MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 31, 2025 3:12 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 59 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Może czuć się zaszczycony [zlosnik] Zresztą ty Trocin to taki "kibol" jesteś, dresy i w dodatku szalik budza grozę :lol:

PK2 czy ty masz coś wspólnego z GW albo ITI? Nie trafiają do mnie twoje argumenty! Piszesz w kółko to samo bez żadnych konkretów. Znam wielu ludzi, którzy zabierają swoje dzieci do młyna tylko po to, żeby dzieciak załapał czym jest klub, na którego mecz przyszli. Swoją drogą, ciekawi mnie czy powiedział byś w twarz ludziom, którzy tworzą oprawy często za własne pieniądze, które poświecają swój czas żeby ubarwić mecz swojego ukochanego klubu, którzy jeżdżą za klubem w Polskę, że są łobuzerstwem i mają się wynosić ze stadionu? Bardzo mnie to ciekawi!

Dla mnie na stadionie MUSZĄ być ludzie tacy jak ty i ja. Tak jak napisał Trocin, nie chcesz siedzieć z takimi jak ja to nie siadasz. Proste. Jak nie odpowiada ci takie coś, nie umiesz żyć w zgodzie z innymi to nie przychodz na mecze.

W124 E250 Turbo Diesel '93

Ostatnio zmieniony sob gru 20, 2008 5:17 pm przez siekan, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
siekan pisze:
Trocin to taki "kibol" jesteś, dresy i w dodatku szalik budza grozę :lol:

Tylko nie dresy... [zlosnik] nigdy nie poszedlbym na mecz w dresie...

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
wiarus senior

siekan pisze:
Proste. Jak nie odpowiada ci takie coś, nie umiesz żyć w zgodzie z innymi to nie przychodz na mecze.

Ja właśnie usiłuję powiedzieć, że to nie ja mam ustąpić miejsca na stadionie chuliganom, tylko oni mi. Chyba proste? :-)

Tu nie ma miejsca na kompromis. Zero tolerancji dla stadionowych chuliganów.

Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Z mojej strony koniec. Nie mam już siły żeby ci tłumaczyć jak jest/powinno być na stadionach.

W124 E250 Turbo Diesel '93

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Proste. Jak nie odpowiada ci takie coś, nie umiesz żyć w zgodzie z innymi to nie przychodz na mecze.

ZGADZAM SIE W 100%
A ciagnac dalej temat nie wyobrazam sobie isc na mecz na ktorym nie ma krzykow przyspiewek czy rac. Mysle ze pilkarza tez jest duzo latwiej kiedy slysza swoich kibicow widza efektowne oprawy i maja ich wsparcie

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tak się sobie przyglądam dyskusji i nie specjalnie chciałem się odzywać bo primo: kibicuję Pogoni Szczecin i patrzę na Lecha z nieskrywaną zazdrością; secundo: meczu nie widziałem bo piłkę nożną oglądam tylko i wyłącznie będąc na stadionie. Nawet gdy transmitują coś co mnie interesuje to nie oglądam w TV.
Chociaż o niczym to nie świadczy ale moja praca mgr dotyczyła zjawiska kibicowania piłce nożnej więc gdy głos zabrał "PiKnik(2)" serwując nam pomieszanie z poplątaniem wrzucając wszystkich kibiców do jednego wora zdecydowałem się odezwać. Nie zamierzam się rozpisywać specjalnie bo nikomu się nie będzie chciało czytać więc wypunktuję co myślę i co poniekąd zawarłem w swojej mgr.
- kibice obecni na stadionie dzielą się na kilka dość mocno różniących się od siebie grup. Nie lubię kategoryzowania ale wyglądałoby to tak: VIPy-wiadomo, pikniki-pan Janek z z panem Zdziśkiem i rodziny z dziećmi, ultrasi-odpowiedzialni za oprawy (sól i koloryt stadionu), stadionowi zadymiarze i gówniarzeria - nie mylić z hooliganką bo oni czasem na mecze nie chodzą wcale, kibice przypadkowi.
- każda grupa ma swoje miejsce na stadionie gdzie może się czuć odpowiednio dobrze wśród ludzi reagujących identycznie lub podobnie
- bluzganie jest elementem tzw. antydopingu - nie pochwalam, nie uczestniczę i uważam je za marnowanie energii.
- jeśli ktoś nie potrafi wytłumaczyć swoim dzieciom które słowa są złe, dlaczego nie należy ich używać i dlaczego mimo to słychać je na trybunach niech naprawdę nie przyprowadza ich na stadion bo chyba nie dorósł by je w ogóle mieć.
- każdy gamoń wyciera sobie ekspercką buźkę porządkiem w Anglii - polecam publikacje dr Clifforda Stotta z Uniwersytetu w Liverpoolu z którym miałem przyjemność korespondować w czasie pisania pracy mgr. Po krótce - porządek zawdzięcza się w dużej mierze ewolucyjnej zmianie charakteru kibicowania oraz zmianom sytuacji ekonomicznej w Wielkiej Brytania w ogóle - najczęściej zadymy wywoływane były przez bezrobotnych czy najgorzej opłacanych robotników z kiepskich dzielnic - teraz to są polacy:) Obecnie wyspecjalizowane ekipy hooligans stanowią elitę na stadionie, liczą się z nimi władze klubowe a bitwy odbywają się poza stadionem i wiedzą organów ścigania. Kibice angielscy stanowią najgorszą do opanowania grupę podczas Mistrzostw Europy czy Świata o ile Anglia się kwalifikuje i podczas meczów niektórych drużyn angielskich w pucharze UEFA czy LM - poza domem robią co chcą.
- jestem zwolennikiem zalegalizowania "ustawek" ekip hooligans - walki w klatkach dało się uregulować to i to myślę że można. Chcą się nawalać - proszę bardzo, niech to robią w jakiś bardziej (o ile to możliwe) cywilizowany sposób zamiast na stadionach czy w lasach. Żeby się nie narażać na głosy o to że "ja jako podatnik nie życzę sobie by za moje pieniądze był leczony ktoś kto bierze udział w czymś takim" - jestem za tym by ich uczestnicy wykupowali obowiązkowe AC od uszkodzeń odniesionych w takich walkach - potrzeba hospitalizacji no to pełna płatność z AC.
- polskie ustawodawstwo w tym temacie zaczyna od d..py strony - zakazanie używania rac to tylko jeden z masy durnych pomysłów - kibice Lecha jako pierwsi w Polsce wydzielili spośród siebie ekipę która przeszła szkolenie przeciwpożarowe w kwestii ich używania ale z tego co wiem policja i tak zabroniła ich używania.
- wiele z nowych "przepisów" zamiast walczyć z łobuzami utrudnia życie tym dzięki którym trybuny są żywe, kolorowe i niepowtarzalne.
- zamiast czytać bzdury inkwizytorów z Gazety Wybiórczej polecam świetną publikację pt. " Fani - Chuligani. Rzecz o polskich kibolach" która stanowi książkową wersję doktoratu dziennikarza Jerzego Dudały.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
wiarus senior

Widzę, że zaszło nieporozumienie, zapewne przeze mnie spowodowane przez zboczenie z głównego wątku. Oczywiście po pierwsze gratuluję Lechowi awansu do grupy 32 drużyn w Europie w Pucharze UEFA. Przy naszych skromnych polskich możliwościach finansowych jest to duży sukces, po prostu takie są brutalne realia. Oby drużyna Lecha utrzymała poziom drużyny i w 2009 r.

Po drugie nie wrzucam w żaden sposób do jednego worka wszystkich kibiców, chcę jedynie jeszcze raz podkreślić, że nie wyobrażam sobie akceptacji dla łobuzerstwa na stadionach. Do łobuzerstwa zaliczam cały szereg zachowań w bardzo prosty sposób definowanych i przez przepisy prawa i przez zasady dobrego wychowania. Po trzecie rozumiem, dlaczego doszło do zmian na stadionach Anglii i rozumiem, że również i zmiany (poprawa) w gospodarce przyczyniły się do tego, że na stadionach Anglii jest tak, jak jest dziś. Nie znam się na teoriach społecznych opisujących zjawiska kibicowskie itd, ale chciałbym powiedzieć coś takiego, w oparciu o spostrzeżenia z obserwacji meczów na dużych stadionach Europy i USA oraz z drugiej strony Legii w Warszawie. W skrócie sprowadza się to do myśli, że nie może być tak, by bardzo nieliczna grupa "awanturników", będąca częścią twardego jądra zorganizowanych kibiców, skutecznie odstraszała ze stadionów zdecydowaną wiekszość niedzielnych kibiców (właśnie tak, jak to nazywacie: pikników). Oczywiście rozumiem, że pójście na stadion nie jest wyjściem do teatru, ale jednak pewne granice nie powinny być przekraczane i tyle. No i pomnię milczeniem uwagę o "legalizowaniu" bijatyk kibiców. :-) Wystarczy, że istnieje coś takiego, jak "sport" o nazwie boks.

Pozdrawiam niedzielnie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

filipoo fajnie piszesz.Zgadzam sie ze wszystkim co napisales no moze poza ustawkami w klatkach bo to jest nierealne.

filippo pisze:
jeśli ktoś nie potrafi wytłumaczyć swoim dzieciom które słowa są złe, dlaczego nie należy ich używać i dlaczego mimo to słychać je na trybunach niech naprawdę nie przyprowadza ich na stadion bo chyba nie dorósł by je w ogóle mieć.

Dobrze gadasz.

Tytuł:
wiarus junior

Kol. Filippo napisał w swojej pracy mgr dużo, nie zawsze, sorry, rozsądnie, ale z pewnością w jak najlepszej wierze. Trudno. Ciekawe natomiast, że promotor jego pracy to przepuścił. Chętnie bym sobie z nim pogadał...
Pozdrawia Leopold

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

leopold pisze:
Kol. Filippo napisał w swojej pracy mgr dużo, nie zawsze, sorry, rozsądnie, ale z pewnością w jak najlepszej wierze. Trudno. Ciekawe natomiast, że promotor jego pracy to przepuścił. Chętnie bym sobie z nim pogadał...
Pozdrawia Leopold

Wcale nie za dużo bo pracowałem nad jednym z zagadnień tego ogromnie rozległego tematu. To co tu napisałem nie jest nawet 1/100 całości więc nie stawiaj się w roli wyroczni (co czynisz nader często) która jest w stanie na podstawie kilku zdań ocenić czy coś jest dobre czy złe. Rozsądek jest pojęciem mocno względnym więc dla jednego ekstremum może być jazda na rowerze a dla innego tajski boks. Promotor był na tyle wyzbyty betonu i widzenia świata jedynie w barwach GW, PZPN, PO czy PiS, że docenia prace ciekawe zawierające pomysły nowatorskie czy nawet kontrowersyjne mające na celu szukanie rozwiązań mogących przynieść pozytywne rozwiązania pewnych kwestii. Chcesz z nim pogadać? Nie sądzę żeby on miał na to ochotę - z żoną pogadaj - posłuch większy.

Tytuł:
wiarus senior

Chciałem skromnie pogratulować kol. Filippo świetnego samopoczucia i mniemania o sobie. Szczególnie dziękuję za cenną uwagę na temat gotowości do ojcostwa.

Na koniec dodam, że nie rozumiem, dlaczego kilku kolegów na mnie naskakuje. Ja jedynie twierdziłem, twierdzę i będę powtarzał, że na stadionach (i wokół nich) nie ma miejsca dla chuliganów. Jeśli któryś z kolegów odbiera to osobiście, to jest to jego problem.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Chciałem skromnie pogratulować kol. Filippo świetnego samopoczucia i mniemania o sobie. Szczególnie dziękuję za cenną uwagę na temat gotowości do ojcostwa.

Na koniec dodam, że nie rozumiem, dlaczego kilku kolegów na mnie naskakuje.

Nie odbieraj tego zbyt osobiście kolego ale wkurza mnie ten argument jak mało który - ja zacząłem chodzić na mecze w wieku 14 lat i wydaje mi się, że wcześniej bym się na nich po prostu nudził dlatego ciąganie dzieci na mecze uważam za bezsensowne. Nie chodzi o naskakiwanie a Ciebie osobiście ale skoro prezentujesz poglądy zbieżne jedynie z tymi które serwują łapacze czarownic z GW to się temu nie dziw.

PK2 pisze:
Ja jedynie twierdziłem, twierdzę i będę powtarzał, że na stadionach (i wokół nich) nie ma miejsca dla chuliganów. Jeśli któryś z kolegów odbiera to osobiście, to jest to jego problem

Wskaż mi proszę fragment w którym piszę ja bądź któryś z kolegów coś odwrotnego od tego czego Ty chcesz w tej kwestii. Każdy z nas tego chce. Tylko metody widzimy inne. Koniec kropka.

Tytuł:
wiarus senior

Sorry, ale ja osobiście proponuję "zero tolerancji", a Ty jakieś mgliste "na stadionie jest miejsce dla wszystkich" - bo nic innego nie wyczytałem z Twoich długich filozoficznych wypowiedzi o kibicach. Dodam, że chodzę na Legię (z przerwami) od czasów, gdy w Legii jeszcze grał Deyna. Jak rozumiesz, jest to trochę czasu. Mimowolnie byłem świadkiem większości złych wydarzeń na stadionie i wokół stadionu przez te wszystkie lata. Mam wyrobioną opinię na temat chuliganów i łobuzów wśród kibiców. Przy całym szacunku dla dobrych "opraw" na Legii.

Aha, i bardzo proszę oducz się takich osobistych wycieczek w stylu porównywania do redaktorów z gazet czy organizacji w państwie czy też o rozmowach z żoną. To nie przystoi osobie dobrze wychowanej, a niewątpliwie za taką się uważasz. Taka rada starszego kolegi.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony ndz gru 21, 2008 4:37 pm przez PK2, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior

filippo pisze:
(...)Chcesz z nim pogadać? Nie sądzę żeby on miał na to ochotę - z żoną pogadaj - posłuch większy.

Miało być "po kozacku" a wyszło siano z butów. Przykre.
Pana Magistra pozdrawia Leopold

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

panowie, wyluzujcie. ida swieta. ludzie powinni sie godzic, a nie rozpoczynac nowe wasnie. temat kontrowersyjny, ale to nie oznacza, ze trzeba sie gryzc, bo druga osoba ma odmienne zdanie.. jezeli ktos jednak jest w pelni przekonany, ze ma racje, to co mu za roznica, czy ktos sie z nim zgadza, czy nie. w koncu to on ma racje. niech ktos okaze sie madrzejszy. wszak tego "rozsadni rodzice" ucza swoich dzieci ;)

co do tematu, kibicuje Pogoni Szczecin, ale nie jestem prawdziwym kibicem z krwi i kosci.. ciesze sie z sukcesu Lecha. dobrze, ze ktos odnosi sukcesy ;)

jeszcze raz, dajcie spokuj panowie. nie warto strzepic nerwow.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 59 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00