MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 3:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Sebian pisze:
broń Was Boże od zakupu Xeramica - to świństwo naprawdę zamarza w bagażniku

Zamarza czy tylko żeluje? bo jak tylko żeluje to nie oznacza to, że jest do luftu. Wystarczy poczytać instrukcję na odwrocie gdzie jest napisane, iż z uwagi na duże skoncentrowanie środka może on żelować w niskich temperaturach.

Student

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Żeluje, a to oznacza (i jest potwierdzone), że powoduje gluty w baku, a nie bardzo zapobiega wytrącaniu się parafiny [szalone] Użyłem Xeramica tylko raz w duże mrozy w zeszłym roku i wcale nie polepszyło to kondycji mojego motoru. To było ostatnie wlanie tego czegoś do mojego baku.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja słyszałem że dobrym środkiem jest też czysta nafta np. oświetleniowa. Ponoć bardzo dobrze działa i nie jest droga, co wy na to.

ex MB W123 300TD 82`TAXI
ex Fiat CC 700

Tytuł:
wiarus junior

Andrzej pisze:
A ja słyszałem że dobrym środkiem jest też czysta nafta np. oświetleniowa. Ponoć bardzo dobrze działa i nie jest droga, co wy na to.

Nafta dziala dobrze i jest polecana jako dolewka do ON w poradnikach i ksiązkach i również Pb w odpowiedniej proporcji do temperatury,ale tych proporcji już nie pamiętam jednak trzeba wiedzięć przy tym, że silnik będzie słabszy im będzie więcej dolanej nafty i Pb..jednak najlepszym rozwiązaniem nie zmiejszającym mocy silnika jest dolanie specjalnego dodatku do ON.jest to pewne i sprawdzone.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Fakt nafte bardzo sobie chwalą ruscy, co do wlewania Pb to też niby dobre a wlewac tak mniej więcej chyba 3-5 litrów na cały bak.Ja swojego mesia wczoraj postawiłen na koła, wymieniłem filtry dwa, zalałem ropki z jakimś tam ponoć dobrym preparatem no i wczoraj se elegancko śmigałem, palił też dobrze po takich ciut dłuższych postojach 3-4 h, ale dzisiaj rano wsiadam do niego a on niebardzo chce odpalić ale w sumie akumulator coś niebardzo dawał też rady, narazie go ładuje to może uruchomie jeszcze autko.

Tytuł:
wiarus junior

veedo pisze:
Fakt nafte bardzo sobie chwalą ruscy, co do wlewania Pb to też niby dobre a wlewac tak mniej więcej chyba 3-5 litrów na cały bak.Ja swojego mesia wczoraj postawiłen na koła, wymieniłem filtry dwa, zalałem ropki z jakimś tam ponoć dobrym preparatem no i wczoraj se elegancko śmigałem, palił też dobrze po takich ciut dłuższych postojach 3-4 h, ale dzisiaj rano wsiadam do niego a on niebardzo chce odpalić ale w sumie akumulator coś niebardzo dawał też rady, narazie go ładuje to może uruchomie jeszcze autko.

Witam kolegę z Białej PodlASKIEJ.U mnie rano było 24 na IV p a ile u Ciebie?Dlatego pewnie kłopocik z odpalką.A propos Pb do ON to kiedyś kiedy nie znano dodatków zimowych zalecano przy duzych minusach proporcje do 50/50% On/Pb.jakbyś mial dostęp do ksiązki "sam naprawiam W123" to jest tam to opisane.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A niewiem ile u mnie było bo niemam termometru :) ale napewno cos koło 25, takowej książki niemam i niewiem nawet kto ma ale napewno se kupie w najbliższym czasie, bo mam zamiar w swoim autku sam grzebać to troche nauki sie przyda a 123 mam od niecałego miesiąca. Właśnie wyczytałem, na jakiejś stronie o tych proporcjach Pb z ON przy około -30 stować 50/50 %. Jeżeli będe miał dalej trudności z odpalaniem to pewnie tak zrobie a sprawdzić (może) niezaszkodzi

Tytuł:
wiarus junior

Wydawnictwo Komunikacji i Lączności sprzedaje ksiazk o MB W 123 za 45 zł i warto kupic, chociaż ja kiedyś miałem wydanie 2 tomowe tego modelu bodajże wyd.Auto -super ksiązka.wszystko pokazane i opisane od podstaw.
Tu link do WKL http://www.wkl.com.pl/oferta.php?kd=1&str=10&dzial=1

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A co do zimowej ropy, to znajomego przyjaciel jeździ TIR'em po całej Rosji. Zapala go na jesieni, a gasi na wiosne :lol: :lol: :lol: Ich sposób na podgrzanie ON - wpuszczaja jakąś specjalną żarówkę do baku i jazda [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ricco-HoldingPL pisze:
A co do zimowej ropy, to znajomego przyjaciel jeździ TIR'em po całej Rosji. Zapala go na jesieni, a gasi na wiosne :lol: :lol: :lol: Ich sposób na podgrzanie ON - wpuszczaja jakąś specjalną żarówkę do baku i jazda [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

sorry ale sie nie zgodze.... uwazam ze rosyjska ropa zimowa jest o wiele razy lepsza niz nasza lub polska... ( wiem cos o tym bo i ojciec i tesc woza kwiaty dla rosji ) po drugie sam jezdze na bialorus tankowac diesla do swej Audi 2.5 TDI i NIGDY NIC NIE DOLEWAM i to mi odpala bez problemow, pracuje tez dobrze i nie ma mowy o zamarzaniu w filtrze.... chyba jednak rosjanie i bialorusini maja lepsza zimowa rope niz my bo pare moich przyjacieli maja zatkane filtry parafina a oni tankuja na tych samych LUKoilach i STAToilach ......

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja też tankuje ostatnio ruską ropę no ale niestety przy takich mrozach mój samochód niedokońca działa prawidło, w końcu go dzisiaj odpaliłem po doładowaniu akumulatora, jeździłem cały dzień i było dobrze, tylko w pewnym momencie pod wieczór już jak gdzieś jechałem jeszcze to powoli zaczął tracić moc ale niezgasł jak się stało kilka dni temu, podusił się troche ale w końcu odzyskał moc(a myślałem że juz stanie bo ledwo jechał 30 km/h) a czy lepsza jest od naszej to ja niejestem pewnie co do tego, chodz to jedno i to samo bo nasza też jest ze wschodu tylko uszlachetniają ją chyba. To zależy też od samochodu czy bedzie jeździł czy nie, kumpel ma A4 1.9TDI i mu też elegancko śmiga a tankuje chyba tylko na Orlenie, mamuśka ma passat 1.9TDI i na ruskiej "jeździła" bo od 2 dni stoi i nieda rady ruszyć na zaciąg odpalił ale po jakimś czasie stracił moc i padł

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wiecie ..ale to jeszcze zalezy czy do tej ruskiej ktos czegos nie dolal .....ja trzymam sie zdania ze na PRAWDZIWEJ rosyjskiej ropie na 100% bede jezdzil dobrze ;) :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

też prawda bo tam na każdej stacji różnie może być, kumpel pare dni temu tankował i pytał sie ruskiego czy niezamarznie mu ropa a on do niego -jak niedolejesz benzyny to napewno :) :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzisiaj -22 i ON z dodatkiem Xeramic zaplil po 3 grzaniach (orewencyjnie bo jedna sesja trwala chyba ze 40 sekund). Silniczek stary 240D o przebiegu okolo 400kkm.

Berlingo zas padlo :-(((
Podpialem 240TD do baterii i po 10-12 minutach zalapalo.

Poszukam tego skyCUSTAM.

Testowalem Xeramic z OR.
Czysty ORprzy -18 w lodowie byl staly.
OR i Xeramic w stosunku 1:100 mail stan kisielku dopiero po ugotowaniu, czyli plynny acz gesty. Cus to jednak daje. Napewno wymiata wode z baku i parafine ze wstepnego. Sprawdzilem.

Pozwala zapalic 300TD z ON w stosunku 1:1 z woda. Fotke paliwa ze stacji w Nowym Saczu zapodam wieczorkiem.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wolf_777 pisze:
Ricco-HoldingPL napisał:
A co do zimowej ropy, to znajomego przyjaciel jeździ TIR'em po całej Rosji. Zapala go na jesieni, a gasi na wiosne Ich sposób na podgrzanie ON - wpuszczaja jakąś specjalną żarówkę do baku i jazda

sorry ale sie nie zgodze.... uwazam ze rosyjska ropa zimowa jest o wiele razy lepsza niz nasza lub polska... ( wiem cos o tym bo i ojciec i tesc woza kwiaty dla rosji ) po drugie sam jezdze na bialorus tankowac diesla do swej Audi 2.5 TDI i NIGDY NIC NIE DOLEWAM i to mi odpala bez problemow, pracuje tez dobrze i nie ma mowy o zamarzaniu w filtrze.... chyba jednak rosjanie i bialorusini maja lepsza zimowa rope niz my bo pare moich przyjacieli maja zatkane filtry parafina a oni tankuja na tych samych LUKoilach i STAToilach ......

Chodziło o to, że oni ich wogóle nie gaszą, :lol: bo jak nie jadą, to grzeją sobie kabinki i bez sensu jest gasznie. Tylko mnie zdziwiło/śmieszyło, że aż tyle bez gaszenia chodzą.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00