MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 05, 2025 1:28 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Obrazek

Ten egzemplarz, z dosc charakterystycznym jednym fotelem z tyłu - to mercedes jaki obecnie jezdzi w Watykanie dla Benedykta XVI :). Na tylnych drzwiach ma dyskretny herb papieski.

wiarus senior
Awatar użytkownika

karmaz pisze:
Filippo!!!Czego fuczysz facet!Nie napisałem"zabić żydów" tylko ,że Dolek Hitler byłby zadowolony z tego,że niemiecki samochód został szczególnie wyr óżniony!A tekst jest jak najbardziej na miejscu!!

Nie mów do mnie slangiem bo mieszkam w małym mieście i nie rozumiem wielkomiejskiej „mowy”!

Jeśli dla Ciebie mówienie zdrobniale o jednym z największych zbrodniarzy w dziejach ludzkości jest normalne to jesteś głupi lub nieświadomy tego co mówisz.
Mam wielka nadzieję, że nie jest to to pierwsze więc może przytoczę kilka faktów historycznych.

W okresie nacjonalizacji firmy czyli latach w 1933-1945 następowały po sobie zmiany które miały duży wpływ na wszystkich pracowników koncernu. Przyjmowali oni różne postawy wobec nowej polityki swego państwa. Hermann Koehler który był członkiem rady nadzorczej od 1928 roku, publicznie skrytykował faszystowski reżim za co został skazany na śmierć przez Sąd Ludowy i stracony w 1943 roku. Wielu jednak patrzyło z nadzieją na fuhrera. Należeli do nich prezes zarządu Wilhelm Kissel który widział korzyści płynące dla firmy li tylko oraz dyrektor Jakob Werlin który w hitlerze widział zbawcę w ogóle. Przejęcie władzy przez hitlera w 1933 roku oznaczało rozwój, gdyż był on entuzjastą motoryzacji. Zniesiono ograniczenia fiskalne, budowano nowe drogi, autostrady, zainwestowano w promocję sportów motorowych. W zakładach Mercedesa zanotowano znacznie zwiększoną produkcję i wzrost zatrudnienia. Dodatkowo Mercedes stał się oficjalnym samochodem administracji III rzeszy. Jednocześnie cały czas trwały prace, z wykorzystaniem inżynierów Mercedesa, nad samochodem dla ludu czyli VW. W roku 1936 w fabryce Daimler -Benz wyprodukowano pilotażową serię 30 modeli VW 30. Sielanka skończyła się dnia 1 września 1939 roku gdy Niemcy zaatakowały Polskę. W dniu tym wprowadzono racjonowanie benzyny, samochody powołano tak jak żołnierzy do służby wojskowej. Natomiast 3 września wstrzymano sprzedaż samochodów osobom prywatnym. W roku 1944 w fabrykach Daimler-Benz wyprodukowano jeden samochód. Produkcje w latach następnych zdominowały oczywiście pojazdy terenowe i ciężarówki a także części do samolotów i pocisków oraz silniki do samolotów i łodzi. We znaki zaczęły dawać się braki surowców oraz brak wykwalifikowanej kadry pracowniczej, gdyż 10% wszystkich pracowników firmy zostało powołanych do wojska. Produkcja musiała przenieść się do miejsc ukrytych przed nalotami sił alianckich czyli grot czy tuneli jak np. „Lämmerbuckel” pod wzgórzem Geislingen gdzie przebiegała autostrada. Ruch na drogach praktycznie nie istniał. W 1943 roku siły alianckie zbombardowały fabrykę w Mannheim, w sierpniu zakłady Berlin-Marienfelde a w październiku Sindelfingen. 10 września Amerykanie zrzucili 800 bomb burzących i 30000 zapalających na fabrykę w Gagenau, obracając ją w pył.
Podsumowując ten okres.
Bilans strat ludzkich to 2483 zabitych i 816 zaginionych pracowników firmy. Zrównane z ziemią zakłady w Untertürkheim, Berlinie-Marienfelde, Sindelfingen. Straty finansowe to pół miliarda marek.. Raczej nie był to okres który wspomina się w historii firmy z sentymentem.

To tyle wspólnej historii Mercedesa i III rzeszy. Naprawdę mogłeś znaleźć ciekawsze osobistości które z Mercedesa byłyby dumne, że wymienię kanclerza Konrada Adenauera który bardzo cenił auta z gwiazdą na masce. Z innych osób można było wymienić chociażby papieża polaka czy cesarza Etiopii Hajle Selasie (JAH rules).
Pokory życzę.
Pozdrawiam

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
swój chłop

Nie jestem ani faszystą ani nazistą ani żadnym innym fanatykiem Hitlera ale przytoczyłem jego osobe dla ŻARTU i tak powinieneś to odebrać ;) A tak na marginesie Hitler nie był zbrodniarzem tylko chciał zrobić porządek,teraz pewnie nie było by tych wszystkich muzułmanów którzy tylko niosą ze sobą smierć...a najwiekszymi zbrodniarzami są własnie zydzi którzy wydali Jezusa na śmierć.Nic do Ciebie chłopie nie mam nic ale ostatnio Ci sie wszystko nie podoba np te ramki pod blachy.Jestem tu od niedawna i zwady nie szukam ale Ty też sie nie czepiaj o bzdury bo to nie ma sensu.Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

karmaz pisze:
A tak na marginesie Hitler nie był zbrodniarzem tylko chciał zrobić porządek,teraz pewnie nie było by tych wszystkich muzułmanów którzy tylko niosą ze sobą smierć...a najwiekszymi zbrodniarzami są własnie zydzi którzy wydali Jezusa na śmierć

[totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

karmazjak dla mnie to chyba przesadziles ta swoja wypowiedzia...

[totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok] [totalszok]

Mysle ze Mod powinien zajac sie taka wypowiedziom predko, a moze i takim uzytkownikiem!

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

karmaz pisze:
A tak na marginesie Hitler nie był zbrodniarzem tylko chciał zrobić porządek,teraz pewnie nie było by tych wszystkich muzułmanów którzy tylko niosą ze sobą smierć...

HITLER BYŁ ZBRODNIARZEM!!!!! Policz ofiary i przeczytaj definicję słowa ZBRODNIARZ

a najwiekszymi zbrodniarzami są własnie zydzi którzy wydali Jezusa na śmierć.[/quote]

Nie chodzi o Jezusa [wiary w to nie mieszaj proszę] tylko o Palestyńczyków. Zgodzę się ze Izraelczyków można do Hitlera w jakims stopniu przyrównywać. Swój wkład w "World Peace" też mają, i raczej nie pozytywny.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop

A Ty Erio zamiast głupio kozakować to sie dzieckiem zajmij a nie zwracaj uwagi innym :evil: A jak Ci cos nie pasuje to nie czytaj tego forum....

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

karmaz pisze:
tak na marginesie Hitler nie był zbrodniarzem tylko chciał zrobić porządek

Jakbyś miał kogoś w rodzinie kto to przeżył to przepraszam za słowa, ale zamknął byś swój niewyparzony ryj na wieki [szalone]

Brak mi słów do tego co napisałeś, po prostu mnie zatkało. Mam nadzieję, ze administrator wyciągnie z tego odpowiednie konsekwencje [szalone]

Tym bardziej mi brakuje, że rodzice mojej narzeczonej są z Rzeszowszczyzny, rodzice mojego szwagra są z Rzeszowszczyzny. Jest to bardzo katolicki region i nigdy w życiu przez myśl mi nie przeszło, ze ktoś z tamtych regionów może mieć takie podejście do tematu. Wstyd chłopie, naprawdę, aż mi wstyd, że jestes Polakiem [szalone]

Tytuł:
swój chłop

...kolejny mądry sie znalazł

Tytuł:
swój chłop

..dodam jeszcze że ja nie zacząłem i można było spokojnie napisać,że nie lubicie jak sie pisze o Hitlerze na forum i były spokój a nie kolo wyskoczył z tekstem "hamuj sie"na dodatek zaznaczony wyraznym kolorem tak jakbym conajmniej obraził jego matke albo kogoś bliskiego...a teraz jeszcze hasło typu "niewyparzony ryj"..za to powinno być kolejne ostrzeżenie...a widze,że lubicie je łapać...i nie pozwole ,zeby ktoś skakał do mnie z powodu jakiejs BZDURY...pięciu na jednego....nieżle

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

karmaz pisze:
A Ty Erio zamiast głupio kozakować to sie dzieckiem zajmij a nie zwracaj uwagi innym :evil: A jak Ci cos nie pasuje to nie czytaj tego forum....

Wiesz co ... mam w DUPIE to ze napisałeś "Dolek Hitler", ale to że napisałeś że Hitler nie był zbrodniarzem, ze tylko chciał zrobic porządek świadczy o tym że albo
a) masz mniej niż 10 lat
b) masz wiedzę z historii 10 latka
c) masz inteligencję 10 latka
d) jestes osobą piszącą komentarze na wp.pl, które mają więcej niż 100 odpowiedzi

Coś mi mówi że to ty nie będziesz mógł niedługo czytać tego forum ...

skoro 5 osób cię beszta to puk puk ... może coś z twoja makówką jest nie tak .... dla mnie EOT ... nie będę się już zniżał do twego poziomu.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop

Widziałem twoje zdjęcia...doskonale pokazują kim jesteś...zwykły,prosty BURAK!!! :lol: :lol: :lol: ...ale nie powiem...dupczyć potrafisz...dzieciak Ci sie udał...ale chyba tylko to

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zgłosiłem wszystkie Twoje wypowiedzi do Admina, mam nadzieję, że uda się uprzątnąć ten ciekawy ( do momentu ) wątek z tego bajzlu.

Po ostatnik Twoim poście karmaz, już wiem, że nie warto srzępic na Ciebie języka [szalone]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jednak sprawdziło się pierwsze z moich podejrzeń. Który to już raz? Cóż...

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

"No i skończyło się rumakowanie" [zlosniki]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00