MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 30, 2025 10:05 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ej co jest temat zdechł?????? nic nie wiadomo? c dalej z experymentem? ciekawy jestem!!!!!!!!!! [oczko]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mpze (me: how) zbiera rzepak na olej ;-) Albo kupil 500k ziaren slonecznika i tloczy...

Jest weekend, pewnie odpoczywa. czekam na opis, bo sam olejarni szukam.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

:lol: :lol: :lol:

Kartofel jeździ i ma się całkiem nieźle, szczególnie jak już odpali [oczko] .
Udało mu się nawet na alternatywnym zasilaniu wjechać do DE :lol: i zrobić tam kolejne 70 km.

Nadal problemy ze startem, a filtr wstępny w dalszym ciągu łapie syf.
Wyobrażam sobie co się musi dziać w baku na sitku. Albo wyczyszczę w końcu ten zbiornik, albo będę musiał od razu kupić duży karton produktów Filtrona.
Świece żarowe do OR są podobno dłuższe, i wygląda na to, że to nie jedyna różnica. Muszę się pospieszyć, bo czuję, że bez dobrego grzania któregoś dnia po prostu nie wystartuję :-?

Trwają prace nad logo dla experymentu. Jeśłi macie jakieś graficzne propozycje lub grę słów jako motto - przysyłajcie privem.
Co w nagrodę? 3 litry Wybornego oczywiście!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Problem z odpalaniem bierze sie stad, ze olej roslinny w temperaturze, ktora aktualnie kroluje na dworze ma duzo wieksza lepkosc niz olej napedowy. Wedlug tego co przeczytalem w internecie nie obejdzie sie bez wstepnego podgrzania paliwa do 70 C, inaczej pewnego dnia nie odpalisz.

polecam strone: [url]http://biodiesel.pl[/url]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Obawiam sie, ze na przeszkodzie naszym radosnym eksperymentom stanie USTAWA z dnia 2 października 2003 r. o biokomponentach stosowanych w paliwach ciekłych i biopaliwach ciekłych.

[url]http://biodiesel.pl/index.php?id=48[/url]

Art. 17. 1. Karze pieniężnej podlega ten, kto:

1) bez wymaganego zezwolenia wytwarza lub magazynuje biokomponenty;

2) nie złożył w terminie, będąc do tego obowiązanym, sprawozdania kwartalnego, o którym mowa w art. 15 ust. 1 i 2, lub podał w tym sprawozdaniu nieprawdziwe dane;

3) będąc producentem, nie wprowadził biokomponentów albo wprowadza do obrotu, w danym roku kalendarzowym, biokomponenty w ilości mniejszej niż określona na podstawie art. 12 ust. 6;

4) produkując paliwa ciekłe lub biopaliwa ciekłe, korzysta z biokomponentów pochodzących ze źródeł innych niż określone w art. 12 ust. 3;

5) wprowadza do obrotu biokomponenty niezgodne z wymaganiami jakościowymi.

Jesli np. filtrowanie oleju posmazalniczego zostanie uznane za wytwarzanie biokomponentow to klapa.

Tytuł:
wiarus senior

Jest możliwość w prosty sposub pozbycia się syfu ze zbiornika? A te świece to można w PL dostać? hylofido nad wisłą nie ma możliwości życia zgodnie z prawem :oops: przynajniej jak dla mnie dlatego mam w d.. ten przepis jak i milion innych...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Panowie czy wyscie sa niewyspani czy co???? przejmujecie sie czy to jest zgodne z prawem?????? a ci co przerabiają oapał na ON czy mieszaja paliwo z rozpuszczalnikow?.I tak nic nikt nie wykryje to co sie przejmowac....P.S czekam na nastepne sprawozdania jak kartofelek sobie radzi na OR! [zlosnik] [cool]

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

dokladnie się z tym zgadzam ,jeśli potato osiągnie sukces to następna jest moja ( szwagier ma dwie restauracje więc olejku mi nie braknie) , jeśli chodzi o podgrzanie , we wtorek w pracy przejrze jak wygląda dokładnie podgrzewacz OO w palniku olejowym firmy giersch , a mam kontakty z gostkiem który produkuje różne różniste grzałki i elementy grzejne tak że za tydzień lub dwa podgzrewacz jak sie uda będzie testowany , zresztą jeśli chodzi ote rzeczy to pracuje przy nich już 5 lat tzn grzałki, palniki, regulatory temperatury itp. więc powinno sie udać [zlosnik] i musi byc sukces ;)

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus senior

mycha to ja się piszę na zakup takiej grzałeczki [oczko]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

no to nie bedzie takie proste ale da sie zrobić najgorzej będzie dodrać wydajność termoelementu do ilości paliwka przepływającego przez niego a pompa w mietku dobrze ciągnie i chyba trzeba będzie monatować to gdzieś blisko pompy żeby nie stracić ciepła cchyba żeby zrobić kilka punków podgrzewania jeden większy przed pompą i następne już przed wtryskami jeśli macie jakieś pomysly to chętnie je zobacze, albo podgrzać filtr paliwa

w 123 280 E błękit metalic 80r

volvo 460 96 fajnie śmiga

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
Obawiam sie, ze na przeszkodzie naszym radosnym eksperymentom stanie USTAWA z dnia 2 października 2003 r. o biokomponentach stosowanych w paliwach ciekłych i biopaliwach ciekłych.

Portal biopaliwa.pl został chyba stworzony dla środowiska zajmującego się produkcją i obrotem właśnie biokomponentów, a więc tych produktów, które w rafinerii chemicznie zmodyfikowane i wzbogacone oraz wymieszane z ON utworzą BIODIESLA, lub dodane w mniejszej ilości trafią do tradycyjnych paliw.

Natomiast olej BARTEK, KUJAWSKI czy jaki tam inny oraz olej posmażalniczy to zupełnie inna bajka. Zostaje jako paliwo wykorzystany, a nie wzbogacany czy przerabiany. I chyba nie można zaliczyć mechanicznego filtrowania do takiej działalności.

Akty prawne, które przytoczyłeś w mojej opini odnoszą się właśnie do podmiotów, które się taką działalnością zajmują.

Cały czas szukam zdania mniej więcej takiego:
"Podlega karze ten, kto chcąc przechytrzyć prof. Belkę, Doktora Kulczyka, Zarząd ORLENU i pół Zjednoczonych Emiratów - nie leje ON, a chcąc jechać po polskich drogach, lać ON musi. [oczko]

Ostatnio zmieniony pn lis 01, 2004 2:14 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ONi i tak leeja różne świństwa więc sie mogą odfrytkować od takich pomysłów , zresztą potrzeba matką wynalazków, moim zdanie dlatego jeszcze nie jeżdzimy na rzepaku słoneczniku itp. bo koncerny paliwowe z racji chęci zysku skutecznie to blokują :evil:

w 123 280 E błękit metalic 80r

volvo 460 96 fajnie śmiga

Tytuł:
wiarus senior

wg mnie produkcja paliwa metodami domowymi powinna być wspierana (wykorzystanie zurzytego leju) + zdjęcie wszelkich obciążeń podatkowych a nawet wspieranie zasilania iskrowych alkocholem i diesli roślinnym natomiast w ciągłej sprzedaży paliwa kopalne qture jak dzisja byłyby obiążone podatkami na wydatki socjalne :evil: Nie dosć że ekologicznie to jeszcze wszystko by potanialo (taka mała rewolucja energetyczna) [oczko]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Zajmijcie się skutkami technicznymi jeżdzenia na oleju spożywczym... Jeszcze kilka wypowiedzi sugerujące łamanie prawa i pochwalające to i wątek będę zmuszony zamknąć... :-? A nie chcę, bo ciekaw jestem co z tego wyniknie [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Panowie a co wy myslicie ze dlaczego ustawa o biopaliwach nie moze przejsc juz 2 czy 3 rok to co to jest?????? Teraz wyłazi afera orlenu-wszyscy tam maja jakies biznesy i nie moga sobie pozwolic aby im kasa uciekła :evil:,Ale nie o tym chciałem.Mam pytanie czy na potato auto innaczej jezdzi ,bardziej kopci,jest słabsze silnik ma inna kulture pracy itp? [oczko]

MB 308 automatic

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00