MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 08, 2025 9:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
zagadka: co z tego wyrosło?

Foxterier? albo inny *terier

Pozdrawiam,

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

To miał byc York? :roll: na Yorkschire terier akurat sie nie znam -zawsze sa takie złote podpalane.....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Foxterier? albo inny *terier

Ciepło, ciepło...

MERCEDES 4 EVER pisze:
zawsze sa takie złote podpalane

Raczej srebrne..

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
To miał byc York?

E, nie. Jorki wyglądają jak takie chomiki z kokardką :-) Ja stawiam, że jakiś Fox miniaturka, albo sznaucer miniaturka.

Pozdrawiam,

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Chłopaki odświeżyli wątek o kotach to ja to samo zrobię z pieskami...

Oto moja psiak, niestety po 14 latach wspólnego życia przeniosła się do innej krainy, ale pamięć po najlepszym przyjacielu pozostaje...

Obrazek
Obrazek

Coś czuję, ze niedługo się przemogę i następny czworonóg zawita w me progi, bo z psem jakoś jest weselej [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

A oto i moja rodzinka...

AMEE - rottweiler'ka, 3 lata, 47kg
Obrazek
Obrazek
Obrazek

nno i rybki... - agresywne [zlosnik] - Pielęgnice Pawiookie, sztuk 5, wiek: ok6 lat; długość: ok 27 cm
Obrazek
Obrazek

aha... no i.. "PSY GÓRĄ" [ok] [ok] [ok] [ok]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Oczywistą sprawą jest to, że zdjęcia, nawet najlepsze, nie oddadzą uroku psiska, a moim daleko do ideału, ale oto Enzo :

tu miał 16 miesięcy, teraz wyglada ciut odmiennie,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wabi się, jak już napisałem Enzo, ale ze względu na jego urok osobisty i słodycz jak emanuje, nazywam go czasami " Racuch " albo " Herbatnik" ;)

Gdyby ktoś pytał o rasę to Perro De Presa Canario i , tak własnie tak, nazwa Wysp Kanaryjskich, pochodzi od tego właśnie psa, a nie od kanarka. To nic innego jak Wyspy Psie ( Canis- łac. pies )

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Ja stawiam, że jakiś Fox miniaturka, albo sznaucer miniaturka.

Pozdrawiam,

Obstawiałbym sznaucera miniaturke...(pieprz i sól) - tak jakoś mi kolorystyka pasuje.

Tytuł:
swój chłop

Wreszcie ktoś odświeżył ten wątek... [zlosnikz]

Ostatnio mój piesus miał okazje wyprosić nieproszonego gościa (czytaj akwizytora) który się władował na budowe bez pukania. Nie wiem czego szukał ale już na pewno więcej do mnie nie przyjdzie...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
Przedstawiam Kajtka vel Hakera , vel Benza( reaguje na wszystkie trzy imiona) i przy okazji zagadka: co z tego wyrosło? Dla ułatwienia podpowiem że w wieku 7 tygodni ważył 84dkg. a Sebian mylił się mówiąc o nim że to sympatyczny kundelek

Stawiam na Yorka, widzialem juz nie tylko zloto czarne ale i takie "srebrne", ponoc inne odmiany. Sznaucery maja krotsza siersc i bardziej szorstka, a ta tutaj wyglada jak gladziutka i mieciutka ;)

Zgadlem?

Ps. Kundelek ? A może mieszaniec? To nie są synonimy a dwa różne wyrazy...Znamy dystynkcję? Czy przytoczyć?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Radunio - spodobał mi się Twój "Racuch" :D

Ja w najbliższe wakacje będę zakupywał małego owczarka niemieckiego. Nie znam się na tym, może ktoś wie jaki "model" :D wybrać?

P.S

Fajne psiaki macie wszyscy :D Ja miałem kiedyś takiego czarnego, ale nie pamiętam co to było, bo miałem wtedy 2-3 lata :D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To miło, cieszę się ;) Teraz pewnie spodobał by się bardziej, od tamtego czsu upłynęły 2 lata, więc psisko wyrosło i "zmężniało" . Kochany zakapior :P

Co do owczarków to musisz by bardzo ostrożny w wyborze hodowli. Owczarki Niemieckie od ok. 10 lat słabną jako rasa, co owocuje cherlawymi i niestabilnymi, histerycznymi wręcz okazami...Wystarczy porównać psy jakie były wystawianie jeszcze parę lat temu i jakie obencie są przyprowadzane na wystawy. Nie ukrywam, że "siędzę" w "psiej tematyce" od kilkunastu lat i wiem to i owo o psach. Nie sugeruj się ceną, tu nie ma miejsca na oszczędności. Wiem, że szczeniak z dobrej hodowli to niemały wydatek, ale lepiej zapłacić raz więcej, niż pożniej co chwila latać do weterynarza, a to z krzywicą, a to z innym schorzeniem.

Co do modelu to długowłose są git :)

Tytuł:
swój chłop

blaszek pisze:
Ja w najbliższe wakacje będę zakupywał małego owczarka niemieckiego. Nie znam się na tym, może ktoś wie jaki "model" wybrać?

moja rada to NIE KUPOWAĆ Z HODOWLI! Znajomy kilka lat temu kupił psa z hodowli i teraz bardzo żałuje. Pies ma jakieś problemy z żołądkiem i przed każdym jedzeniem musi mu dawać specjalne krople. Mówi że jak go kupił, to pies wogóle nie był przyzwyczajony do domu i rodziny.
Moim zdaniem jeżeli chcesz kupić dobrego psa to szukaj u ludzi prywatnych, często jest tak że ludzie tylko raz psy stawiają (tak zaleca weterynarz). Jak nie chcesz go wystawiać to na kit ci rodowód. No i cechy owczarka na które trzeba patrzeć: ogon prosty do ziemi, klata lekko zaokrąglona (żeby nie wyglądał jak litera V ), uszy stojące. Najlepiej kupować psa jak ma więcej niż 3 miesiące, wtedy już widać co z niego będzie ;) Czy wilk czy misiek ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja mam zamiar kupywać od znajomego, który kiedyś wystawiał psiaki na wystawach. Co do ceny, to nie wiem, ale raczej 1000 zł nie powinien przekroczyć :D

Ale mniejsza o cene...a czy dzielą się na jakieś "modele" oprócz długo i krótko włosych?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

GrześMoto pisze:
moja rada to NIE KUPOWAĆ Z HODOWLI!

Tu się zgodzić nie mogę są hodowle i HODOWLE. Jedne są nastawione niemal na masowa produkcję szczeniąt, inne sprzedaż garstki wyselekcjonowanych, a co za tym idzie, najlepszych szczeniątk. I tak jak w przypadku masówki, wszystko sie zaniedbuje, tak w przypadku tych drugich, szczeniąt jest dużo mniej, są za to lepiej zadbane i stąd cena na ogół wyższa. Dobrze jest wybrać się osobiście do hodowcy i zobaczyć w jakich warunkach trzymane są zwierzęta. To powie duzo na jego temat, choć może zmylić, zarówno pozytywnie, jak i niegatywnie.

GrześMoto pisze:
Mówi że jak go kupił, to pies wogóle nie był przyzwyczajony do domu i rodziny.

Jak, u licha, pies w momencie zakupu( najlepszy i jedyny słuszny czas to wiek ok. 3 miesięcy ) może być przyzwyczajony do kogokolwiek poza hodowcą?? Na tym stadium rozwoju socjalizacja zwierzęcia dopiero się rozpoczyna i to po przewiezieniu psa do domu, zaczyna się ta wspaniała zabawa, która trwa najintensywniej przez pierwsze 1, 5 roku do 2 lat. Jeśli ktoś kupuje, co zdecydowanie odradzam, psa odhowanego, za dziwne zachowania i ich konsekwencje ( np. pogryzienia ) może winić tylko siebie.

1000 zł to zdecydowanie za mało, choć w przypadku tak pospolitej rasy może wystarczyć...Jeśli jesteś zdecydowany na psa w typie Owczarka Niemieckiego może powinieneś rozważyć opcję zakupu Hinooka? (chyba pisze się to przez samo " h " ) To "ON" , tyle ze w amerykanskiej odmianie. W Polsce raczej mało spotykany, ale nie nie dostepny. Jest to pies większy, mocniejszy o bardziej stanowczym i stonowanym charakterze. Polecam, szczególnie ze względu na te ostatnie cechy.

Psa z dobrego żródła polecam nie po to by ktoś miał świstek papieru, gdyż ten i tak wyrabia się poźniej i jest on potrzebny na przysłowiowy "plaster", ale po to by mieć pewność co do jego pochodzenia! To szczególnie istotne, no chyba że ktoś chce się użerać z histerycznym i chorowitym cherlakiem, który miał wyrosnać na pieknego "Szarika" a okazał się rachitycznym burkiem. Ale każdy i tak zrobi to, co będzie uważał za słuszne, miast korzystać z dobrych rad innych...

Pozdrawiam.

PS. CZY KTOŚ Z WAWY BĄDŹ OKOLIC MA SUCZKE PERRO DE PRESA CANARIO I CHCIAŁBY JĄ " WYDAĆ " ZA MĄŻ?? PIĘKNY KAWALER CZEKA :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00