MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 5:26 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 154 55 56 57 58111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Panowie w kwestii jazdy na paliwie, które pozyskuje się z powierzchni ziemi, to pozwolę sobie wlecieć nienawiązując do ostatnich postów.

Ostatnio jestem starszym referentem do spraw badań w OBR "Bosmal", więc czytuje sobie różne mądre rzeczy, które twórczo zapładniają mój umysł i nawet mam niejakie przemyślenia. Najważniejsze z nich to: jazda na rzepaku jest szkodliwa dla reaktora (i to na każdym: podgrzanym, niepodgrzanym, okadzonym, egzorcyzmowanym no po prostu na jakimbądź.) gdyż posiada on skłonność do polimeryzacji (z racji budowy chemicznej), co objawia się powstawaniem syfiastego osadu.
Wydatkowanie pary na podgrzewacze, zawory, zbiorniki i inne cuda to para w gwizdek, gdyż: primo nie likwidują zapachu (bo z tym osadem można żyć od bidy, ostatecznie większe cuda miałem w silniku i jeździło całkiem skutecznie) , sekundo waży to swoje, a trzeba to wozić.
Dużo lepiej zestryfikować sobie paliwo w domowym zaciszu. Proces jest tak prosty, że każdy jest go w stanie opanować (za pierwszym razem potrzeba trochę harcerskiej zaradności). A energię wydatkowaną na podgrzewacze lepiej spożytkować na garażowy reaktorek, by proces był samoczynniejszy i dokładniejszy.
EMKOR (estry metylowe kwasów jakichś tam OR) czy EEKOR to praktycznie ON. Moja pierwsza próbna partia była ultragównianej jakości, a kapsuła śmigała bez smrodu i łachy.
Aby zapłodnić też Wasze umysły kilka fotek:
- test kuchenno-palnikowy: 1) palnik przed próbą, 2) palnik po EEKOR, 3) palnik po rzepaku
4) palą się estry, 5) pali się OR,
- oprzyrządowanie: 6) i 7)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W chwili obecnej także jeżdżę na produkcie bezpośrednio z ziarenek, ale nie opanowałem jeszcze całkowicie technologii (do teraz trzy podejścia).
Aha wszystko co potrzeba by się do tego zabrać jest w tym wątku, więc nie będe dublował myśli, zyczę udanej lektury ;)
pozdrówka

Ostatnio zmieniony sob mar 18, 2006 7:13 pm przez airkomin, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Opisz proszę dokłądnie EEKOR i technologię .... moze być na ppriva jeżeli to jakaś tajemnica, choć wydaje mi się że wszyscy którzy obejrzelli zdjęcie nr 3 chcą znać przepis na EEKOR i jak w domowym lub garażowym zaciszu tego dokonać ... bo to że warto już udowodnileś zdjęciem nr 2

PS. Fajny patent z wiertarką na szczotce LOOL

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

To żadna tajemnica, przepis stoi w linku na trzydziestej którejś stronie tego wątku.
Jest to transestryfikacja czyli zastąpienie jednego alkoholu w tym trójgałęźnym kwasie innym, w tym przypadku zastąpienie gliceryny etanolem bądź metanolem. Kłopot w tym, że reakcja zachodzi pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze, aby zaszło w temp pokojowej należy dodać NaOH lub KOH do etanolu i przy niewielkim nadmiarze etanolu pójdzie. Rozpiszę to wszystko dokładnie dam foty, wzory i przemyślenia tylko nie teraz, gdyż jestem odcięty od materiałów i mogę bzdury popisać (się który wysadzi w powietrze jeszcze albo jaka cholera). Jak coś do dokładna procedura (po ang.) we wspomnianym linku.

Tytuł:
wiarus senior

też czekam z utęsknieniem na patent. ( nie znam się wcale na chemii więc jak to możliwe to proszę łopatologicznie) [poklon]
Znalazłem natomiast patent na wstrętną soje modyfikowaną genetycznie. pisałem że autem trzepie na tym oleju strasznie i wczoraj dolałem na zbiornik 50ml "skydd" i jak ręką odjął, dzisiaj odpalił już pięknie jak na rzepaku ;) [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

Witam co to jest "skydd" ??

W114 250CE'1969[sprzedany]
W115 220D 1974 OR [RIP]
W123 240D 1978 OR POWER [RIP]
w114 220D 1970 ex 230.6

Tytuł:
wiarus senior

skydd to skandynawski (czy jakiś tam)dodatek do ON który zapobiega zamarzaniu do -39stC jak się okazało świetnie też działa na OR [zlosnik] cena jezeli się nie mylę ok 30zł /0,5L to wystarcza na 500l paliwa. mi pomogło natychmiast.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam.
Dla tych co chcą trochę informacji technicznych polecam ściągnąć następujący plik.
(Analiza doboru mieszanek paliwowych biodiesla).

http://darmaz.pollub.pl/ein/fultext/19.pdf

Osobiście jeżdzę na oleju z Lidl-a.
Mieszankę mam następującą, wlewam 0,5 litra nafty 0,5 litra denaturatu i do pełna zakupami z Lidla.
Jeździ super.

Jeszcze raz polecam lekturkę.

Tytuł:
swój chłop

Czyli 1 litr mieszank zmienia konsystencje OR i ta dawka wystarcza na 50-60 litrów. Czy ta mieszanka wpłyneła na zapach spalin??
Jutro robie testy dam znać!!

W114 250CE'1969[sprzedany]

W115 220D 1974 OR [RIP]

W123 240D 1978 OR POWER [RIP]

w114 220D 1970 ex 230.6

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Będę nudny, ale po raz kolejny w tym wątku pozwolę sobie przypomnieć ten link wraz z całą okolicą. Istna kopalnia, i o polimeryzacji też pisali (i ja też ;) ), i o produkcji, i o właściwościach różnych olejów, itede.
Wątek zrobił się naprawdę długaśny, a link jest bardzo przydatny, więc nie mam wyrzutów z powodu tzw. redundancji.

http://journeytoforever.org/biodiesel_aleksnew.html

Pozdrawiam, udanych lotów. :)

Tytuł:
wiarus senior

a jak ktoś nie speak english??? może coś po polish??? [oczko]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

"moje" dodatki w postaci nafty i denaturatu nie zmieniają zapachu spalin (mi osobiście wogóle to nie przeszkadza) a w/w specyfiki mają za zadanie obniżyć temp krzepnięcia OR. Działa, Mietek stał na dworze przez ostatni miesiąc i nie było najmniejszych problemów z uruchomieniem auta (być może dlatego że jest nówka akum. 100Ah :-) )

Moja koncepcja jest taka ... wystarczy dolać np. 10% ON i nie są potrzebne podgrzewacze (oczywiście w miarę sprawny silnik). Może takim stwierdzeniem robię anty-reklamę osobom które "zawodowo" zajmują się podgrzewaczami, ale kumpel Fiatem Ducato całą zimę przejździł... i zawsze odpalał.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

airkomin pisze:
To żadna tajemnica, przepis stoi w linku na trzydziestej którejś stronie tego wątku.
Jest to transestryfikacja czyli zastąpienie jednego alkoholu w tym trójgałęźnym kwasie innym, w tym przypadku zastąpienie gliceryny etanolem bądź metanolem. Kłopot w tym, że reakcja zachodzi pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze, aby zaszło w temp pokojowej należy dodać NaOH lub KOH do etanolu i przy niewielkim nadmiarze etanolu pójdzie. Rozpiszę to wszystko dokładnie dam foty, wzory i przemyślenia tylko nie teraz, gdyż jestem odcięty od materiałów i mogę bzdury popisać (się który wysadzi w powietrze jeszcze albo jaka cholera). Jak coś do dokładna procedura (po ang.) we wspomnianym linku.

cały problem z estryfikacją polega na zakupie metanolu. jest on osiągalny, ale przy zakupie trzeba się wylegitymować i podpisać oświadczenie, że nie będzie się go używało do celów związanych z napędem pojazdów. (zastosowanie etanolu jest znacznie bardziej skomplikowane) Czyli człowiek wykłada się od razu na talerz kontroli skarbowej

a co do szkodliwej polimeryzacji to jest ona groźna dla silników z bespośrednim wtryskiem paliwa, gdzie nie spalony OR (gdy silnik jest jeszcze zimny) spływa do miski olejowej i tam polimeryzuje pozbawiając olej silnikowy własności smarnych. W silnikach ze wstępna (lub wirową) komorą spalania jest to poprostu technicznie nie możliwe. Czyli starym Mercedes nic nie grozi.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w rearze olyj karolina za 1,99!!! :lol:

w123 230c 1978

Tytuł:
postmajtek

Witam widze że tamat ma ogromne zainteresowanie:) a ja mam troche konkretnych informacji w ciągu roku prób. Mam passata 1,9 td z 91 roku pompa bosch. Rok temu po kupnie kupiłem nowe końcówki wtrysków jakies z tych najlepszych bo po 80-90zł za sztuke wymieniłem filtry i zacząłem śmigać na roślinnym z marketów. Lato było super pełny bak i odpalał po chwili rano prędkość maksymalna i spalanie identyczne jak na ON.( 8/100 i 150km/h) W ciągu zimy problem gdy tempertatura spadła tylko poniżej zera musiałem mieszać z ropą 50/50. Samochód nie posiada żadnych podgrzewaczy i specjalnych filtrów obecnie mam zrobione na nim 29 000 z czego na czystym kiedy było ciepło czyli od kwietnia do ok listopada 19 000. W tym czasie naprawde żadnych remontów spadków mocy i kopcenia z rury po za znajomym zapachem. Obecnie testuje od 1 000 km już olej posmażalniczy filtrowany w domu i tez bez zmian pod koniec wakacji znów napisze czy są już jakieś usterki jak narazie to lać i jechać:)) Pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz

soczap27 pisze:
kupiłem nowe końcówki wtrysków jakies z tych najlepszych bo po 80-90zł za sztuke

Problem w tym, ze u nas nie mozna dostac dobrych koncowek [szalone]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 154 55 56 57 58111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00