Witam
Dopiero niedawno trafiłem na te forum
Od jakiegos czasu interesuje się tematyką oleju roslinnego jako paliwa w dieslach
Chcę w swoim (a raczej ojca:P) samochodzie zrobić instalację. Wyglądała by ona następująco: bak w bagażniku(z plexigalssu) wewnątrz spirala z rurki miedzianej... owa rurka byłaby podłączona do instalacji chłodzenia silnika. Gumowe rurki wpiął bym w instalkę chłodzeniową (tak by utworzyć drugi, dodatkowy obieg)... następnie podpiął bym je pod samochodem...a w samym bagażniku tuż przy baku z OR podpiął bym je pod tą miedzianą spiralę tak by obieg był zamknięty. Podobną drogą zamierzam poprowadzić przewód z OR -> pod samochodem (nie wiem tylko jaki materiał powinienem wybrać ... miedź .. to raczej nie bo wtedy ogrzane wczesniej w baku paliwo szybko traciło by swoją temp., mogłbym wybrać jakiśgumowy przewód o niewielkiej średnicy, jednak z tego co czytałem to OR niszcząco działą na elementy gumowe

)... ów przewód wychodził by on dołem przy silniku. Dalej zaczynają się schody bo potrzebuje ELEKTROzaworu

ktory podpiął bym pod zasilanie. Ów zawór rozdzielał by paliwo... tak bym mógł zapalac engine na ON ... po rozgrzaniu przelaczac na OR... a tuż przed wylaczeniem znowu na ON ...
Myślałem też by część przewodu paliwowego z OR ogrzać tym samym ciepłem z chłodnicy... ale już musiał bym robić trzeci obieg wodny
Wszystko jednak jest do zrobienia... bo przewód paliwowy (najprawdopodobiniej gumowy) mogłbym przy samym końcu zastąpić przewodem miedzianym, który znajdował by się wewnątrz przewodu gumowego, w którym to znajdowała by sie H2O z obiegu (chłodnica) ...
strasznie namotałem ... ale moze dla kogos wyda się to na tyle jasne ze da mu jakis zalążek na nowy pomysł
Wydaje mi się, że po takiej przeróbce wszystko powinno działać.
Aha no i zapomniałem dodać ... FILTRY... uh.. to jest problem... nie wiem co i jak z tym zrobić... ile filtrów i jakich

ale narazie moj pomysł to głęboka faza projektów

więc napewno przyjdzie czas na myslenie o filtrach
Puki co zamierzam dolać do baku z 10l OR (bedzie ok 5:1)
Chyba nic sie niestanie ... bo moj MB to jeszcze stara generacja ... pompowtryski i nic wiecej
Pozdrawiam wszystkich ... i życzę wegetariańskiej jazdy