MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 9:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 16111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

harryON pisze:
trzymam kciuki i jestem wiernym czytelnikiem

Heh moge powiedzieć że nie jesteś sam [zlosnik] A pozatym badzo interesujące jest to co kombinyjecie:) Śledze ten temat od samego początku i jestem pelen podziwu dla takich ryzykantów :o

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Dzisiaj oglądałem W123 prosto z Berlina. Przepiękna sztuka 2. seria, zielonkawy metalic & zielone wnętrze, przepięknie utrzymana, jeszcze na berlińskich tablicach. Niestety kotoś już ją zaliczkował.

Gość, który ją przyprowadził, handluje W124 ex-taxi. Na placu obok warsztatu i stacji diagnostycznej ma z 10 sztuk w różnych konfiguracjach, niektóre już z nowym lakierem. 2 z tax dziś stojących chodziły na rzepaku i to w momencie, kiedy inni klienci wybierali któregoś z W124.

Pod maskami żadnych widocznych zmian.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Dzisiaj oglądałem W123 prosto z Berlina. Przepiękna sztuka 2. seria, zielonkawy metalic & zielone wnętrze, przepięknie utrzymana, jeszcze na berlińskich tablicach. Niestety kotoś już ją zaliczkował.

Gość, który ją przyprowadził, handluje W124 ex-taxi. Na placu obok warsztatu i stacji diagnostycznej ma z 10 sztuk w różnych konfiguracjach, niektóre już z nowym lakierem. 2 z tax dziś stojących chodziły na rzepaku i to w momencie, kiedy inni klienci wybierali któregoś z W124.

Pod maskami żadnych widocznych zmian.

Jeśli mówisz o Osowie to gościu trafił w 123 z 15000 na liczniku, gdzieś z salonu mietka. Prawdopodobnie ktoś wymienił na w124 i od tamtej pory o nim zapomnieli.

Ex W123 200D

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Rad.ek pisze:
Jeśli mówisz o Osowie to gościu trafił w 123 z 15000 na liczniku, gdzieś z salonu mietka. Prawdopodobnie ktoś wymienił na w124 i od tamtej pory o nim zapomnieli.

Tak, mówię o stacji tu koło mnie na Osowie. Niecodzienny widok [cool] .10 x 124 takie mordy plastikowe, a tu jedna inna się uśmiecha!

Tytuł:
swój chłop

(me: how) pisze:
Marcin S pisze:
tak - tylko że to jest samochód, w którym w razie jakich kolwiek niejasności z paliwem , policja kieruje do Urzędu skarbowego notatke służbową.... [szalone] - i po co mi to :roll: - więc odrazu wiadomo o co chodzi.... a tak jest ON ( a OR nalewany oddzilnie - nei do wykrycia)

Nie do końca jednak rozumiem. Miałeś już taką kontrolę??
Maska w górę & inspekcja filtra i instalacji jest standardową czynnością, czasem nawet przed sondą. A w takich sztruclach to już na pewno, bo sobie zbiornik gdziekolwiek możesz zrobić.

A ma ktoś nr ustawy lub jakiegoś przepisu. Czy policja ma prawo sprawdzać bak czy nie. Z tego co wiem to w Unii moga to może u Nas już też?

Tytuł:
wiarus senior

z tego co syszaem kontrola polega na wlozeniu kawlka papieru spradzenia koloru tego co w baku a co do przepisów to w dowodzie masz wyraźnie napisane na co jest zasilany silnik w u zachodnic sąsiadów potato jest powszechne i uregulowane prawnie nawet czasem tak jak w GP paci się podatek od oleju [oczko]

Tytuł:
wiarus senior

no i po kilkudniuowej ekspolatacji MB W123 200D na oleju spożywczym wtryski odmówiły wspoółpracy i samochodzik musiał sie zadowolic holowaniem, i wymianą końcówek wtryskiwaczy na inne ( uzywane )

Trudno jednoznacznie okreslić do było bezpośrednią przyczyną takiego zachowania sie końcowek. Silnik był odpalany na ON i to właśnie na ON odmówiły współpracy z pompa wtryskową.... ciekawe jak tam pompa??
Silnik pracujący na OR byl w pełni sprawny, pracował OK, i do czasu zakończenia swojego czasu pracy - silnik gaszony na ON

padł cień wątpliwości co do jakośi ON .... jednak trudno to jednoznacznie okreslić - końcówki wtryskiwaczy nie były pierwszej nowośi - jak i caly silnik ( dlatego pracował na OR )
narazie z obawy właściciela przed kolejnymi rozczarowaniami silnik nei pracuje na OR - narazie wyłącznie na ON - ale ja jestem przekoanay że to jest jakaś lipna ON....

Teraz na OR - w pełni przestosowanym do zasilania OR, wytypowaliśmy inny 200D , cywilny, do rozebrania na części ( kto wie o co chodzi ten wie [zlosnik] ) i będzie odrazu przerobiony na OR.... i bęzie jeżdził jako "samochód reklamowka" firmy

ciekawe ile pociagnie ma OR.... nawet to za te pare-set-zł nei ma czego żalować.... w razie czego 8) - jak padnie to sie go rozbierze na części [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

Cytuj:
Teraz na OR - w pełni przestosowanym do zasilania OR, wytypowaliśmy inny 200D , cywilny, do rozebrania na części ( kto wie o co chodzi ten wie ) i będzie odrazu przerobiony na OR.... i bęzie jeżdził jako "samochód reklamowka" firmy
to o co chodzi? a co do wtrysków to jest to jedna z podstawowych żeczy które należy sprawdzić przed zapodaniem OR ps możesz podać coś więcej o instalacji zbiornik w kńcu pod maską? Z jakie materiału itd?

Tytuł:
wiarus senior

krzstian pisze:
Cytuj:
Teraz na OR - w pełni przestosowanym do zasilania OR, wytypowaliśmy inny 200D , cywilny, do rozebrania na części ( kto wie o co chodzi ten wie ) i będzie odrazu przerobiony na OR.... i bęzie jeżdził jako "samochód reklamowka" firmy
to o co chodzi? a co do wtrysków to jest to jedna z podstawowych żeczy które należy sprawdzić przed zapodaniem OR ps możesz podać coś więcej o instalacji zbiornik w kńcu pod maską? Z jakie materiału itd?

Pod maska jest butelka 3L plastikowa po oleju ( "Olek" ) a w korku jest wezyk i juz - cała instalacja

przystosowany do OR - tzn.... patrz strona poprzednia - zamieściłem cały opis, chodzi o ogrzewanie baku

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:
Trudno jednoznacznie okreslić do było bezpośrednią przyczyną takiego zachowania sie końcowek. Silnik był odpalany na ON i to właśnie na ON odmówiły współpracy z pompa wtryskową.... ciekawe jak tam pompa??

To jest właśnie ten problem, że nie można ustalić w calą pewnością przyczyny niedomagania przy takich silnikach.

Ja już dwa razy zmieszałem OR z benzyną, 1:5 i też ciężko mi ocenić, czy zapala łatwiej niż na mixie OR/ON 1:3. Na pewno bardziej telepie silnikiem do czasu kiedy drgnie strzałka termometru, ale później różnicy nie ma kompletnie żadnej. Najważniejsze, że jedzie.

Przedwczoraj od znajomego kierownika KFC dowiedziałem się, że olej rzepakowy w blokach skupuje ktoś z połudnowej Polski do produkcji biopaliw. Restauracja (?) w dużym CH, którą kieruje zużywa ok 400 litrów na m-c. Ale niestety są to bloki.

Tytuł:
wiarus senior

to samo u mnie MCdonald już zajęty :evil:
Cytuj:
Pod maska jest butelka 3L plastikowa po oleju ( "Olek" ) a w korku jest wezyk i juz - cała instalacja

przystosowany do OR - tzn.... patrz strona poprzednia - zamieściłem cały opis, chodzi o ogrzewanie baku
wg mnie to wtryskiwacze niedomagały i zostały dobite przez to że OR niebyło ogrzewewane

Tytuł:
wiarus senior

krzstian pisze:
to samo u mnie MCdonald już zajęty :evil:
Cytuj:

wg mnie to wtryskiwacze niedomagały i zostały dobite przez to że OR niebyło ogrzewewane

bardzo możliwe... jednak mnie to tam nei zniechęca... mam dawce oleju ( cukiernia ) .... tylko że to nei jest czysty olej, tylko olej z jakimiś tam domieszkami, o wyższej temp palenia, i innymi cudami chemicznymi - jak myslicie będzie na tym diesel gadał... ( a końcówkami to sie nie przejmuje.... moge wybierac i przebierać . nawet jak pompa padnie to jedyny wstyd to holowanie :oops: - bo pompa... jest 4razy mniej co końcówek wtyskiwaczy [zlosnik] )

Tytuł:
wiarus senior

hm to ciekawe ale powinno dać rade o ile zapewnisz dobre grzanie i zdrowe wtryski ja się właśnie zastanawiam czy samej pompy nie da rady podgrzać?

Tytuł:
wiarus senior

znacie jakiś materiał w miare dostępny do wyizolowania metalowego zbiornika?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

może wełna mineralna ... albo pianka montazowa...

Zmiana Audi 80 B4 1,9TDi Avant `95

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 16111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00