MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lis 23, 2025 9:49 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

użytkownik fabii i kobitka z alfy na letnich. jak zapytałem się dlaczego nie zimówki, odpowiedź taka sama: "bo nie ma obowiązku"

Co prawda nie ma obowiązku używania opon zimowych, ale w związku z tematem przypomnieć chcę sprawę pewnego wyroku skazującego kursantkę nauki jazdy za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym.

http://wiadomosci.onet.pl/2089293,11,zabila_dwie_osoby_w_czasie_kursu_prawa_jazdy_sad_wydal_wyrok,item.html

Z powyższego artykulu: instruktor odpowiada za to, że nie reagował na zbyt szybką jazdę i dopuścił do jazdy samochodem, który nie był wyposażony w zimowe opony.

Jak widać, niezależnie od wymogów stawianych przez PoRD sąd uznał, że brak opon zimowych (popr.letnich) może być faktem dodatkowo obciążającym. Zdrowy rozsądek górą.

Tytuł:
swój chłop

Nie wiem dlaczego bierzecie pod uwagę tylko punkt widzenia przez swoją kierownicę?? Znam kilka przypadków, w których jadący zabytkowym samochodem zostaje zgwałcony od tyłu przez inne auto. Co się okazuje?? Gwałciciel jechał na półłysych (w połowie dobrych jak kto woli) letnich oponach w warunkach zimowych. Pierwsze słowa zgwałconego:
"To skoorwiel...oszczędza na oponach"
Potem dochodzi krzywdząca opinia rzeczoznawcy o wypłacie odszkodowania/całkowitej szkody w wysokości 7000zł (bo tak stoją na giełdzie), gdzie oryginalny chromowany zderzak kosztuje 1/3 tej ceny.

W prawdzie w naszym pięknym kraju miodem i mlekiem płynącym zima z prawdziwego zdarzenia jest raczej rzadziej niż częściej, to jednak trzeba wziąć pod uwagę, że temperatury ujemne to już 90%-owe prawdopodobieństwo. Wtedy to letnie opony stają się twarde.

Jazdę na letnich oponach w zimie uważam za krótkowzroczność i głupotę.

FIN

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
a ja niestety nie potwierdze twej opinii... ponownie zacytuje "a gdyby tak wasza matka..."

naprawdę nie mam pojęcia dokąd miała prowadzić Twoja gdybająca wypowiedź, wybacz mi. a za jakiś czas gdy będę sprzedawał auto w opisie umieszczę, że auto wypadkowe ale nie z mojej winy(?!)więc żaden problem i przytoczę Twoje gdybanie. sądzisz, że mogę liczyć na zrozumienie u kupującego-że zima, że letnie, że kolega Nilovitz gdybał. przeczytaj opinie pomiędzy moimi wypowiedziami kolegi Borysa, holyfido i Kierowcy bombowca. jeżeli nadal to nie zmieni Twojego podejścia do tematu-trudno, masz do tego prawo.
ja niestety ale też nie potwierdzę Twojej opinii o letnich zimą i nadal będę uważał fakt przemieszczania się w ten sposób za oznakę braku wyobraźni.
starając się myśleć o pozostałych uczestnikach ruchu pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

dalej meczysz kota!?
dalej jak bedziesz sprzedawal swoje auto, a ono bylo rozbite wczesniej, oznacza, ze starcilo na wartosci, oznacza to, ze ubezpieczyciel powinien zrekompensowac ta strate

ale czemu ja mam ciebie uczyc tego i owego skoro wszyscy wiedza lepiej, wszyscy sa tacy madrzy i cwani w pisaniu, ze ja gubie sie i przerazam

wniosek: da sie jezdzic na letnich oponach w zimie, a same opony zimowe nie ochronia uzytkownikow od ewentualnych zlych sytuacji
jedynie probabilistycznie mozna stwierdzic, ze w jakichs sytuacjach jest to pomocne

i nie mozna wrzucac wszystkich kierowcow do dwoch workow:
ci sa galganami, ktorzy nie zmieniaja opon na zime, oni nie potrafia jezdzic, sa ćwokami itd., a pozostali to rasa wyzsza, ci lepsi

to gdzie jest wasza matka?

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

czepiłeś się tych ćwoków widzę... przeanalizuj mój post jeszcze raz, albo nie od razu Ci wytłumaczę. Nawet na przykładzie... może będzie łatwiej. Akcja toczy się w Lublinie. Nagłe ataki zimy co drugi dzień lub nawet dwa razy dziennie. Zależy od dnia. Miasto tak sobie odśnieżone, jak zwykle zresztą, główne ulice odgarnięte. Te mniej ważne zasypane. Ja swym służbowym Yarisem z kursantem po lewej, parkujemy, zawracamy, cofamy. Bez problemów. Opony zimowe z tamtego roku, firmy nie pamiętam, ale szału nie ma. Wyjeżdżamy na główną, wracamy do ośrodka, zaczęło sypać i to zdrowo. Prędkość przelotowa 40, w sumie to eLka. Jedziemy. Zaczęło sypać, podkreślam, bardzo ślisko nie jest. I co znajdzie się taki ćwol na letnich, który jedzie 20. Bo trzeba mieć głowę do jazdy, nie? Wie, że ma letnie i nie świruje. I chwała mu za to, że przynajmniej wie. Znajdzie się jeden, drugi, trzeci i pól godziny spóźnienia na zmianę...... A to, że dostałem w dupę na skrzyżowaniu bo jechała karetka, ja wyhamowałem bez problemu na lodzie a ćwol na letnich za mną już nie :] To druga sprawa.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzisiaj wracalem z nart i w takim Walimiu widzialem takie oto cudo. Moja cytrynka na nowych zimowkach (zwykle najtansze Debice Frigo 2) jechala bez najmniejszego problemu, bez poslizgow ani nic, mowiac krotko przy dostosowanych do warunkow predkosciach auto dalo sie bez problemu kontrolowac. Ale przed nami Fiat Tipo na letnich kapciach juz mial z tym ogromne problemy. Na sliskiej drodze obrocilo mu auto i na szczescie dla niego zaryl tylko przodem w ogromna zaspe i zablokowal odstajacym tylem caly pas. Mowie o szczesciu, bo pare metrow wczesniej wymijalem idacego droga pieszego. Co by bylo gdyby? ...boje sie myslec..

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja w końcu moge się pochwalić nowo nabytymi zimówkami, powiem wam szczerze, nie wiem co mnie podkusiło by w tym roku przejezdzić całą zime Cl-em na letnich oponach (zakładałem że w tym roku zimy nie będzie), co prawda opony mam na feldze 18'', bo 16'' nie zdażyłem pomalować, ale w końcu wszędzie moge zaparkować na mieście, i bez problemu wjeżdzam na swoje podwórko, a mam pod górke.

Ex:W124 230 TE 86r.;W124 300 CE 89r.; W123 300 D 78r.; W124 300 CE 24V

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Letnie mam i owszem w mojej gwiazdeczce (ale stoi grzecznie w garażu do wiosny),a co do zimówek ?.
Kiedyś myślałem że co to za różnica zawsze się jeździło na wielosezonowych i było ok.Ale w latach 2000-2003r pracując w firmie montującej Instalację GSM miałem przyjemność obsługiwać południe Polski od Zgorzelca do Ustrzyk jeździłem MB Sprinter 6osób +paka +laweta z kablami,często stacje stały w miejscach gdzie sie nie odśnieżało się dróg dojazdowych.
I uwierzcie mi jest kolosalna różnica w prowadzeniu auta posiadającego porządne opony zimowe.Nie mówie tutaj o jeździe po mieście z prędkością 40km/h ,ale naprawdę zaśnierzonych duktach leśnich i zasypanych śniegiem bieszczadzkich drogach teraz nawet w aucie mojej żonki która dojeżdża do pętli tramwajowej 4 km zakładam oponu zimowe

Tytuł:
swój chłop

butek22 lekkoduch pisze:
Ja tam non stop na letnich latam, troch wprawy już nabrałem i nie ma tragedii, pozatym mam ASR które nie moge wyłączyć, wiec jest w miare bezpiecznie, miałem kilka sytuacji w których nie mogłem ruszyc z miejsca...

nawrócony butek22 pisze:
Ja w końcu moge się pochwalić nowo nabytymi zimówkami, powiem wam szczerze, nie wiem co mnie podkusiło by w tym roku przejezdzić całą zime Cl-em na letnich oponach (zakładałem że w tym roku zimy nie będzie), co prawda opony mam na feldze 18'', bo 16'' nie zdażyłem pomalować, ale w końcu wszędzie moge zaparkować na mieście, i bez problemu wjeżdzam na swoje podwórko, a mam pod górke.

"Brawo Lamia!! Pierwsza męska decyzja w Twoim życiu"

Oby więcej tak nawróconych [oczko] Gratuluję [zlosnik]

s124 300D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Spokojnie tymi brawami, prawdziwi męszczyzni jeżdzą na letnich oponach, walcza z przejazdem przez zaspy, podjazdem pod górki i wypychaja swoje auta na parkingu by jakoś wyjechać :)

Ex:W124 230 TE 86r.;W124 300 CE 89r.; W123 300 D 78r.; W124 300 CE 24V

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

butek22 pisze:
Spokojnie tymi brawami, prawdziwi męszczyzni jeżdzą na letnich oponach, walcza z przejazdem przez zaspy, podjazdem pod górki i wypychaja swoje auta na parkingu by jakoś wyjechać :)

Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, lecz zują pszczoły!

dobra, starczy tego bicia piany :)
zimowki niezbedne sa w dalekich trasach, w gorach (choc i tam czasem niezbedne sa lancuchy i obciazenie bagaznika w tylnonapedowcach) oraz w i innych trudniejszych warunkach
natomiast, letnie ujdą w miescie, gdzies, gdzie i tak jezdzi sie wolniej, uwazniej - i ja jezdze sobie po miescie zwyklym 190 200D w automacie bez stresu i pospiechu

mam tez inne auta, i one zazwyczaj caly rok jezdza na zimowkach [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
mam tez inne auta, i one zazwyczaj caly rok jezdza na zimowkach

Nie zaczynaj :D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak dla mnie ta dyskusja jest bez sensu. Rozumiem, że kazdy z nas ceni sobie komfort jazdy zrówno od strony bezpieczeństwa (czynnego i biernego) w ruchu, jak i ten bardziej odczuwalny na co dzień czyli frajdę z jazdy rozumianą jako podporządkowanie ujeżdżanej materii w sposób świadomie kontrolowany. Tutaj kwestia użycia opon zimowych podczas zimy, IMO, jest warunkiem podstawowym odczuwania ww. komfortu. Jeśli ktoś ma inne zdanie to:
- jest masochistą i potencjalnie niebezpiecznym użytkownikiem pojazdów mechanicznych ze względu na kompletny brak lub znacznie ograniczoną wyobraźnię
- nigdy nie jeżdził na oponach zimowych i w związku z tym nie powinien się wypowiadać na ten temat
- pracuje w firmie pogrzebowej i w ten sposób nakręca koniunkturę w swojej branży.

W pierwszych dwóch przypadkach kłania się teoria Darwina, która (niestety zbyt często) bardzo sprawnie eliminuje takie jednostki z powszechnego obiegu znacząc swoje dzieło licznymi krzyżami stawianymi przy poboczach naszych dróg. Co do branży pogrzebowej- rozumiem, nie popieram [zlosnik]

Używanie opon letnich w obecnyh warunkach jestem w stanie zrozumieć jedynie w razie trudnej sytuacji finansowej posiadacza pojazdu, który brak opon sezonowych traktuje jak świadomie skalkulowane ryzyko (jesli można o czymś takim wogóle w tym wypadku mówić) używania opon letnich podczas śnieznej zimy. W takim jednak wypadku opony letnie to nie świadomy wybór, lecz smutny finansowy imperatyw.

Pozdrawia zdziwiony wypowiedziami "miłośników_letnich_opon_do_grobowej_deski"

Paweł

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
dalej meczysz kota!?

mój kot i będę robił z nim co chcę! [zlosnik]

a co do reszty, szkoda męczyć pióro...pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jedno jest pewne zimowki przy niskich temperaturach i na sniegu zawsze sa lepsze od letnich, ja siedze w branzy bo pracuje w rodzinnej :) wulkanizacji i rozbraja mnie jak ktos zaklada lyse opony zimowe, tlumaczenia ze na ostatni sezon, ze auto szwagra, ze do sprzedania, ale ma komfort psychiczny ze zaklada zimowki :) nawet w tym tygodniu bylo pare osob ktore wymienialo opony!!! :) wiem z wlasnego doswiadczenia na lato nawet lyse kapcie i mozna smigac ale jak przyjdzie zima oszczedzanie nie wchodzi w gre, poza tym trzeba miec pod czaszka cos bo same opony nie jada :)

ex. MB W126 280
ex. MB W123 240D
ex. MB W123 250
ex. reszta ex nie MB, szkoda gadac :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 7 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00