boss87 pisze:
możesz zdradzić co to za inna działalność, chętnie porozmawiam o niej z panem machowskim
Na początek polecam lekturę całego wątku tutaj, a mój przypadek wyglądał tak:
Jakiś czas temu poszukiwałem komputera ABS fitmy NEC i ogłaszałem się z tym na forum „Kupię”. Dokładnie 9 marca znalazł się „dawca” – napisał: „Witam, mam dokladnie taki komputer na sprzedanie, mam rowniez wiele innych czesci do tego modelu, cena za komputer -120zl.”
No to się ucieszyłem, zamówiłem komputer i jeszcze ramkę od klamki bo mi pękła, wpłaciłem przelew (łącznie z przesyłką za wszystko 140 zł) i … do dzisiaj nic! ciiiiszaaa… Od chwili wysłania maila, że puściłem przelew brak jakiegokolwiek odzewu, brak kontaktu telefonicznego… Szukałem bezskutecznie we wszystkich możliwych miejscach telefonu do gościa wg danych jakie mi podał do przelewu tj.:
Krzysztof Wisniewski
06-400 Ciechanów
(nr konta XXXXXXXXXXXX 0500 0057- PKO Inteligo)
Wysyłałem najpierw łagodne przypomnienia, później z ostrzeżeniem, że w razie braku odzewu będę zmuszony opisać sprawę na Forum (myślałem, że może gościowi coś się stało, miał wypadek albo coś podobnego …) - aż do połowy maja…
Wysłałem ostatniego maila z prośbą o jakikolwiek odzew, bez większej nadziei na skutek i zacząłem przekopywać net w poszukiwaniu gościa [szkoda, że dopiero po wpłacie kasy]…
Szukałem na Google jego maila tj.
mhs3@wp.pl i znalazłem ogłoszenia sprzedaży części na forum Mercedesa i Forda. Był tam również namiar GG: 4776333. Po wpisaniu w Google GG:4776333 wyniki okazały się duuuużo ciekawsze. – mnóstwo ogłoszeń sprzedaży części, z tym numerem GG i innym adresem mailowym tj.:
m4ch05@gmail.com
… Po przeszukaniu sieci pod kątem adresu „m4ch05” jednym z linków był wątek na TYM FORUM z intrygującym tytułem „UWAGA OSZUSTWO NA FORUM ! ?”
Tutaj delikwent przestawiał się jako Grzegorz Machowski
(to by bardziej pasowało do maili w stylu „mhs” i „mch”) zamieszkały także w Ciechanowie. Odezwało się wiele osób naciągniętych przez tego gościa – a to tylko ci, którzy znaleźli Ten wątek na Tym forum – ilu naciągniętych się na niego nie natknęło?!...
Znalazłem też aukcje Allegro z tym nr GG –użytkownik „m4d4f4k4_2008” nazbierał 7 punktów za komentarze od sprzedających po czym zaczął sprzedawać – nazbierał parę negatywów od kupujących i konto zostało zawieszone.
Na eBay występuje jako
machos1988
i też zdążył już nazbierać negatywy za „sprzedawane przedmioty” - polecam ich lekturę na
http://myworld.ebay.pl/machos1988
Na eBay gość podaje numery kont: xxxxxxxxxxxxxx 0695 4467 -wbk || xxxxxxxxxxxxxxx 0500 0057 –inteligo [ciekawe… to samo co „Krzysztof Wisniewski ”?].
W necie jest duuużo śladów - wszystkim na przyszłość polecam szukanie przed zakupem...
Pozdrawiam!
Hosim