MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 1:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 116 17 18 19 20111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
OFF TOPIC

Gruu pisze:
nie sledze tego tematu az tak chocbardozmnei interesuje ale mam pytanie co do filtrów , czy nie zanieczyszcaja sie one bardziej???

Nie ma jak to na 17 stronie wątku z miną muminka napisac że nie chce mi sie czytac, więc zapytam :D :D :D

Dla mnie bomba.

ps. przepraszam modów ale nie dałem rady :oops:

Tytuł:
wiarus junior

Dodam jeszcze słówko :) troszkę zaryzykowałem w ten weekend i zrobiłem traskę ( parę setek) na samym 100% rzepaku.Z duszą na ramieniu ale .................wszystko OK :) naturalnie po zgaszeniu było już 10 km na 100% ON .
Kurcze to jest prawie ekstrema :) mniej sie pietram w skałach niż na takiej drodze ale jest OK .
PS ryzykowałem duzo więcej bo wiozłem teściową :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 34862
tak sobie czytam i czytam, i chyba się przymierze do zalania chociaż w 50 % baku OR , bedzie pierwsze 300D testowane na czyms takim, tylko silnik ma jakies 60 tyś po remoncie, pocieszcie mnie ze nic mu się nie stanie :o .

A na serio, najpierw chyba wyczyszcze bak, a potem się zajme rozcieńczaniem.

(P.S. po raz pierwszy przeczytałem ten wątek dziś.....ciekawa historia )

Pozdrawiam Potato Club [cool]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

A ja zadroszczę Irkowi, bo się zatkałem z samochodami, ale mam nadzieję, że już za kilka dni zaleję olej do baku i ruszę bez kłopotów, które tak dały mi w tyłek w zimie.

Lato za oknem w pełni, przypominam wszystkim odważnym i mniej, że o tej porze roku można trafić używane webasto w dobrej cenie. Chciałbym przyszłą zimę pokonać m.in. taką właśnie zabawką.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

najnowsze newsy z przed paru minut [zlosnik] , prawdopodobnie bede miał olej z McKwaka :chipsx: , jestem po wstepnych rozmowach, jutro kontynuuję na wyższym szczeblu [smiech], a co do rozwiazania technicznego baku, nie mam jeszcze pojęcia, ale chyba zakończy się tym że w zimowym okresie będę jeździł tylko na ON. Pod warunkiem ze na OR do tego czasu nic się nie stanie 8)

Ostatnio zmieniony pn cze 27, 2005 11:21 pm przez Kubitus, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Kubitus pisze:
najnowsze newsy z przed paru minut , prawdopodobnie bede miał olej z McKwaka , jestem po wstepnych rozmowach, jutro kontynuuję na wyższym szczeblu

Kuba ty od razu na dużą skale ruszasz ?? [zlosnik]

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Kuba ty od razu na du¿± skale ruszasz ??

Adaś, nie widze przeciwskazań, źródło załatwić trzeba szybciutko, a przystosowanie( wyczyszczenie baku) jak tylko wyjezdze wiekrzość co w baku aktualnie sie znajduje.
Z silnikiem chyba wiele się nie może stać? i tak planuje mieszać, raczej czystego OR nie odważe się wlać [szalone].

Red bulla juz testowałem i wiem że może i jest tańszy i nie szkodzi nic a nic, ale musial bym mieć litr po jakieś 2 zł zeby to sie zaczeło opłacać.

Tak czy siak myślę że jeśli coś padnie to wtryski albo pompa....nie silnik (powiedzcie ze sie nie myle [zlosnik] )

DODANE GODZINE PÓŹNIEJ:

WŁAŚNIE SIĘ DOWIEDZIAŁEM ŻE WE WSZYSTKICH MAKACH UŻYWAJĄ FRYTURY :beksa2x: .

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WITAM PONOWNIE,

COŚ SKROMNIE PANOWIE, nic nie slychać w temacie potato :)

Tymczasem, dziś rozpoczolem test tegoz oleju na swoim silniczku, zalałem narazie skromnie, bo do 60 litrów ON dolalem 21 litrów OR.

zapaszek frytek już się unosi dookoła...narazie zrobilem 60 km bez zająknięcia :), zobaczymy co będzie dalej.

Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Witam w piątek podłączyłem swojego 220D do 1 litra oleju uniwersalnego. Podłączyłem go bezpośrednio do układu (silnik ciepły). Pierwsza reakcja to wyciszenie silnika i zmniejszenie obrotów silnik pracował cicho ale tylko na jałowym. Ruszyłem na test po mieście. Jeżeli chodzi o dynamike to niema różnicy chyba że na wysokich (może mi się wydawało) obrotach i brak czarnego dymy przy dużym obciążenie. Jeżeli chodzi o odpalanie ciepłego silnika to jest troche bardziej utrudniony (czas kręcenia rozrusznikiem) lepiej grzać swiece nawet przy gorącym silniku. Zapach oczywiście jak za smażalnią [zlosnikz]. Osobiście jestem pozytywnie zaskoczony i zastanawiam się nad układem OR na stałe.

W114 250CE'1969[sprzedany]
W115 220D 1974 OR [RIP]
W123 240D 1978 OR POWER [RIP]
w114 220D 1970 ex 230.6

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

podziele się swoimi wrażeniami po 200 km :) (od wczoraj), więc prawdą jest to ze silnik pracuje jak by ciszej i czarnego dymu brak, za to wszechobecny zapach placków jest dość ciekawym zjawiskiem ;].

Z odpalaniem problemu nie mialem,ani na zimnym ani na cieplym....zadnych zmian...absolutnie.
Nie jestem w stanie narazie zmierzyć spalania,ale wydaje się ze jest bez zmian.....

Pozdrawiam i niech placki będą z wami [zlosnik]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

moze zeby zmienic zapach to dodawac jakiegos specyfiku do paliwka ?
albo kapke zapachowego plynu do szyb na alkoholu, albo WC kaczke [zlosnik]

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

mi zapaszek nie przeszkadza [zlosnik] ,
dziś robie dolewke robie.....30 litrow planuje dolac [oczko] do wymieszanych wczesniej 45 litrów ON i 21 OR.....czyli bedzie niewiele ON, zobaczymy jak to smignie. Jutro jade do Inowrocławia wiec bedzie co opowiadać [smiech]

nadal nie udało mi sie zdobyć posmażalniczego oleju, więc jeśli ktoś ma dojście do takowego, i boi się go zastosować, to bardzo chętnie pomoge w sprawdzaniu tego oleju :diabelx:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja tylko powiem tyle że badałem ten temat z rok temu i na razie olej OR jest zbyt drogi bo u producenta kosztuje 3zł litr wiec gra nie warta swieczki lepiej zalać oo . A odnośnie urzytkowania to paliwo OR musi byc podgrzane do 80st i wówczas posiada lepkość zblizoną do ON i wszystko gra buczy filtrów nie zapycha a jezeli jest na żywca zatankowane a tym bardziej posmazalniczy to taki OR zaawiera jeszcze z 25% tłuszczów zwierzęcych smalców itd. które pozostawiaone w przewodach paliwowych napewno je zablokuja, stąd problemy z uruchamianiem zimnego silnika.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Artur 4x4 pisze:
OR jest zbyt drogi bo u producenta kosztuje 3z³ litr

żeą ma po 2,75 :) carfur tak samo.

Artur 4x4 pisze:
lepiej zalaæ oo

oo jest niebezpieczne, a or neutralne [zlosnik]

Ostatnio zmieniony pn lip 04, 2005 2:27 pm przez Kubitus, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Kubitus pisze:

Artur 4x4 pisze:
lepiej zalać oo

oo nie jest dobre z od strony prawnej, a or zdaje sie ze nie ma znaczenia [zlosnik]

:uwaga1x: :uwaga1x: :uwaga1x:

zmierzacie w złym kierunku :evil:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 116 17 18 19 20111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00