MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 8:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 138 39 40 41 42111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Hej

Panowie spokojnie olej roślinny jest bardzo ważny ze wzgledu na swoja czystość ekologiczną i to jest podstawą do tego wątku. To jest naprawdę kwestią czasu że nasz rząd zajmie się tym właśnie problemem tzn bio-paliwami co nawet już zapowiedział. Dzieki między innymi takiemu jak ten wątek i inne strony poswiecone OR tworzy sie świadomość społeczna. Wolę wąchać w 100% ekologiczne frytki niż zanieczyszczające spaliny z ON ale o tym trzeba mówić i pisać dopiero wtedy problem będzie rozwiazany podobnie jak za naszą zachodnia granicą. Wołanie o pomste na tych co stosują (czyt. robia doświadzenia) ma sie nijak bo to jest nieznaczący promil do 10 miejsc po przecinku który zapewniam nie zniszczy naszej gospodarki. Należy problem rozwijać bo to jest przyszłość przy wyczerpujących się złożach naturalnych i już. Olej opałowy jak wiadomo nie jest tak czysty ekologicznie jak OR więc nie ma o czym dyskutować.

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

kane pisze:
(me: how) pisze:
Potrzebujemy dziennika ustaw, rozporządzenia ministra, ustępu i paragrafu.

oto one:

Szymon Parulski, Ernst & Young
Oleje roślinne jako takie nie stanowią wyrobu akcyzowego. Jednakże w sytuacji, gdy ten sam olej roślinny zostanie użyty jako paliwo silnikowe albo jako dodatek lub domieszka do paliwa, będzie on zgodnie z art. 62 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku akcyzowym traktowany jak paliwo silnikowe. Konsekwentnie, tak wykorzystany olej roślinny będzie podlegać akcyzie, a podmiot zużywający olej będzie zobowiązany do zapłaty akcyzy.

Olej roślinny w baku to przecież paliwo - mówi Robert Michalski, naczelnik Urzędu Celnego w Bydgoszczy. - A wszystkie wyroby, które służą do napędu silników są obłożone podatkiem akcyzowym. Na oleje roślinne nie ma zwolnień.
Zdaniem naczelnika Michalskiego, akcyza na olej roślinny używany w celach napędowych jest najwyższa i wynosi 1882 zł za 1000 litrów! To tyle, ile akcyza na paliwo lotnicze.

Potwierdzają to urzędnicy Departamentu Podatku Akcyzowego w Ministerstwie Finansów. Dla porównania: akcyza na olej napędowy - 1180 zł/1000 l, bioetanol - 1565 zł/1000 l, biodiesel - 1099 zł/1000 l.

Żaden Naczelnik jakigoś tam urzędu, ani Szymon Parulski, Ernst & Young czy Ty czy Ja nie możemy stanowić Prawa i to nie do nas nalezy interpretacja przepisów które są niejednoznaczne. Pozwole sobie zacytować Ustawę:
U S T A W A z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym
...
Art. 3.
1. Do celów poboru akcyzy i obowiązku oznaczania wyrobów znakami akcyzy na
terytorium kraju stosuje się klasyfikację wyrobów akcyzowych w układzie
odpowiadającym Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU).
2. Do celów poboru akcyzy i obowiązku oznaczania znakami akcyzy w imporcie
oraz w dostawie i nabyciu wewnątrzwspólnotowym stosuje się klasyfikację
wyrobów akcyzowych w układzie odpowiadającym Scalonej Nomenklaturze (CN).
.....
Art. 62.
1. Do paliw silnikowych i olejów opałowych w rozumieniu ustawy zalicza się:
1) wyroby wymienione w poz. 1-12 załącznika nr 2 do ustawy;
2) pozostałe wyroby przeznaczone do użycia, oferowane na sprzedaż lub
używane jako paliwa silnikowe albo jako dodatki lub domieszki do paliw
silnikowych, bez względu na symbol PKWiU i kod CN.*

....
* podkreślenie własne, bo o tym jak widać w cytacie powyżej niektóre osoby zajmujące się prawem zapomniały i to wydaje mi się że specjalnie.

Rozumiem że musi powstać oficjalna interpretacja tego czy art 62 pkt 2 odnoci się tylko do wyrobów posiadających symbole CN i PKWiU czyli wyrobów akcyzowych czy także do innych produktów: wody, sera, konia, wołu, osła, w końcu powietrza które nasz silnik też pobiera i to w ilości bardzo dużej oraz OR które to nie są wyrobami akcyzowymi i nie mając swoich CN i PKWiU

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W ustawie o podatku akcyzowym jako zwolnine z podatku akcyzowego wymienione sa literalnie estry oleju rzepakowego stosowane jako dodatki do paliw. Moje pytanie jesli dodatek do paliwa stanowi 100% paliwa to jest dalej zwolniny czy nie?
A tak na marginesie to poza Margolcią opisaną w podpisie posaiadam jeszcze Skodę Fabię. Po 2 latach używania przeczytałem jej instrukcję obsługi, gdzie jak byk stoi, że do temperatury - 10 stopni można stosować jako paliwo estry oleju rzepakowego (czyli zdaje się olej jadalny), a ponadto można to mieszać w dowolnym stosunku z ON.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
estry oleju rzepakowego (czyli zdaje się olej jadalny)

To nie to samo. Wspomniane "estry" to produkt przerobu tłuszczy (najczęściej roślinnych) - estry metylowe lub etylowe kwasów tłuszczowych. Są świetnym paliwem do diesli. Natomiast tłuszcze naturalne też są estrami, ale glicerolu i kwasów tłuszczowych. W procesie takiej przeróbki odpina się glicerol, a wolne kwasy tłuszczowe estryfikuje się ponownie z metanolem lub etanolem (w formie soli, żeby reakcja chciała zajść). Glicerol zostaje jako produkt uboczny.
Na oleje roślinne (te nieprzerobione) używa się czasem skrótu SVO - straight vegetable oil.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kocur pisze:

To nie to samo. Wspomniane "estry" to produkt przerobu tłuszczy (najczęściej roślinnych) - estry metylowe lub etylowe kwasów tłuszczowych. Są świetnym paliwem do diesli.

A znasz może domowy sposób takiego przerobu? (najlepiej bezinwestycyjny)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

http://journeytoforever.org/biodiesel_aleksnew.html

Stronę tę i wszelkie jej przyległości już przytaczałem w tym wątku. Kopalnia.
Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam, po przeczytaniu calego watku, co zajelo mi z doskoku tydzien, i ja przylacze sie do akcji. jest zima, na razie poprobujemy 50/50

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

bez podgrzewacza elektrycznego 50/50 teraz bym nie probowal ;)
30/70 moze

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
postmajtek

Witam!!!
Mam pytanko. Czy lał ktoś może OR do silnika 250D w W124.
Będzie się sprawował tak jak inne silnik (czyli dobrze)??
Jeżdżę dosyć często Mesiem z tym silnikiem, ponieważ mój ojciec takiego posiada, a przydałoby się trochę pooszczędzać.
Aha, dodam że jest to automat więc raczej nie odpali na lince i tego się najbardziej obawiam.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Qba pisze:
Witam!!!
Mam pytanko. Czy lał ktoś może OR do silnika 250D w W124.
Będzie się sprawował tak jak inne silnik (czyli dobrze)??

Silnik masz do tego przedni, ale z większymi ilościami zaczekaj lepiej do wiosny.
A automat odpala na lince. [cool]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No ja jeszcze smigam na 30/70 (przewaga OR) jest ok poza tym ze rano trzeba troche przytrzymac chwile zeby nie zgasł to nie ma zadnych problemow.Kurcze gdzie jest jakas promocja??? konczy mi sie modyfikowana soja za 2,25 z Reala.... [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] (poszło 150ltr) [cool]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmajtek

Pierwsze słysze żeby można było odpalić automata "na pycha".
W jaki sposób się to robi?? Skrzynia nie dostaje przez to w dupe??

swój chłop

TrickyKid pisze:
Jakby kogoś zainteresowało - znalazłem namiar na goście we Wrocławiu który sprzedaje osprzętowanie do zasilania auto OR, montuje również instalacje. http://www.bio-diesel.prv.pl/ to jego [mało udana] strona internetowa, 501 551 590 to numer do gościa.
Ponieważ ostatnio śledzę to zagadnienie dość mocno, wpadłem na pewien pomysł - jak myślicie, czy do ogrzewania podstawowego lub dodatkowego zbiornika dałoby radę wykorzystać coś takiego?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71603669

Mata jest do podgrzewania siedzenia ty chcesz podgrzewac zbiornik?Po co?
Mozesz to wyklarowac?Cikawy jestem twojej koncepcji.Przeczytalem pare stron waszej dyskusji i widze ze cos nie za bardzo wiecie jak ugryzc ten temat tak zeby bylo czysto ,pachnaco i przyjemnie(tanio).W czym zecz nie macie komponetow niechcecie w komorze silnika wrzucac dodatkowych elementow?

wiarus junior

Panowie czy ktoś jeszcze smyka na OR?
Jestem ciekaw bo ja odstawiłem .
Teraz tylko sledzę ceny ( z przyzwyczajenia)
Jak zapalają?
Jakie macie sposoby (nowe) na zapalanie?
Czy ktoś ma już podgrzewany zbiornik?
Może czas podsumowac sezon? :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
swój chłop

Witam moja mesia stoi już 30 dni bez odpalania na dworze -8 ide zaraz sprawdzić czy odpali i zdam relacje zaraz po próbie. [zlosnikz] w baku 100% OR z pewnym dodatkiem - zdradze jak odpali. [zlosnik]

W114 250CE'1969[sprzedany]
W115 220D 1974 OR [RIP]
W123 240D 1978 OR POWER [RIP]
w114 220D 1970 ex 230.6

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 138 39 40 41 42111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00