QATO pisze:
Witam serdecznie
O ile dobrze pamietam to mozna , byl jakis softowy patent , ktory pozwalal obsluzyc wieksze dyski. Postaram sie to znalezc , ale nic nie obiecuje, moze ktorys z kolegow z forum tez pomoze...
PZDR
Chodzi Ci zapewne o tzw Disk Menager
Pierwsze kontrolery IDE obsługiwały jedynie 1024 cylindry dysku twardego. Ale jak dysk miał więcej cylindrów to chodził, tylko z tej dodatkowej liczby cylindrów nie dało się korzystać. Program Disk Menager miał za zadanie oszukać BIOS komputera zmniejszając o połowę liczbę cylindrów a zwiększając dwurotnie liczbę sektorów. Program ten instalowało się w boot sectorze dysku i on tworzył własną organizacje dysku. Uboczną zaletą tego rozwiązania było to że żaden wirus nie potrafił wpakować się w nietypowy boot sector takiego dysku.
adi pisze:
[
Hey!
Byłbym bardzo wdzięczny bo 40 MB na system (Win 3.11 <dopiero co zainstalowałem

) i robienie czegokolwiek to troche mało... a mam wolny dysk 120 MB i to już byłoby coś
![[usmiech]](./images/smilies/usmiech.gif)
adi obawiam się że te 40MB dysku twardego który masz to może być dysk starego typu, czyli MFM montowany w miejscach 5 1/2 cala tu gdzie dziś CD-ROM itp Dyski te miały inny specjalny kontroler i wiązki przewodów tej samej szerokości (i z tymi samymi końcówkami) co przewody do stacji FDD.
Dysk 120MB ma napewno mniej niż 1024 cylindry więc program disk menager nic nie pomoże. A czy wogóle masz gdzie ten dysk podłączyć?
Masz kontroler IDE? Z moich doświadczewń pamiętam że nie dało się jednocześnie mieć kontrolerów dwóch różnych typów dysków (IDE i MFM)
Może jeśli masz kontroler MFM to musisz go z tym starym dyskiem wywalić.
PS
U mnie z powodzeniem komputer 286 obsługiwał kiedyś 850 MB dysku twardego, choć początkowo bez zastosowania disk menagera widział jedynie 512 MB
POzdrawiam

Dysk montowany jest na szynach, na normalnych taśmach.
Później wrzucę fotki tego PS/1 i zobaczys jak to wsystko wygląda w środku.