Dariusz Suchorz pisze:
Koszt remontu i lakierka to ok 10 tyś zł, ale uważam że i tak warto, ze względu, że za takie pieniądze nie kupisz ładnego egzemplarza.
Zgadzam się z Tobą

w 100%- tach. Będę go robił i powoli odnawiał wszystko. Mi akurat sprawi to przyjemność, bo tu po pracy naprawdę zanudzić się idzie
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
To nie to samo co PL, nie ma tu znajomych sklepów, Ziomali, pomocników ze zgrzewką piwka, tego swojskiego klimatu jaki miałem u siebie w domu (garaż a w nim fotele stolik, zawsze schłodzone piwko no i przede wszystkim kolesie ze swoimi "problemami" samochodowymi"-ten garaż tętnił życiem i można powiedzieć że to był mój drugi dom!!)
Ale się rozmarzyłem...
Różnica polega na tym, że pozostając w PL doprowadzenie do super stanu tej fury zajęło by mi z 5lat!!i przy tym mnóstwo wyrzeczeń, poświęceń i kompromisów nie wspominając o zapleczu finansowym . Tu w UK ten sam zabieg skraca sie pięciokrotnie i myślę że warto nawet przeczekać tu w samotności te parę lat , żeby potem powiedzmy wrócić do PL odpierdzielonym 280TE
Tak czy inaczej..ogłaszam wszem i wobec JESTEM NOWYM UŻYTKOWNIKIEM TEGO MNIECIA
Mam już parę pytań....ale to za chwilę...
Dziś podczas próby odpalenia silnika, nic ciekawego się nie stało

tzn. rozruch kręcił i to na tyle by było...Nawet nie próbował zaskoczyć. Kompletny brak iskry na wszystkich garach, brak prądu wychodzącego z cewki na rozdzielacz. Gdzie szukać przyczyny? Silnik chodził ostatnio bardzo ładnie a dziś dupa blada

Wtedy (3dni temu) podczas odpalania wszystko było ok, ale teraz chyba rozumiem że zdechł on po 3 minutach nie z braku paliwa lecz z braku iskry. Zalałem co prawda 5l petrolu ale bez żara reakcja nie zajdzie
Czy ten pojazd ma w sobie jakiś moduł sterujący i gdzie on siedzi?
Jutro mogę powykręcać se shrotu wszystkie powiedzmy "zamienniki" z innego MB 280E ale powiedzcie mi JAKIE?
Co może być klęknięte? Co zazwyczaj pada w tych motorach? Uwzględniając moje małe na razie pojęcie o tak ogromnym
silniku benzynowym, podrkeślam to 2 razy!!, proszę o wyrozumiałość i łagodny wymiar kary.
Czy dozwolone jest holowanie automata z prędkością 30km/h ?? Coś mi dzwoni w bani, że można ale proszę jedynie o potwierdzenie tej tezy.
Dlaczego nie chcą zamknąć się drzwi...w sensie nie da się wcisnąć tych kołeczków blokujących zamki...tak jakby panowało tam ogromne ciśnienie w siłownikach i wciąż wypychało je do góry na chama

O co w tym biega i czy to ma związek z brakiem iskry???????????
Jest tam chyba sterowanie wyprzedzacza zaplonu za pomocą podciśnienia??
Proszę o odpowiedz bo jutro na "zakupy " jadę i nie wiem co można by nabyć z maneli.
Pozdro Arti Zortox
MB S123 280TE 82r.-GRÜN Gurke=OGÓR
MB S124 280TE 96r.-BeetrooT
http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11764 ... CT7881.jpg