MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 30, 2025 7:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

No to chyba będę celował w używkę. To jeszcze tylko jedno pytanie. Czy da się to jakoś sprawdzić, czy kompresor nie jest na wykończeniu? Też nie sztuka kupić używkę która padnie po 2 tyg.

Dzięki Wam po pomoc.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

kombatant
Awatar użytkownika

Przeliczyłem w miarę dokładnie koszty zbudowania go po swojemu na nowych częściach. I wychodzi chyba to jednak całkiem nieźle.
Prosiłbym Was o rzucenie okiem i napisanie mi czy nie robie jakiegoś błędu logicznego. Plan jest taki że opre go na tej butli LPG co mam. Nadal także nie potrafie porównać następujących parametrów:

- z opisu Stomka wynika że potrzebuję min 300-400 l/min
- opisy jednak pomp kompresorów podają albo wydajność teoretyczną i efektywną, albo tylko teoretyczną. Wydajnosci w moim wyliczeniu to te teoretyczne.

Jak to przyrównać do wydajności podanej przez Stomka i w konsekwencji która opcja (z wyliczenia) jest dla mnie opcją minimum.

Kusi mnie opcja budowy na nowych częściach, bo strasznie nie lubię tych brudnych odrapanych sprzętów, a taka będzie używka. Mój wyglądałby prawie jak fabryczny.

Załączniki:
koszty budowy kompresora.png
koszty budowy kompresora.png [ 69.42 KiB | Przejrzano 704 razy ]

swój chłop

Jeśli temat cię interesuje, to mam jeszcze jednego wana CE ( na zapas został zakupiony) stan bdb aczkolwiek decyzja o zbyciu jeszcze nie podjęta, moge posłużyć namiarem na zbiornik 400 l oryginalny wana z łożem pod silnik i sprężarkę koszt takiego zbiornika to z tego co pamiętam 350 zł, chciałem go wziąść dla siebie ale ze względu na mobilny charakter pracy został zastąpiony 180 litrowym zbiornikiem z asp 3jw60 czyli taką jaką Ci polecano, z moich wiadomości asp wymięka przy wanie, i nie mówię tak dlatego że mam wana tylko dlatego że od 99% fachowców taką opinię otrzymałem i dlatego tez wybrałem wana dla siebie a miałem możliwość zakupienia w mniejszych pieniądzach sprężarki asp 3jw60.

Patrząc na Twoją tabelke wybrałeś sobie naprawdę najmniejszą linię oporu, powiem Ci że ostatnio np muszę zmieżyć się z wymiana pasków klinowych (koszt 40 zł)
Jeśli chodzi o filtr powietrza to do malowania trzeba 5 mikronów (minimum) taki blok reduktor filtr wstępny i właściwy to koszt około 200-300 zł chyba że chcesz pluć farbą a nie malować. Proponuje zwrócić uwagę na firmy filtrów CKD, GAV i jeszcze jedna firma ale zapomniałem jak sie nazywa. Sporo sprzętu dobrej marki znajdziesz na stronie "SpawSC"
Spawanie, malowanie i wiele przydatnych narzędzi, ja zaopatruję sie tam z powodu zniżek jakie ma mój znajomy, ale z tego co mi wiadomo to nawet jak wejdziesz z ulicy (czyt. z przeglądarki) to można negocjować ceny szczególnie jak zamawiasz kilka rzeczy.

Rover 218 SDe - sprzedam.

kombatant
Awatar użytkownika

I koniecznie zeby kurki byly pozlacane :-?

W124 230E '87
Drink Beer!

swój chłop

Etam, złoto wychodzi z mody teraz to diamenty.... [totalszok]

Rover 218 SDe - sprzedam.

kombatant
Awatar użytkownika

W zasadzie temat chyba już nieaktualny. Zgadałem się z tatą i okazało się, że pożyczał kiedyś kompresor (pionowy) od jakiegoś gościa w bieszczadach i malowali nim z mamą dom drewniany. Z ich zeznań opowiadają że pracowało się rewelacyjnie, 0 przestojów, w ogóle żadnych problemów. A mama twierdzi że pół dnia nim pryskała i nie brakło ani raz.
Udało nam się zgadać z gościem żeby go odkupić za 800zł (w tym węże kilka pistoletów, i innych szpejów. Sam nie wiem co do końca)

Kompresor 1 fazowy. 1,8 kW silnik. Butla 50l. Wydajność podobno ma w papierach 360 l/m. Max 8 atm. Liczby może nie powalają za tą cenę, dla mnie jednak najważniejsze jest to że został sprawdzony w boju i nawet wtedy pamiętam rodzice wspominali że świetnie się nim pracowało. A do tego podobno czysty, nie odrapany i prawie nowy (czytaj nie z lat '80).

W weekend jadę po niego.

Ostatnio zmieniony śr lut 02, 2011 9:51 pm przez and6412, łącznie zmieniany 1 raz.

kombatant
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
I koniecznie zeby kurki byly pozlacane
fronko77 pisze:
Etam, złoto wychodzi z mody teraz to diamenty....

Jaja se robicie ze mnie, jednak co w tym dziwnego że nie lubie brudu i syfu. Nawet (a może przede wszystkim) narzędzia powinny trzymać jakiś poziom.

swój chłop

Cytuj:
Kompresor 1 fazowy. 1,8 kW silnik. Butla 50l.

Cytuj:
A mama twierdzi że pół dnia nim pryskała i nie brakło ani raz.

sory ale to się wyklucza no chyba że ciśnienie na wyjściu miała jakieś 0,5 - 1 bar Taki mały kompresor tylko przez chwilę trzyma ciśnienie, o szlifowaniu szlifierką zapomnij, o piaskowaniu takim małym pistolecikiem z dolnym zbiornikiem też zapomnij. Kup używanego Wana najlepiej 3 tłokowego po remoncie, małą piaskarkę kabinowa, szlifierkę pneumatyczną i możesz startować w garażu z remontem. Nie zapomnij kupić najpierw skrzynki wódki sąsiadom.

wiarus senior

and6412 pisze:
Udało nam się zgadać z gościem żeby go odkupić za 800zł (w tym węże kilka pistoletów, i innych szpejów. Sam nie wiem co do końca)

Kompresor 1 fazowy. 1,8 kW silnik. Butla 50l. Wydajność podobno ma w papierach 360 l/m. Max 8 atm. .

Pospiech wskazany przy lapaniu much i jedzeniu z jednej miski [zlosnik]

Teraz zapnij jaki kolwiek wysoko cisnieniowy pistolet do niej, ustaw na reduktorze 4,5 bar na wyjsciu, wlej wode do pistoletu. Zacznij pryskac na max. rozwinietej miotle od max cisnienia w butli i obserwuj jak miotla bedzie sie zwezac- takie pasy bedziesz walil na aucie, co ma znaczenie nawet kladac podklad.

Sprezarki tego typu tez przerobilem i ta wydajnosc 360l/min to jest mocno "czysto" teoretyczna, bo WAN przy podawanej wydajnosci 220l/min daje kilkakrotnie wiecej powietrza niz "to". Mam wciaz jedna taka na 24l zbiorniku , robilem proby malowania na niej i jedyna funkcja jaka pelni to przenosny zbiornik do pompowaniu kol na placu.

Zrob , jak kilku radzi powyzej, kup WAN-a po remoncie , najlepsze rozwiazanie w twoim przypadku

Klubowicz
Awatar użytkownika

Panowie z drugiej strony jeśli kolega nie będzie tego używał profesjonalnie a właściwą robotę zleci lakiernikowi to nie ma co go uświadamiać. Kupi tani - zdecyduje czy potrzebny mu lepszy. Ja w sumie pamiętam ile "samochodów" pomalowało się "kompresorem" z jakiegoś agregatu chłodniczego [totalszok] potem przyszedł włoski mikro kompresor i dawał radę a potem dopiero potrzeby wzrosły. Prawie zawsze (jak się ma chęci) potrzeby rosną i nie warto ładować kasy w tandetę bo to tylko powoduje frustracje i straty - no ale może nie zawsze.

kombatant
Awatar użytkownika

Nagadaliście mi, no i kurde odwołałem :-? :) ;)

Kuźwa ale jestem zdezorientowany. A co sądzicie o skonstruowaniu go tak jak pisałem wcześniej. Da radę wydajnościowo czy nie?

kombatant
Awatar użytkownika

A taki:
http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-tlokowa-i1436587058.html
Mam po drodze z pracy. To samoróba czy jakiejś produkcji?

Kuźwa nie idzie nic szukać bo jak się wpisze w Google kompresor, lub sprężarka to wyskakuje od za.ebania kompresorów do klimy i innych samochodowych ;/

postmistrz
Awatar użytkownika

Ochłoń! [hihi]

wiarus junior
Awatar użytkownika

Kup sobie nawet i taki kompresor, ale żebyś mial do niego tęgi baniak. Do takiego ciapania ojciec malego starego 200l Einhella roku i baniak 300l. I starcza. Ta male bąble do 50 litrów pojemności to się pompowania rowerów najwyżej nadadzą.

Nawet jak masz maly kompresorek a banię na pol garażu, to jak go nabijesz w koncu, to Ci starczy. A co do klucza, to najpierw trzeba kupić naprawdę tęgi klucz. Bo te "popularne" są jak wiertarki plastikowe z trwałością na 20 dziur.

A z konstruowaniem daj sobie siana. Nie opyla się zwyczajnie.

kombatant
Awatar użytkownika

_me: how_ pisze:
Ochłoń!

Chyba tak ;-) Tyle że pasuje zacząć się rozglądać za czymś i w końcu trafić. Tyle że nadal nie wiem za czym się rozglądać :-?

Najchętniej to podjechałbym do firmy która zajmuje się handlem używanymi sprzętami tego typu, daje gwarancje etc. Nie zna ktoś podobnej firmy w Krakowie lub okolicach (np. do 100km)? Są w ogóle takie firmy? Jak ich szukać, bo google jest bezradne z powodów opisanych wyżej.

PS.
A taki? Da radę i czy cena adekwatna?
http://allegro.pl/kompresor-olejowy-110 ... 04217.html

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00