MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 4:22 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 434 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 120 21 22 23 2429 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Widze ze sprawa ciagnie sie mozolnie.... Co do autka troche go szkoda a swoja droga fajne zobrazowanie "Co dzieje sie z autem po rocznym postoju"

Tytuł:
swój chłop

Tapicerka do doprania . To są tkaniny syntetyczne więc same włókna nie powinny pleśnieć . Pleśń pojawia się w miejscach gdzie ma co jeść ,kierownica , siedzenia .
Smród niestety zostaje i trudno go wywietrzyć.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Co dzieje sie z autem po rocznym postoju

Moje rozbite 230e stoi pod chmurką dłużej niż rok i nie ma takich zniszczeń
na karoserii. Auto może stać dłużej pod chmurką i nie będzie tak zniszczone.
Co innego ma tu znaczenie (źle poskładane, źle pomalowane, nieszczelny szyber itd.).

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Panowie, wiem że może mnie zlinczujecie....
Czy dalej jest sens ciągać się po sądach?
Nie wiem czy nie lepiej go zajeździć?
Wózek zgnije a Ty Simon przegrasz sprawę w sądzie...
Obym był złym prorokiem.
Nie wierzę abyś udowodnił winę poprzedniemu właścicielowi.
Polskie sądy są do d.....lepiej brać prawo w swoje ręce.
Powodzenia ;)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
Panowie, wiem że może mnie zlinczujecie....
Nie wiem czy nie lepiej go zajeździć?
Wózek zgnije a Ty Simon przegrasz sprawę w sądzie...
Obym był złym prorokiem.
Polskie sądy są do d.....lepiej brać prawo w swoje ręce.
Powodzenia ;)

Moze tez zle to ktos odbierze-ale Popieram kolege Waciaka.Auto jest tak zrobione ze nieidzie dojśc czyje to było.....Niechciałes nim jezdzic to trzeba było rozkrecic i na czesc....odzyskał bys te 6-8 tys i stracił tylko pare tys.TRUDNO.Auto by juz niejezdziło a tak stoi-zniszczało -minoł rok a Ty wydałes kupe kasy a efektu zero...Przynajmniej dla mnie bo auto dalej jest u Ciebie i pleśnieje ,traci na wartosci,(opłacasz OC?) a tu ciagle koszty,dojazdy,opinie sraty pierdaty [szalone] [szalone] [szalone] Czasami niemozna byc uczciwym i swietszym od Papieża [szalone] Poza tym skad wiesz ze ten koles co od niego kupiłes to zrobił? Mozliwe ze on tez kupił bo tani a potem ktos go uswiadomił i on tak samo chciał sie pozbyc kłopotu jak Ty?

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5048999
Waciak pisze:

Jest sens, bo już i tak sprawa chyli się ku końcowi. Pozwani i tak już nic nie zdziałają. Chcieli udowodnić mi, że przeszczep ja zrobiłem, usiłując wezwać poprzedniego właściciela, który i tak nie istnieje lub podał nieprawdziwe dane osobwe a pozwani nie dołożyli starań aby sprawdzić wiarygodność danych osobowych. Być może podpisali gotową umowę kupna-sprzedaży z fikcyjnymi danymi osoby sprzedającej.

Waciak pisze:

Ja tylko muszę udowodnić, że numer identyfikacyjny VIN nie jest od tego Mercedesa, a tym już się zajmie biegły sądowy, bo to jest klucz całej sprawy.

MERCEDES 4 EVER pisze:
Auto jest tak zrobione ze nieidzie dojśc czyje to było

Pozwani nie mają żadnych dowodów, jakimi mogliby mi cokolwiek udowodnić. Sąd odrzucił ich wniosek o przesłuchanie pierwszego właściciela, którego szukali od kwietnia zeszłego roku, pisali pisma do Urzędu Meldunkowego o aktualny adres, niestety nie uzyskali. Więc teraz moja kolej. Przyjedzie biegły i nie sądze aby stwierdził, że numer VIN jest oryginalny od tego Mecedesa [szalone] Opinia biegłego ma tu kluczowe znaczenie, po jej sporządzeniu i przesłaniu do Sądu, sprawa powinna już się zakończyć, nie sądzę aby pozwani coś zdziałali podważając opinię biegłego.
Podważając opinię biegłego, jest tak samo, jak z nieprzyjęciem mandatu za przekroczenie prędkości, dla Sądu to co napisał policjant jest święte a Sąd jest od tego aby uznać czy jest się winnym czy nie. W mojej sprawie będzie czy ma oryginalny numer VIN czy też nie. Jeżeli tak, to rządaniem pozwu pozwani mają mi oddać pieniądze i zabrać szczepana.

MERCEDES 4 EVER pisze:
Niechciałes nim jezdzic to trzeba było rozkrecic i na czesc....odzyskał bys te 6-8 tys i stracił tylko pare tys.TRUDNO.Auto by juz niejezdziło a tak stoi-zniszczało -minoł rok a Ty wydałes kupe kasy a efektu zero...

No dobrze, jeździłbym i nie daj Boże uczestniczyłbym w wypadku, mogłoby być z mojej winy lub nie. Stwiedzają, że ma przebite numery i będzie sytuacja podobna do tej jaką teraz ma facet, który ma VW TRANSPORTERA, był w programie TURBO KAMERA w TVN TURBO, mam ten program nagrany i postaram się wrzucić dla wszystkich. Facetowi policja zabrała VW na parking, prokuratura go ściga, a on, komis od którego kupił, którego właściciel twierdzi, że on jest w tej sprawie najbardziej poszkodowany, a ten co kupił ani kasy ani samochodu.

MERCEDES 4 EVER pisze:
Przynajmniej dla mnie bo auto dalej jest u Ciebie i pleśnieje ,traci na wartosci,(opłacasz OC?) a tu ciagle koszty,dojazdy,opinie sraty pierdaty

To co się z nim stanie to mnie nie obchodzi, może nawet się rozlecieć. Sprawa i tak chyli się ku końcowi, nawet jeśli pozwanu złożyli by odwołanie apelacyjne to i tak opinie biegłego jest nie podważalna, mogą nawet powołać drugiego biegłego, ale nie sądzę aby napisał inaczej.
Opłacam OC bo muszę, z kosztów sądowych zostałem zwolniony, jedynie ponoszę oplaty związane z opinią biegłego i dojazdami do Łodzi, na razie tylko dwa razy. Wszystkie poniesione przeze mnie koszty zostaną mi zwrócone wraz z odsetkami.

MERCEDES 4 EVER pisze:
Poza tym skad wiesz ze ten koles co od niego kupiłes to zrobił? Mozliwe ze on tez kupił bo tani a potem ktos go uswiadomił i on tak samo chciał sie pozbyc kłopotu jak Ty?

Ja nie twierdzę, że on to zrobił, na pewno kupił już takiego i tak jak piszesz zorientował się i pchnął dalej. Jakby był uczciwy to oddałby mi kasę a poprzedniego właściciela ciągałby po sądach, ale to już byłby jego problem, jakby nie mógł go znaleźć.

W każdym bądź razie będę czekał, bo wiem, że źle nie będzie. Następna rozprawa za około 3 miesiące.

CHRYSLER SEBRING 2.7 V6 2004r. - ex
JEEP GRAND CHEROKEE LTD 4.7 V8 1999r. - ex

BEZ GWIAZDY NIE MA JAZDY!!!

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex
W124 200E 1991r. / E220 1994r. - SZCZEPAN - ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Czyli jak wygrasz to poprzedni własciciel ma oddac Ci kase + wszystkie koszty???

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Czyli jak wygrasz to poprzedni własciciel ma oddac Ci kase + wszystkie koszty???

zawsze przegrany płaci za cala zabawę jeśli chodzi o koszty sadowe

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:

Oczywiści, po to założyłem sprawę. Zwróci za:
- koszty: zakupu, rejestracji, podatku i ubezpieczenia OC
- przeprowadzone przeze mnie wymiany/naprawy - posiadam faktury
- opinie biegłego
- koszty związane z moim dojazdem do Sądu - w tym przypadku wystawiam rachunek zgodnie z zawartych w rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002 r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. Nr 27 poz. 271).
- odsetki za zwłokę od dnia wniesienia pozwu - 02.11.2007r. w wysokści 13,5% w skali roku
- koszyu adwokackie

Dla Sądu: koszty sądowe, chyba, że Sąd przerzuci na Skarb Państwa
Mają jeszcze adwokata.

I obiecany program: http://www.youtube.com/watch?v=ava9OzlWK6A

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wszystko co napisałeś z teoretycznego punktu widzenia jest o.k. Moim zdaniem masz duże szanse na uwzglednienie powództwa. Pozostaje jeszcze kwestia tego, czy pozwany będzie chciał dobrowolnie spełnić świadczenie. W przypadku braku takiego zamiaru po jego stronie, czeka cię kolejna batalia w postępowaniu egzekucyjnym, które niestety statystycznie rzecz biorąc jest dłużej trwające od stricte sądowego. Sądząc po tym co opisujesz pozwany nalezy do takich osób: naraża się na niemałe koszty należne drugiej stronie jak i te, które wykłada obrońcy.
Ludzie cuda robia, żeby "wymigać" się od postępowania komorniczego i w konsekwencji od podporządkowania się wyrokowi.
Ciekawy jestem czy w pozwie złożyłeś wniosek o zabezpieczenie roszczenie (powództwa)? <br>Dodano po 6 minutach.:<br> Jeszcze jedna kwestia , która nasunęła mi sie po lekturze Twojego posta z 30.10.07 r .
Czy złożyłes zawiadomienie do prokuratury z uwagi na podejrzenie popełnienia przestępstwa z art. 286 par. 1 kodeksu karnego.?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Danek pisze:
Ciekawy jestem czy w pozwie złożyłeś wniosek o zabezpieczenie roszczenie (powództwa)?

Tak złożyłem.

Danek pisze:
Czy złożyłes zawiadomienie do prokuratury z uwagi na podejrzenie popełnienia przestępstwa z art. 286 par. 1 kodeksu karnego.?

To zrobię dopiero po zakończeniu sprawy cywilnej.

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex

Tytuł:
postmajtek

witam Z pieniedzmi nie bedziesz miał problemu jak dostaniesz wyrok i bedzie prawomocny,są firmy które ci zapłacą a same sciągną od niego.Mały minus biorą jakiś procent od kwoty.Szkoda tylko nerwów,czasu i tego auta,bo z niego nawet żyletek sie nie zrobi.A z tego co widać teraz po jego stanie to był poobijany jak ulegałka.Ta rdza przy tylniej lampie to bita scianka i szpachel u mnie to samo jest,a kupowałem auto w niemczech bez wypadkowe.Zajrzy od srodka na tą scianke ,umnie masakra wyglAda jak pomiętolony kawał papieru.Zycze ci powodzonka i szybkiego zakonczenia sprawy!!!mam pytanko co sądzicie o zakupie auta w wloszech?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ciąg dalszy następuje...

Nowości w sprawie...

Dzisiaj odwiedził mnie niezależny biegły sądowy z dziedziny techniki motoryzacyjnej, który przeprowadził oględziny szczepana. Zrobił kilka zdjęć, pomierzył przyrządami spawy, poopowiadał co nieco o takich sprawach i sporządzi opinię, którą prześle do sądu w Łodzi. Potem Sąd prześle dla stron, każda z nich będzie mogła zgłosić zastrzeżenia do opinii i za około 2-3 miesięce odbędzie się następna rozprawa.

Na biegłego czekałem od marca, który mógłby być już w kwietniu, ale niestety Sąd nie czyta akt i wyznaczył biegłego u którego robiłem prywatną opinię, a jak wiadomo ten sam nie moze być, szczęście, że akurat w przed dzień wysłania akt do biegłego zapytałem się kto nim będzie. Jakby tak akta poszły to chyba w 2010r. przyjechałby właściwy biegły na oględziny, bo wtedy to by musieli od początku wyznaczać kolejnego, wysyłać akta, itd.

Póki co cierpliwie czekam na przebieg wydarzeń.

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Przeczytałem całość
Jestem pod wrażeniem wytrwałości autora wątku

Trzymam kciuki i życzę powodzenia

Jakiś czas temu miałem podobną przygodę lecz zakończyłem ją inaczej.

Kupiłem W126 - piekne, lalunia, od starszego pana który trzymał ją pod prześcieradłem w garażu, tak się napaliłem, że nie sprawdziłem na miejscu VIN-u

A później co ... szok, nie to auto, nic się nie zgadzało.

Nie chciałem występować na drogę postępowania sądowego
Używając znajomości ustaliłem kto był pierwszym właścicielem autka w Polsce, okazała się że to starzy handlarze z mojej okolicy.
Pojechałem do nich, pogadałem, dowiedziałem się co i jak ... i idąc na totalną łatwiznę sprzedałem auto dalej chłopakowi którego trochę znam i jemu to nie przeszkadza że według vin-u to nie to auto

Jedyna rzecz która mnie przeraża i smuci w tym wątku to opieszałość sądu
masakra [totalszok]

wzorem dla mnie np jest sąd w Austrii, sprawa gościa co przetrzymywał córkę, start w poniedziałek - w czwartek wyrok i po wszystkim

mr_simon - powodzenia i oby bliżej końca było

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nowości w sprawie...

Dzisiaj, po ponad dwóch miesiącach od oględzin biegłego, otrzymałem opinię, doręczoną przez Sąd. Biegły stwierdził, że numer VIN nie pochodzi od tego Mercedesa, i że ścianka z polem numerowym została ponownie wspawana. Sąd zobowiązał mnie do wypowiedzenia się w terminie 14 dni czy złaszam uwagi do opinii.

Teraz cierpliwie czekam na wyznaczenie rozprawy.

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 434 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 120 21 22 23 2429 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00