez sprawcy protokołu zajścia z przyznaniem sie do winy. W przeciwnym wypadku możesz mu ...

Tak, ale niezaleznie od tego czy podpisal Tobie czy nie, to ubezpieczyciel chce, zeby jeszcze podpisal jemu... a to, że podpidał Tobie to nie spełnia warunków wiarygodności dla ubezpieczyciela najwyrazniej. Mojemu znajomemu wszystko podpisał sprawca... a i tak się z nim szarpali. Nie pierwszy raz biurokracja działa na szkode obywatela.

Pozdrawiam,
Konrad Lapsz / harrier

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

harrier pisze:
WeebShut pisze:
Pozatym jeżeli sie zkimś dogadujesz, to pierwszą i podstawową rzeczą jest podpisanie przez sprawcy protokołu zajścia z przyznaniem sie do winy. W przeciwnym wypadku możesz mu ...

Tak, ale niezaleznie od tego czy podpisal Tobie czy nie, to ubezpieczyciel chce, zeby jeszcze podpisal jemu... a to, że podpidał Tobie to nie spełnia warunków wiarygodności dla ubezpieczyciela najwyrazniej. Mojemu znajomemu wszystko podpisał sprawca... a i tak się z nim szarpali. Nie pierwszy raz biurokracja działa na szkode obywatela.

Pozdrawiam,
Konrad Lapsz / harrier

Jeżeli masz przez niego podpisany papier, to nic innego nie pozostaje jak sprawa w sądzie z powództwa cywilnego. Dla ubezpieczyciela może nie spełnia, ale dla sądu tak.

Choćby nie wie jak mnie straszył nie dałbym mu 500 zl tylko skierował sprawę prosto do sądu.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Dlatego albo policja, albo cash.

Jak mnię UWAGA BABA w dupsko wjechała, to pół miasta jechaliśmy po pieniądze do jej domu i tylko patrzałem, kiedy mi się wywinie. Mąż dał się telefonicznie przekonać, że utrata zniżek jest mniej przyjemna, ale cholera wie, jakie jej jeszcze instrukcje zdązył przemycić, jak ją pocieszał.
Dowód tylko mój chciał obejrzeć, ale na miejscu się jej zapomniało. I dobrze, bo przeglądu nie miałem.

Weeb, a drzwi nie chcesz? Lokalne papudraki mają 116tkę, która wszystkie drzwi ma jak nowe z pierwszym lakierem. Mucha nie siada i rzadko coś takiego się widuje. Auto stało zapomniane w garażu, M110 szlag trafił, w środku śmierdzi stęchlizną a i tapicerka ładna z drewnem i Lenkradszaltowaniem, ale jak mówię, drzwi to takie, że blacharz choćby umiał i bardzo chciał to takiego stanu nie dogoni. Ostatnio chcieli po 400/szt, ale gdyby wyrwać im cztery razem, to jest szansa na niżej.

Ostatnio zmieniony śr wrz 21, 2005 11:51 am przez _me: how_, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Dlatego albo policja, albo cash.

Weeb, a drzwi nie chcesz? Lokalne papudraki mają 116tkę, która wszystkie drzwi ma jak nowe z pierwszym lakierem. Mucha nie siada i rzadko coś takiego się widuje. Auto stało zapomniane w garażu, M110 szlag trafił, w środku śmierdzi stęchlizną a i tapicerka ładna z drewnem i Lenkradszaltowaniem, ale jak mówię, drzwi to takie, że blacharz choćby umiał i bardzo chciał to takiego stanu nie dogoni. Ostatnio chcieli po 400/szt, ale gdyby wyrwać im cztery razem, to jest szansa na niżej.

Cholera czemu tak późno mówisz ? :D :D

Podaj mi jak możesz swój telefon na priv, bo jest jeszcze parę rzeczy które na pewno bym chciał w bardzo dobrym stanie ;-)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Choćby nie wie jak mnie straszył nie dałbym mu 500 zl tylko skierował sprawę prosto do sądu.

Tak jak i ja, ale są ludzie w specyficzych sytuacjach... ten np w czasie jakby się z gamoniem szargał po sądach zarobiłby 50kpln, wiec jemu sie bardziej oplacalo dac te pieniadze... co nie oznacza, że uważam, że dobrze zrobił - "poparł" ten proceder.

Ale wracając do tematu...
<b>(me: how)</b> a ...
Cytuj:
Lokalne papudraki

... mają może w126? Ja też będę się musiał rozejrzeć za niektórymi elementami... oczywiście jak wtryśnie mi się trochę gotowki do portwela.

Pozdrawiam,
Konrad Lapsz / harrier

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:

Bo na fotkach drzwi w białym kolorze wyglądają zawsze extra. [hehe]

harrier pisze:
... mają może w126? Ja też będę się musiał rozejrzeć za niektórymi elementami... oczywiście jak wtryśnie mi się trochę gotowki do portwela.

Tam jest wąska specjaliza: W123 QP & 116. Do W126 polecam kaszubskie zagłębie w JaKonowie k/Kartuz. :lol:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
WeebShut pisze:

Bo na fotkach drzwi w białym kolorze wyglądają zawsze extra. [hehe]

Tak jak i cały samochód. Dopóki nie zacząłem takim jeździć to mi się nie podobał biały kolor. [zlosnik]

Ma tylko jedna wielka wadę, zanim go pomaluje będę go musiał pastą Tempo pastować raz na 2 - 3 miesiące. Strasznie chwyta brud, który normalnie jest niezmywalny.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ma tylko jedna wielka wadę, zanim go pomaluje będę go musiał pastą Tempo pastować raz na 2 - 3 miesiące. Strasznie chwyta brud, który normalnie jest niezmywalny.

Polecałbym raz na pół roku pastę średniościerną Automax.I na nią Tempo.
Pod światło widać jak ściera osad z deszu itp.Efekt podobny do Tempo czy Plastmalu ,ale zdecydowanie trwalszy.Polecam,sam testowałem na białym lakierze.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

lukasz 200 pisze:
Cytuj:

Polecałbym raz na pół roku pastę średniościerną Automax.I na nią Tempo.
Pod światło widać jak ściera osad z deszu itp.Efekt podobny do Tempo czy Plastmalu ,ale zdecydowanie trwalszy.Polecam,sam testowałem na białym lakierze.

Teraz zacząłem już tempo przed Trzebnicą, ale przed zima na pewno spróbuję. [zlosnik]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

To arctic, czy classic?

737 Classicweiss to jest wada fabryczna w Mercedesie :lol: .

Najlepiej wygląda na dekielkach (właśnie założyłem baroki :-? ) i wtedy jest piękny. Pod warunkiem oczywiście, że jest oryginalny odcień, a nie przypadkowy biały renowacyjny, bo wtedy jest jeszcze większa mogiła.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 911 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00