Hej, trwało to trochę ale się udało postaram się wyjaśnić co z tą opłatą na rzecz gminy.
Opłatę będącą warunkiem wyrejestrowania pojazdu, w przypadku udokumentowanej trwałej i zupełnej utraty pojazdu bez zmiany w zakresie prawa właśności, ustala się na podstawie wzoru algorytmu:
O=W*R+2*S+0,5*M
oznaczenia:
O-Łączna kwota opłaty
W - współczynnik będący mnożnikiem opłaty za wydanie dowodu rejestracyjnego, uzalezniony od rodzaju pojazdu i wynoszący:
1,5 - dla motorowerów
2,0 - dla motocykli i przyczep
4,0 - dla ciągników rolniczych i pojazdów samochodowych o masie własnej nie przekraczającej 3,5t
6,0 - dla pojazdów samochodowych o masie własnej przekraczającej 3,5t
R - równowartość opłaty pobieranej za wydanie dowodu rejestracyjnego pojazdu, określonej na podstawie odrębnych przepisów,
S - stawka opłaty za umieszczenie zużytego lub nienadajacego się do użytkowania pojazdu na składowisku odpadow, określona na podstawie odrębnych przepisów,
M - Maksymalna stawka grzywny w postępowaniu mandatowym, określona na podstawie odrębnych przepisów.
A więc dla typowego w - 115
O= 4,0*48 zł+2*104,20zł+0,5*500zł
O=192+208,4+250
O=650,4 zł
Wartość R znajdziecie w $2 Rozporządzenia Ministra infrastruktury z dnia 22 grudnia 2003r. w sprawie wysokości opłat za wydanie dowodu rejestracyjnego, pozwolenia czasowego i tablic (tablicy) rejestracyjnych pojazdów (
Dz. U. z dnia 31 grudnia 2003 r.)
Wartość M znajdziecie w Ustawie z dnia 24 sierpnia 2001 r. Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenie (tekst jednolity) w rozdziale 17 Art. 96 $1
Wartość S znalazłem w Tabeli Jednostkowej stawki opłaty za umieszczenie odpadów na składowsku i tu mam problem bo koleżanka w podatkach dzisiaj przygotowała to dla motocykla, a jutro się zapytam czy dla samochodu jest to samo, bo w pozycji Lp730 Kod odpadu 160106 (którą zastosowałem) jest "Zużyte lub nienadające sie do użytkowania pojazdy nie zawierajace cieczy i innych niebezpiecznych elementów " kwota jest 104,20 natomiast w pozycji Lp 737 kod odpadu 160104 jest Zużyte lub nienadające sie do użytkowania pojazdy kwota jest 142,85
Tak więc kwota wzrośnie O= 4,0*48 zł+2*142,85zł+0,5*500zł
a więc kwota wyniesie O= 727,7 zł
Czyli tak wygląda legalne pozbycie sie dokumentów samochodu a auto stoi sobie na Waszym podwórku.
Gdyby ktoś próbował to przerabiać w swojej gminie i napotkał opór to podam nr telefonu do mnie do gminy i dam namiary na koleżanke która się tym zajmuje.
_________________ historia pf 125 76r, dwie W-115, dwa Poldki Caro, Golf III i 124 ce Obecnie FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.
|