MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 4:31 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Fajnie Danek
rozwiałeś wiele wątpliwości
Pozdrawiam

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Danek pisze:
Dorzucę parę uwag do dyskusji :
1) rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 20 grudnia 2002 roku w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego,(Dz.U.2002.236.1998) przewiduje 10 punktów za przekroczenie prędkości powyżej 50 km/h; jest to wykroczenie z art 97 klub 92 par.1 kw,
2) obowiązek informowania o ilości punktów karnych ciąży tylko na funkcjonariuszu nakładającym grzywnę w drodze mandatu karnego(w postępowaniu mandatowym); brak w procedurze w sprawach o wykroczenia takiego obowiązku spoczywającego na Sądzie, tak więc naruszeniem prawa byłoby umieszczenie w wyroku informacji o konsekwencjach wypływających z prawomocnego skazania za wykroczenie drogowe w zakresie punktów ( nie za każde czyny- wykroczenia czy przestępstwa drogowe - rozporządzenie przewiduje punkty karne ; spora liczba zakwalifikowana jest z 0- ową stawką punktów, np. kierowanie pojazdem mimo orzeczonego przez Sąd zakazu - ale ten czyn stanowi przestępstwo z art 244 kodeksu karnego, zagrożone karą pozbawienia wolności do lat 3; Tak samo Sąd skazując za spowodowanie wypadku drogowego, czyli już przestępstwa z art. 177 par 1 kk lub inn. również w wyroku nie zamieszcza takich danych ale przesyła do ewidencji tzw. kartę informacyjną;
3) Sąd nie jest związany taryfikatorami czy wysokością proponowanego wcześniej mandatu ; reguła w wykroczeniach od 20 złotych do 5000 złotych ale np. za wykroczenie z art. 97 kw do 3000 zł. dochodzą koszty postępowania tzn. zryczałtowane w wysokości 100 zł plus 10 % orzeczonej grzywny ale nie mniej niż 30 zł,ewentualne koszty biegłego,
4) kolega z A8 najprawdopodobniej otrzymał wyrok nakazowy ( wydany bez rozprawy ) ew. wyrok zaoczny - od obu przysługuje w terminie zawitym sprzeciw. <br>Dodano po 5 minutach.:<br> Oczywiście w razie sprzeciwu ( 7 dni na złożenie) sprawa kierowana jest na rozprawę : z udziałem oskarżyciela z Policji, wzywa się świadków- zazwyczaj policjantów i nieraz ogląda się np. ciekawe filmy z videoradaru. [zlosnikz]

To uzupełnie powyższą informacje o takie dane,
art 97- po krótce zachowanie nienależytej ostrożnosci, w swojej dyspozycji nie przewiduje zatrzymania na jakis okres dokumentu prawa jazdy,
natomiast policjanci zwykli wobec kierowców stosowac
art 86 kw czyli spowodowanie zagorzenia w ruchu drogowym,, atu jest haczyk gdyz niby to jest to samo, ale ten artykul w swojej dyzpozycji przewiduje zwieszenie uprawnien nawet do ponad roku (powyzej roku trzeba zdawac egzamin) a takze moze skonczyc sie tym ze kontakt z policjantem zakonczy sie pokwitowaniem na prawko do 7dni (tu tez jest haczyk gdyz czesto fukcjonariusze probuja wmowic ze nie musza dac pokwitowania i trzeba wracac na pieszo,jesli sie nie postawic to wracasz na pechotke), choc w rzeczywistosci art 86 nie ma prawa bytu w sytucji jesli nie ucierpial zaden uczestnik ruchu, nawet posrednio (np ktos musial przez twoje glupie manewry awaryjnie odbic,hamowac itd) a takze nie ma zastosowania w przypadku uszkodzenia mienia np. barierki, plotu,bramy...wykladnia prawna potwierdzajaca to jest PCI- policyjnym centrum informacji....

Opis ten odnosi sie do sytuacji jak policjanci cha utrzec nosa komus a roznego rodzaju baczki, palenia kapcia itd, lub jesli nie moga udowodnic predkosci ale widzieli ze ktos szalal...

Co jest wazne nie zdziwcie sie jesli za jakies ostre przegiecie policjant powie ze nie chce wystawiac mandatu, tylko od razu kieruje sprawe do sadu grodzkiego...

Pragnę również dodać ze nie jestem wariatem drogowym, ani hipokryta, ktory gani innych, a sam broi, uwazam jedynie ze nalezy mierzyć sily na zamiary i wszystko bedzie ok, a teraz oswiadczam O ZGROZO zdarza mi sie szalec na drogach, ale robie to zawsze tak i w takich miejscach gdzie nie narazam innych, badzmy szczerzy mamy 21wiek ludzie lataja w kosmos, a samochody maja naprawde duzo wieksze mozliwosci, zarowno dotyczy to hamowania jak i przyspieszania... i nie oszukujmy sie (nie chodzi mi o to ze lepszym autem masz prawo zasuwac) ale wolalbym zasuwac, czy tez znalescsie w sytucji awaryjnej autem z duzym potencjalem niz autem w ktorym potencjalu zabraknie....

Naprawdę mądra dewiza to "Power of Your brakes is YOur right to speed" gdzie Your dotyczy zarówno glowy jak i sprzetu...
gdyz wiadomo w dobrej mocnej maszynie najslabszym ogniwem jest łaczik miedzy pedalami a kierownica...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mała dygresja:
1)art 97 kw, penalizuje odpowiedzialność sprawcy w sytuacji gdy wykracza on przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych; tak więc jest to przepis "worek" na podstawie którego można przypisać, choćby kierowcy odpowiedzialność za inne czyny nie wymienione w rozdziale XI kodeksu wykroczeń. Raczej, nie reguluje on niezachowania nienależytej ostrożności;

2) nienależyta ostrożność jest znamieniem wykroczenia z art. 86 par 1, kw, rzeczywiście w paragrafie 3 przewidziano możliwość orzeczenia środka karnego - zakazu prowadzenia pojazdów ale jest on fakultatywny i za sam czyn z tego przepisu - prawie niestosowany przez Policję ;

3) niezgodne z wykładnią są twierdzenia, że art. 86 kw, nie ma zastosowania, gdy jak to podaje przedmówca "nikt nie ucierpiał". Przepis ten brzmi : Kto nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, podlega karze grzywny. W przepisie tym ustawodawca nie ustanowił w dyspozycji koniecznego skutku w postaci obrażeń ciała czy szkody materialnej.
Wystarczy samo spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym, niekoniecznie skutkujące kolizją. Klasycznym przykładem jest typowo polskie wyprzedzanie " na trzeciego " . Jeżeli sprawca spowoduje takie zagrożenie to odpowiada z tego przepisu i to niezależnie czy doszło do kolizji aut czy też nie. Oczywiście, jak nastąpią obrażenia ciała pokrzywdzonego powyżej 7 dni, to odpowiada już z kodeksu karnego za przestępstwo.
Policjant nie ma prawa nałożyć mandatu, jeśli w grę wchodzi nałożenie środka karnego zakazu prowadzenia pojazdów określonego rodzaju - wtedy zostaje tylko Sąd. Co do wysokości - mandat do 500zł, ale gdy jednym czynem sprawca wypełni znamiona dwóch lub więcej wykroczeń mandat może mieć wysokość do 1000 zł ( art. 9 par 1 kw).- przykład, kierowca pojazdu mechanicznego przekracza limit dozwolonej prawnie prędkości, nie założył pasów bezpieczeństwa.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Danek widze ze jestes naprawde dobrze poinformowany:
Wiec powiem otwarcie- spotkała mnie taka historia:
W gdyni zdażyło mi się mocno dynamicznie przeleciec przez głowne ulice miasta, i nie neguje tego. wiem co zrobilem... zpowyzsze zauwazyl Policjant nadzorujacy monitoring miejkski i wydal dyspozycje zatrzymania mnie... Stalem u znajomego pod domem ponad godzine, gdy od niego ruszylem, wyjechalem z pod swiatel z pelnym ogniem ale bylo to pozno i nie bylo innych uczestnikow ruchu, zatrzymalem sie 150m dalej do bankomatu. z tylu zastawil mnie radiowoz a policjant po przedstawieniu od razu wyjechal czy mam zastepce bo ja z tad nie odjade za kolkiem, mam w zwyczaju byc grzeczny tym bardsziej jak zawinie, ale jeszcze inna jego docinka po prostu mnie rozwalila (moj SL jest na tablicach GB) a on stwierdzil ze w GB bym sobie tak w hu*a nie zalecial a w PL mozna bo mandaty tanie.....
potem wytlumaczyl ze mieli wogole dyspozycje przechwycenia mnie itd. ja ciagle obstawialem przy swoim ze jak chce to niech zabiera ale ma obowiazek dac mi pokwitowanie uprawniajace na kierowanie na chocby 7 dni... szczerze mowiac wiem ze monitoring miejsk inie rejestruje predkosci wiec za samo "fisiowanie" nikt prawka nie zabierze... na chwile obecna czekam na sprawe SG dzien po incydencie zlozylem zazalenie do naczelnika tego goscia, ale ten jedynie powiedzial ze nawet jesli mam racje to juz teraz sprawa poszla do SG i "trudno", teraz czekam na sprawe i z tego co sie juz dowiedzialem to policjant zabral prawko niweslusznie, ale mimo tego ze sad je odda to zrobil mi pod gorke wystarczajaco. a co najgorsze mialem zabrane prawko za punkty w przeszlosci i nie wiem jak to sad potraktuje.
Jedyne co wiem to fakt ze art 86 nie mial zastosowania w konkretnej sytuacji.i musza zminic kwalifikacje prawna czynu...

Cytuj:
W. Radecki[4] w odniesieniu do art. 86 k.w. wyjaśnia: „(…) o realności i konkretności zagrożenia musi świadczyć jakieś zdarzenie, którym może być zderzenie pojazdu z innym pojazdem, uderzenie pojazdu w przeszkodę, ale także zmuszenie innego kierowcy do gwałtownego hamowania, które zapobiega wypadkowi, albo do wykonania nagłego manewru, np. zjechania na sąsiedni pas ruchu w celu uniknięcia kolizji”. Skutek może więc być skutkiem rzeczowym (np. rozbicie samochodu) lub sytuacyjnym (np. sprowadzenie sytuacji, w której istnieje niebezpieczeństwo rozbicia samochodu).

Znamię „spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym” wskazuje, że sprawca swoim nieostrożnym zachowaniem musi realnie i konkretnie zagrozić życiu, zdrowiu lub mieniu innego uczestnika ruchu (pieszego, pasażera, innego prowadzącego pojazd). Wobec tego, jeśli sprawca wskutek niezachowania należytej ostrożności nie zagroził bezpieczeństwu innemu uczestnikowi ruchu (nic nie wskazuje na to, że w czasie i miejscu zdarzenia odbywał się ruch kołowy lub pieszy), a jedynie sam doznał uszczerbku na zdrowiu, uszkodził swój własny pojazd, uszkodził element infrastruktury drogowej lub ogrodzenie posesji (np. „wypadając z drogi”), to zagroził jedynie własnemu bezpieczeństwu, spowodował szkodę w cudzym mieniu, a to nie należy do znamion wykroczenia z art. 86 k.w. Znamieniem wykroczenia z art. 86 k.w. nie jest bowiem spowodowanie jakiegokolwiek zagrożenia dla cudzych dóbr, lecz spowodowanie zagrożenia „w ruchu drogowym”. Ważna jest więc sytuacja w jakiej sprawca działał, wyrażona zwrotem „w ruchu drogowym”. Prowadzenie pojazdu przez samego sprawcę oznacza wprawdzie, że znajduje się on w ruchu, lecz dla bytu tego wykroczenia nie to jest istotne (wszak jego sprawcą nie musi być prowadzący pojazd), lecz to, czy w tym czasie i miejscu ruch drogowy odbywał się (by oprócz sprawcy był przynajmniej jakiś inny użytkownik drogi).

Prawda jest taka ze gdybym wtedy wiedzial to co wiem teraz to pewnie moje dazenie do obronienia sie zaskutkowalo by jedynie mandatem, lub sprawa w SG z art 97 lub 98 nie wiem dokladnie.. a tak dalem sobie strzelic w kolano...mimo mojej checi przeciwstawienia sie osobistym wycieczkom policjanta, pierw tekst o SL a potem docinki co do mojej pensji... to wiedzialem ze nie powinien ale nie wiedzialem na co sie powolywac i skapitulowalem, jedyne czego bylem pewien to obowiazek wyddania mi pokwitowania na zabrany dokument...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
swój chłop

To i ja coś dorzucę.
Sąd stwierdza winę lub nie i orzeka karę lub nie.
Punkty nakłada policja i robi to od razu jeżeli przyjąłeś mandat lub po prawomocnym wyroku sądu stwierdzającym winę.
Tyle teoria. W praktyce zdarza się że po wyroku sądu policja punktów nie nakłada - mnie jeszcze nigdy nie nałożyli, więc mandatów regularnie nie przyjmuję.
Nie wiem czy po wyroku sądu policja powinna naliczyć punkty wstecz od momentu wykroczenia, czy od uprawomocnienia się wyroku. To mógłby być jakiś punkt zaczepienia w sprawie kolegi MarcinMer - warto to sprawdzić. Jeżeli wstecz to można na przyszłość próbować przeciągać postepowanie sądowe, tak żeby prawomocny wyrok ostatniej instancji wypadł ponad rok po wykroczeniu.

Co do mandatów z fotoradarów lub za parkowanie to sposobem na brak punktów jest nieudzielenie informacji o danych kierującego pojazdem. To też jest karalne, chyba do 200zł, ale nie ma punktów.
Jak jesteś wyraźnie widoczny na zdjęciu to teoretycznie policja może przeprowadzić postępowanie, które ciebie zidentyfikuje, ale w praktyce nie słyszałem o czymś takim - oczywiście z organem żądającym podania personaliów kierowcy korespondujemy a nie wybieramy się osobiście [zlosnikz] .
Zresztą moim zdaniem jest to sprawa do obronienia się niepamięcią, ale dopiero w wyższej instancji bo sądy grodzkie niepamięci nie łykają programowo. Ja nie miałem tyle wytrwałości i odpuściłem, chociaż korciło mnie odwołanie od wyroku.

Słyszałem też, że w wielu miastach przelewy za mandaty nie są przez system przyjmujący przelewy konfrontowane z wymaganą wysokością wpłaty i wystarczy np. wpłacić 30zł zamiast 300 i mamy spokój. Być może to tylko plotka ale i tak warto spróbować bo... nie ma odsetek za należności mandatowe, a po dwóch latach następuje przedawnienie. Jeżeli nie masz etatu z pensją przewyższającą najniższą krajową i nie mieszkasz w miejscu zameldowania to płacenie mandatu jest bezcelowe bo jest on praktycznie nieściągalny - a jeżeli nawet kiedys cię dopadnie to... bez odsetek, więc po co się spieszyć.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Z tego co piszesz - Jakon- policjant rzeczywiście naruszył przepisy nie wydając ci pokwitowania z a zatrzymane prawo jazdy. Sąd po przekazaniu mu tego dokumentu powinien w trybie art. 137 prawa o ruchu drogowym wydać postanowienie albo o zatrzymaniu i de facto podzielić argumentację policji albo o odmowie zatrzymania i natychmiastowym zwrocie. Na decyzję pozytywną ( zatrzymująca ) służy ci zażalenie do innego składu sądu rejonowego. Nie znam stanu faktycznego, ale moim zdaniem Sąd nie zdecyduje się na zabranie prawa jazdy. Na twoim miejscu napisałbym do sądu o zwrot prawa jazdy , odpowiednio swój wniosek uzasadniając- prawdziwą argumentacją , np. możliwą utratą pracy, dowożeniem dzieci do przedszkola, itp.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Policjant wydał pokwitowanie, bo o to się dopominałem i nie pozwoliłem sobie wmówić ze nie ma takiego obowiązku.... a co do decyzji o zatrzymaniu sąd ją podrzymał bazujac na zarzutach, "stworzenie zagrożenie w ruchu drogowym polegajace na celowym wprowadzeniu kol osi tylniej w poslizg" nie zazaliłem sie, gdyż doradzono, ze w na pierwszej sprawie beda musieli zmienic kwalifikacjhe prawna czynu.... i za automatu zwróca wtedy prawko...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
swój chłop

W Motorze było niedawno o tym że mają być wysokie mandaty po 1000 zł a nawet 2000 zł za łamanie przepisów dotyczących prędkości i wiecie co ... BARDZO DOBRZE !!! Dostanie taki młokos dwa takie mandaty i będzie musiał auto sprzedać i o wiele przyjemniej będzie się po drogach jeżdzić !!! Jestem ZA

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ktoś ci źle doradził. Kwalifikacja prawna czynu we wniosku o ukaranie nie ma żadnego wpływu na postanowienie w kwestii zatrzymania prawa jazdy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja również jestem za tak dużymi mandatami za prędkość, mimo że i mi się zdarza czasem ją przekroczyć (no body's perfect [zlosnik] )

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ad vocem w kwestii wysokosci mandatów; osobiście jestem jestem za mandatami proporcjonalnymi do sytuacji majątkowej;inna jest przecież dolegliwość mandatu w wysokości 1000 zł za ten sam czyn dla rencisty i inna dla lekarza prowadzącego prywatny gabinet czy dla biznesmena.

Tytuł:
wiarus senior

Danek pisze:
Ad vocem w kwestii wysokosci mandatów; osobiście jestem jestem za mandatami proporcjonalnymi do sytuacji majątkowej;inna jest przecież dolegliwość mandatu w wysokości 1000 zł za ten sam czyn dla rencisty i inna dla lekarza prowadzącego prywatny gabinet czy dla biznesmena.

Tak jest np. w Szwecji - proporcjonalnie do zarobków.

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zaraz - sytuacja majatkowa a zarobki to dwie rozne rzeczy!! Czyli taki miliarder, ktory nie pracuje a zyje z odsetkow z lokat na Kajmanach zaplaci minimalny mandat?
Ja uwazam ten pomysl za, przepraszam za slowo, debilny, co wiecej sprzeczny z polska konstytucja w ktorej naszczescie jest zapis o rownosci obywateli wobec prawa. Mniej socjalizmu wiecej myslenia!! :evil: [szalone]

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Trenerze , nie potrzebnie tak dużo emocji w Twojej wypowiedzi.
Poruszasz inny problem a mianowicie ustalenia rzeczywistej sytuacji majątkowej danej osoby. Celowo użyłem zwrotu " sytuacja majątkowa " bo jak wiemy spora częśc ludzi ma majątek trwały , ruhomosci , itp, a według zeznania podatkowego ma od dłuższego czasu stratę .

Czy uważasz nasze sugestie - pomysł za debilny?

posłuchaj jak brzmi art. 33 par 3, obecnego Polskiego Kodeksu Karnego - Ustalając stawkę dzienną grzywny Sąd bierze pod uwagę dochody sprawcy, warunki osobiste, rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe; Nie będe wspominał ,że przepis ten szanuje miedzynarodowe umowy i zasady ustalania wysokości grzywny.
Czy ten przepis jest niezgodny z Konstystucją?
Właśnie o to chodzi w zasadzie równości wobec prawa; Nie może być różna dolegliwośc za ten sam czyn.

Tytuł:
swój chłop

No a jak np. prędkość przekroczy syn który nie ma dochodów ale ma bogatego ojca ? albo nie można ustalić kto prowadził bo zdjęcie z fotoradaru pokazuje że gosc jechał w czapce z daszkiem i twarzy mu nie widać ,w takich sytuacjach dają tylko mandat i bez pkt karnych gdy nie wiedzą komu przyznać.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00