MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 21, 2025 3:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dlatego ja czuję się Ślązakiem i Polakiem - bo jakby nie patrzeć to bliższa ciału koszula!

Ja najpierw jestem Wrocławianinem, potem Ślązakiem, potem Polakiem.

Tak, świadczy o historii, która była na tyle łagodna dla Niemców, że nie byli zmuszeni do migracji zarobkowej bądź siłą przesiedleni w inne miejsca i dlatego czują się mocno związani ze swoimi Heimatami żyjąc w nich od wielu pokoleń. Dla Polaków historia już nie była tak łaskawa - przesiedlenia, migracje za chlebem i do tego umiejętnie skłócanie przez władze przybyszów z miejscowymi.

Oj historia Niemiec wcale nie jest usłana różami. Oni również emigrowali, mało tego, to ich państwo w 19 wieku wielokrotnie bankrutowało (w XX raz czy dwa). Moje zdanie jest takie, że podejście Polaków do naszej historii, to wynik ostatnich 60 lat nauczania. Sama martyrologia, przekłamania, skupienie na historii Polski, zupełny brak historii regionu (bo by się jeszcze okazało, że ziemie "odzyskane" wcale nie są odzyskane :D). Historia na przestrzeni tysiąca lat pokazana jako nieustanny konflikt z Niemcami. A tymczasem wyglądało to zupełnie inaczej. Oni najeżdżali nas, potem my ich. My Czechów, Czesi nas. Do tego dołączali się Węgrzy. A i tak okropnym przekłamaniem jest w ramy 10-15 wieczne wkładać obecnie pojmowaną państwowość. Tam istniały księstwa, które nie zawsze walczyły po stronie króla ;)
To nauka historii w szkole komunistycznej ukazywała interpretację pod konkretną tezę wykrzywiła nasze pojęcie o współpracy między narodami, no i zakorzeniła niechęć do Niemców (chociaż niewykluczone, że tylko skanalizowała strach przed obcym). Stąd teraz głosy, że Polak z Niemcem są sobie wrogami.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Jest dokładnie tak jak pisze holyfido. Niestety i u nas i na Litwie i pewnie w Niemczech też są ciągle politycy, którzy walą w narodową nutę i zbijają na tym polityczny kapitał. Na Litwie jest sobie ostatnio partyjka, która straszy biednych Litwinów polskimi Panami. Wybiera się ktoś z Was albo znacie kogoś kto się tam wybiera uciskać Litwinów?
Kiedyś czytałem notatkę ze spisu ludności z XVIII wieku z terenu Polski. Wyglądała mniej więcej tak:
50 osób mówi po polsku, niemiecku;
30 osób mówi po polsku, niemiecku i hebrajsku;
28 osób mówi po polsku i rosyjsku;
15 osób mówi tylko po polsku
2 osoby mówią tylko po rosyjsku
20 osób nic nie mówi tylko krzyczy i gaworzy.
Historyk, który komentował ten dokument zadał pytanie ilu z tych ludzi można traktować jak Niemców, ilu jako Polaków i ilu jako Żydów? Nie umiał na to pytanie odpowiedzieć.
Jeśli ktoś miałby szanse zapytać Farenhaita czy był Polakiem? Pewnie by się zdziwił takim pytaniem i odpowiedziałby, że jest Gdańszczaninem. Nacjonalizm to wynalazek ostatnich 200 lat. Kiedyś inaczej się na to patrzyło. Na terenach I Rzeczypospolitej bardzo chętnie widziano Niemieckich osadników. Prawa miejskie były opierana na Niemieckim. W Kościele Mariackim w niedziele rano msza była odprawiana po niemiecku a kolejna po polsku. Wiele nas z naszymi sąsiadami łączy i myślę, że ku ogólnej korzyści powinniśmy do tych właśnie dawnych zwyczajów współpracy wracać a nie warczeć na siebie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00