MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 9:36 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
To znaczy, że jak nie znasz trasy i zapierniczasz ponad 30 w obszarze zabudowanym to jestes frajer?
No jesteś, trzeba było zwolnic a frajerskiego byś nie płacił

Z całym szacunkiem; jesteś z W-wy i zastanawia mnie czy jezdzisz po własnym miescie zgodnie z ograniczeniami w nim obowiązującymi?

Czy na trasie, ktorej nie znasz również poruszasz się zgodnie z przepisami, nie mając radia CB ze sobą?

Niech powyższe pytania pozostaną retoryczne....

koniu666 pisze:
ile jest przewidziane taryfikatorem.

Czy jest może jakiś dostęp on-line do takiego taryfikatora?

Dzieki za odpowiedzi;-)

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:
Z całym szacunkiem; jesteś z W-wy i zastanawia mnie czy jezdzisz po własnym miescie zgodnie z ograniczeniami w nim obowiązującymi?

Czy na trasie, ktorej nie znasz również poruszasz się zgodnie z przepisami, nie mając radia CB ze sobą?

Niech powyższe pytania pozostaną retoryczne....

A po co maja pzostać retoryczne, z miłą chęcią się do nich odniosę:

1) Nie nie jeżdżę, zgodnie z ograniczeniami.
2) Nie ruszam się w trasę bez CB od 4 lat.

Co nie oznacza, że nawet jak płace mandat, (a od 4 lat mi się nie zdarzyło (oprócz tego za złe parkowanie) to nazywam siebie frajerem. Łamiesz przepisy, to zdajesz sobie sprawę z tego, że jak Cie ktoś dojrzy to poniesiesz konsekwencje - zasada jest prosta.

To jest zabawa w kotka i myszkę. Ty zapieprzasz, a Ci którzy tego prawa strzegą tych zapieprzających łapią. Ale jak masz się sam nazywać frajerem to lepiej zwolnij, podniesiesz tym swoją samoocenę.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
To jest zabawa w kotka i myszkę. Ty zapieprzasz, a Ci którzy tego prawa strzegą tych zapieprzających łapią. Ale jak masz się sam nazywać frajerem to lepiej zwolnij, podniesiesz tym swoją samoocenę.

W tym przypadku nie jest to działanie skierowane na przestrzeganie prawa ani tym bardziej na zachowanioe bezpieczeństwa- co fotoradar powinnien przede wszystkim powodowac- niestety w wielu przypadkach jest wrecz przeciwnie !

Nie potrzebuje podnosić samooceny [oczko] i powiem otwarcie : tak naciąłem się jak frajer ;) niestety :(

Teraz jedynie chce w jakiś z możliwych sposobów zmiejszyć stopien obciążenia...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:
W tym przypadku nie jest to działanie skierowane na przestrzeganie prawa ani tym bardziej na zachowanioe bezpieczeństwa- co fotoradar powinnien przede wszystkim powodowac- niestety w wielu przypadkach jest wrecz przeciwnie !

Powiedz to tym, którzy na Gierkówce zginęli przez zapieprzającego 150 km/h na obszarze zabudowanym młotka.
Pewnie, że 90% społęczeństwa nagina przepisy kodeksu drogowego. Ale wielu robi to z "umiarem" i z głową - przekroczenie o 20 km dopuszczalną prędkość. Ale jak widzę tych debili, którzy cisną ile fabryka dała po wioskach, w których fotoradarów nei ma, to naprawdę zaczynam rozumieć tą ideę.

Ty miałeś pecha, złe miejsce i zły czas. Takie życie, możesz próbować zmniejszyć karę ale mam mocne wątpliwości czy się uda.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Powiedz to tym, którzy na Gierkówce zginęli przez zapieprzającego 150 km/h na obszarze zabudowanym młotka.
Pewnie, że 90% społęczeństwa nagina przepisy kodeksu drogowego. Ale wielu robi to z "umiarem" i z głową - przekroczenie o 20 km dopuszczalną prędkość. Ale jak widzę tych debili, którzy cisną ile fabryka dała po wioskach, w których fotoradarów nei ma, to naprawdę zaczynam rozumieć tą ideę

w całej rozciągłosci zgodze się z Tobą

WeebShut pisze:
Ty miałeś pecha, złe miejsce i zły czas. Takie życie, możesz próbować zmniejszyć karę ale mam mocne wątpliwości czy się uda.

I właśnie chciałbym poznać te sposoby oprócz udania się do sądu;-)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

podajesz ,że samochodem jechał znajomy ....np. Sulejman Sulejmanoglu z Senegalu ...i po kłopocie [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Istnieje coś takiego jak odpowiedzialnosc karna za fałszywe zeznania. Podanie taki danych jest z tym równoznaczne...

Moze w Senegalu byłoby prościej

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bezpieczeństwo "zapewniane" przez fotoradary jest dość dyskusyjne. Na przykład kiedy jadę ta np gierkówką, przekraczam dozwoloną prędkość o 10, czasami 20 na godzinę, a czasami nawet jadę przepisowo. Zbliżam się do fotoradaru, jadąc jak powinno się jeździć prawym pasem, widzę, że przede mną hamują, mimo tego, że jadą i tak przepisowo. Zmieniam pas na lewy, bo tam się jedzie szybciej. I co? I wszystkie te samochody które jechały przed chwilą 150 lewym pasem(jest takich sporo), na widok fotoradaru z piskiem opon hamują żeby jechać nawet o 10 km wolniej niż jest na ograniczeniu (cały czas na lewym pasie). A sekundę potem, kiedy miną fotoradar, znowu 150 i to z miejsca. A ja jadę 20 letnim kamperem, albo 30 letnim Mercedesem i przede wszystkim zależy mi na płynności jazdy. Nie mam ani wielkiego nowoczesnego wyżyłowanego silnika, ani super hamulców, ani ASO które mi te hamulce będzie zmieniać co miesiąc, ani służbowej karty paliwowej. Chcę sobie równo jechać. Jak ktoś się boi fotoradaru, proszę bardzo - prawy pas. Ja i tak kamperem stówy nie przekroczę, bo się nie da. W momencie kiedy idiota na lewym pasie (często mając prawy wolny) hamuje nagle bo zobaczył fotoradar który tam stoi od zawsze, dla mnie to jest awaryjna sytuacja, hamuje tak samo nagle jak on, z przymusu, a potem sie 5 min rozpędzam z powrotem do mojej drogowej prędkości, która niekoniecznie łamie przepisy.

Albo droga na Białystok zdaje się, gdzie fotoradary są poukrywane co kilkadziesiąt metrów w dziwnych miejscach, a to w krzakach,a to w lesie. NA zmianę - wszyscy przyspieszają łamiąc wszelkie przepisy, wyprzedzając w niedzwolonych miejscach, a potem wszyscy nagle hamują, bo jest fotoradar. Najlepiej jak jakiś wyprzedzający zostaje wtedy na pasie pod prąd.

Tytuł:
swój chłop

Mam podobne spostrzeżenia jak kolega wyżej. Ludzie na widok fotoradadu, czy tez tablicy o nim informującej, zwalniają do prędkości niemal dwukrotnie mniejszej niż ograniczenie. Czy taki jeleń jeden z drugim nie rozumie, że stwarza takie samo zagrożenie, albo i większe, niż jadąc dajmy na to 100-120 km na godzinę? Za kierownicą trzeba myśleć, a nie świrować. Może jak taki kupi samochód za swoje pieniądze i się nim rozwali to zacznie myśleć na drodze.

A tak z ciekawości to czy każdy radar nie powinien być oznaczony? Znaczy się, czy nie powinna być jakaś informacja o takowym urządzeniu?

W124 E250 Turbo Diesel '93

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

W momencie kiedy idiota na lewym pasie (często mając prawy wolny) hamuje nagle bo zobaczył fotoradar który tam stoi od zawsze

Dość zabawne jest oskarżanie o przyczynę takiego zachowanie fotoradar :)

Bezpieczeństwo "zapewniane" przez fotoradary jest dość dyskusyjne.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Dość zabawne jest oskarżanie o przyczynę takiego zachowanie fotoradar

Nie wiem, czy takie zabawne. Oczywiście, fotoradar jest niewinną puszką z blachy, która robi zdjęcia. To reakcje kierowców są chore. Albo zmienimy ogromną część kierowców w Polsce, albo będziemy narzekać na fotoradary. Mi jest, rzecz jasna, łatwiej narzekać na fotoradar. Nic mi nie daje w żadnej sferze (np bezpieczeństwo, nie odczuwam tego doraźnie), a przez ludzi którzy szaleją na widok fotoradaru (nadmierne przyspieszanie/hamowanie) muszę hamować. Gdyby nie było tego fotoradaru, albo tego kierowcy - jechałbym sobie spokojnie, tak jak chcę.

Myślę, że się rozumiemy, holyfido, każdy może sobie sam ocenić jak się jeździ. Mi by wystarczyło, żeby nie było fotoradarów, bo inne zachowania idiotów na drodze jakoś szczęśliwie do tej pory przewiduję. Reakcje na widok fotoradaru - zawsze mnie zaskakują - i to niebezpiecznie...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

pejpel pisze:
Nie wiem, czy takie zabawne. Oczywiście, fotoradar jest niewinną puszką z blachy, która robi zdjęcia. To reakcje kierowców są chore. Albo zmienimy ogromną część kierowców w Polsce, albo będziemy narzekać na fotoradary. Mi jest, rzecz jasna, łatwiej narzekać na fotoradar. Nic mi nie daje w żadnej sferze (np bezpieczeństwo, nie odczuwam tego doraźnie), a przez ludzi którzy szaleją na widok fotoradaru (nadmierne przyspieszanie/hamowanie) muszę hamować. Gdyby nie było tego fotoradaru, albo tego kierowcy - jechałbym sobie spokojnie, tak jak chcę.

Myślę, że się rozumiemy, holyfido, każdy może sobie sam ocenić jak się jeździ. Mi by wystarczyło, żeby nie było fotoradarów, bo inne zachowania idiotów na drodze jakoś szczęśliwie do tej pory przewiduję. Reakcje na widok fotoradaru - zawsze mnie zaskakują - i to niebezpiecznie...

Pisałem wyżej powtórzę raz jeszcze bo zdaje się, że nie czytasz całego wątku, ale wybiórcze wypowiedzi, które Cię interesują.
Powiedz o swoich przemyśleniach ludziom, którzy zginęli pod kołami tych młotów, co nie hamowali w wioskach, bo fotoradaru nie było.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Moim zdaniem jest:
- za mało fotoradarów ,
- mandaty są zbyt niskie.
Moje słowa nie są prowokacją, tylko wynikiem obserwacji rzeczywistości.Przykładowo we Francji tak postąpiono i liczba ofiar śmiertelnych zmalała.Taki gangster za kierownicą , gdyby dostał za jazdę w terenie zabudowanym z prędkością 130 km/h mandat powiedzmy 2500 zł płatne w ciągu 7 dni lub w razie braku wpłaty areszt 7 dni, uwierzcie byłoby bezpieczniej: nikt by nie odważył się przekraczać dozwolonych limitów. Większość kombinuje jak nie płacić , wymigać się a ruch drogowy traktuje jak wyścig. Jako przestrogę podam tylko, że w przypadku potrącenia pieszego przy predkości 120 km/h, przez samochód osobowy dochodzi w większości wypadków, do nazywanego przez biegłych tzw. rozkawałkowania ciała.
Natomiast wracając do głównego problemu są dwa rozwiązania :
- policja zdąży wymierzyć grzywnę w trybie mandatowym i wszystko zależy od taryfikatora, tzw. widełek, uznania policjanta,okoliczności popełnienia czynu;
- gdy policja przekroczy termn ustawowy wymierzenia mandatu a ty się przyznajesz to sprawa "idzie " do Sądu, ale zazwyczaj na zasadzie dobrowolnego poddania się karze, gdzie uzgadniasz z policją grzywne.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja odniose sie tak na boku do dwoch zagadnien, ktore posrednio tu sie przewijają:

1. niestety w wielu dyskusjach wizja ludzi jest "sztywny" albo "frajer"; nie ma po srodku miejsca dla ludzi uczciwych, ktorzy raz maja racje po swej stronie, a czasami przyznaja, ze cos przeskrobali i powinni poddac sie karze; ale ten, kto przyzna, ze zrobil cos zle i poniesie kare to w pojeciu wielku osob "frajer", a nie ktos po prostu uczciwy;

2. do kulturalnej jazdy nalezy dorosnac, albo moze ona byc wymuszona przez nieuchronnosc kary; na forach za granica sa dyskusje o mandatach; i wiecie co? juz kiedys o tym pisalem chyba: np ludzie z Australii, Nowej Zelandii czy Norwegii nigdy nie poprą łamania przepisów (predkosc), bo maja wbite do glowy, ze za +20km/h jest spora kara, za +50 km/h jest ogromna kara, a za wiecej jest koniec prowadzenia samochodu na długo...; i podaja przyklady ze swych krajow; i nie przyjdzie nikomu tego podwazac; a to sa wlasnie fora, gdzie wypowiadaja sie ludzie majace samochody MB 500/600 itd...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jakbyśmy poszli drogą Słowaków, to też szybko Polacy i przyjezdni nauczyliby się respektować przepisy.

A tak za przekroczenie o 130km/h (jak ostatnio było na opolszczyźnie) w terenie zabudowanym, taki matoł dostaje żałosne 500 PLN.
Zabraliby mu prawko i dowalili kilka tysięcy to następnym razem by się zastanowił.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00