MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 5:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Beet szybki rzut oka na allegro i...to sony to calkiem droga zabawka...a jak ma byc stereo to chyba juz lepiej cos takiego (wiem wiem nie wyglada tak jak sony, ale co z tego, gra napewno duzo lepiej), pułap cenowy już zbliżony:

Rotel RA 970BX

Jedyna wada/zaleta jak wiekszosc obecnych, budzetowych, a sporo drozszych produkcji f-my rotel charakteryzuje sie jasnym brzmieniem,a nie kazdy to lubi...

Ja jeszcze pomyslalbym nad tym, a chyba nawet wolalbym go od Rotla
NAD 350
Porzadny dosc mocny wzmak (srednia polka low endu ;) )...brzmienie pewnie nadowskie, cieplejsze niz Rotel czy Cambridge Audio, ale tez bez tylu szczegolow w wyzszych zakresach...

I jeszcze jedna nie za droga opcja ktora tez porzadnie zagra
CA A500

Wszystkie wzmaki to tak naprawde budzetowki z przed kilku sezonow. <br>Dodano po 2 godzinach. 40 minutach.:<br> Tu jeszcze jeden zestaw
NAD plus DynAudio 52SE

Dzwiek Dynaudio trzeba lubic...nad pewnie je ociepli i 370tka ma napewno wystarczajaco pradu dla nich...Nowe Dynaudio 52SE to koszt powyzej 3tys zł....mysle ze wyciagnac ten zestaw za 1800-2200 to bylo by cos! Pod warunkiem ze calosc sprawna i pan da jakas chociaz 30dniową czy tez rozruchowa minimalnie gwarancje...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja chciałem zakupić zestaw do 2,5kpln (max3 kpln). do okolicznych sklepów ruszyłem z kolegą co ma studio i wie co nieco na temat dźwięku.
zaznaczam że audiofilem nie jestem.
z gotowych zestawów (szczególnie w relacji jakość dźwięku - cena) wszystko jakieś tkie drewniane było. jedyny sprzęt, który był powiedzmy ok to Pionier (modelu nie pamiętam) z zestawem głośników Jamo - cena 3,5 kpln.
trafiłem do sklepu, gdzie Pan zaproponował mi Bose 3,2,1. małe gówienko z głośnikami 2+1 wielkości - zobaczcie tutaj http://www.bose.pl/index.php?p=katalog&id=18.
w ramach testu Pan zapodał koncert The Eagels DVD i szcena mi opadła.
następnego dnnia zostałem szcześliwym nabywcą i mogę polecić każdemu. pokój mam (salon) ok 50 m2 wysokość ponad 3m i przy odręceniu sprzętu do połowy jest naprawdę nieźle i przde wszystkim CZYSTO I SŁYCHAĆ WSZYSTKO TO CO TRZEBA.
cena to 3999 pln i polecam. sprzętu wogóle nie widać za to słychać

ex W201 2,0D, ex W124 2,5D,

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Yagood wiesz jak to jest...abstrahujac od twojego znajomego...nie zawsze osoba pracujaca w studio musi sie dokladnie znac na rzeczy; wie jak wyprodukowac surowe, neutralne brzmienie płyty, ale nie koniecznie musi byc ono takie jak tobie odpowiada czyli osluchany z tego rodzaju dzwiekami moze dazyc do osiagniecia takiego wlasnie odbioru muzyki...nie koniecznie tez potrafi dobrac dobry zestaw do domu (glosniki studyjne sa zwykle aktywne i brzmia inaczej niz sprzety stereo do domu, generalnie chodzi w nich o co innego - maja przenosic wszystko jak najwierniej)...

wracajac do meritum

...niestety z malych zestawow ktore potrafia czasami zagrac naprawde glosno i precyzyjnie trudno jest uzyskac duża (głęboką i szeroką) scenę, mocny i głęboki, a zarazem dynamiczny bas...poza tym są pewne zasady tworzenia ustrojow akustycznych i tak mały głośnik nie jest w stanie nagłośnić dobrze dużego pokoju (takie monitory jak z mojego linku powyżej dobre są na 13-17m2, potem już robią się za małe i nie wypełnią takiego pomieszczenia basem, niestety ale to prawda)...a zarazem duzy glosnik pdłogowy w małym pokoju zmiecie wszystko swoim basem i tez bedzie kaszana...

...poza tym rozne firmy roznie graja, stad takie znaczenie ma wybor nawet glupich kabli (przez lata w to nie wierzylem dopoki nie zaczalem sam skladac zestawu audio)...

...generalnie kazdy sprzet trzeba przesluchac przed kupnem zeby nie okazalo sie ze jednak ci nie pasuje (i to najlepiej w warunkach zblizonych do tych w jakich bedziesz sluchac, nigdy przy polce w markecie)...wzmaki/glosniki/kable brzmia roznie odtwarzajac te sama plyte, stad taki ich wybor i rozne filozofie ich produkcji czy wytwarzania...

...mi np dzwieki Bose nie odpowiadaja (sa precyzyjne i ostre podczas gdy ja wole przestrzennie i cieplej)...a poza tym dobrze jak jednak odtwarzacz wzmak sa oddzielne bo jak cos jest do wszystkiego to jest z tym jak z WD40 (uzywajac terminologii samochodowej), niby dobre ale po dluzszym stosowaniu kazdy na to klnie bo jest do niczego...

...i mysle ze majac do wydania 4 tys zł mozna kupić coś fajniejszego niż to Bose, choc napewno trzeba poświęcić sporo czasu na przesłuchanie różnych konfiguracji sprzetu...a przesłuchanie jest najważniejsze bo tylko ty wiesz jak twoje uszy słyszą różne dzwięki...

P.S.
Zaznaczam ze nie jestem tak naprawde zadnym ekspertem, wiedze czerpie czytajac czasami forum hi fi stereo, z rozmow ze znajomym audiofilem (takim prawdziwym) i z własnego doswiadczenia w budowaniu zestawu stereo.

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja moge polecic Harman Kardon AVR 132 + DVD 37 + kolumny JBL gra to swietnie i tanie przy zakupie ja dalem za swoj zestaw 500 euro ale to bylo rok temu teraz widzialem juz po 400-450 w porownaniu do jakosci to sa male pianiadze, nie wiem ile w PL to ksoztuje

Ex. MB W124 E250D 93r - skasowany :/ ...... ale wroce do gwiazdy

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00