MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 06, 2025 5:05 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Znaczy co nierozumiem .??? jakis Gebels bo innaczej tego nazwac niezmozna oddał CLK za 5000E zeby kupis jakies dziadostwo bo za tą premie 2500E mozna było kupowac chyba tylko małe autka do 10000E.Nic dziwnego ze przegrali wojnę jak oddaja auta za 5000 zeby dostac premię 2500 [totalszok] :lol: Debile i tyle.Przeciez te wszystkie e klasse i Cklasse za wieksza kase by wzieli Rosjanie,Polacy, Afryka,Litwa itp itd.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Pewnie bylo tak, ze sprzedawca wmowil gebelsowi, ze auto stare i nic nie warte i zeby se kupil jeszcze wiekszego plastika jak juz ma. Faktem jest, ze niektore firmy dawaly dodatkowe rabaty (np. VW na Sharana dokladal do panstwowych (czyli moich bo place tu spore podatki! :evil:) 2500 dodatkowo jeszcze 7500 EUR). Ale to byl margines. Poza tym i tak tego nie rozumiem bo jak ktos jezdzi autem za 6.000 EUR i kupi nowe warte 30.000, nawet z rabatem 10.000 to i tak musi wylozyc 20.000, ktore pewnie skredytuje mu jakis bank bo on sam jest golasem. Wiec sie dodatkowo zadluzy na auto, ktore gwaltownie bedzie tracilo na wartosci. Obled... :o. Tak czy owak gros aut sprzedanych w ramach tej akcji to male auta z rabatem 2500 EUR.
MERCEDES 4 EVER pisze:
bo za tą premie 2500E mozna było kupowac chyba tylko małe autka do 10000E
Za te premie mozna bylo kupic nawet Jaguara ale najwiecej skorzystali na niej producenci malych samochodow i tu nastepna niespodzianka bo z wyjatkiem Opla i Forda zadnemu niemieckiemu producentowi akcja nie przyniosla wiekszych profitow. Skorzystali Francuzi, Wlosi, Rumuni, Hiszpanie i... Polacy. Zaklady w Gliwicach (Opel) i w Tychach (Fiat i Ford) zasuwaly pelna para - w Oplu jeszcze przyjmowali ludzi na dodatkowe zmiany. Teraz znowu zwalniaja... No obled :o

'71 250 CE, angol

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Typowe dla Niemców :co władza nakazuje to posłusznie się wykonuje.Historia aż nadto daje na tą cechę przykładów
Takich durni co wysyłają takie auta na złom nie jest mi żal, tylko tych aut które mogły cieszyć nowych właścicieli
http://swiat-z-perspektywy-muchy.salon2 ... sowegot.... <br>Dodano po 1 minutach.:<br> poprawiam link http://swiat-z-perspektywy-muchy.salon2 ... ryzysowego

Tytuł:
wiarus senior

Sebian pisze:
kielbik pisze:
Na podstawie waszych kasliwych uwag i okolo tuzina PW, maili i telefonow z pytaniami o cene wnosze, ze jednak wam sie podoba . I fajnie. Bo wlasnie pare dni temu odbyl swoja ostatnia podroz na lawecie i zakonczyl zywot pod prasa. Podobnie jak setki tysiecy im podobnych*. Kilkanascie z nich udalo mi sie jeszcze przed ich unicestwieniem uwiecznic.

Kiełbik, bo to jest tak samo, jak z kalendarzem... :roll: A potem każdy nazywa siebie miłośnikiem [zlosnik]

Sebian ale co z kalendarzem ...nie podba sie to się wypowiedzieli przecież chyba mogli..nie wałkuj tematu

ale ,że co mamy sie rzucić i kupić?? ..Polacy przecież bogaci są ....po co beda auta ze "szrotu" kupować :lol:
mimo ,ze są w lepszej kondycji niż "reperowane" w pseudo zakładach gdzie nawet podstawowe zasady higieny pracy pracownika są łamane nie mówiąc o tym , że nasze auta są naprawiane bez wiedzy, często umiejętności i kompetencji..a auta skleca się z 3 aut...życie..
Nie chce tu nikogo obrażać ale tak często jest wiem , że teraz większość , klubowiczów i sympatyków otwiera zakłady i wie jak sie pewne rzeczy robi jednak to nie zmienia faktu , że znajdzie sie "czesiu-rysiu" , który mimo nowoczesnych technologii, wiedzy dalej porusza się standardami .

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Kilkanascie z nich udalo mi sie jeszcze przed ich unicestwieniem uwiecznic. Praktycznie wszystkie z ksiazkami, prawie wszystkie z niepoprzecieranymi fotelami:

A jakiś 126 SEC 420 też by się znalazł??

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Orientujecie się może czy ta akcja "Abwrackpremie " się zakończyła?

Tytuł:
swój chłop

uzupełnia trochę temat: Najczęściej złomowane i kupowane auta w Niemczech

http://www.autokrata.pl/artykul/najczci ... czech-7818

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kiełbik -popraw ten błąd w tytule, bo strasznie razi.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kolego popraw ten błąd; nie ma na mb/8 użytkownika kiełbik

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przepraszam :oops: kielbik

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
juz poprawilem, dzieki za zwrocenie uwagi ;)

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tak przeglądam ten temat i myślę sobie, że to nie jest żaden szok.
Fakt, Beczek i tej 116-tki mi bardzo szkoda, ale reszty Merców to już mi trochę mniej szkoda.
Być może się nie znam, mimo iż od niemieckiej granicy dzieli mnie 45 minut jazdy prostą równą drogą, ale tak się zastanawiam czy ktoś z szanownych Forumowiczów byłby skłonny dać od ręki za tą czerwoną 2-setę 2500EUR i ciągnąć ją do Polski. W zależności od tego gdzie mieszka i jak daleko musi jechać, to by mu wyszło powiedzmy (w przybliżeniu...) 12 tysięcy za auto do opłat i rejestracji. Okazja? Moim zdaniem nie za bardzo...
A tak Niemiec ma tą kasę od ręki, bez pieprzenia i bez ogłoszeń w necie, oddaje 'grata' i Państwo mu dokłada do nowego. Nie każdy traktuje samochód w sposób emocjonalny, tak jak my na tym forum, dla niektórych jest to po prost półtorej tony żelaza służącego do przemieszczania się z punktu A do punktu B przez punkt C, więc gdy nadarza się okazja żeby zmienić go na nowszy, to czemu by nie skończyć z autem 'w spadku po dziadku' i Mercedesy jadą na złom.
Poza tym część społeczeństwa jednak wierzy w misję ratowania środowiska, a dodatkowo o ile mi wiadomo w większości niemieckich dużych miast takie stare auta bez 'kata' nie mogą np. wjeżdżać do centrów miast, lub też kosztuje to drożej niż w przypadku, nowych 'przyjaznych' środowisku wozideł, co jeszcze bardziej podnosi sensowność zakończenia związku z takim 'klasykiem'.

Tak na marginesie, to nie chce mi się też wierzyć, aby te auta w całości szły do pras, na pewno jest jeszcze jakiś wstępny demontaż, przynajmniej z podziałem na surowce, nie zdziwiłbym się jeśli niektóre co bardziej poszukiwane części są jednak odzyskiwane z tych aut, poza tym stal i inne komponenty to towar potrzebny w przemyśle, tak więc stare Mercedesy być może dadzą surowiec do produkcji nowych, bo nie ma się co oszukiwać: mimo całej tej otoczki dbania o historię i inne pierdoły, to nawet kierownictwu Mercedesa bardziej zależy na zbycie dla nowych aut, i co za tym idzie na zarobku dla firmy, niż na utrzymywaniu stad klasyków, które na dodatek ze względu na trwałość nie dają zarobić producentowi nawet na częściach.

No i jeszcze jedna kwestia: z punktu widzenia posiadaczy klasyków traktujących swoje auta jako pewną lokatę kapitału to właśnie najlepiej by było aby jednak jak najwięcej innych pojazdów tego samego typu zniknęło z powierzchni Ziemi, bo wtedy pojazd przez nich posiadany gwałtownie zyska przecież na wartości. Wyobraźcie sobie na przykład, że posiadacie jedną z 20-tu, albo jeszcze lepiej 5-ciu Beczek zachowanych na świecie... [zlosnik] Fajnie by było, nie..? [zlosnik] [zlosnik]

Więc niech idą na złom jak najszybciej!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

DJ MAKU pisze:
[zlosnik] Fajnie by było, nie..? [zlosnik] [zlosnik]

Więc niech idą na złom jak najszybciej!

NIE, bo czułbyś się wtedy jak posiadacz fiata Ritmo których też już nie ma a nikt jakoś nie tęskni.

Tytuł:
postmajtek

miałem kolegę w dawnych czasach - wyzłomował dopieszczonego 125p (80kkm) i kupił nowego cieniasa bo Fiat dawał jakąś dopłatę za wyzłomowanie starego auta.

mina kolesia po pierwszej jeździe nowym nabytkiem - bezcenna :-)

ciekawe ilu niemców będzie miało podobne odczucia po przesiadce ze starej E-klasy 124 na np. Astrę itp. złomika :-)

jest możliwość odkupić auto z takiej złomiarni po cenie "dopłaty" czy to jest już podróż w jedną stronę?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Można było na lewo odkupić, parę takich autek przyjechało do nas na klamoty, ale nie słyszałem żeby można to było zrobić legalnie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00