MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 5:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 14255
Najpierw instrukcja (ja tak robiłem).

1. Usunięcie zanieczyszczeń różnego rodzaju (muchy, komary, kurz, skórka pomarańczy) papierem na wodę 2000.

2. Jeśli już jesteśmy pewni, że wszystkie zanieczyszczenia są usunięte (sprawdzajcie dokładnie, jak powierzchnia jest matowa wydaje się, że jest OK, a po spolerowaniu widać niedoczyszczone zabrudzenia) bierzemy papier 2500 na wodę i "matujemy" znowu dokładnie całą powierzchnię.

3. Na tak przygotowany lakier nakładamy pastę rozprowadzając równomiernie na nieduży fragment (najlepiej robić to fragmentami i nakładać mniej pasty stosując zasadę lepiej dwa razy niż raz, a za dużo "pasta musi zostać wyrobiona"). Gąbka musi być wilgotna ale nie może rozpryskiwać wody innymi słowy między suchym a mokrym ze wskazaniem na suchy. Ja stosowałem G-MOPA białego firmy FARECLA i obroty 1500-1800.

4. Jeśli użnamy, że "wyrobiliśmy" już pastę skraplamy powierzchnię bardzo małą ilością czystej wody (ja użyłem do tego taki plastikowy rozpylacz firmy FARECLA, ale żona ma w domu coś takiego do kwiatów) i polerujęmy dalej, jeśli "wyrobimy" resztki pasty z wodą przecieramy to dokładnie suchą szmatką (ja dostałem od Pana z Farecla firmawą ściereczkę). Jeśli efekt nas nie satysfakcjonuję powtarzamy pkt 3 i 4 pamiętając, że jest to pasta ścierna i za każdym razem pozbywamy się jakiś % warstwy naszego lakieru.

5. Na koniec dla totalnego efektu na polerkę założyłem wełnę jagnięcą i "zrobiłem" tym cały samochód.

Materiały jakich używałem:
- maszyny do polerowania z regul. obrotami
- pasty FARECLA G3
- gąbki G-MOP FARECLA (białego koloru)
- spryskiwacza wody FARECLA
- ściereczki do wycierania FARECLA
- wełniana głowica z wełny jagnięcej też firmy FARECLA

Ja użyłem pasty G3 do świeżego lakieru, ale wybór past i różnego rodzaju produktów jest duży. Odsyłam do strony FARECLA

UWAGA!!! Stosowanie takich past wiąże się z pewnym ryzykiem. Jeśli lakier nie ma odpowiedniej grubości można dopolerować się nawet do "gołej" blachy. Należy szczególnie uważać na wszelkiego rodzaju kanty i krawędzie, na których jest jak wiadomo najcieńsza warstwa lakieru (chyba że polerujemy lakier fabryczny).

Namiar na człowieka z FARECLA:

Andrzej Mućko
tel. 602 225949

Biura:
01-876 Warszawa ul. Broniewskiego 89a
tel. (0-22) 669 62 42, 669 63 43 fax (0-22) 633 49 73
e-mail: biuro@farecla.pl

Oddział Południe
42 – 500 Będzin, ul. Brzozowicka 47
tel. 032 761 74 63, tel./fax. 032 761 70 89

PS. Jak będzie ktoś dzwonił to proszę podajcie informację, że dotarliście do niego za pośrednictwiem naszego forum powołując się na Mercedesa 123 zielony metalik w Teresinie przy magazynach TESCO.

http://www.300CE-24.pl

Tytuł:
wiarus senior

Mój największy wyczyn lakierniczy to kabina MB 1748 (ciężarówka) w niebieskim akrylu. Metalikami też próbowałem elementy i nie jest tak źle- baza najpierw, a potem klar prawie tak samo jak akryl. Tylko powierzchnia musi być idealnie przygotowana pod metalik.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 14255
podałem namiar na człowieka z FARECLA, prawdopodobnie p. Andrzej Mućko jest dyrektorem biura.

http://www.300CE-24.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Nooo, nooo, z pastami G3 mam do czynienia u kolego lakiernika , on je sobie chwali , nie widzialem zeby robil czym innym , ale to o czym napisales to .... trudno mi nazwac ... to sie nazywa podejscie do klienta.
Reklame firmie zrobiles na pewno. No Panowie, toast!! Jestesmy w Europie.......przynajmniej troszeczke .

PZDR

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

malowałem drzwi metalikiem masakra ale jak kupowałem laker to miałem trzy godziny wykładu o malowaniu i lakierach

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zuzelek pisze:
Najpierw instrukcja (ja tak robiłem).

1. Usunięcie zanieczyszczeń różnego rodzaju (muchy, komary, kurz, skórka pomarańczy) papierem na wodę 2000.

2. Jeśli już jesteśmy pewni, że wszystkie zanieczyszczenia są usunięte (sprawdzajcie dokładnie, jak powierzchnia jest matowa wydaje się, że jest OK, a po spolerowaniu widać niedoczyszczone zabrudzenia) bierzemy papier 2500 na wodę i "matujemy" znowu dokładnie całą powierzchnię.

3. Na tak przygotowany lakier nakładamy pastę rozprowadzając równomiernie na nieduży fragment (najlepiej robić to fragmentami i nakładać mniej pasty stosując zasadę lepiej dwa razy niż raz, a za dużo "pasta musi zostać wyrobiona"). Gąbka musi być wilgotna ale nie może rozpryskiwać wody innymi słowy między suchym a mokrym ze wskazaniem na suchy. Ja stosowałem G-MOPA białego firmy FARECLA i obroty 1500-1800.

4. Jeśli użnamy, że "wyrobiliśmy" już pastę skraplamy powierzchnię bardzo małą ilością czystej wody (ja użyłem do tego taki plastikowy rozpylacz firmy FARECLA, ale żona ma w domu coś takiego do kwiatów) i polerujęmy dalej, jeśli "wyrobimy" resztki pasty z wodą przecieramy to dokładnie suchą szmatką (ja dostałem od Pana z Farecla firmawą ściereczkę). Jeśli efekt nas nie satysfakcjonuję powtarzamy pkt 3 i 4 pamiętając, że jest to pasta ścierna i za każdym razem pozbywamy się jakiś % warstwy naszego lakieru.

5. Na koniec dla totalnego efektu na polerkę założyłem wełnę jagnięcą i "zrobiłem" tym cały samochód.

Materiały jakich używałem:
- maszyny do polerowania z regul. obrotami
- pasty FARECLA G3
- gąbki G-MOP FARECLA (białego koloru)
- spryskiwacza wody FARECLA
- ściereczki do wycierania FARECLA
- wełniana głowica z wełny jagnięcej też firmy FARECLA

Ja użyłem pasty G3 do świeżego lakieru, ale wybór past i różnego rodzaju produktów jest duży. Odsyłam do strony FARECLA

UWAGA!!! Stosowanie takich past wiąże się z pewnym ryzykiem. Jeśli lakier nie ma odpowiedniej grubości można dopolerować się nawet do "gołej" blachy. Należy szczególnie uważać na wszelkiego rodzaju kanty i krawędzie, na których jest jak wiadomo najcieńsza warstwa lakieru (chyba że polerujemy lakier fabryczny).

Namiar na człowieka z FARECLA:

Andrzej Mućko
tel. 602 225949

Biura:
01-876 Warszawa ul. Broniewskiego 89a
tel. (0-22) 669 62 42, 669 63 43 fax (0-22) 633 49 73
e-mail: biuro@farecla.pl

Oddział Południe
42 – 500 Będzin, ul. Brzozowicka 47
tel. 032 761 74 63, tel./fax. 032 761 70 89

PS. Jak będzie ktoś dzwonił to proszę podajcie informację, że dotarliście do niego za pośrednictwiem naszego forum powołując się na Mercedesa 123 zielony metalik w Teresinie przy magazynach TESCO.

Kawał dobrej roboty [zlosnikok] [zlosnikok] [zlosnikok]

PF 126p 600 '76
PF 125p '83
Polonez '85
3xToyota Crown MS 55 '67

nowy

Mam kilka pytań odnośnie lakierowania auta. Mam do lakierowania starego VW, na którym występuje troche rdzy. Jeżeli ktoś doświadczony mógłby mi napisać po kolei co i jak robić(jak zmatować lakier,jaki i ile warstw lakieu nałożyć,polerować czy nie itd). Z tego co widzę jest tu kilku obcykanych gości więc problemu nie powienno być. Z góry dzięki.
A tu mój nr gg-586251

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Normalnie jak przeczytałem, że gość przyjechał z sprzętem i wszystko tak wytłumaczył to mi się oczy jak jedno złotówki zrobiły!! :o :o :o :o
Sam używam G3 i nie miałem z nią problemów, a jaka wydajna ta pasta jest!!

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

nowy

Witam,

Do polerowania lakieru polecam produkty z www.hartim.pl nie ma tam dużo wyboru ale w tym leży tajemnica. Pastami profesjonalnymi zrobisz wszystko. Nie ma past do kolorów itp. Polecam również gąbki, naprawde dobra jakość i cena super.

Pozdrawiam,

michał

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Gruu pisze:
A czy ktos z Was odważył sie pomalowac swoje auto??? Ba napewno ś aaż tak zdolni ludzie, nie śmieję sie z nich tylko chciałbym sam sprubować pomalowac auto i usłyszał bym kilka porad.
Pzdr

Owszem ja pomalowałem swoją w123 od "gołej" blachy. Nawet sam "skomponowałem" kolor lakieru.

Skoro nie można być uniwersalnym i wiedzieć wszystkiego, co się da wiedzieć o wszystkim, to trzeba wiedzieć wszystkiego po trochu. O wiele bowiem piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym.

Tytuł:
nowy

Polerowanie maszynowe lakieru - poradnik http://www.detailer.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00