MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 5:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

po co na policje ?? dawaj na you tube
:)
w wekend zgineło 51 osób w tym 8 w jednym tylko wypadku :( zdaje sobie sprawe ze macie to w dupie bo zadnej z tych osób nie znaliście :P ale to jest tylko kwestia czasu kiedy bezmózgie yeti skasuje kogoś kogo znacie ciekawe co wtedy powiedzą przeciwnicy radarów i ci co uważaja ze 150 to bezpieczna szybkość :P
a przed skrzyżowaniem kiedy zielone pali sie juz jakiś czas to sie zwalnia a nie przyśpiesza :P

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mor pisze:
hogben pisze:
Do 2012 przy częściowym dofinansowaniu ze środków unijnych ma stanąć 40.000 foto i videoradarów w tym nowa kategoria 10.000 urządzeń pracujących w trybie nonstop 24h

A ja zawsze Polskę przejeżdżam drogami wojewódzkimi i niższej klasy, czasem dwucyfrowymi krajówkami. Rzadko tylko jednocyfrówkami (np. 8 do Wawy - niestety). Zatem niech stawiają te aparaty nawet po 20 na km drogi.

Niestety znaczna część tych urządzeń stanie właśnie na tzw "nacjonalkach" czyli drogach powiatowych. Dlaczego? A dlatego że pieniądze z unii na zakup radarów pozyskują gminy i do nich też trafia część z generowanych przez nie wpływów.

Co do zaawansowanych systemów Trackingu GPS , to zgadzam się że jest to ograniczenie wolności.

Ale pomyślcie , czy większe niż teraz ? Namierzanie telefonów komórkowych co do 10m - a każdy ma telefon. Namierzanie kart płatniczych. Systemy rozpoznawania twarzy sprzężone z telewizją przemysłową - to już rzeczywistość , nawet w Polsce( Wawa i stadiony) [szalone]

A korzyści z trackingu gps jest wiele. Jedziesz wolniej ale płynniej , jesteś kierowany na optymalne pod kątem płynności trasy. Nikt nie świśnie twojego auta. [zlosnik] A z tego miejsca jeż blisko do całkowitaqj automatyzacji ruchu drogowego. I to dopiero będzie przerąbane [zlosnik]

Ale wtedy to trzymając wnuki na kolanach będziemy z łezką w oku wspominać nasze kilkusetkonne ośmiocylindrowe smoki [cool]

Ex - S123 200D W124 E200T W126 560SEC ,W123 240D ,W124 230CE ,W124 300D , W123 200D u.v.a. :)

Tytuł:
wiarus senior

Nie tak dawno słuchałem rmf-ki i tam był motyw,że jeden gostek nagrał jak straż miejska łamie przepisy ( przekroczenie prędkości , wyprzedzanie na ciągłej itd. ) .
Oczywiście teraz czepiają się ... tego , który to nagrał,bo nagrywając złamał przepisy bezpieczeństwa :)

Nawet to znalazłem :
http://www.rmf.fm/fakty/?id=140772

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

I chciałbyś dostawać mandaty za przekroczenie o 1,5 km/h dozwolonej predkosci..

Przecież to nie musi tak wyglądać.
Można ustawić tolerancję na 10-20 km.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

JaKon pisze:
Szkoda gadać mi na egzaminie na kat B egzaminator po wskoczeniu żółtego tak zahamował... ze az z tylu w nas W124 wywaliło... :lol: :lol: :lol: i tez nie było dyskusji, a facet mówi ze spowodowałem zagrożenie bo jak wjeżdżałem to się żółte zapaliło...

To akurat dziwna sprawa...
Na egzaminie państwowym jest takie oto pytanie:

Obrazek

A w przypadku w którym ktoś wjeżdza w dupę to na pewno łagodne hamowanie nie było.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

MercBeginner pisze:
na pewno łagodne hamowanie nie było.

Na pewno, to i tak kiedys wszyscy umrzemy. A jest spora grupa zwolennikow jazdy na zderzaku i wcale gwaltowne hamowanie nie jest potrzebne, zeby bylo bum. Ile to juz razy chcialem sobie zahamowac na zoltym swiatelku, ale przez jakiegos swira na ogonie przejechalem, a za mna cala kolumna juz na bank na czerwonym. Nie wiem co sie z ludzmi porobilo, na mnie nawet w miescie trabia jak jade 60km/h, nie jestem zawalidroga, ruszam dynamicznie spod swiatel i t p, ale staram sie nie przekraczac dozwolonych predkosci o wiecej niz 10/20 km/h , szczegolnie w miescie. Czy to jest jakas satysfakcja jak sie dojedzie do celu 5 minut przed innym? Kompletnie tego nie rozumiem i nie zrozumiem, rozne juz mialem sytuacje na drodze, najczesciej jestem spokojny, ale czasem sie po prostu nie da..

Zdecydowanie jestem za jak najsurowszym karaniem potencjalnych zabojcow za kolkiem, tu nawet nie chodzi o ograniczenia predkosci i ich respektowanie, bo wszyscy dobrze wiedza, ze czasem jest to kompletnie nieuzasadnione widzimisie "prawodawcy", ale jak ktos omija (no bo przeciez nie wyprzedza..) stojace przed przejsciem dla pieszych samochody, albo usilnie probuje zmiescic sie przed wysepka wyprzedzajac kolumne aut jadacych w miare przepisowo (oczywiscie przecinajac ciagla linie), to mam nieodparta ochote kogos takiego po prostu zaj..

Po sytuacji z kolega, ktory dostal 2 lata w zawieszeniu wlasnie za taki jakze haniebny czyn, moze i troche mnie ostudzilo, ale chyba nie takie obrazki powinnismy ogladac na naszych drogach.

Spokojnie zebraloby sie paru swiadkow takich wyczynow konkretnego kierowcy, ale nasz wymiar sprawiedliwosci o dziwo stoi po stronie tych zlych, sprawa ma racje bytu dopiero, gdyby zobaczyl to i najlepiej w jakis sposob uwiecznil, funkcjonariusz sluzb mundurowych.

Chuck Norris jest niestety tylko jeden i chyba tylko jemu uchodzi na sucho walenie po pyskach. Prawo zdecydowanie trzeba zmienic, to nie jest normalne, zeby takim ludziom rozne grzeszki uchodzily na sucho,a zwyklemu obywatelowi nawet nie wolno bylo zatrzymac takiego goscia bez konsekewncji, a zazwyczaj polubownie sie nie da, no chyba, ze ktos zatrzyma pijanego kierowce, jak moj brat, a zaslugi i tak przypisza policji, ktora bez jego pomocy i tak by go nie dogonila.

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
beet pisze:
Czy to jest jakas satysfakcja jak sie dojedzie do celu 5 minut przed innym?

hmmm da się zauważyć, że ci "szaleni" wcale nie dojeżdżają szybciej. Już kilka razy przyjrzałem się takiemu zjawisku:
Jade sobie powiedzmy siódemką 100km/h i jedzie jakiś wariat, wyprzedza, zajeżdża, trąbi itp ... a na najbliższych światłach i tak go doganiam, potem ten znowu wyrywa a i tak później sie spotykamy na światłach... w efekcie już kilka razy była taka sytuacja i ja jadąc równo zazwyczaj przed nim wjeżdżałem w bramy stolicy... przy okazji oszczędzając sobie i innym nerwów (no i paliwko)
Co do zmiany prawa to.. jest to oczywiste. Nasze prawo najbardziej karze tych niewinnych, "mniej winnych" albo "winnych na własną rękę" niż tych co stwarzają prawdziwe zagrożenie. Ale już tak jest... Polska ogólnie jest pochrzaniona.. Zaczynając od cen i płac. W Austrii przypatrzyłem się cenom - za whisky zapłaciłem 11 euro (x3,3) = 36zł a u nas 68zł. Paliwo mają tam troszke tańsze (średnio 30-80gr/litr), zarobki 3 razy wyższe (minimalna płaca w przeliczeniu ok 3200zł) .. drogi piękne i nawet Ci kierowcy z zasady dużo normalniej tam jeżdżą, tylko raz spotkałem się z wariatem w Iveco co dzięki modlitwom zmieścił się przed wyspą i Tirem tnąc ciągłą linie w terenie zabudowanym.
Myślę, że za kilka lat dojdziemy do jakiegoś poziomu.. zarówno pod względem poruszania się po drogach jak i płacowego (itp)...
Pozdrawiam

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wlasnie sobie przypomnialem, ze w TVN Turbo ogladalem kiedys program "Uwaga pirat" i zlapali nieoznakowanym samochodem takiego jegomoscia, ktory wszelakie przepisy mial za nic i gnal 100km/h przez wioski (teren zabudowany). Jak sie w rozmowie okazalo dostali na niego namiar telefonicznie (i chyba z nasluchu CB) - po prostu inni ludzie jadacy ta droga zglosili na policje wariata na takich a takich nr, ktory jedzie taka droga (dostali kilka telefonow).
Czyli jednak narod juz reaguje - kwestia tylko dobrej checi ze strony policji - zebym wiedzial, ze rusza tylek i jakos na takie zgloszenie zareaguja.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Wlasnie sobie przypomnialem, ze w TVN Turbo ogladalem kiedys program "Uwaga pirat" i zlapali nieoznakowanym samochodem takiego jegomoscia, ktory wszelakie przepisy mial za nic i gnal 100km/h przez wioski (teren zabudowany). Jak sie w rozmowie okazalo dostali na niego namiar telefonicznie (i chyba z nasluchu CB) - po prostu inni ludzie jadacy ta droga zglosili na policje wariata na takich a takich nr, ktory jedzie taka droga (dostali kilka telefonow).
Czyli jednak narod juz reaguje - kwestia tylko dobrej checi ze strony policji - zebym wiedzial, ze rusza tylek i jakos na takie zgloszenie zareaguja.

jak jeżdżę nie widziałem żeby kiedykolwiek policja zatrzymała jakiegoś tłuka wyprzedzającego korek do tego czas reakcji na takie komunikaty jest liczony w latach świetlnych :) zostaje nam niestety ćwiczyć swoją cierpliwość i trzymać nerwy na wodzy... bo czasami ma się ochotę zajechać takiemu drogę albo nie wpuścić przed siebie żeby wpakował się pod tira z naprzeciwka... no ale bardzo często taki tłuk idiota i ostatni skur.... yn wiezie ze sobą rodzinę a i tir też ma kierowcę ...

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
TReneR pisze:

jak jeżdżę nie widziałem żeby kiedykolwiek policja zatrzymała jakiegoś tłuka wyprzedzającego korek do tego czas reakcji na takie komunikaty jest liczony w latach świetlnych :) zostaje nam niestety ćwiczyć swoją cierpliwość i trzymać nerwy na wodzy... bo czasami ma się ochotę zajechać takiemu drogę albo nie wpuścić przed siebie żeby wpakował się pod tira z naprzeciwka... no ale bardzo często taki tłuk idiota i ostatni skur.... yn wiezie ze sobą rodzinę a i tir też ma kierowcę ...

A nieprawda, pisałem już tu kiedyś na forum, jak małolat mnie mało do rowu nie zepchnął, najpierw chciałem mu mordę obić i goniłem za nim. Jak zaczął we wiosce jechać z prędkością grubo przekraczającą 100km/h to stwierdziłem, że idiotą nie jestem i zadzwoniłem. 3 wioski dalej zatrzymali go i zadzwonili czy przyjadę złożyć zeznania - pewnie że pojechałem. Okazało się, że młody był świeżo po egzaminie, wziął od ojca samochód i szarżował po drogach. Tatuś przyjechał po swoją pociechę i od ręki zapłacił mandat, jak się potoczyło dalej nie wiem, do domu z nimi nie jechałem ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

udało się :) ale widać warto próbować tylko jak po fakcie udowodnić że pan jechał niebezpiecznie ? albo w jakiś sposób zagroził mojemu bezpieczeństwu ?

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jak Tobie zagrozil, to i innym najprawdopodobniej tez zagrozi - wystarczy za nim chwile pojechac a napewno cos wyrkeci...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Każdy zapis obrazu może byc dowodem w sądzie. Jeśli nie mamy nagranego zdarzenia zawsze możemy złoży zeznania .

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
kruszyn pisze:
albo nie wpuścić przed siebie żeby wpakował się pod tira z naprzeciwka

heh moj ojczulek niedawno jechał lincolnem wisłostradą i leciał jakiś wariat golfem .. no a lincoln jako że jest mało zwrotny nie dał rady wpuścić go i gościu wylondował na betonowym klocu ... na szczęście nie szybko bo pewnie z 50 jechał + hamowanie ... ale jakaś nauczka może będzie.

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przy okazji polecam zapoznać się rejestrem piratów drogowych:

http://www.piraci-drogowi.pl

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00