Najpierw instrukcja (ja tak robiłem).
1. Usunięcie zanieczyszczeń różnego rodzaju (muchy, komary, kurz, skórka pomarańczy) papierem na wodę 2000.
2. Jeśli już jesteśmy pewni, że wszystkie zanieczyszczenia są usunięte (sprawdzajcie dokładnie, jak powierzchnia jest matowa wydaje się, że jest OK, a po spolerowaniu widać niedoczyszczone zabrudzenia) bierzemy papier 2500 na wodę i "matujemy" znowu dokładnie całą powierzchnię.
3. Na tak przygotowany lakier nakładamy pastę rozprowadzając równomiernie na nieduży fragment (najlepiej robić to fragmentami i nakładać mniej pasty stosując zasadę lepiej dwa razy niż raz, a za dużo "pasta musi zostać wyrobiona"). Gąbka musi być wilgotna ale nie może rozpryskiwać wody innymi słowy między suchym a mokrym ze wskazaniem na suchy. Ja stosowałem G-MOPA białego firmy FARECLA i obroty 1500-1800.
4. Jeśli użnamy, że "wyrobiliśmy" już pastę skraplamy powierzchnię bardzo małą ilością czystej wody (ja użyłem do tego taki plastikowy rozpylacz firmy FARECLA, ale żona ma w domu coś takiego do kwiatów) i polerujęmy dalej, jeśli "wyrobimy" resztki pasty z wodą przecieramy to dokładnie suchą szmatką (ja dostałem od Pana z Farecla firmawą ściereczkę). Jeśli efekt nas nie satysfakcjonuję powtarzamy pkt 3 i 4 pamiętając, że jest to pasta ścierna i za każdym razem pozbywamy się jakiś % warstwy naszego lakieru.
5. Na koniec dla totalnego efektu na polerkę założyłem wełnę jagnięcą i "zrobiłem" tym cały samochód.
Materiały jakich używałem:
- maszyny do polerowania z regul. obrotami
- pasty FARECLA G3
- gąbki G-MOP FARECLA (białego koloru)
- spryskiwacza wody FARECLA
- ściereczki do wycierania FARECLA
- wełniana głowica z wełny jagnięcej też firmy FARECLA
Ja użyłem pasty G3 do świeżego lakieru, ale wybór past i różnego rodzaju produktów jest duży. Odsyłam do strony
FARECLA
UWAGA!!! Stosowanie takich past wiąże się z pewnym ryzykiem. Jeśli lakier nie ma odpowiedniej grubości można dopolerować się nawet do "gołej" blachy. Należy szczególnie uważać na wszelkiego rodzaju kanty i krawędzie, na których jest jak wiadomo najcieńsza warstwa lakieru (chyba że polerujemy lakier fabryczny).
Namiar na człowieka z FARECLA:
Andrzej Mućko
tel. 602 225949
Biura:
01-876 Warszawa ul. Broniewskiego 89a
tel. (0-22) 669 62 42, 669 63 43 fax (0-22) 633 49 73
e-mail:
biuro@farecla.pl
Oddział Południe
42 – 500 Będzin, ul. Brzozowicka 47
tel. 032 761 74 63, tel./fax. 032 761 70 89
PS. Jak będzie ktoś dzwonił to proszę podajcie informację, że dotarliście do niego za pośrednictwiem naszego forum powołując się na Mercedesa 123 zielony metalik w Teresinie przy magazynach TESCO.