MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 11:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 114 15 16 17 18 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

pabloxt pisze:
No cóż -jeśli chodzi o staż za kółkiem to będzie już ok 600

Co do "czarnych" luster w wypalonych reflektorach to nie rozbrajaj mnie- przegląd techniczny lub pierwsza kontrola eliminują takiego uczestnika z ruchu.

pozdrawia
szczerze rozbawiony

Paweł

pokaz mi ile osob z włąsnej woli zakupi drugie reflektory nowe bo ma przyciemniałe lustra w starych [zlosnik] chyba kpisz.Tego nierobi nikt a na przegladach -JESZCZE niemiezy sie natezenia swiatła... Napewno skutkiem ubocznym tego przepisu bedą popalone podswietlenia w 123/123/126 -nie ma siły temperatura.To by trzea swiatła przerabiac dosc mocno aby się nieswieciło w dzien a w nocy tak. Ogolnie swiatła mijania powinny byc do jazdy w nocy a dzienne do jazdy w dzien i po problemach.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Napewno skutkiem ubocznym tego przepisu bedą popalone podswietlenia w 123/123/126 -nie ma siły temperatura.

No cóż, koszt eksploatacji pojazdu. Albo trzeba bedzie poprawić trochę inżynierów ze Stuttgartu i zmienić podświetlenie na białe ledy :( Chociaż jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że konstrukcja MB udźwignie ten ciężar "głupich przepisów", co najwyżej zaopatrzę się w zapas żarówek do podświetlenia.

Zmienię temat troszkę- Co Szanowni sądzą o używaniu świateł awaryjnych na trasie w sytuacji nagłej zmany dynamiki ruchu przed nieoczekiwanym korkiem ???
Czy jest to zakwalifikowane jako niuzasadnione użycie w przepisach o ruchu drogowym ??? Bo jeśli tak to.... i tak bedę łamać prawo.

pozdrawiam

Paweł

Tytuł:
weteran

MERCEDES 4 EVER pisze:
W Irlandi swiatła sa obowiazkowe?
Tutaj to jest w ogóle dziwnie...

Światła obowiązkowe nie są - co więcej jest pełna dowolność: o zmierzchu jeździ sie na pozycyjnyych (lub z jednym) na mijania (lub z jednym) albo w ogóle bez swiateł. Żarówki tu wymienia się NA PRZEGLĄDZIE i takowych na stacji benzynowej sie nie kupi, tylko w specjalistycznych sklepach z częściami samochodowymi :)

W Polsce mnie raziło, jak ktoś jechał bez swiateł o zmroku. Przyzwyczajenie robi swoje: człowiek jest nastawiony, że ponieważ auto ma jechać według przepisów na światłach po zmroku, to taki ewenement budzi jakis uzasadniony sprzeciw i brak poczucia bezpieczeństwa. Tutaj jest jakoś inaczej: nie przeszkadza mi brak swiateł u innych (sam mam oczywiście sprawne i włączone!) i nikt na nikogo z tego powodu nie trąbi (oczywiście wszystko ma swoje granice!) ale jest tu zupełnie inna kultura poruszania sie na drodze (czasami ruch z ulicy podporządkowanej odbywa sie szybciej niż na głównej) i też nikt na nikogo nie trąbi. Teraz ja tobie, jutro ty mnie! BARDZO DUŻY NACISK jest jednak kładziony na bezpieczeństwo bierne: rowerzysta, motocyklista, "joggerzy" - nawet chłop prowadzący krówkę poboczem MAJA ODBLASKOWE KAMIZELKI!
Jeżeli już robiony jest przegląd (techniczny lub rejestracyjny) to kwestia oświetlenia jest weryfikowana bardzo dokładnie. Samochody użytkowe (szczególnie uprzywilejowane) oblepione sa folią odblaskową JAK CHOINKI i ta folia jest regularnie zmieniana. Oczywiście można się czepiać, że pomiędzy przeglądami tych żarówek nie zmieniają, i na poprawe bezpieczeństwa to dodatnio nie wpływa - ale tak tu jest, A WYPADKI SA EWENEMENTEM. Pomimo tego, że jeżdżą tu zarówno młode szczawie (prawo jazdy dostaje sie tu po zdaniu "teorii" do którego można sie przygotować z pytań w internecie, i które sa o niebo bardziej przystajace do rzeczywistości niż polska podchwytliwość, jak i osiemćdziesięcioletnie babcie, które niejednego młodziana zostawiłyby z tyłu. Nasycenie motoryzacyjne na mieszkańca jest zbliżone chyba do 100% - no, ale jest to jednak kraj o najwyższym dochodzie na głowę mieszkańca (chyba po Luksemburgu) Ogólnie: jeździ mi sie tu dużo lepiej niż w Polsce, i człowiek nie jest nastawiony agresywnie do innych uczestników ruchu, tylko sie rozluźnia i uspokaja, i jadąc do pracy (nawet jak wstał lewą noga z łóżka) to zaczyna sie uśmiechać, jak ktoś mu ustąpi pierwszeństwa, potem on ustąpi komuś, ktoś mu ręką podziękuje i dzień zaczyna sie O.K. [cool]

Gerri

P.S.: pozdrawiam "szczerze ubawionego" Kolegę, któremu wcale nie zarzucałem, że dopiero zrobił prawo jazdy; była to uwaga OGÓLNA i bez podtekstów 8)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

GERRI- pozdrawiam również :) i wcale się nie obraziłem o staż za kółkiem tylko bronię własnego zdania, które uważam mimo mniej lub bardziej trafnych argumentów, za nadal słuszne.

Paweł

Tytuł:
weteran

Te dyskusje są już prowadzone od wielu lat, i bardziej mi to zakrawa na temat: "o wyższości świąt Bożego narodzenia nad świętami Wielkanocy" lub (bardziej klasycznie) "co było pierwsze: jajko czy kura?"

Czyli podsumowując: - temat nie do ugryzienia: każdy ma swoje racje i jest do nich przekonany... (choćby z czystej przekory czasami [zlosnik] )

Pozdrawiam :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

I o to właśnie chodzi- jeśli ludzie są inteligentni i potrafią zachować dystans to mała różnica zdań pobudza do myślenia- szczerze mówiąc GERRI to zabiłes mi trochę ćwieka z tym snopem swiatła i sylwetkami (ehh, przypomniały się czasy Poltechniki Łódzkiej i ćwiczenia z dr Szurgotem) więc..... właśnie otworzyłem sobie małe jasne i wznoszę toast za zdrowy rozsądek, który nie powinien nas opuszczać zwłaszcza na drodze.

[/quote]"co było pierwsze: jajko czy kura?" [quote]

Już odpowiadam:

KACZKA [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

pozdrawiam

Paweł

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 5029310
Swiatla sa ok

tylko jak zniosą to nasze Oldtimery ??

Tytuł:
wiarus junior

Od 1990 dobrowolnie ZAWSZE na światłach jeżdze i nie uważam ze to cos złego,a wręcz przeciwnie.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
będą się kruszyć pokrętła od nawiewów, co chwile nagrzewane od żarówek, które i tak mam najsłabsze [szalone] ale jak ma to uratować chociaż 1 ludzkie życie, to niech stracę [zlosnik]

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Na Litwie jazda na swiatlach w dzien jes zabroniona, chyba, ze sa niekorzystne warunki pogodowe :-D

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To było do przewidzenia
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 954752,324
W tym nienormalnym kraju gdyby wyszedł przepis, że każde auto musi mieć szyberdach w sklepach brakłoby brzeszczotów i wycinarek do metalu.
Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Co ma brzeszczot do bezpieczeństwa na drodze - nie wiem, ale wyciąganie wniosków o skuteczności danego przepisu po dwóch miesiącach zakrawa na kpinę.
Przypomina mi to robienie badań preferencji wyborczych następnego dnia np. po powstaniu nowej partii politycznej-zwykle od razu dostaje ona 20%.
Rodzi się pytanie czy to kraj jest nienormalny, czy dziennikarze goniący za sensacją.

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Mirmur pisze:
To było do przewidzenia
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 954752,324
W tym nienormalnym kraju gdyby wyszedł przepis, że każde auto musi mieć szyberdach w sklepach brakłoby brzeszczotów i wycinarek do metalu.
Pozdrawiam.

Znowu zaczyna się filozofowanie na tematy, które były już X razy przećwiczone... Strasznie dużo malkontentów-mądrali jest w tym kraju.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Grigorij0 pisze:

Rodzi się pytanie czy to kraj jest nienormalny, czy dziennikarze goniący za sensacją.

Jedno i drugie.
Pozdrawiam.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... zne,954713
napewno niemieli swiateł i dlatego tak sie zkonczyło [szalone] ludzie -dokad niebedzoie odpowiednich drog-drzewa przy drogach niewyciete i dobrze wyszkoleni młodzi kierwocy toswiatła i inne tego typu bzdety niepomoga nic.

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 114 15 16 17 18 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00