Bukol pisze:
1. jaki jest koszt systemu (poza kotlem, bo ten jest taki sam): turbiny, filtrow, kanalow, nawilzacza, kratek i.i.?
Całość (6 lat temu) kosztowała mnie ok 23tys z tego piec ok. 9tys
Bukol pisze:
2. rozumiem, ze w scianach sa poprowadzone kanaly powietrzne: z jakiego materialu i jakie mniej wiecej maja przekroje?
Kanały są prowadzone pod stropem piwnicy (parter ma kratki w podłodze pod oknami) a piętro poprzez główny pion wyprowadzone na nieużytkowy strych i pod ociepleniem rozprowadzenie kratkami nad okna, kanały z jakiejś blachy nierdzewnej o przekrojach prostokątnych zmieniają się w zależności do ilu kratek prowadzą, po każdej kratce zmniejszenie przekroju, przy ostatniej kratce przekrój ok. 14x30cm, kanał powrotny ma przekrój na piętrze 40x40cm, przed drugą kratą zaciągową już 60x60cm.
Bukol pisze:
3. kratki typu kominkowego czy cos specjalnego?
Stalowe, farba proszkowa, w posadzce brązowe (cały parter w płytkach), w sufitach białe, wszystkie z żaluzyjką do indywidualnego ustawienia lub zamknięcia nadmuchu
Bukol pisze:
4. jak czesto trzeba wymieniac filtry i jakie sa tego koszty?
Filtry wymieniam co miesiąc-dwa, zależy w jakim okresie bo to zależy od godzin pracy systemu (automat wyświetla) i od sprzątania w domu (rzadziej odkurzasz to cześciej zmieniasz filtry), o kosztach wiele nie powiem bo zamówiłem po kilkadziesiąt szt razem z instalacją i na razie mam zapas.
Bukol pisze:
5. czy mas moze i mogl bys sie podzielic schematem tej instalacji? chodzi mi o rozmieszczenie kratek w budynku na poszczegolnych kondygnacjach.
Schematu nie mam bo wykonawca robił pod mój dom, miał projekt ale nie dostałem go (nie upomniałem się, nie był mi potrzebny), kratki nawiewne pod/nad oknami i przy wejściu do domu (okno z boku drzwi) oraz w piwnicy w kilku pomieszczeniach (otwieram jak jest potrzeba np. podłubać w garażu), klatka schodowa otwarta na parter i piętro nie ma osobnej kratki, kraty wyciągowe po jednej na piętrze i parterze na korytarzu, automatyka osobno na parter i piętro po cztery nastawy na dobę poniedziałek-piątek oraz osobno sobota i niedziela.
Bukol pisze:
6. jak rozwiazujesz odgrzybianie kanalow?
Jak na razie nie stwierdziłem takiej potrzeby. Miałem pewne obawy co do osadzania się kurzu ale co roku ściągam profilaktycznie kratki przed i po sezonie i jest czysto, nawet po pociągnięciu palcem jest czysty, w okresie grzania temperatura wylotowa w kratkach jest jakieś 40-50-60 stopni i mocne suszenie więc grzyby nie utrzymają się, po za tym powietrze jest zjonizowane z filtra jonizacyjnego i działa jak antyseptyk.
Bukol pisze:
Klimę odpuść. Tego nie da sie dobrze odgrzybic.
Powyższe pozwala mi doskonale odgrzybiać jak bym klimę założył
Bukol pisze:
Gdybys dolot powietrza zewnetrznego poprowadzil pod ziemia, tak jak GWC, to mial bys pseudo-klime latem i kilka stopni oszczednosci zima.
Myślałem o tym ale mam bardzo małą działkę do ogrodzenia max 10m, myślałem nawet o rekuperatorze ziemnym w postaci kilkukubikowego dołu wypełnionego żwirem ale tutaj dość szybko namnożyły by się grzyby i pleśnie więc zrezygnowałem z GWC.
Bukol pisze:
A mozna takze ogrzewac promiennikami i zadac klam calkowity teorii o drogim ogrzewaniu elektrycznym.
A dlaczego elektryczne? Mam możliwość codziennego oglądania hali przemysłowej o wysokości 12m ogrzewanej promiennikami wodnymi: ludzie chodzą w zimie w podkoszulkach
![[zlosnikhihi]](./images/smilies/zlosnikhihi.gif)