MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 11:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 512 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Wika pisze:
W naszym rejonie wiele osób jeździ już np. na niemieckich blachach , stałych i to 100 % legalnie

Mógłbyś rozwinąć temat?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Niestety Panowie ale to nie kaczka dziennikarska tylko rzeczywistość.
Likwidują podatek akcyzowy od nowo rejestrowanych/sprowadzonych aut a w zamian wprowadzają poddymne. I co gorsza to jest dochód "skarbu państwa" więc wejdzie na 100%. Może kwoty nie będą takie straszne ale będą płacone co rok przy odnawianiu rejestracji/przeglądzie na stacji diagnostycznej. jak wiecie import aut do Polski spadł a co za tym idzie dochody "skarbu państwa", pusta kasę trzeba czymś zapełnić a tu jeszcze przecież vat od kratek muszą oddawać i po wyroku WSA prawdopodobnie tez od wszystkich aut osobowych w firmie będą musieli zwracać vat podatnikom którego nie można było odliczyć.

Witamy w Polsce.

Tytuł:
postmajtek

Nie ma co panikować. Nie wiadomo, czy podatek obejmie osoby, które już są właścicielami samochodów, czy dopiero tych którzy będą kupowali samochód (tutaj chodzi głównie o problem, że ci którzy już mają samochód zapłacili akcyzę, a więc i ten podatek, choćby miałaby zmienić się jego forma. Nawet jeśli obejmie on już posiadaczy to coś mi się wydaje, że będzie to niekonstytucyjne, ale nie przyglądałem się temu dokładnie). Poza tym widać, że urzędasy nie bardzo mają jeszcze pomysł jak tą sprawę ugryźć w ogóle, bo chcą żeby właściciele nowych aut płacili od emisji CO2, a starych od pojemności silnika - niby dlaczego, gdzie równość obywateli wobec prawa (tak, tak frazesy, ale w tym wypadku to może być kolejna podstawa do kwestionowania konstytucyjności), a jeśli ktoś już kupi nowe auto to czy zawsze będzie płacił od CO2, czy kiedyś zacznie płacić od pojemności silnika. ok, chodzi o normy Euro, ale przecież emisję co2 każdego pojazdu można zbadać. No, to chyba tyle. Aha, warto też sobie przypomnieć, że takie pomysły już były ok. 2006 roku. <br>Dodano po 3 minutach.:<br> No to może jeszcze linka: http://www.mf.gov.pl/index.php?const=6& ... &sub=sub14
Widzicie tu coś? Bo ja nie, i póki nic tu nie będzie to możemy sobie biadolić.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Prawda jest taka, że jak próbują zrobić coś nie po myśli stoczniowców, górników czy rolników, to ludzie chwytają za siekiery i szybko robią porządek nawet gdy rząd ma oczywistą rację. Tutaj chcą nas po prostu okraść, bo wiadomo, że podatek "ekologiczny" nic z ekologią wspólnego nie ma.
Ciekawe, czy będzie dość determinacji i organizacji, żebyśmy się zbuntowali... Wystarczyłoby, żebyśmy zorganizowali akcję powolnego przejazdu przez ulice największych miast. Gdyby zablokować drogi tak jak zrobili to kierowcy TIRów to rząd szybko by wymiękł...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
Ciekawe, czy będzie dość determinacji i organizacji, żebyśmy się zbuntowali...

12 000 zł rocznie (popatrz mój opis)? Słaby "bodziec"? Co może bardziej zdeterminować? Wiem. Np. 15 000 zł. Ja już szukam jakiejś używanej tankietki.
Pozdrawiam
Szymon
p.s. Po dzisiejszej informacji zaczynam się poważnie zastanawiać nad:
a) emigracją
b) stworzeniem muzeum motoryzacji/kolekcji (to bardziej realne chyba i w gruncie rzeczy przynosi wymierne korzyści). Z wrzuceniem 500 i Wołgi na "żółte" RACZEJ nie powinno być kłopotu, gorzej z 280TE i 300TD, no ale przy prywatnym muzeum modelu W124...

W124 280TE '92 - Oliwka - ex
W124 300TD '92 - Czarna Wdowa - ex

Ostatnio zmieniony pt kwie 17, 2009 1:54 pm przez szymon.dziawer, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
Wystarczyłoby, żebyśmy zorganizowali akcję powolnego przejazdu przez ulice największych miast. Gdyby zablokować drogi tak jak zrobili to kierowcy TIRów to rząd szybko by wymiękł...

Na to zawsze będzie czas, a i chętni się znajdą, jeżeli taka bzdura będzie miała wejść w życie.
No chyba, że będzie to 30 zł/rok, to może być. Ale takie opłaty powinny pójść na szeroko pojętą ekologię, a nie na pensje, czy łatanie dziury budżetowej.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja na taka "ekologie" jak pakowanie CO2 pod ziemie za grube miliony, to ani zlotowki nie dam!!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior

szymon.dziawer pisze:
Piątal napisał:
Ciekawe, czy będzie dość determinacji i organizacji, żebyśmy się zbuntowali...

12 000 zł rocznie (popatrz mój opis)? Słaby "bodziec"?

12 tys to nic w porównaniu do podpisu kolegi Kielbika
[totalszok] [totalszok] [totalszok]

Pozdro

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Oni sa nienormalni! to jak ktos jezdzi np golfem 2 wartym 2000-3000 tysiace to co roku zaplaci oplate rownowartosci auta?Juz to widze...kurde nasi politycy sa z innej planety.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zacząłem to analizować. W Polsce jest około 14 mln aut osobowych.
z czego około 66 % aut ma 10 lat i więcej. To by znaczyło, że 9 mln aut podlegałoby opłacie 3000 PLN. 9 000 000 * 3 000 = 27 000 000 000
Czyli więcej niż nasza dziura budżetowa.
Coraz bardziej się przekonuję, że Dziennikarzy poniosło.

Lub dotyczyć to będzie tylko części aut, np. nowo rejestrowanych w Polsce.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 7505845
Jesli to wejdzie w takiej postaci to pakuje manatki i pale gume z tego chorego kraju... :evil:

EX: W123 200 D 1985r. Manual @ White
EX: W123 300 D 1981r. Automatic @ White

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
UglyKid - ustawa ta miała już wejść w życie 01.01.2007 - jeśli to co mamy to jest dno to co gdzie byli ci poprzedni? W drugim dnie?
Jakie 3000 zł? Szef Samaru dzisiaj powiedział, że pismaki z dziennika piszą wierutne bzdury. Czytał ktoś projekt ustawy? Przekonany jest, że jest zgodny z prawem unijnym?
Ja za swojego merca zapłaciłem już podatek - mam płacić drugi? Ni cholery - nie można dwa razy opodatkowywać tego samego. Jak nie to się spotkamy z państwem Polskim w Sztrazburgu i tyle.
Dymić w tej sprawie jak najbardziej ale na boga nie opowiadać bzdury.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
Zacząłem to analizować. W Polsce jest około 14 mln aut osobowych.

Lepiej:

Jak wynika z danych zawartych w opracowaniu "Transport - Wyniki działalności w 2005r.", w dniu 31 grudnia 2005 roku w Polsce zarejestrowanych było łącznie 19 milionów pojazdów (motocykle, samochody osobowe, ciężarowe i ciągniki oraz autobusy).

http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec ... arsze.html

"News" na poziomie tych z Faktu (i tak też powinien być chyba traktowany). Brak mi tylko nagłówka "Boże! Znów chcą nas wydymać!"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przerazaja mnie troche tendencje rzadzacych naszym panstwem. Sprawiaja, ze rosnie niezadowolenie obywatelskie w kazdej dziedzinie, a to niczego dobrego nie wrozy... Jak juz koledzy wspomnieli, coraz wiecej jezdzi juz aut na niemieckich numerach, ludzie rejestruja firmy w innych krajach.. Wszystko rozbija sie o ekonomie i mniejsze problemy z wykonaniem czynnosci. Obecnie od 3 tygodni probuje zarejestrowac auto z Francji i ciagle rozbijam sie na scianie polskich urzedow wszelakich, moje niezadowolenie obywatelskie takze siegnelo juz zenitu.
Ciekaw jestem co bedzie, jesli jakims cudem zostanie ogloszone referendum pt:"czy chcesz zamienic swoj dowod osobisty na podobny z flaga niemiecka?".. Reszte dopowiedzcie sobie sami..

Popatrzcie co sie dzieje w normalnych krajach, jakie tam jest podejscie do zmotoryzowanego obywatela. W Niemczech juz teraz daja 2,5tys euro doplaty za zezlomowanie starego auta w przypadku kupna nowego, Francja przymierza sie do tego samego na lato tego roku, w radiu slyszalem pare dni temu ze Wielka Brytania planuje doplaty rzedu nawet 5 tys funtow za to, ze obywatel zmieni sobie stary samochod na nowy.. A w Polsce? Juz dzisiaj kupujac sobie auto placimy 500zl za to, ze kiedys jego zlomowanie obciazy w jakis sposob budzet panstwa, dodatkowo trzeba zaplacic wszelkie vaty, akcyzy i inne kretynskie stawki haraczu za przyjemnosc posiadania legalnie zarejestrowanego auta.. Powinnismy byc zadowoleni, jeszcze do nas za powyzsze nie strzelaja.
Moje wk..wienie obywatelskie codziennie rosnie...

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior

Student pisze:
Wika pisze:
W naszym rejonie wiele osób jeździ już np. na niemieckich blachach , stałych i to 100 % legalnie

Mógłbyś rozwinąć temat?

W naszym regionie ( zachodniopomorskie ) wygląda to tak , że wiele osób kupiło domy po drugiej stronie Odry albo zarejestrowało działalność gospodarczą w Niemczech .
Mając taką osobę w rodzinie lub dobrego znajomego , który ma tam meldunek albo prowadzi tam firmę ( wtedy ma tzw.Gewerbeanmeldung ) ,można zarejestrować auto w Niemczech na niego lub na jego firmę.

Przy starych autach jest to nieopłacalne ale nowsze auta ,powyżej 3 litrów pojemności opłaca się rejestrować w Niemczech .
Nie płacimy wtedy akcyzy w Polsce i wszystkich innych kosztów związanych z rejestracją auta .
W Niemczech można odliczać też pełen VAT za tankowane paliwo , pełen VAT za serwis auta czy części .

Trzeba sobie jednak zrobić założenie ile lat chcemy jeździć danym autem ,bo ubezpieczenie w Niemczech jest droższe niż w Polsce .
Jeśli 2-3 lata , to uważam że się opłaci . Jeśli dłużej , już niekoniecznie .

Takie możliwości jednak są , nie ma już granic i z tego co obserwuję wiele osób tak już właśnie robi ,że jeździ na niemieckich blachach.

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 512 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00