MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 12:06 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Jakos nie zaowazylem zeby ubezpieczalnie kierowaly sie etyka i morlanosci przy naliczaniu szkod .......takze .... chyba przesadzasz... ja jestem za tym ze skoro panstwo , roznego rodzaju jego instytucje i kilka molochow wyzyskuja nas ile moga to trzeba robic tak samo jezeli tylko jest to mozliwe :) Kto nie kombinuje ten nie ma :) takie zycie :)

Ta wypowiedz moze byc nieetyczna i niemoralna [zlosnik]

i zastanawiam sie czy kierowal bys sie morlanoscia i etyka gdyby w Ciebie ktos przydzwonil [zlosnik] :)

Pozdrawiam goraco [oczko]

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
Klubowicz

Sebian pisze:
Nie powinno się pojawić hasło "i przy okazji coś jeszcze", choć wiadomo jak to u nas w kraju w praktyce wygląda [szalone] Decyzję pozostawiam moderatorom forum Mercedes, co z tym zrobią - w sumie niezły temat do dyskusji, choć smutny [szalone]

W sumie tow. ubezpieczeniowe ma Ci wyrownac szkode do stanu przed (inna rzecz, ze zawsze beda sie starali zanizyc), co juz poszkodowany zrobi z ta kasa, czy w jaki sposob sobie naprawi/ ew. nie naprawi auta to jego decyzja. Kolega nie mial chyba na mysli po sztluczce "rozszerzyc" rozmiar szkody. To ostanie jest poprostu oszustwem, a jego postepowanie w sumie calkiem normalne. A przy okazji jesli chce rozszerzyc prace, a blacharz zgodzi sie za ta cene wiecej zrobic to co w tym zlego. Choc szczerze watpie, bo dobrze jest jesli z wyp. odszkodowania starczy na dobra naprawe i czesci uszkodzone. Lepiej jest troche rozliczac sie bezgotowkowo, bo sa wtedy za wszystko rachunki i latwiej udowodnic realnie poniesione koszty.

Co do rzeczoznawczy, to nie daj sie naciagnac na amortyzacje (u Ciebie rdza gdzie niegdzie) itd.

Tytuł:
wiarus junior

kruszyn pisze:
Pozdrawiam goraco [oczko]

Dzięki za pozdrowienia co do reszty hmmmmm.....

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
wiarus senior

Nie rozumiem o co cały krzyk. W końcu nikt "nie przystawia pistoletu do głowy" ubezpieczalni, żeby wypłacili więcej. Wręcz przeciwnie, to oni będą chcieli wypłacić mniej niż powinni. A to, że ta kwota i tak w sumie będzie większa niż realny koszt naprawy to zadośćuczynienie dla poszkodowanego [zlosnikz] Ja miałem ostatnio podobną sytuacje i się cieszę z takiego zajścia. I może ktoś mnie nazwie niemoralnym, ale skoro kroją szarych ludzi na każdym kroku (takich jak ja) to ja teraz mam okazję skroić ich, z czego nie zamierzam rezygnować. A rzeczywisty sprawca na tym nie ucierpi, bo najwyżej zabiorą mu 10% ulg.

Tytuł:
swój chłop

Panowie...co jak co ale o ubezpieczeniach to ja mam pojęcie...i do kolegi "śleczdczego" napisze tylko jeszcze:

Poprawię się...
no comments+"aleś się mnie uczepił":)
Napisałem to bo tak sie składa,że kobieta mnie walnęła w tył auta,a pas tylny miałem skorodowany...więc chyba normalne,że mam zamiar go zrobić i wykorzystać ten fakt że z OC sprawcy ...więc zrobię to na dobrych częściach...gdyby nie to prawdopodobnie zamiennik bym zastosował...ale rozumiem...instynkt śledczy Ci się włączył...
Pozdrawiam:)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

No to dochodzimy do wniosku, że trochę tak, a trochę nie :lol:

A kto zrekompensuje kriss'owi stres, telefony, dojazdy, że o przerwie w jeżdzeniu nie wspomnę...??

Jeśli była korozja & to pewnie lepiej dla Ciebie, a i zderzak do C będziesz miał drogi & ładny.

Wytłumacz mi jeszcze jedno: Z OC wypłacą Ci wg faktur lub bezgotówkowego rozliczenia wykonawca - ubezpieczyciel, czy wg opinii rzeczoznawcy. Bo to jest chyba tu najważniejsze i jeśli jest to ten drugi wariant, to czy Ty sobie sam to wyklepiesz w garażu i założysz zwykły tylny zdrezak za 100 zł czy założy Ci Broler oryginała to Twoja sprawa.

Jeśli ktoś wbiłby mi się w mój oryginalny i niezjedzony kufer, to czułbym się w jakiś sposób stratny nawet po remoncie w ASO :-? .

Ja po wypadku w DE do dziś nie podpisałem żadnych kończacych sprawę oświadczeń & przesyłam już nawet faktury z pralni za jasną skórzaną kurtkę, którą PODOBNO ubrudziłem wychodząc przez dach, bo inaczej się nie dało. Podwyższam w ten sposób sumę odszkodowania, ale są straty, których nie da sie oszacować i chyba normalne jest mimo wszystko, że w wojnie z ubezpieczycielem, człowiek chce wyjść przynajmniej w cyfrach na plus.

Tytuł:
swój chłop

TO BYŁA STŁUCZKA...zderzak zostanie oryginalny ten co jest...wymieniał będę lampę i pas tylny...a sztuka polega na tym,żeby wycena była robiona wg cen serwisu...a jak się rozliczę?...oczywiście tak jak uznam,że to mi się będzie opłacało najbardziej...powiem tylko że autkiem to ja mam zamiar jeszcze długo jeździć więc nie zależy mi na "fuszerce"...
I dzięki że rozumiesz mój stres:)hihi...powiem tylko,że jak kobieta wsiadła z malucha do mesia spisywać oświadczenie ze mną...no i już przestała mówić jak to tu fajnie w tym aucie...to mojej uwadze,że to auto prze 23 lata nie przeżyło czegoś takiego .....widziałem lekkie zmieszanie na Jej twarzy:):)....ale była miła...nie krzyczałem na Nią:)
Pzodrawiam

Tytuł:
wiarus junior

kriss pisze:
TO BYŁA STŁUCZKA...zderzak zostanie oryginalny ten co jest...wymieniał będę lampę i pas tylny...a sztuka polega na tym,żeby wycena była robiona wg cen serwisu...a jak się rozliczę?...oczywiście tak jak uznam,że to mi się będzie opłacało najbardziej...

Jestem pełen podziwu :) "zna" się pan na ubezpieczeniach
-tak jak wczesniej Pan wspomniał.
Trochę to wszystko nie dla mnie :może za głupi jestem ,może za stary może mnie inaczej wychowano............... może powinienem Pana przeprosić .Proszę skierować stosowny wniosek -rozpatrzymy :)
Śledczy :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Ostatnio zmieniony pt lis 19, 2004 12:27 pm przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kriss pisze:
TO BYŁA STŁUCZKA...zderzak zostanie oryginalny ten co jest...wymieniał będę lampę i pas tylny...a sztuka polega na tym,żeby wycena była robiona wg cen serwisu...a jak się rozliczę?...oczywiście tak jak uznam,że to mi się będzie opłacało najbardziej...powiem tylko że autkiem to ja mam zamiar jeszcze długo jeździć więc nie zależy mi na "fuszerce"...

Nie namawiam broń Boże do fuszerki. Chodziło mi o zasadę & o to, że jest to Twój wybór: zarobić, czy dobrze zrobić.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Irek ... nie masz racji,

Chlopak nie chce zrobic nic zlego ....
poniusl szkode i ubezpieczyciel ma mu ja wyrownac w pieniazkach.

I teraz:

1. Jak bedzie szkoda calkowita ( z taka do tej pory mialem do czynienia) to wyplaca mi jakas kwote w moim przypadku bylo to 3500 z za szkode na blotniku masce i zderzaku i lampie w toyocie corolli wartej 8000 zl. Nic ich dalej nie obchodzilo. samochod byl jezdzacy bo tylko ww elementy byly uszkodzone . naprawilem na nowych czesciach za 1200 zl . moglem go zezlomowac sprzedac rozbitego, zrobic co chcialem!!!!. wyznaczyli szkode calkowita bo wg eurotaxsu w aucie z 86 roku naprawa na oryginalnych czesciach = 7600 z ... wiec przekraczala 60% wart samochodu. Pozostalosc wycenili na 4500 zl i jako ze mi jej nie zabrali wyplacili mi (SZKODA CALKOWITA= moja toyota (4500zl)+3500 odszkodowanie. = 8000 wart wg katalogow przed stluczka.
Nikogo nie oszukalem. zarobilem 2000zl. Aha ... jeszcze zwrócili mi koszt Holowania na podstawie rachunku. ( zwrociliby tez za parkowanie, za wynajem auta po uprzednim uzgodnieniu bo taki mają obowiązek.

2. stluczka w niedziele jak wracalem z gieldy mercem, uszk. kierunek zarysowany guma zderzaka pekla na 2 cm ;), zarysowany nblotnik do spolerowania automaxem. Klient z gieldy jak odbieral auto nie zauwarzyl szkody ;). Ale powiadomiony o stluczce obiecal stawic sie na ogledziny. dostalem 700 zl (dzieki ci Hestia). oczywiscie nie naprawialem nie mojego juz auta. Nikogo nie oszukalem. nikt mi nie kazal naprawic tego co zostalo uszkodzone.

3. Naprawy bezgotowkowe ( zaklad naprawiajacy przedtawia faktury do wysokosci wyceny bezposrednio do ubezpieczyciela) nie ma mozliwosci odlozenia kasy na boku ... all dostaje zaklad przeprowadzajacy naprawe .... zazwyczaj tak ustawia faktury ze wydębia gorna granice - kwote wyceny .... nie zdarza sie zeby wzial mniej. Mozna sie z zakladem "dogadac ze w ramach pieniedzy od PZU zrobia jeszcze nawet drugie auto ( przyklad: Kamila mama rozbila scenika wycena PZU 15000z, koszty naprawy u kilku blacharzy w Kielcach <6000zl mama zostawiila auto do naprawy bezgotowkowej nieswiadoma niczego. Kamil sie dowiedzial ze Ten blacharz dostal auto , pojechal do niego i powiedzial ze zabierze scenika do kogos innego, chyba ze ten zrobi mu beczke na cacy .... i co ... beczka kamila jest bez skazy ;) zostala zrobiona za free. Kamil nikogo nie oszukal oddal auto a PZU i blacharz sie rozliczali do gornej granicy wyceny.)

4. Mozna naprawic auto a potem zglosic sie z fakturami po zwrot kasy. Pole uzyskania wiecej niz udokumentowane wydatki niewielkie. Zazwyczaj ubezpieczyciele chcą bezgotówkowo ( + najnizsza mozliwa wycena) lub za zwrotem udokumentowanych wydatków (+ do wysokosci wyceny) w przypadkach drogich napraw.

Jezeli kriss chce zarobic ( kase,(zrobiwszy tanio i dobrze)lub miec zrobione cos dodatkowo w wozie) w ramach zadoscuczynienia szkody to zycze mu jaknajlepiej.
U Krissanajprawdopodobniej tak jak w przypadku 2 ubezpieczyciel ustali wart. odszkodowania i jak sie z nim zgodzisz to dostaniesz kase na konto i nic ich nie bedzie obhcodzic.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior

U mnie po stłuczce wygląda tak
Obrazek
Koszt naprawy to ok.1000 zł.
Gość zaliczył klapę, ścianke tylną, lampę prawą, zderzak do wymiany. Do naprawy narożnik pod lampą (ze względu na szpachel), podłogę bagażnika. A i jeszcze parę plastków w środku. Wszystko malowane w perle.

Tytuł:
wiarus junior

erio pisze:

Tylko z tym jednym zdaniem Twojego długawego opisu rodzimego cwaniactwa się zdadzam a w zasadzie tylko z tym co jest po wielokropku.Przepraszam jeśli cię uraziłem tym rodzimym cwaniactwem.Jednak takich jak ja nazywa się w centralnej Polsce frajerami i z tym musimy się też godzić.Ten problem niestety jest zbyt duży abyśmy go rozwiązali
Pozdrawiam

W123 200D

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hej
takie pytanie hipotetyczne:
zakladam, ze ktos mnie stuknal.chce naprawiac we wlasnym zakresie.
tamten koles mial OC w jakiejs badziewnej firmie, co chce mnie okantowac jak sie da. co mam zrobic?
holuje auto (biore rachunek)
czekam na kolesia co to wyceni? a jak wyceni tak, ze moge mu sie tylko w twarz rozesmiac, to co wtedy?
jak dojsc swego?
a odnosnie rozterek moralnych, to uwazam, ze nadwyzka finansowa nalezy sie bezapelacyjnie, bo ja musze sobienerwy szarpac procedura i przez np. 2 tyg. nie mam auta, ktore do zycia jest mi niezbedne

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Irek pisze:
erio pisze:

Tylko z tym jednym zdaniem Twojego długawego opisu rodzimego cwaniactwa się zdadzam

Podzielam zdanie irka, jeśli już cwaniakujesz zachowaj to dla siebie. Ubezpieczalnie przytaczając później twój przykład podnoszą stawki. I w rzeczewistości to ja musze doplacić do tego żebyś mógł sobie wziąć te marne 700zł od nich.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Witek pisze:
Irek pisze:
erio pisze:

Tylko z tym jednym zdaniem Twojego długawego opisu rodzimego cwaniactwa się zdadzam

Podzielam zdanie irka, jeśli już cwaniakujesz zachowaj to dla siebie. Ubezpieczalnie przytaczając później twój przykład podnoszą stawki. I w rzeczewistości to ja musze doplacić do tego żebyś mógł sobie wziąć te marne 700zł od nich.

Tylko spokojnie, Panowie :evil:

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00