MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 08, 2025 5:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kurczę, właśnie się dowiedziałem, że nie ma już tego zaufanego hodowcy :( wyprowadził się. A czy ten Hinook - no kurczę, zależy mi jużchyba na tym, wg tych cech co podałeś, ale nie wiem, czy natkne sie na takiego...

EDIT:

Chyba inaczej się nazywa. Nie mogę znaleźć jego fotek na goglu - guglam i guglam i nic... :( Przez "CH" to mi jakieś helikoptery wynajduje - a przez "H" jakieś inne niepotrzebne rzeczy... :(

EDIT 2:

Na chwilę obecną od brata dowiedziałem się, że są odmiany owczarków niemieckich:

- długowłosy z podszerstkiem
- długowłosy bez podszerstka (nie hodowlany)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pisze się albo CHINOOK albo HINOOK. Już nie pamietam...A ze jest taki helikopter transportowy to wiem, ale pies też jest. Hodowle tej rasy możesz bez problemu namierzyć poprzez lokalną komórkę Polskiego Związku Kynologicznego. "Zwykły" to też fajny pśiak, tyle że okrutnie pospolity. Jeśli nie zależy Ci akurat na tym, wal śmiało po " ON' a " tylko staraj się znaleść zacną hodowlę. To tez przez ZK.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ale chciałbym gdzieś zobaczyć jego fotki....

EDIT:

Obrazek aby to znalazłem, chyba to on :D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

http://public.fotki.com/mrocznagaleria/ ... f0310.html

a to moja bestia

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bardzo ładna psinka Mroczny :) To jakaś odmiana Husky zapewne, a jaka?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Te które widziałe były mniej wiecej podobne, ale nie wiem w jakim byly wieku wiec nie ma co porównywac. Wparuj do ksiegarni i zerknij do fachowej knigi. Do wakacji masz przeciez duuuuzo czasu :)

Mroczny, co to za psiak? Wyglada jakby Malamut, ale taki z power up' em :) Fajowy jest, jestem pod wrażeniem. Wyglada jak z jakiejs baśni. Gratuluję :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

nie odmiana lecz inna rasa

Alaskan Malamute - też pies rasy pierwotnej, wolniejszy od huskyego lecz wytrzymalszy i większy (= silniejszy) :P

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mroczny pisze:
nie odmiana lecz inna rasa

Alaskan Malamute - też pies rasy pierwotnej, wolniejszy od huskyego lecz wytrzymalszy i większy (= silniejszy)

No tak właśnie napisałem
Radunio pisze:
Wyglada jakby Malamut, ale taki z power up' em

tyle, ze nie precyzyjnie. Przyznam, że mam klopoty z dystynkcją pom. Alaskan Malamutami i Siberian Husky. Widziałem wiele tych psów w życiu, ale ten Twoj to byczysko :) Świetny okaz. Wrzuć go na forum, będzie ozdobą forum, link nią nie jest ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hmmm...teraz do biblioteki mi się nie chce iść :D

Może ma ktoś jakąś stronkę, albo księgę o psiakach, to zapoda jakiegoś screena albo kopie :P

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

http://public.fotki.com/mrocznagaleria/azja/

więcej zdjęć naszej Azji :)

jest to 2.5 roczna suka, troszkę dłuższy włos niż te spotykane w Polsce to przez tatę Kanadyjczyka - tam mają nieco inny wzorzec rasy
Mimo, że ładnie wygląda jest to typowy pies północy - pracujący, wytrzymały, niesamowity wulkan energii. Dla zainteresowanych hodowlą:
pies zupełnie pozbawiony instynktu terytorialnego (nie nadaje się na stróża), przyjacielski do ludzi i bardzo agresywny do innych zwierzaków. Trudny do ułożenia i pochłaniający masę czasu.
Wspaniały pies przyjaciel

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
Tu się zgodzić nie mogę są hodowle i HODOWLE. Jedne są nastawione niemal na masowa produkcję szczeniąt, inne sprzedaż garstki wyselekcjonowanych, a co za tym idzie, najlepszych szczeniąt. I tak jak w przypadku masówki, wszystko sie zaniedbuje, tak w przypadku tych drugich, szczeniąt jest dużo mniej, są za to lepiej zadbane i stąd cena na ogół wyższa. Dobrze jest wybrać się osobiście do hodowcy i zobaczyć w jakich warunkach trzymane są zwierzęta. To powie duzo na jego temat, choć może zmylić, zarówno pozytywnie, jak i niegatywnie.

blaszek pisze:
Ja w najbliższe wakacje będę zakupywał małego owczarka niemieckiego.

To fakt, są hodowle i "hodowle" tak jak mercedesy i "mercedesy".. w jednym i w drugim przypadku trzeba bardzo uważać przy zakupie.
Moja rada: nie kupuj psa samemu, poproś o pomoc kogos kto się dobrze zna. Nie jakiegoś samozwańca ale kogoś kto siedzi już trochę w temacie.
Niech z Tobą pojedzie obejży i doradzi.

Natomiast pierwsze i najważniejsze pytanie na jakie musisz sobie odpowiedzieć to jakie są Twoje założenia w stosunku do psa. czy będziesz szkolić, jeździć na wystawy czy ma to być poprostu przyjaciel rodziny.

I druga równie ważna sprawa to jakie masz doświadczenie w wychowaniu psa.

Cytuj:
Jak, u licha, pies w momencie zakupu( najlepszy i jedyny słuszny czas to wiek ok. 3 miesięcy ) może być przyzwyczajony do kogokolwiek poza hodowcą?? Na tym stadium rozwoju socjalizacja zwierzęcia dopiero się rozpoczyna i to po przewiezieniu psa do domu, zaczyna się ta wspaniała zabawa, która trwa najintensywniej przez pierwsze 1, 5 roku do 2 lat.

Są różne szkoły. Według mnie i osób które pomagały mi przy zakupie. Najlepszy okres to 7-8 tydzień. Nie wcześniej i nie później. Właśnie w wieku ok 7-8 tyg. pies zaczyna poza "kumplami" z kojca dostrzegać również człowieka i się do niego przyzwyczajać.

Natomiast zachowanie psa w nowym miejscu to głównie sprawa indywidualna dla każdego psa. Doświadczona osoba oglądając 7 tygodniowe szczenie będzie wstanie z dużą dozą prawdopodobieństwa powiedzieć ci czy dany pies będzie nadawał się na wystawę czy na szkolenie czy mogą się pojawić ewentualne problemy wychowawcze czy tez nie. Potem cała reszta zależy juz od wychowania.

Na porady w Związku Kynologicznym też radzę uważać. Osoby które znają temat wystaw i osób pracujących w ZK będą wiedziały o czym mówię. To troszkę tak jak właściciela komisu zapytać o dobre źródło kupienia samochodu (poleci ci poprostu drugi komis swojego znajomego ;)

Temat szeroki jak rzeka. Literatura, opinie "ludzi z branży", doświadczenie - wszystko do dużego worka, przesiać przez sito zdrowego rozsądku i inteligencji a za jakiś czas będziesz wiedział jakiego psa i gdzie kupić.

powodzenia ;)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

SoYeR - dzięki za informacje. Raczej teraz nie mam kogoś kto by się na tym znał, ale poszukam. Po za tym dam go do szkoły, jeśli w takim wieku jakim podałeś, to w takim go dam :). Będę się starał, aby wszystko było NAJ bo na psa nie ma co oszczędzać...no, ale pożyjemy zobaczymy... :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

che wątek kynologoczny sie zrobił-widze ze i sa fachowcy.No coz Soyer widze ze Ty tez jestes zarazony [zlosnik] nie przejmuj sie.Moj ojciec tez i ja niejako tez troche.Ojciec jest zarazony na maxa owczarkami niemieckimi-oczywiscie tylko długowłose.Wystawa ,charakter ,kątowanie itp-itd [zlosnik] ;) Moze na jakiejs wsytawie sie spotkamy??? acha te pieski byly do niedawana teraz tylko owczarki,sory ze tylko takie foto ale musze zrobic nowe bo akurat sa małe.
Obrazek
Obrazek

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bardzo ładne psinki...kupiłeś od "prywaciarza", może "swoje", albo hodowcy? Chyba ta ostatania opcja :D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

SoYeR pisze:
Na porady w Związku Kynologicznym też radzę uważać.

Zgoda, ale właśnie tam można odnaleść hodolwe tak rzadkich ras jak Hinook. To ma pomoć w skontaktowaniu sie z hodowcami wogóle, a nie w wyborze psa.

SoYeR pisze:
Najlepszy okres to 7-8 tydzień.

W dużym uproszczeniu to właśnie ok 3 miesięcy, ale podejżewam, że może to też zależeć od rasy, bo np. wszystkie molosy dojżewają stosunkowo pożno bo w wieku ok 2 lat. Oczywiście za wcześnie psa od matki też nie wolno zabierać!

SoYeR pisze:
Doświadczona osoba oglądając 7 tygodniowe szczenie będzie wstanie z dużą dozą prawdopodobieństwa powiedzieć ci czy dany pies będzie nadawał się na wystawę czy na szkolenie czy mogą się pojawić ewentualne problemy wychowawcze czy tez nie. Potem cała reszta zależy juz od wychowania.

To należy do hodowcy, ja zdałem się na doświadczenie mojego a ten nie pomylił się ani o jotę. Z hodowcą spotykałem się dość często by ten doradzł mi w różnych sprawach związanych z psem, stąd moje zaufanie i szacunek do tego człowieka, sprzedał mi i poratował wieloma cennymi radami. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takich porządnych hodowców- pasjonatów, może nie być zbyt wielu...
[
quote="SoYeR"]pies zaczyna poza "kumplami" z kojca dostrzegać również człowieka i się do niego przyzwyczajać. [/quote]

Zgoda, ale pamietaj, że szczeniak, zanim nie pozna "pana" nie powinien mieć kontaktu ze zbyt dużą ilością osob, może to mieć nieciekawe skutki w przyszłości- pies będzie zbyt gościnny...Oczywiście socjalizacja psa to mus, ale nie od razu!!!!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00