MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 3:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Seweryn pisze:
Jeszcze jedna nurtująca mnie sprawa i dość denerwująca... Gdzie w telefonie E90 ustawia się wyświetlanie listy odebranych SMS-ów tak, żeby nadawca SMS-a był widoczny w kolejności: Imię Nazwisko (a nie Nazwisko Imię)?
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Styczność z symbianowcami będę mieć dopiero na weekend, jednak jak mnie pamięć nie myli powinieneś rozwiązać ten problem następująco:

Jak dobrze pamiętam to szkopuł wyświetlania tych wiadomości tkwi w ustawieniach kontaktów, a nie jakby się mogło wydawać w ustawieniach sms.

Wejdź w kontakty, wybierz opcje --> przestaw tryb wyświetlania na Imię Nazwisko. To powinno zastosować opcje także do wyświetlanych wiadomości.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Wejdź w kontakty, wybierz opcje --> przestaw tryb wyświetlania na Imię Nazwisko. To powinno zastosować opcje także do wyświetlanych wiadomości.

Tą opcję w kontaktach mam ustawioną poprawnie (Imię Nazwisko) i w kontaktach wyświetla się własnie w takiej kolejności. Jednak na liście SMSów jest odwrotnie (Nazwisko Imię) i nie wiem jak to zmienić.

W201 190D 1993 Signalrot
Ex: S123 300TD, S124 E300 Diesel, S124 E220 x 2, S124 300TE-24, W124 250D, VW 1302, VW 1200, BMW E39 523iA

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam, obiecałem, że jako urzytkownik pomogę, w razie jakiś wątpliwości co do telefonu Nokia E90 więc zacznę:
Seweryn pisze:
Czy można do E90 wgrać jakąś lepszą przeglądarkę www (bo ta co jest nie pokazuje całej zawartości stron, w takiej postaci, w jakiej mam na normalnym komputrze)?
Na to pytanie już dostałeś odpowiedź nie ma z tym żadnych problemów, ponieważ telefon działa na Symbianie.

Seweryn pisze:
Aplikacje... Czy dałoby się jakoś poprawić funkcjonalność wbudowanego edytora plików Excel? Mam w kompie plik, w którym zapisuję przebieg, obsługę i tankowania auta. W telefonie np. ten edytor nie wyświetla wykresów w Excelu - czy da się to jakoś usprawnić?

Tu sprawa wygląda tak, że trzeba pobierać aktualizacje bezpłatnego bądź płatnego, Quickoffice tylko nie jestem w stanie Ci zagwarantować, że jeśli to zrobisz, to wyświetlą Ci się wykresy, bo muszę Ci powiedzieć, że nie pracowałem jeszcze na wykresach, moja praca do tej pory kończyła się na samych tabelach.

Seweryn pisze:
Czy da się wgrać program Skype, lub podobny (jeśli tak, to jaki najlepiej) działający na tej samej zasadzie i obsługujący konto Skype?

Bardzo mi przykro ale w tym chyba nie pomogę, bo jeszcze nie próbowałem :( , obsługuje u siebie narazie tylko aplikacje Gadu gadu.

Seweryn pisze:
Wbudowany aparat fotograficzny - czy można jakoś zachować własne ustawienia ISO, lampy, itp., tak, żeby ustawienia te nie powracały do domyślnych po wyłączniu i ponownym włączeniu aparatu?

Tu mam niestety, przykrą wiadomość ponieważ nie jest możliwe zapisanie ustawień, być może z uwagi że jest to telefon biznesowy, twórcy odpóścili, trochę w wykonaniu aparatu, funkcji multimedialnych czy odtwarzacza MP3, ale cóż nie można mieć wszystkiego i może tu jednak traci nasza E90. Ja osobiście narzekam na to, że gdy zrobię zdięcie dokumentu a następnie go obróce to po ponownym wejściu wraca on do poprzedniego układu.

Seweryn pisze:
I jeszcze jedno... Ponieważ przyzwyczajony jestem do dość zaawansowanego wiekowo telefonu (1999 rok, czyli taki jakby klasyk, 7110), nie podobają mi się te nowoczesne dzwonki, które wydobywają się z telefonideł produkowanych w ostatniej dekadzie, tym bardziej nie znoszę melodii śpiewanych, granych, bądź tańczonych. Czy można zainstalować więcej normalnych dzwonków do takiego nowoczesnego komunikatorka?

Tu oczywiście nie ma problemu [zlosnikz]

Seweryn pisze:
Jeszcze jedna nurtująca mnie sprawa i dość denerwująca... Gdzie w telefonie E90 ustawia się wyświetlanie listy odebranych SMS-ów tak, żeby nadawca SMS-a był widoczny w kolejności: Imię Nazwisko (a nie Nazwisko Imię)?
Z góry dziękuję.

Chyba znowu się muszę powtórzyć, telefon biznesowy, tylko po nazwisku, to samo powtarza się w kontaktach, ale to z jednej strony jest naprawdę fajne rozwiązanie.

Jestem tylko właścicielem i piszę to co wiem, chociaż chyba jednak dużo nie pomogłem :( jeśli coś ktoś wie lepiej proszę mnie poprawić bo nie chciałbym wprowadzać nikogo w błąd.
Pozrdrawiam Damian

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Spektrum poszukiwań zawęziłem już chyba do dwóch aparatów - oba (stety/niestety) Nokii.
Modele to E90 i nowość zdaje się E75. Czy z tym drugim aparatem miał już ktoś przyjemność obcować? Jak na razie parametry, a także odbyta rozmowa z centralą Nokii skłaniają mnie ku E75 - sporą wadą jest nieuchylny wyświetlacz, no i nieco mniejszy, ale ogólne gabaryty są zdecydowanie na + E75.
Z racji tego, że w ofercie naszych "kochanych" operatorów zakup tych modeli nie wygląda różowo, rozważam zakup zwyczajnie w sklepie. [szalone]
Być może zakrawa to na szaleństwo, ale przy ratach 0% (np. w sklepie nie dla idiotów) wychodzi to korzystniej, niż przy abonamencie, którego i tak bym nie wykorzystał i który się nie "wymienia" z internetem, a tym bardziej roamingiem, którego dość dużo używam.
A może ktoś wie, czy gdzieś da się taki telefon kupić jeszcze taniej? Oczywiście mam świadomość istnienia czegoś takiego jak allegro.
[oczko]
Pozdrawiam
Szymon

W124 280TE '92 - Oliwka - ex
W124 300TD '92 - Czarna Wdowa - ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Co jak co, Nokia to napewno świetny telefon, z innymi bajerami jest już różnie, jak można doczytać w temacie, ale firma robi przede wszystkim coś co ma dzwonić i to wiele osób nadal chyba docenia.

MERCEDES W 124 250D SEDAN 91r

MERCEDES 308D "KACZKA" LONG 91r

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Damian.Ryba pisze:
Tu sprawa wygląda tak, że trzeba pobierać aktualizacje bezpłatnego bądź płatnego, Quickoffice tylko nie jestem w stanie Ci zagwarantować, że jeśli to zrobisz, to wyświetlą Ci się wykresy, bo muszę Ci powiedzieć, że nie pracowałem jeszcze na wykresach, moja praca do tej pory kończyła się na samych tabelach.

Praca swoją drogą, ale hobby, to co innego. Fajnie jest mieć wykres zużycia paliwa swojego Mieczysława w funkcji... pory roku na przykład.
Idealnych urządzeń po prostu nie ma, chyba, że ktoś by mi zmodyfikował taki telefon na zamówienie. Z rzeczy, które można by w tym telefonie poprawić, to na przykład klawisze zewnętrzne - mieli tyle miejsca, że mogli zrobić je większe, bo zdarza się, że wciskam trzy guziki na raz. Trochę jestem rozczarowany tymi SMS-ami, że mam listę po nazwiskach i nie da się tego zmienić (chyba, że zmienię nazwy użytkowników i wpiszę imię i nazwisko w jedno pole) i tymi ustawieniami aparatu fotograficznego (ale z drugiej strony aparatu mogło nie być wcale i też by było OK).
Chciałbym wypróbować ten rozbudowany Quickoffice, lub posłuchać opinii użytkowników, więc jak ktoś ma w swoim telefonie, to chętnie się dowiem, czy jest to cokolwiek warte.
Damian.Ryba pisze:
Ja osobiście narzekam na to, że gdy zrobię zdięcie dokumentu a następnie go obróce to po ponownym wejściu wraca on do poprzedniego układu.

Są to manewry, których najbardziej nie lubię w urządzeniach elektronicznych - kiedy te zabawki próbują być mądrzejsze od użytkowników.
Miałem już ze 2 telefony w międzyczasie (w ciągu ostatnich 4 lat), ale zawsze wracałem do starej 7110, bo mnie za dużo rzeczy wkurzało. Nie chciałbym, żeby i tym razem było tak samo; jednym z większych plusów E90 jest fajny GPS.

W201 190D 1993 Signalrot
Ex: S123 300TD, S124 E300 Diesel, S124 E220 x 2, S124 300TE-24, W124 250D, VW 1302, VW 1200, BMW E39 523iA

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Seweryn, a mógłbyś wyjaśnić na jakich zasadach kożystasz z odbiornika GPS, bo zgodzę się z tym że jest naprawdę fajny, tylko że bardzo kosztowny, jak rozwiązujesz ten problem?

MERCEDES W 124 250D SEDAN 91r

MERCEDES 308D "KACZKA" LONG 91r

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Czemu to niby jest kosztowny?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Damian.Ryba pisze:
Seweryn, a mógłbyś wyjaśnić na jakich zasadach kożystasz z odbiornika GPS, bo zgodzę się z tym że jest naprawdę fajny, tylko że bardzo kosztowny, jak rozwiązujesz ten problem?

Damian, odbiornik GPS jest wbudowany w telefon (odbiornik jest "kompletny" - nie potrzeba żadnych dodatkowych pierdziawek) i korzystanie z niego jest darmowe, z wyjątkiem sytuacji, kiedy odbiornikowi pozwolisz połączyć się z siecią GSM (z internetem), żeby ściągał dodatkowe dane. W sumie nie wiem, co dokładnie ściąga telefon (kiedy ma połączenie z internetem i używa się GPS-u), ale gdy jestem w terenie i korzystam z GPS-u, wyłączam dostęp do internetu i nie stwierdzam żadnych niedogodności.
Muszę stwierdzić, że funkcjonalność i wygląd map poprawiła się, gdy dokonałem uaktualnienia oprogramowania GPS-u. Podejrzewam, że przed aktualizacją tego oprogramowania odbiornik GPS wymagał większej transmisji danych przez internet.

W201 190D 1993 Signalrot

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00