MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 3:24 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Co do stosowania WD-40 to akurat mogę od razu powiedzieć, że działa wyśmienicie.
Zastosowałem to w naszych 2 razdwatrzy i zdziałało cuda.
Przed operacją wisiały, ledwo się zwijały i do tego przy zapinaniu miały wkurzającą tendencję do chwytania bez specjalnego szarpania.

Całość dokładnie "przedmuchałem" WD-40 po czym wtrysnąłem smaru teflonowego(puszka) i działają rewelacyjnie. Teraz rozwijają się poprawnie, dobrze się zwijają, oczywiście o cudach mowy nie ma mowy bo po 30 latach w jednym i 29 w drugim siły nie ma, sprężyna straciła na wigorze [oczko]
Jednak delikatnie pomagając zwijają się wzorowo i do tego zablokowanie jest w zasadzie możliwe głównie przy solidniejszym szarpnięciu czyli tak jak być powinno.

To tyle mojego spamerskiego OT w tym temacie :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mów co chcesz talibku ;p - moje auto ma być wygodne a nie spartańskie ;D

Honda VT 1100 SHADOW
Ex: MB W123 300 d '79
Ex: BMW E32 735i '87
Ex: Honda VF 750 F

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
amatox pisze:
mów co chcesz talibku ;p - moje auto ma być wygodne a nie spartańskie ;D

1. Zabierz kanapę z domu.
2. Wstaw kanapę do auta.
3. Usiądź wygodnie i... zapnij pasy.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jeszcze w kwestii zasadnosci zapinania pasow na motorze.. Wiem przynudzam, juz koncze ;-).
Jakis czas temu wszedl na rynek zachodni skuter miejski marki BMW z dachem i pasami bezpieczenstwa wlasnie. Chodzilo o to, ze klatka utworzona przez nadwozie skuteru tworzyla lepsza ochrone dla ciala ludzkiego niz kask, dzieki czemu w niektorych krajach dostal on homologacje i mozna bylo w nim jezdzic bez kasku. Teraz pytanie, co bedzie jak w dzikim pedzie skuter poleci bokiem nadziewajac swojego jezdzca na jakis slupek czy cos.. Moznaby powiedziec-gdyby nie pasy, zapewne jezdzilby juz nastepnym, a tak wacha kwiatki od spodu, bo nie udalo mu sie odpasc od maszyny w odpowiednim momencie...

To ta swiadomosc wyboru sprawia ze jestesmy wolni, przynajmniej tak nam sie wydaje. Jednak przykre doswiadczenia uczestnikow reality-crashtest dowiodly tego i owego, dzieki czemu ludzkosc wymyslila taki przyglupi przepis, zeby tych ofiar bylo jednak mniej.. Mozemy sie z tym zgadzac czy nie, jednak pasy zapinac musimy, jak nie dobrowolnie, to z przymusu. Tego wymagaja przepisy drogowe, a jesli chcemy byc uczestnikami ruchu, musimy ich przestrzegac.
Osobiscie rozumiem i szanuje wole kolegi amatoxa i dlatego ganic nie mam zamiaru, w koncu to jego sprawa i rzeczywiscie konsekwencje w najwiekszej mierze beda dotyczyc tylko jego samego.
Jestem czynnym kierowca juz ponad 10 lat i zapinanie pasow weszlo mi po prostu w nawyk i czuje sie zle jak probuje przejechac chocby pare metrow bez ich zapiecia. Do tego stopnia, ze ostatnio wsiadajac do kabiny samolotu (kabina troche podobna do kabiny auta) odruchowo szukalem pasow na slupku bocznym. Przyzwyczajenie druga natura czlowieka ;-)
Pozdrawiam i zycze dobrej nocy!!!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Z całym szacunkiem, wybacz Sebian że nie masz monopolu na "rację". Przyznaję - nie posiadam rozumu bo posiadam własną wolę. Ten temat przypomina mi zdecydowanie kwestię papierosów "palić czy nie palić" ... ja nie palę, ale pewnie dożyję czasów kiedy to zostanę oceniony jako "bezrozumny" bo ktoś udowodni że tytoń nie zabija a dymek uspokaja (moja wina będzie taka że będę zbyt nerwowy a/bo niepalący) -- w sprawie papierosów stoję po drugiej stronie jak w stosunku do pasów...... :)

Skoro państwo (w znaczeniu "kraj/społeczeństwo") pozwala mi zabijać się papierosami, to czemu każe mi przywiązywać się do siedzenia w puszce jaką jest auto? Pasy powinny być kwestią woli i wyobraźni - świadomość zamiast przepisu - bo ten popierany jest tylko i wyłącznie mitycznymi statystykami i testami (wykonywanych na pojazdach <50km/h).

Dla mnie żenującym jest twierdzenie.... bądź gorzej - posiadanie świadomości - że pasy jakoby wpływają na poziom bezpieczeństwa uczestników ruchu - bezpośrednio na stosującego pasy, może tak, ale jak to się ma do osób postronnych?

Stawianie na równi osób nie przywiązujących się do krzesła w aucie z osobami bijącymi swoje życiowe rekordy na skrzyżowaniu w terenie zabudowanym jest dopiero żenujące. To tak jakby twierdzić że jeśli dziś nie założę czerwonych gaci to przejadę pieszego.

BMW E32 750iA '91 magia V12 8)

Ford Fiesta 1.3 [LPG] (do pracy)

Honda VT 1100 SHADOW

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Zdaję sobie sprawę z tego, że zdarzają się sytuacje, kiedy pasy mogą zabić, ale odsetek takich wypadków jest znikomy. Pasy z reguły ratują życie chroniąc zapiętą w nich osobę przed stanie się... hmm... mięsem armatnim. Oczywiście jadąc 300km/h i przywalając w ścianę na nic się zdadzą. Jednak w większści przypadków ratują życie.

Dyskusja tak czy inaczej w utrzymywanym przez Ciebie tonie nie ma sensu. Da mnie - i zapewne również dl wielu czytających ten temat - stanowisz po prostu znikomy odsetek tych "niby lepiej wiedzących". Nie poozostaje mi nic innego, jak życzyć Ci szczęścia - w nagłym wypadku będzie Ci potrzebne.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sebian - no i o czym mówisz? Szanuję Twoją osobę i zwykle zgadzam się z Twoim zdaniem, jednak czemu w tym wypadku także muszę ślepo przytaknąć bo inaczej jest że się wymądrzam... że wypowiedzi niby nie są w tonie...? Zresztą już wcześniej stwierdziłeś że jestem bezrozumny.

Każda wypowiedź "pasy zapinaj" jest pozytywna i przejawia mądrość i rozsądek bijące od autora... nawet jeśli jest bez argumentów...

5-ty raz piszę - to nie jest dyskusja i zasadności pasów - twierdzę że przepis który zmusza mnie do zapinania pasów jest zbędny i niczemu on konkretnemu nie służy.

Podałem przykład sytuacji w których pasy nie pomogą tylko dlatego by osoba ślepo wierząca w ich moc miała świadomość tego że nie jest to żaden magiczny środek ratunku w czasie zderzenia. Sam pasów nie zapinam wyłącznie ze wspomnianej wygody - dla mnie auto obowiązkowo ma być wygodne, spartański może być co najwyżej motor.

Powiedz mi w czym przejawia się bezsens mojego tonu? :roll:

Honda VT 1100 SHADOW

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dzisiaj przykład Ziętarskiego dowodzi, że może nie zawsze trzeba zapinać.
A co do dyskusji, to Panowie, powiedzcie tak z ręką na sercu, że przestrzegacie wszystkich obowiązujących przepisów... Już nie wspomnę, że nawet prawnik nie ma takiej możliwości z tej prostej przyczyny, że jest tych przepisów tyle, iż o niektórych nie mamy nawet pojęcia. Ja osobiście uważam, jest to moje zdanie i każdy może mieć inne, że pasy są jednak kwestią wyboru. Może dlatego patrzę na to mniej impulsywnie jak większość z Was, bo mam auta 2-drzwiowe i jeżdżę najwyżej z żoną, w związku z czym nie mam okazji oberwać pasażerem z tylnego siedzenia w razie wypadku. U nas jest tak, że żona jest wielką zwolenniczką pasów, ledwo co wsiądzie do auta to zapina pasy, a letem jeszcze przed tym włącza klimę, nawet jak jeszcze silnika nie odpalę [zlosnik]. Ja nie specjalnie lubię się przypinać do fotela i mieliśmy swego czasu o to boje. Każdy z nas pozostał przy swoim i żyjemy sobie spokojnie.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
Swoja BABA
Awatar użytkownika

1.Odnosząc się do mobilnych kobiet w ciąży-obowiązkowo powinny zapinać pasy. Są tak skonstruowane, że idą pod i nad "balonem" co absolutnie nie wpływa szkodliwie na dzidzie nawet przy ostrzejszym hamowaniu. Kobiecy brzuch w tym okresie ma tak dużo powłok ochronnych, że gdyby nawet upadła centralnie na niego, bądź walnęła o schowek nie ma prawa się nic stać.
2.Sama mam problemy z pamiętaniem o pasach, w dłuższe trasy zapinam, ale po mieście zdaża mi się jeździć bez. Jako ciekawostkę dodam, że skasowałm trzy samochody (zanim nauczyłam się tak dobrze jeździć [zlosnik] ) bez zapiętych pasów i....nawet zadrapania. [cool]

W123 300D '82
C124 230 '89
C124 300E 24V '91
W124 200D '86
S124 230T '87
W201 1.8E '91
S123 300TD '82
C123 230CE '83

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

KLARA pisze:
1.Odnosząc się do mobilnych kobiet w ciąży-obowiązkowo powinny zapinać pasy...
2....zanim nauczyłam się tak dobrze jeździć ...

co do pierwszego to nie zgadzam sie ! zaciazyj sobie sama i jezdzil w pasach, przekonaj sie jak to jest i jak to potem boli przy kolizji

skoro tak dobrze jezdzisz... [zlosnik] (lubie jak baby przechwalaja sie - i jeszcze potrafisz zreperowac glowice i rozrzad)

czy tez dobrze umiesz umyc naczynia i ugotowac obiad, jak dobrze jezdzic?

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz ... czasem odnoszę wrażenie że Ty się normalnie prosisz ;) zawsze komuś starasz się szpilkę dopiąć :P

W kwestii pasów i kobiet ciężarnych ja się więcej nie wypowiem, bo brak mi doświadczenia :P i wiedzy bilogiczno-medyczno-położniczej ;P

Honda VT 1100 SHADOW

Tytuł:
Swoja BABA
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
przekonaj sie jak to jest i jak to potem boli przy kolizji

Rozumiem, że sam tego doświadczyłeś :x :x

Nilovitz pisze:
czy tez dobrze umiesz umyc naczynia i ugotowac obiad, jak dobrze jezdzic?

Jeszcze byś się zdziwił [oczko]

amatox pisze:
Nilovitz ... czasem odnoszę wrażenie że Ty się normalnie prosisz zawsze komuś starasz się szpilkę dopiąć

W końcu się doprosi [zlosnik] Ostatnio uskutecznia swoją manię prześladowczą na mojej osobie. [wscieklosc]

W123 300D '82
C124 230 '89
C124 300E 24V '91
W124 200D '86
S124 230T '87
W201 1.8E '91
S123 300TD '82
C123 230CE '83

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

nie mialem kolizji drogowej z zalozonymi pasami, ale nalezy pamietac, ze uczestnik takiego wypadku: po pierwsze, mozna miec opalona, poparzona skore, cialo, odziez od eksplozji poduszki a po drugie nawet mocno polamane zebra wraz z wewnetrznymi uszkodzeniami narzodow (chocby sledziona)

ja osobiscie nie jezdze w pasach, rzadko na trasie - czemu? bo tak

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Ostatnio zmieniony czw lut 28, 2008 10:10 pm przez Nilovitz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A ja, jak juz to kilkakrotnie na forum pisalem, po prostu zle sie czuje jezdzac samochodem bez zapietych pasow, nie czuje samochodu po prostu jak nie jestem mocno przypiety do fotela (zawsze dosciagam mocno pasy). Zawsze zapinam pasy, nawet jak jade 50m..... ale jestem przeciwnikiem obowiazkowego zapiana!! Jak ktos sobie nie zyczy, ma jakies obawy, bowinien miec wolnosc ich niezapinania!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz, najpierw piszesz, ze nie miałes kolizji z załozonymi pasami, pozniej cos wtrącasz o opeleniźnie, odziezy i eksplozji a na końcu odpyskowujesz sam sobie ze rzadko sie zapinasz..o co biega?

Jedni zapominają, inni uważają ze nikt nie powinien ich zmuszac do zapinania sie- wszystko ok, ale Twój argument o śledzionie bije wszystko na głowe..

Ostatnio zmieniony czw lut 28, 2008 11:32 pm przez Ikspe, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00