MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 11:13 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a w Kalifornii walą z kałasznikowów do aut na autostradzie, w Niemczech to się też niedawno zdarzyło:)
znajomemu obrobili auto w... Szwecji:)

jak sie tak zbierze same najgorsze opinie, to byśmy nigdzie nie jeździli, bo wszędzie źle i niebezpiecznie:)

no dobra, proponuję trochę spuścić z tonu :-), bo zaraz zaczniemy wyzywać swoje Matki :-)

wiadomo, w każdym kraju są miejsca, których się unika, w których trzeba bardziej uważać i jak się człowiek w minimalnym stopniu pilnuje, to zazwyczaj udaje mu się uniknąć negatywnych przeżyć :-)

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak ktoś ma pecha, to i na placu św. Piotra w cymbał zarobi. Tylko my się tutaj nie pozabijajmy.

Wracając do tematu. Jak tam jest z fotoradarami, ręcznymi suszarkami i mandatami? Zamierzam raczej podróżować tempem turystycznym i podziwiać widoki, ale gdybym nie zauważył jakiegoś ograniczenia, na co muszę być przygotowany?
Ponawiam pytanie o dostępność i jakość LPG. Czy ktoś sprawdzał na własnej skórze?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Zapytałem sąsiada czy nie był przypadkiem samochodem w Rumuni. Sąsiad dużo jeździ. Powiedział mi tylko, że był z Rumunką w samochodzie.

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
swój chłop

Byliśmy w Rumunii 2 lata temu. Kraj już w miarę cywilizowany, paliwa dostępne jak u nas kilka lat temu, naprawdę nie ma tragedii.
Latem jest dość trudno znaleźć noclegi , ale jest to wykonalne. Wystarczy trochę popytać . Sporo opisanych na tablicach informacyjnych kempingów których już nie ma, ale są i takie całkiem nowe których jeszcze nie było na mapie. Polecam kupić możliwie świeżą mapę. Mnóstwo dróg w remontach, co kawałek wahadło. Srednia przelotowa wychodziła 50 km/h. Trudno o miejsca parkingowe w miastach.
Co chcesz obejrzeć to obejrzysz bez problemu. Ceny jak u nas, ceny wstępów do obiektów zwiedzalnych zachodnie, co by tu jeszcze...No po prostu jechać i zwiedzać z pozytywnym nastawieniem.

Rumunia z opowieści sprzed lat 30-tu to inny kraj.

Życzę udanych wakacji.
Pozdrawiam.

Byłem dieslem....ale gaz tam jest i to chyba w dość dużych ilościach.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dzięki wielkie za odzew. Ja raczej będę omijał metropolie. Wolę góry kwiatki i zwierzątka. Był ktoś nad Morzem Czarnym w Rumunii? Warto? Nie koniecznie musi być to Konstanca. Wolałbym nawet jakoś trochę "na dziko".

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
Byłem całkiem niedawno z rodzinką w Rumunii, chociaż mnóstwo ludzi mi tego odradzało, że to i tamto, że okradną itp. - BZDURY TOTALNE!
Jak tylko znajdę czas znowu się tam wybiorę, ludzie są życzliwi, większość których spotkałem mówiła po angielsku, no i ceny są trochę niższe niż w PL.
Byłem w Transylwanii, Góry Fogarskie.
Co do cyganów to jest ich sporo w Bukareszcie, a poza tym to chyba więcej ich widać na Słowacji..
Sporo wałęsających się bezpańskich psów, a na wioskach zwierząt hodowlanych przy i na drogach ot taki urok..
Drogi owszem są wąskie, mało dwupasowych , i warto mieć zwinne autko do wyprzedzania...
Do tego mandaty za przekroczenie prędkości całkiem ludzkie [zlosnikz]
Pozdrawiam Marek

Tytuł:
nowy

Ja byłem. w 2008 i 2009. I pewnie pojadę jeszcze.
Opowieści o grożącym zewsząd niebezpieczeństwie to wierutna bzdura. Pewnie można trafić na złych ludzi ale to jak wszędzie na świecie.
Jako ciekawostkę powiem że takie same opowieści snują Rumunii o Bułgarii... I to tez bzdura bo drugiego tak życzliwego narodu jak Bułgarzy to ze świeca szukać.
Jeżeli chodzi o aspekt motoryzacyjny to stacje benzynowe co krok, gaz też jest, końcówka pasuje do naszych krajowych gniazd. Ceny takie jak u nas mniej więcej.
Główne (krajowe) drogi albo wyremontowane albo w trakcie. Natomiast wystarczy zjechać w te boczne (wojewódzkie...) żeby pokochać polski asfalt. Tam to jest dopiero katastrofa.
No mógłbym dużo dobrego o Rumunii napisać, ale po co. Po prostu jedź i baw się dobrze. Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jak by ktoś miał jeszcze coś ciekawego do dodania, to zapraszam. Przy okazji. Witamy na forum, caxap :)

Tytuł:
wiarus junior

Numer GG: 9682008
caxap pisze:
drugiego tak życzliwego narodu jak Bułgarzy to ze świeca szukać

Znajoma jest właśnie w anglii na zbiorach i najbardziej obawia się Bułgarów...

W poszukiwaniu pierwszego Mercedesa ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00