MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 5:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dzieki za linki, pasuja na 100% bo po polskiemu
Do Google nie mam sily [zlosnik]

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
wiarus junior

W goglach masz opcje : Szukaj na stronach kategorii: Polski:)

Tytuł: Fotodylemat
swój chłop
Awatar użytkownika

Sorry, że podłączam się do wątku, ale śledząc opinie i w mojej głowie zasialiście ziarnko wątpliwości - zastanawiam się nad zakupem aparatu i moim dotychczasowym wyborem był Canon IXUS 750, a teraz zaświtał nowy pomysł - może używany Canon 300D??? Moje oczekiwania w stosunku do sprzętu nie są (chyba) bardzo wygórowane - nie chcę zostać paparazzi, tylko dokumentować fajne / ciekawe / ważne wydarzenia w moim życiu. CO POLECACIE?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MarcinMer pisze:
nie chcę zostać paparazzi,

I bardzo dobrze [ok] Poza tym zdjęcia robione przez tego typu ludzi, są najczęściej skandalicznej jakości. Byle kompakt zdejmie w ten sposób ( nie liczę oczywiście spiegowskich teleobiektywów do pikantnych detali ;) ) i choć może mają do dyspozycji lustra, nie robią z nich użytku, klocki :evil:
Jeśli nie oczekujesz od aparatu zbyt wiele, to coś z klasy kompatkowej w zupełności Ci wystarczy. Zadaj sobie jednak pytanie, czy przypadkiem nie zechcesz po pewnym czasie bardziej ambitnie potraktować robienia zdjęc.
Canon IXUS 750- o tym aparacie nawet nie słyszałem, co oczywiście nie oznacza, że jest zły :) Jeśli jednak to podobny przedział cenowy, skłaniałbym się w stronę porządnego sprzętu, czyt. cyfrowego lustra. Tam też jest tryb " idiot camera", ale jak przyjdzie czas na ambitne focenie, 300D da radę [ok]

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Fotodylemat
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
MarcinMer pisze:
teraz zaświtał nowy pomysł - może używany Canon 300D???

Wszystko zależy od dalszych planów związanych z takim zakupem. Jeśli miałbyś kupić 300D ze standardowym szkłem 18-55, to sensowniej będzie kupić zamiast tego dobrą cyfrówkę hybrydową, jak np Minoltę A2 lub Canon Pro1, ze względu na wbudowaną optykę, która wgniata w ziemię EF-S 18-55. Dla kogoś nie przywykniętego do lustra, 300D w takim setupie wygrywa w zasadzie tylko mniejszymi szumami matrycy i prędkością zdjęć sekwencyjnych, reszta jest na "NIE". Najtańsze wszechstronne szkła do 300D którymi warto się interesować kosztują 1000-1300 zł [Canon 24-85 i Tamron 28-75], i to już może śmiało startować do porównań z dobrymi hybrydami [pomijając dużo większy zoom w hybrydach]. Weź też pod uwagę, że lustrzanka ze względu na inne paramtery optyczne ma dużo większy zakres manipulacji głębią ostrości. To jest świetne, jeśli świadomie ustawiasz sobie parametry naświetlania tak by uzyskać taki efekt jaki chcesz. Ale włącz tryb w pełni automatyczny, to aparat pójdzie na łatwiznę ustawiając najmniejszą możliwą przysłonę [bo to skraca czas naświetlania, ergo - zapobiega "poruszeniu" zdjęcia]. Ale to zaskutkuje tym, że na zdjęciu tylko jedna rzecz będzie ostra, cała reszta pełny BLUR. Hybryda tego nie zrobi, bo nawet na minimalnej przysłonie ma na tyle dużą głębię ostrości, że dużo więcej elementów w kadrze wyjdzie ostro. Uprzedzając pytania - wynika to z fizycznej wielkości matrycy [która w dSLR jest zawsze spora]. Im większy jest element na który pada światło, tym mniejszą głębie ostrości można uzyskać. Dlatego aparaty średnioformatowe potrafią robić tak rozmyte tło, jak żadne małoobrazkowe.
No i szczerze mówiąc - kadrowanie na LCD jest wygodniejsze, a używając lustrzanki należy zapomnieć o takim udogodnieniu.

Radunio pisze:
MarcinMer pisze:
nie chcę zostać paparazzi,

I bardzo dobrze [ok] Poza tym zdjęcia robione przez tego typu ludzi, są najczęściej skandalicznej jakości. Byle kompakt zdejmie w ten sposób ( nie liczę oczywiście spiegowskich teleobiektywów do pikantnych detali ;) ) i choć może mają do dyspozycji lustra, nie robią z nich użytku, klocki :evil:

Wierz mi - robią z tego użytek, i profesjonalne lustrzanki małoobrazkowe są robione właśnie dla tych ludzi, i do zastosowań bardziej hardcore'owych niż li-tylko estetycznych. Pro-SLRy muszą dawać się obsługiwać możliwie sprawnie, często jedną ręką, w niewygodnych pozach. Muszą działać blyskawicznie i niezawodnie, nawet traktowane bardzo brutalnie, lub użytkowane w trudnych warunkach atmosferycznych. Lampa błyskowa musi być maksymalnie mocna, szybka i zsynchronizowana z elektroniką aparatu, tak by ograniczyć czynności regulacji aparatu "w biegu" do minimum. Zestaw musi mieć możliwość bycia maksymalnie dostosowywanym do potrzeb użytkownika, co przybiera formy zaskakujące dla foto-laików - wiem że jedną z rzeczy najbardziej szokujących fotoamatorów są różne tryby zwijania rolki filmu po jej wypstrykaniu - od "hi-speed" który przewija film w 3-5 sekund, do trybu "stealth" który przewija powoli, ale bezgłośnie. Normą jest też konfiguracja, czy aparat ma pozostawić kilka centymetrów kliszy wystające z puszki, czy ma zwinąć do samego końca [tak by nie można było wyciągnąć filmu bez rozbierania kasetki]. Możesz używanie SLRa w pracy paparazzi porównać do jeżdżenia na TAXI porządnym Mercedesem. "Byle kompakt" w takim porównaniu, to byłby tani samochód produkcji azjatyckiej - elementy kokpitu pękające w rękach, niewygodne fotele, porypana pozycja za kierownicą, ciężko wchodzące biegi, bagażnik o szczątkowej pojemności, raz na miesiąc większa awaria. I pracuj takim sprzętem...
A fotografia prawdziwie estetyczna [artystyczna lub reklamowa] to domena średnioformatówek, które wozi się w sztywnych skrzyniach wyłożonych gąbką i obsługuje z namaszczeniem.

Ostatnio zmieniony pn mar 13, 2006 5:45 pm przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pisząc o "robieniu użytku" miałem na myśli kiepską jakośc większości zdjęć i ich banalność- ot strzelanie z biodra ;) Przecież cieżko mówić o pracy paparazzo w kategoriach "fotografowania"- to zwykłe nap*******nie kompromitujących zdjęć- to nie są fotografie. I stąd wplecienie "kompaktu" w to równanie- technicznie zdjęcia są tak samo banalne i kiepskie, jak te robione prostymi aparatami. Naturalnie i w tej branży trafiają się i fachowcy, ale...
A tanie taryfy też transportują klientów po mieście, tyle że "gorzej" ;) ;) ;)
Wiem co miałeś na myśli i przyznaję Ci rację [ok] Jak zwykle, fachowy post :)

Ostatnio zmieniony pn mar 13, 2006 4:51 pm przez Radunio, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
to zwykłe nap*******nie kompromitujących zdjęć- to nie są fotografie.

100% racji :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

wracam do tematu ... (opinie osob ktore napstrykaly troche fotek)
aparat do 1100 zl ...
Moje potrzeby
1. jak naj mniej szumu, dobry kontrast
2. matryca min 4 zoom min 4-6x
3. dosyc szybkie naswietlanie przy fotkach ze slabszym oswietleniem lub noca
4. stabilizacja obrazu
5. fajnie gdyby posiadal wiekszy wyswietlacz ale to juz nie jest zbyt wazne
6. dobrze gdyby mozna bylo dokupic do takiego aparatu roznego rodzaju filtry jak np do canona i ..
7. nie jestem zwolennikiem miniaturowych aparatow mieszczacych sie w dloni w ktorych wszystko robi sie automatycznie... albo wygladajacych jak paczka papierosow... (blech) dobrze zeby mial mozliwosc recznego ustawiania parametrow

Najbardziej pasowala by mi chociaz namiastka lustrzanki ... ale wiem ze do 1100 zl to bedzie malo mozliwe ... aparat ktorym robilem fotki i bylem baaaaardzo zadowolony do Canon eos 10D
czytalem co tu pisaliscie ale po tym wszystkim mam metlik .... i sam nie wiem co kupic a zaczyna mi byc bardzo potrzebny ....i nie chcial bym znowu zaryzykowac zakupu .... PENTAGRAMA ktoremu mowimy zdecydowane NIE!!! :D:D:D

z zaciekawieniem patrzylem na ten model FUJI FinePix S3500 lub canony S*...ale wole sie zapytac ... :/ ( cos w tym rodzaju)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Fuji S5500 lub 5600.

A co do naświetlania - nocą bez statywu nic nie zrobisz, zresztą pod wieczór już też nie za bardzo. Ja 10D w ciągu miesiąca będę się pozbywał jak chcesz, mogę w rozliczeniu przyjąć jakiegoś w126 :lol:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Fuji S5500 lub 5600.

A co do naświetlania - nocą bez statywu nic nie zrobisz, zresztą pod wieczór już też nie za bardzo. Ja 10D w ciągu miesiąca będę się pozbywał jak chcesz, mogę w rozliczeniu przyjąć jakiegoś w126 :lol:

hehehe ... Kijak nie oddam z nim jestem juz zwiazany uczuciowo i mentalnie :D:D:D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop

Witam! Ja też od jakiegoś czasu przymierzałem się do kupna aparatu. Jednak w każdym sklepie każdy sprzedawca zachwalał jakiś aparat a krytykował inny, najczęściej zaprzeczając sobie nawzajem (co powiększało moje niezdecydowanie). Od soboty do środy siedziałem po prawie całym dniu czytając recenzje, wady i zalety wybranych cyfrówek. Później porównywałem ceny w różnych sklepach no i wreszcie zdecydowałem się na canona A530 [zlosnikz] .Wczoraj zamówiłem a dzisiaj przyszedł. jeszcze nie miałem okazji go przetestować (dopiero ładują się akumulatorki) ale już ciesze się z niego jak małe dziecko [zlosnikz].
W sumie taki aparat dla jakiegos "pro" może się wydawać słaby, ale mi myśle styknie. Grunt że jestem zadowolony. Więc jeżeli szukasz aparatu do 1100zł to polecam A610 /A620 (przynajmniej tak polecali na różnych forach [zlosnik] ). Pozdrawiam [zlosnikz]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

GrześMoto pisze:
W sumie taki aparat dla jakiegos "pro" może się wydawać słaby, ale mi myśle styknie. Grunt że jestem zadowolony. Więc jeżeli szukasz aparatu do 1100zł to polecam A610 /A620 (przynajmniej tak polecali na różnych forach [zlosnik] ). Pozdrawiam [zlosnikz]

Canon jest zawsze "bezpiecznym" zakupem, ale modele o których mówisz nie spełniają wymagań wymienionych przez Kruszyna, więc trzeba kombinować gdzie indziej :) Natomiast A530 nie jest wcale słabym aparatem, do codziennego "cywilnego" użytku jest nawet wyśmienity.

Tytuł:
Klubowicz

kruszyn pisze:
aparat do 1100 zl ...
Moje potrzeby
1. jak naj mniej szumu, dobry kontrast
2. matryca min 4 zoom min 4-6x
3. dosyc szybkie naswietlanie przy fotkach ze slabszym oswietleniem lub noca
4. stabilizacja obrazu
5. fajnie gdyby posiadal wiekszy wyswietlacz ale to juz nie jest zbyt wazne
6. dobrze gdyby mozna bylo dokupic do takiego aparatu roznego rodzaju filtry jak np do canona i ..

Poszukaj uzywanego Olympusa C8080 (brak stabilizacji, ale przy jego zoomie to nie wada) lub Minolte A2, A200 (ostatnia ma stabilizacje, co do A2 nie pamietam). C8080 jest bardzo szybki, w kiepskim swietle tez sobie dobrze radzi. Co do zdjec nocnych to zaopatrz sie w statyw.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Poszukaj uzywanego Olympusa C8080 (brak stabilizacji, ale przy jego zoomie to nie wada) lub Minolte A2, A200 (ostatnia ma stabilizacje, co do A2 nie pamietam). C8080 jest bardzo szybki, w kiepskim swietle tez sobie dobrze radzi. Co do zdjec nocnych to zaopatrz sie w statyw.

W tych pieniądzach - za słodko by było ;)

Tytuł:
Klubowicz

TrickyKid pisze:
W tych pieniądzach - za słodko by było ;)

Dozbiera jeszcze z 200/300 pln i 0,5/1 roczna maszynke kupi. Ja swojego C8080 zanabylem nowego za 470$

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00