MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 9:29 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 113 14 15 16 17 18 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

witek-sec pisze:
Czyli generalnie sie podgrzewamy caly czas . Nie liczac wiekszego zuzycia paliwa, niech bedzie to 1 % (od tych 100000 aut) - niezla kasa dla ... wiecie dla kogo.Dobrze prawię ?

Generalnie tak, tyle że proponuję nie włączać klimy latem i ogrzewania szyby zimą bo to z 10 razy więcej mocy jak te nieszczęsne żaróweczki. Będzie więcej oszczędności...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Grzegi pisze:
witek-sec pisze:
Czyli generalnie sie podgrzewamy caly czas . Nie liczac wiekszego zuzycia paliwa, niech bedzie to 1 % (od tych 100000 aut) - niezla kasa dla ... wiecie dla kogo.Dobrze prawię ?

Generalnie tak, tyle że proponuję nie włączać klimy latem i ogrzewania szyby zimą bo to z 10 razy więcej mocy jak te nieszczęsne żaróweczki. Będzie więcej oszczędności...

tylko to jest tak ze do tej pory swiatła były zima a klima latem -zamiennie a teraz obedzie obydwa.... w duzych autach typy Tir czy wszystkie 6 i 8 cyl klima swiatła i korek to nie ma cudów wieksze zuzycie.a klima to element zwiekszajacy bezpieczenstwo tak ze klimy prosze się nie czepiać [oczko]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior

MERCEDES 4 EVER pisze:
nieprzyszło ci może do głowy ze ktos woli zginąc z fasonem a nie w kamizelce? :lol:

Niestety nie ma śmierci z fasonem, nie ma śmierci ładnej, zawsze jest tylko śmierć nieodwracalna i ostateczna, i często niepotrzebna...

Leopold

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

leopold pisze:
Niestety nie ma śmierci z fasonem, nie ma śmierci ładnej, zawsze jest tylko śmierć nieodwracalna i ostateczna, i często niepotrzebna...

Dokładnie. Ale ja jeżdże nie więcej niż 120km/h(motorowerem więcej nie pociągne [zlosnik] ) a kamizelke zakładam na noc(lub wieczór). Na przyszłość myśle o zakupie opasek na rękawy albo jakiegoś odblaskowego gówienka na plecy.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witek-sec pisze:
Panowie i panie , powiedzcie , a co z efektem cieplarnianym ? W koncu samochod na swiatlach mijania ma zapalonych kilka zarowek : I tak H4 2 * 55W przod , pozycja 2 * 5W przod , 2 * 10W tyl , zegary ok.6W czyli razem : 146W , a jak wiemy zarowka daje 90% ciepla a tylko 10% swiatla. Pomnozmy te 146 W przez ilosc aut w Polsce (jedzacych) - zalozmy ze jest ich 100 tys., to mamy moc bagatela 14mln 600 tys. Watt !!!! Czyli generalnie sie podgrzewamy caly czas . Nie liczac wiekszego zuzycia paliwa, niech bedzie to 1 % (od tych 100000 aut) - niezla kasa dla ... wiecie dla kogo.Dobrze prawię ?

No właśńie. Ile to paliwa w skali rocznej nasz kraj wiecej spali. Ile co2 No i takich tam pojdzie do atmosfery wiecej przez te swiatelka???
Napewno troche.
Tak wiec niech w telewizji nie podaja reklam o tym zeby wyłączac każadą zbedna zarowke , jak tu każą palić światła przez caly rok.
PRawie moze na to samo wyjdzie. Jedno drugie zastapi [szalone]

Co za paranoja.

Ostatnio zmieniony czw mar 29, 2007 5:50 pm przez FreQ, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie pozostaje nam nic innego jak zamontowac modol swiatel dziennych ktory by ograniczal zuzycie pradu wczasie dnia... albo wybrac kogos w nastepnych wyborach, kto zlikwiduje przepis [zlosnik]

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kupno/zmiana ustawy kosztuje 3000000zł (trzy miliony) na dzień dzisiejszy wedługo obowiązującego cennika. Robimy zrzute? :D

ps. Ciekawe kto zarobi na tej zmianie >3 bańki żeby to się opłacało..

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zawsze mozna dopisac zeby obowiazkowi wsystkie samochody mialy byc biale - bedzie duzo bezpieczniej a kase sie od lakierni wezmie ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja jeździłem, jżdżę i będę jeździł na światłach całą dobę i cały rok. Założę jeszcze tylko dodatkowy "buczek" który będzie mi przypominał o obowiązku włączenia świateł zaraz po włączeniu zapłonu. [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeśli kogoś urażę to nie przepraszam.
To jakaś paranoja z tego co czytam. Zgodzę się że nie wszyscy muszą znać kwesitę zapalonych świateł w dzień- MAJĄ SWOJE POJAZDY i w d**ie innych użytkowników drogi. Są również tacy co szyby latem zakręcają żeby poprawić aerodynamikę bo to zmiejsza zużycie paliwa, są również tacy co to "na trzeźwo nie mają śmiałości do maszyn" i jeżdżą po spożyciu. Ale kto jak kto- wydawało mi się że Szanowni Koledzy są śWIADOMYMI UżYTKOWNIKAMI DRóG i będą, jeśli już w większości nie są obecnie, propagatorami JAZDY NA ŚWIATŁACH W DZIEŃ bez względu na porę roku.
Jeden argument kontra pozostałe- CZY ZAPALONE śWIATłA W DZIEń SPOWODOWAłY KIEDYś ZAGROżENIE W RUCHU ??? bo brak tych świateł odebrał już życie i zdrowie niejednemu.......
A kwestię zwiększonego zuzycia paliwa i efektu cieplarnianego czy innych bzdetów vs zapalone światła pozostawiam bez komentarza, bo z koniem kopać się nie będę.

pozdrawia oburzony :evil: :evil:

Paweł

Tytuł:
weteran

pabloxt pisze:
wydawało mi się że Szanowni Koledzy są śWIADOMYMI UżYTKOWNIKAMI DRóG i będą, jeśli już w większości nie są obecnie, propagatorami JAZDY NA ŚWIATŁACH W DZIEŃ bez względu na porę roku.

Tak - ja uważam się za ŚWIADOMEGO UŻYTKOWNIKA DRÓG i uważam, że tam, gdzie jest zwiększony ruch pieszych i rowerzystów (którzy nie mają obowiązku nosić na łbach światełek) to ten przepis przyniesie tylko ZWIĘKSZENIE liczby wypadków z poważnymi urazami. W strumieniu samochodów z zapalonymi śwaitłami wychodzący na drogę pieszy jest CAŁKOWICIE NIEWIDOCZNY. To samo dotyczy rowerzystów. Sprawa powinna być załatwiona zdrowym rozsądkiem kierujących - tam gdzie światła są konieczne, (i gdzie jest mały ruch pieszych) POWINNY BYĆ ZAŁĄCZONE.
NIESTETY - TEGO ROZSĄDKU U POLSKICH KIEROWCÓW NIE MA. A TA USTAWA TO MASKOWANIE GÓWNA DEZODORANTEM.
pabloxt pisze:
Jeden argument kontra pozostałe- CZY ZAPALONE śWIATłA W DZIEń SPOWODOWAłY KIEDYś ZAGROżENIE W RUCHU ???

Tak. j/w

pabloxt pisze:
A kwestię zwiększonego zuzycia paliwa i efektu cieplarnianego czy innych bzdetów vs zapalone światła pozostawiam bez komentarza, bo z koniem kopać się nie będę.

To masz jeszcze jeden bzdet do kompletu: jeżdżące w Polsce (zazwyczaj wiekowe pojazdy) produkowane są przeważnie technologiami oszczędnościowymi i zazwyczaj mają rodowód z krajów Europy południowej, gdzie nikt nie myśli o zapalaniu świateł w dzień.
Takie reflektory (używane całodobowo) mają czarne lub złuszczone lustra, przydymione szkła i powypalaną instalację. Czy uważasz, że jak zajdzie potrzeba włączenia tych świateł w nocy (w celu poprawy widoczności) to będą one prawidłowo spełniać swoje zadanie?

Najwięcej na każdym forum mają do powiedzenia ci, którzy dopiero co zrobili prawo jazdy: "JA TO JEŻDŻĘ BEZPIECZNIE - NA ŚWIATŁACH CAŁY ROK" Tyle wiecie, co nic... A głos możecie zabierać, jak zaliczycie co najmniej sto tysięcy...

Pzdr. Gerri (były biegły sądowy z zakresu techniki motoryzacyjnej i ruchu drogowego)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

brawo Gerii głos rozsadku -jeden z nielicznych.Ja tylko dzisiaj doznałem tego bepieczenstwa-jakies 3 auta na "długich" sobie jechały, klika dopakowanych kombi tez waliły po oczach az miło no i oczywiscie na pofalowanych drogach efekt jak by migały auta długimi przed Policją :-? W Irlandi swiatła sa obowiazkowe? Acha dzisja koło mnie zeby było bezpieczniej drogowcy dziury łatali lejąc smołe i sypiąc grysik.Efekt-grys porosypywany po całej drodze,pryskał po szybach,zamiast dziur widoczne gorki :evil: Boze w jakim kraju my zyjemy :evil: :o

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
A TA USTAWA TO MASKOWANIE GÓWNA DEZODORANTEM.

wreszcie ktoś to dobrze podsumował...

jak dla mnie jazda po mieście z przepisową prędkością 0-50km/h w piękny słoneczny dzień po pustej drodze, gdzie nie ma drzew i żadnych refleksów spowodowanych przez liście absolutnie nie kwalifikuje się do użycia świateł!

i niech nikt nie mówi że mało kto jeździ z przepisową prędkością, bo wprowadzanie nowego prawa żeby złagodzić skutki łamania innego, to obłęd!

według mnie że światła mijania powinny być obowiązkowe tylko na drogach jednojezdniowych poza obszarami miejskimi, tam gdzie najczęściej słońce lubi sobie grać na asfalcie przez liście drzew...

jest też jedno ale:
rowerzyści poza obszarem zabudowanym powinni jeździć w kamizelkach odblaskowych i/lub z włączonymi światłami pozycyjnymi, bo to oni i piesi są najmniej widoczni na drodze

z tego pozdrawiam wszystkich którzy na drodze kierują się zdrowym rozsądkiem, a nie tylko tym co im nakazuje prawo (niedoskonałe zresztą)

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No cóż -jeśli chodzi o staż za kółkiem to będzie już ok 600 kkm czyli 15 x kula ziemska i zero wypadków (no dobra- raz bezmyślnie w tyłek wjechałem w korku przy 15 km/h= zdrerzak wyskoczył z zaczepów). Wydaje mi się więc, że już mogę coś powiedzieć nt. prowadzenia pojazdów. Co do tego że jestem "postmajtek" to tylko dlatego, że wreszcie zakupiłem auto o którym stosunkowo mało wiem, a odzwierciedla w pełni mój obecny temperament za kierownicą- lepiej płynnie i dostojnie płynąć niż jak wariat zarzynać silnik powodując zagrożenie dla siebie i innych, aby dotrzeć do celu 5 minut szybciej.
Wiem, może mam fart i jeszcze jestem stosunkowo młody ('77) ale z całym szacunkiem, GERRI, pozwolę się z Tobą nie zgodzić.
Jako pieszy nadal jestem aktywny chociaż ze względu na wrodzone lenistwo poruszam się rowerem po pracy. Zgodzę się że może widocznośc sylwetek rowerzystów i pieszych jest gorsza "pod światło" ale światła w dzień przydają się zwłaszcza tam gdzie pojawiają się większe prędkości, czytaj poza miastem, a tam pieszy/rowerzysta porusza się poboczem jezdni, więc o oślepieniu czy gorszej widoczności nie ma mowy.
W trakcie przechodzenia przez jezdnię lub podczas przejazdu przez z drogę z pierwszeństwem to właśnie światła pomagają dostrzec poruszające się pojazdy, zawłaszcza pod słońce, które w dzień z reguły świeci 8).
Co do "czarnych" luster w wypalonych reflektorach to nie rozbrajaj mnie- przegląd techniczny lub pierwsza kontrola eliminują takiego uczestnika z ruchu.

pozdrawia
szczerze rozbawiony

Paweł

PS
Cytuj:
według mnie że światła mijania powinny być obowiązkowe tylko na drogach jednojezdniowych poza obszarami miejskimi, tam gdzie najczęściej słońce lubi sobie grać na asfalcie przez liście drzew...

jest też jedno ale:
rowerzyści poza obszarem zabudowanym powinni jeździć w kamizelkach odblaskowych i/lub z włączonymi światłami pozycyjnymi, bo to oni i piesi są najmniej widoczni na drodze

z tego pozdrawiam wszystkich którzy na drodze kierują się zdrowym rozsądkiem, a nie tylko tym co im nakazuje prawo (niedoskonałe zresztą)

VOYTAS- całkowicie sie zgadzam ;) [/b]

Tytuł:
swój chłop

to ja jeszcze tutaj się dopiszę choć i tak już inni zdecydowali z nas :lol:

poza terenem zabudowany światła jak najbardziej ale dlaczego obowiązek w mieście. Przy obecnej ilości aut w większości miast mamy permanentne korki i to się nie zmieni ponieważ nasze władze nie radzą sobie z rozwiązaniami komunikacyjnymi. W prawie gmerać łatwiej i wygodniej.

do szczerze rozbawionego:
a dużo Ty jeździsz rowerem poza miastem (po drogach publicznych, a nie "góralem" po terenie), bo widzisz, Twoja uwaga odnośnie jazdy poboczem jest jak najbardziej zgodna z kodeksem i jak najmniej zgodna z polską rzeczywistością. Poza najbardziej głównymi drogami pobocza albo nie ma albo nie nadaje się do jazdy rowerem.
Uprzedzając licytowanie się - jeżdżę dużo zarówno rowerem (tym pojazdem - trekingiem - zaliczyłem tak z 1/4 Polski) jak i samochodem.

Za to całkowita zgodność odnośnie tego, że poza obszarem zabudowanym rowerzyści powinni jeździć w kamizelkach odblaskowych (sam nie chwaląc się [zlosnik] tak robię) ale przede wszystkim rowerzystom jeżdżącym po zmroku bez świateł, poza mandatem, rekwirował bym rowery i oddawał jak przyniosą i zamontują światła

pozdrawiam - od jutra oświecony :o

<i>kiedy byłem, kiedy byłem małym chłopcem hej ... miałem ulubionego resorowca MB W123 :) <br>to był pierwszy i ulubiony, i nawet miał otwierane drzwi</i>

Ostatnio zmieniony pn kwie 16, 2007 10:25 pm przez wodzu, łącznie zmieniany 3 razy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 113 14 15 16 17 18 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00