MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 7:26 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sebaa pisze:
Jeśli chodzi o TO to służę . Stare, ale jare .

Super !!
Sebaa pisze:
Najlepiej mieć CB

Tu nie moge się nie zgodzic CB przydaje się zawsze.

Sebaa pisze:
jeszcze nie miałem sytuacji, żebym nie mógł się dogadać z kierowcą TIR'a. Chociaż czasem gadka na radyjku jest żenująca

To, że rozmowa czasami bywa ciżeka to fakt ale też słownictwo bywa wyborne. Choc i tak kultura "na radiu [zlosnik] " sie poprawia bo coraz wiecej osobówek i busów ma CB a nie tylko kierowcy Tirów, a ci potrafia dosadnie rozmawiac [szalone].

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus junior

AMG pisze:
Choc i tak kultura "na radiu " sie poprawia bo coraz wiecej osobówek i busów ma CB a nie tylko kierowcy Tirów, a ci potrafia dosadnie rozmawiac

Ale Cb teraz się odradza. Choć jeszcze wiele wody przepłynie aby było tyle radyjek co np w 1990-1995. Telefony komórkowe wyparły ten sport i teraz powoli to powraca.
Plusem jest to że zmieniła się litera prawa co doposiadania i używanie radia CB. Całkiem niedawno posiadania CB było przestepstwem.

Alfa 156 1.8 2004r.
Jaguar S-type 3.0 2002r

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

O ciekawy watek :-]

Przeczytalem glosy, ze kierowcy tirow maja swoje powody, aby zachowywac sie tak a nie inaczej na drodze (czyli zajezdzac droge podczas gdy Ty wyprzedzasz, ciagnac sie kolumna jeden za drugim tak blisko, ze ciezko go wyprzedzic itp.).
Ja na to mam taka odpowiedz: a co mnie to obchodzi, ze on ma jakies powody do nieprzepisowego zachowania?!
Przepisy sa jedne i dotycza wszystkich uczestnikow ruchu drogowego,
nie ma wyjatkow dla kierowcow tirow, ktoremu spieszy sie na baze czy do klienta
Przecieram oczy ze zdumiena kiedy czytam zdania probujace tlumaczyc niebezpieczne zachowanie tira na drodze.
Duza czesc mojej pracy to jazda za kierownica (sluzbowym tico), rowniez mi sie spieszy, ale nie oczekuje z tego tytulu zadnych przywilejow i nie uwazam sie za kierowce, ktory ma wieksze prawo do jazdy samochodem po naszych drogach.
Kierowcy tirow musza zrozumiec, ze nie sa kims wazniejszym i drogi nie sa dla nich.

Moje doswiadczenie drogowe pozwala mi sformulowac nastepujaca teze, o dziwo odmienna od tej, ktora przeczytalem w ktoryms poscie. Najlepiej po polskich drogach jezdza ciezarowki z polskimi numerami rejestracyjnymi. Jak ognia unikam samochodow z czeskimi i litewskimi blachami. Spotkalo mnie juz tyle zagrozen z ich strony, ze trzymam sie od nich z daleka. Do rosyjskich i ukrainskich kierowcow nie mam zastrzezen.
Dwa przyklady: Czeski kierowca jadacy prawym pasem, ktory skrecal w prawo, zajechal mi droge (gdy bylem w polowie jego auta) bez zadnej zenady i pomimo sygnalow dzwiekowych z mojej strony. I co bedzie ktos tlumaczyl, ze on mial nadzwyczajne powody do takiego zachowania?
Kolejny czeski kierowca jadacy przez jakies 10 km spokojnie za kolumna aut, w momencie gdy zaczalem go wyprzedzac, ten bez kierunkowskazu! zajechal mi droge i tez zaczal wyprzedzac. Rozumiem, ze mial jakies specjalne powody, aby ryzykwac zabiciem mnie? Kierowca ów pozniej powtorzyl ten manewr (wyprzedzania kolumny aut) zmuszajac trzy lub cztery auta do zjazdu na pobocze jezdni (nie bylo pasa awaryjnego). Prosze sobie wyobrazic sytuacje jak z pierwszego zdjecia w tym watku, ale jezdnia nie miala pasa awaryjnego. Auta ladowaly na polu. Rozumiem, ze mial on specjalne powody aby probowac pozabijac innych kierowcow, bo w koncu jedzie tirem?

Ale zeby nie chwalic tak kierowcow polskich nalezy wylac na nich lyzke dziegciu. Spotkalem sie z chamskim zachowniem na drodze, w terenie zabudowanym, bo jechalem... zgodnie z przepisami! W terenie zabudowanym, jak wszystkim uczestnikom ruchu wiadomo, obowiazuje maksymalna predkosc 50 km/h Zwykle tyle jade, zarowno prywatnym mercedesem jak i sluzbowym autem. I to jest cos, czego kierowcy tirow nie moga spokojnie zniesc. Dwa identyczne przypadki, na tej samej drodze. Jade piecdziesiatka, podjezdz mi tir pod sam zdezak i wisi mi na tylnej klapie, oczywiscie oslepia swiatlami, bo ma nieustawione jak trzeba, ale nic. Jade dalej spokojnie 50, w porywach 55. Na przeciwnym pasie zrobilo sie wolniej, tak , ze Tir mogl mnie wyprzedzic, a ten ciul jeden i drugi dawaj dlugie swiatla, oslepiajac mnie zupelnie i wyprzedza (nie zrobil tego, zeby oswietlic sobie droge bo przy drodze staly lampy). Jeden mnie wyprzedzil i juz w polowie jego dlugosci zaczal mnie spychac z drogi zajezdzajac moj pas. Nie musze mowic, ze wkur... sie maksymalnie, wyprzedzilem go i pozniej Tir ciagnal sie za mna 50 takze na terenie niezabudowanym przez pare kilometrow. W drugim przypadku po oslepieniu mnie i poprzednim doswiadczeniu zrobilem redukcje i nie pozwolilem sie wyprzedzic.
Ktos sie moze oburzyc i napisac, ze jestem chamem, prosze bardzo. Moje zachowanie to odpowiedz na zachowanie innych uczestnikow ruchu drogowego. Gdyby mnie tir wyprzedzil, jeden i drugi, bez oslepiania i proby zepchniecia z drogi, to i ja rowniez nie zachowalbym sie w ten sposob.

Tirowcy pamietajcie, w terenie zabudowanym obowiazuje predkosc 50 km/h i chociaz zdecydowana wiekszosc kierowcow nie respektuje tego ograniczenia, to sa jednak tacy co respektuja i wolno im!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
holyfido

widze bratnia dusze! tez widze umiesz sobie radzic z miskami z tir'uf :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

holyfido, droga to nie spacernik dla zwiedzających. Trzeba się zgrać z resztą aut. Może miałeś możliwość zjechania na "pas awaryjny" a nie zjechałeś dlatego zostałeś tak potraktowany.
Jadno wiem że w każdej grupie kierowców znajdą się debile.
[oczko]
Teraz ja Ci opowiem swoją przygodę:
Droga trzypasmowa (jeden kierunek) ograniczenie do 70 km/h.
Lecę trzecim pasem tak ze 90 km/h a tu nagle wyłania się przedemną kierowca TICO, i tak żeby nie skłamać jechał 50-60 km/h tym lewym pasem. To podjeżdżam i czekam. Nic, daje dwa razy mu po gałach. Dalej nic. Powtarzam numer jeszcze dwa razy. Dalej nic. Myślę, do cholery wiem że ma prawo jechać wolniej ale prawe pasy ma puste. Wyprzedzam go z prawej i z powrotem na lewy, daję po hantlach -oczywiście nie ostro,po prostu zwalniam do 40 km/h. Pojawia się radość na mojej twarzy - gość mi grozi widzę w tylnym lustrze jak macha ręką. Zjeżdżam z powrotem na prawy i zrównuję się z nim i pokazuję by stanął bo chcę z nim pogadać. Nie jestem wielki
(ciut większy od admina (wzwyż [zlosnik] ))
ale wiedzałem że pewna siebie łysa głowa zrobi wrażenie.
Gość zrobił się jakiś taki mały i zaczął udawać że mnie nie ma.
Zjechał na prawy pas. Znów było po staremu: prawy pas dla wolniejszych (nie urażając nikogo) a lewym jadący "ciut" szybciej. Droga to nie je bajka.

Ex W123 200D

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

A może ktoś napisze, że styl jazdy kierowcy cieżarówki zależy w pierwszej kolejności od tego ile ten ma zwojów mózgowych, a w nich połączeń nerwowych - a nie od tego jaki ma paszport w kieszeni?

Piotr735 pisze:
Plusem jest to że zmieniła się litera prawa co doposiadania i używanie radia CB. Całkiem niedawno posiadania CB było przestepstwem.

Uff, dobrze, że sprzedałem, a który to był paragraf?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A ja trochę zakpię: http://www.beka.pl/txt_wypadek.php :-)
Stare ale całkiem niezłe :-)

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
może ktoś napisze, że styl jazdy kierowcy cieżarówki zależy w pierwszej kolejności od tego ile ten ma zwojów mózgowych, a w nich połączeń nerwowych - a nie od tego jaki ma paszport w kieszeni?

Zgadzam się z tym twierdzeniem w 100%.
Muszę to zapamiętać, przyda się nie tylko w odniesieniu do kierowców ;)

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

[i]widze bratnia dusze! tez widze umiesz sobie radzic z miskami z tir'uf [/i]

Nie odczuwam kompleksow,
ale nie jestem tez dumny z takiego zachowania.

[i]holyfido, droga to nie spacernik dla zwiedzających. Trzeba się zgrać z resztą aut. Może miałeś możliwość zjechania na "pas awaryjny" a nie zjechałeś dlatego zostałeś tak potraktowany. [/i]

Droga to przestrzen publiczna, w ktorej reguly ustalaja przepisy kodeksu drogowego, a nie " dostosowanie sie do reszty aut",
nie znam takiej normy prawne, mozesz podac?
Ja wiem, ze predkosc mam dostosowac do ograniczen wynikajacych z kodeksu drogowego, a takze dostosowac do aktualnych warunkow drogowych.
Nie bylo pasa awaryjnego, a panom tirowcom najzwyczajniej sie spieszylo.

Ot, a dzis zostalem strabiony i oslepiony swiatlami,
z mojej strony nie bylo zadnej reakcji.

[i]nagle wyłania się przedemną kierowca TICO[/i]

To nie ja :]
To zdecydowanie nie moj styl jazdy (jak jest 70 to jade 70)
Swoja droga jesli na jezdni byly trzy pasy, to spokojnie mogles wyprzedzic z prawej strony.

[i]A może ktoś napisze, że styl jazdy kierowcy cieżarówki zależy w pierwszej kolejności od tego ile ten ma zwojów mózgowych, a w nich połączeń nerwowych - a nie od tego jaki ma paszport w kieszeni? [/i]

A ktos twierdzi inaczej?

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Rad.ek pisze:
Droga to nie je bajka.

Droga to je bitwa

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

harrier pisze:
prawy pas dla wolniejszych

a tak zgadzajac sie z toba, to napisze, ze droga zgorzelec - wroclaw (mysle tu o zalazku rodzacej sie w bolach autostrady) az roi sie od kierowcow jezdzacycch lewym pasem z predkoscia bilskiej bariery miejskiej (60km/h) bo tak sie przyzwyczaili jezdzisc, jak jeszcze droga byla z plyt i lewa strona byla lepsza...

a droga pomiedzy szczecinem a swinoujsciem? to samo, chcesz wyprzedzic kolumne,to tylko po prawej, bo nikt, doslownie nikt nie trzyma sie prawej strony!!

wiec nie tylko kierowcy tirow jezdza bez wyobrazni...

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Rad.ek pisze:
prawy pas dla wolniejszych

<b>BamBam:</b> Wsadziłeś mi w usta nie moje słowa. :-) Ale jak już to się ustosunkuję. Też uważa, że jak ktoś zamierza się wlec to powinien się wlec prawym pasem, ale nie robie z tego zagadnienia i jak mam życzenie jechać szybciej i nie mam wyjścia to wyprzedzam z prawej. Sam jak jadę lewym pasem i w lusteku widzę, że się ktoś zbliża to zjeżdzam na prawy...
BamBam pisze:
a droga pomiedzy szczecinem a swinoujsciem?

Jeździlem tamtędy kiedyś dość często i nie było takiej tragedi, troche płyty pofyrczały pod kołam, ale ruch nie koncentrował się na jednym pasie, poza tym dość szeroka była ta droga.
A dalej jest fajny kawałem przez park krajobrazowy, dobra, ale trochę kręta droga... a przy drodze zwierzęte, w nocy to nie widać ogrodzenia i naprawdę fajnie to wygląda. :-)

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

harrier pisze:
BamBam: Wsadziłeś mi w usta nie moje słowa.

ups! tak to jest jak czlowiek technice zawierzy i nie sprawdzi... :)

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł: .
swój chłop

Może zaraz bedzie awantura [zlosnik] , ale jakbym miał jeździć jak nakazują znaki i przpeisy, to zacząłbym nocować w aucie i do domu nie wracał. :evil: .Gierkówką (Katowice - W-wa). Nie łamiąc przepisów, to te 300km robi się w jakieś 6-7 godzin!!!!jak nie dłużej!! Moje mandaty, moje punkty, ale spędzając dużo czasu za kierownicą (Nubira) czerwony się robie jak widze pajaca, frustrata, 50 na godzine na lewym pasie, który ma klapki na oczach patrząc przed siebie!!, bądź jeżdżąc z pasa na pas, nie nierknie nawet czy nie ma nic obok!!! wrrr :evil:
Pozdrawiam

wersja taxi, ale nie na taxi:)
"Kość słonia"
--------------------------------
w123 240D 1979
ale już na częściach...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
Droga to przestrzen publiczna, w ktorej reguly ustalaja przepisy kodeksu drogowego

Ale w kodeksie nie ma chyba żadnego przepisu, że ciężarówki nie mogą jechać w kolumnie trzech a nieraz i więcej (widzialem 5 ciekawy widok)...
Ja tam nic nie mam do takich zachowań , jak nie ma gdzie wyprzedzić to jade spokojnie za kolumną, a jak jest gdze no to jade ...
Z drugiej strony ... co ma zrobić kierowca tira, jak przed nim jedzie kolumna samochodów osbowowych nieraz 5, 10, 15 a nieraz i 30 a 4 pierwsze auta to kaszlaki kóre osiągają prędkość 60km/h ... nie ma wyboru musi jechać za nimi ....

Najlepsze są sytuacje kiedy tira wyprzedza kaszel, a kaszla kieś inne auto .... a gdyby z napezciwka jechal tir i wyprzedzal go jakis ... niech bedzie bus...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00