MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 2:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Problem z tym ma niestety moja żona i teściowa, które to w całej swej mądrości postanowiły mnie tym problemem obarczyć.

Ja rozumiem, że podobno dzieciom trzeba wszystko wyparzać, wygotowywać, sterylizować i gotować... ale co ma do tego jakieś biedne
mrowisko? Wsadź w nie łape i zobacz czy kąsają śmiertelnie. Nasza mała ma niecałe dwa lata, biega sama po całym ogrodzie i jakoś nie wpadł mi do głowy pomysł wyjaławiania trawy.
Nie wiem ile dziennie zjada pędraków i innych robali (oprócz przepisowego piachu i kamieni), ale na ślimaki mówi "fuj" więc pewnie próbowała :) Mrówki, które łażą nam w domu zazwyczaj rozgniata, więc
nie mają szansy jej użreć.

Rozumiem jakieś gniazdo szerszeni - podobno do tego się woła strażaków.
Ktoś mi tak powiedział, jak już kilka sam osobiście wytrułem [złośnik]

Gab

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Tytuł:
Dodam od siebie, że dopóki dziecko bawi się z mrówkami na podwórku, jest o.k.
Uważaj natomiast na próby udomowienia, moje starsze kiedyś postanowiło sprawdzić czy faktycznie czerwone gryzą się z czarnymi i w ramach domowego akwarium zamiast rybek przyniosło dużo piasku, ziemi i innego podłoża ekologicznego oraz dwie całkiem spore gromadki mrówek.
To nie jest zabawne, ale za to jakie pouczające, do dziś nie mogę sobie przypomnieć jak długo musiał potem z tymi mrówkami mieszkać na dworze.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zaczerpniete z elektrody;
"Dostępny w aptekach boraks , biały proszek (20 dkg) zmieszać z cukrem-pudrem w stosunku ilości 2:1. Można dodać ugotowane na twardo i zmiażdżone żółtko jaja lub odrobiną mąki pszennej lub mleka w proszku. Mieszaninę wykładać w suchych miejscach na kartkach papieru w pobliżu miejsc przebywanie insektów. Zawarty w mieszaninie boraks powoduje szybkie wysuszanie się insektów. Mieszanina działa niszcząco na mrówki oraz karaluchy i rybki .
Wybrać kilkanaście kwiatów nagietka , im bardziej pomarańczowy tym lepiej. Zaparzyć kwiaty i naparem umyć miejsca gdzie przebywają mrówki. Mrówki, zwłaszcza ziemne, darniowe można odstraszyć przez wykładanie świeżych gałązek ziół : mięty, wrotyczu, ruty. Po lekkim przesuszeniu ziół rośliny tracą aromaty, więc trzeba je zmienić na nowe. Odstraszająco na mrówki działają również skórki cytryn, cząstki tytoniu lub pokruszonych cygar czy papierosów. Przy zachowaniu ostrożności - bo są łatwopalne - można również nasączyć kawałki waty naftą lub terpentyną i położyć w pobliżu miejsc bytowania mrówek."

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

powiedz żonie i teściowej, że musicie się przeprowadzić z powodu tego mrowiska. To jedyne wyjście wg mnie.
No i istnieje szansa, że gdzieś może być jeszcze jedno. Co wtedy?

---
Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary - that's what gets you.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00