MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 2:42 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wau pisze:
zegarek pisze:
Widzę, że ma tweetery w słupkach. Chętnie zobaczę jak to wygląda, bo planuje u siebie też wstawić.

nie robił bym tego ,bedzie straszliwie ''wąsko ''.Korzystniej dac na odbiciu w szybe

Masz doświadczenie z tweeterami w słupkach w SEC?
Czy nagłaśniałeś już takie auto lub znasz takie dobrze nagłośnione?

Tytuł:
postmajtek

BrunoGiamatti : zwracam honor :) . Okazało się ,że tłumik nie był zawieszony na jednym chwytaku przez co opadł w dół :) ... Teraz , po założeniu dwóch nowych, już to lepiej wygląda :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Ha 8) [zlosnik]
pozdro

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
wau pisze:
zegarek pisze:
Widzę, że ma tweetery w słupkach. Chętnie zobaczę jak to wygląda, bo planuje u siebie też wstawić.

nie robił bym tego ,bedzie straszliwie ''wąsko ''.Korzystniej dac na odbiciu w szybe

Masz doświadczenie z tweeterami w słupkach w SEC?
Czy nagłaśniałeś już takie auto lub znasz takie dobrze nagłośnione?

3x TAK

Tytuł:
postmajtek

Zapraszam do obejrzenia programu TVN Turbo w Niedzielę 10 Maja 2009 roku o godzinie 11.30 :) ... Przez kilka minut zobaczyć będzie można moje autko - 'tematowego' SEC'a ;) ... W programie zaprezentowane będzie audio więc mam nadzieję ,że kwestia słupków i tweeterów się wyjaśni :) ...
W sumie to chyba strzeliłem tam jedną gafę odnośnie drewna no ale cóż :) .
Zaznaczam ,że nie chodzi mi o krypto reklamę ani kanału TV ani programu :).
Serdecznie zapraszam do oglądania :) ...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

raczej nie ma sie co wyjaśniać ,fizyki nie oszukasz :) to takie auto,że słupek wchodzi prawie w liczniki.140stka,126stka,220/125 221/216 maja ta przypdłość, generalnie jest tam wąsko.
Dlatego u Najberta była parka, u mnie mecze sie z tależami w trójkątach.

a to przecież twoje auto
http://centrumcarhifi.pl/montaz_opis.php?id=224

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wau, podpowiedz proszę czy idzie coś wydobyć z takich paneli drzwiowych z systemu bose montowanych w 126. Miejsce moim zdaniem dość kiepskie ze względu na granie w tyłek. Bas niestety zdradza swoją lokalizację i łatwo go usłyszeć, że gra za uszami. Może dałoby się to zniwelować odpowiednim sprzętem?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do tego są zamontowane 10'tki w desce.
Obrazek
Obrazek

A takie wzmacniacze MB montowało [zlosnik]. Ta puszeczka to podobno 2x25W i drugi taki sam jest po drugiej stronie.
Obrazek

Brzmi to kiepawo, bo nie ma sceny. Każdy głośnik gra sam sobie.

Ja to widzę tak:
1. Przerobić panele drzwiowe na normalne z miejscem na głośnik z przodu + tweetery w trójkątach. Miejsce na 10'tki w desce zostawić w spokoju. Do tego ewentualnie nieduży 8" subwoofer w tylną półkę.

2. Pokombinować z basem w drzwiach w oryginalnych miejscach, ale niestety tam mieści się max 165, więc chyba odpada. 10'tki woofery w deske + tweetery w odpowiednie miejsce.

Ogólnie to nie mam doświadczenia z caraudio, ale to na czym mi najbardziej zależy to nienajgorsza scena, bo jak coś mi gra trochę z przodu, trochę z tyłu, to wolę w ogóle nie włączać muzyki i wsłuchiwać się w V8 :)

Co byś doradził z doświadczenia?

Tytuł:
postmajtek

Może i fizyki nie oszukam ale na prawdę mówię Wam ,że tweetery wbudowane w słupek w niczym nie przeszkadzają ani też zbytnio nie odstają :) ... Widać to na zdjęciach :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

VincentVega pisze:
Może i fizyki nie oszukam ale na prawdę mówię Wam ,że tweetery wbudowane w słupek w niczym nie przeszkadzają ani też zbytnio nie odstają :) ... Widać to na zdjęciach :)

Spokojnie, nikt tu nie pisał nic o wyglądzie, tylko o dźwięku.

Tytuł:
postmajtek

Dźwięk też jak najbardziej olrajt :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

VincentVega pisze:
Dźwięk też jak najbardziej olrajt

tego też nikt nie powiedział, chodziło o troche inna koncepcje

zegarek pisze:
2. Pokombinować z basem w drzwiach w oryginalnych miejscach, ale niestety tam mieści się max 165, więc chyba odpada. 10'tki woofery w deske + tweetery w odpowiednie miejsce.

zegarek pisze:
wau, podpowiedz proszę czy idzie coś wydobyć z takich paneli drzwiowych z systemu bose montowanych w 126. Miejsce moim zdaniem dość kiepskie ze względu na granie w tyłek. Bas niestety zdradza swoją lokalizację i łatwo go usłyszeć, że gra za uszami. Może dałoby się to zniwelować odpowiednim sprzętem?

Wiesz co wolał bym nie podpowiadać, raczej przekazać jakieś tam doświadczenia. Sprzęt to tylko czynnik sukcesu. Najważniejsza jest ilosc wsadzonej pracy i know-how.
Można wykorzystać te twoje miejsca.Jednak efekt grania w d..ę cały czas pozostanie.Musiał byś włożyc sporo pracy w przygotwania mejscia na 10tke( jakaś prowizoryczna komora, odpowiednie przgotowanie panelu itp).Wypadało by sie też zastanowić nad procesorem.

Osobiście bym poszedł w wymiane kieszeni i zrobienie panela z przodu drzwi.(zajerzyj na strone audiocompelx'u,oni dość fajnie to rozwiazali w jedenej 126) Tweeter dał bym na w maskownicy 10tki tak jak w tym aucie http://www.autohifi.pl/cms.php?img=MER01 .Jest to o tyle ciekawe miejscie ze nie tracisz zbyt dużo na szerokosci ,a wszytso trzyma ci sie na desce, do tego zyskujesz na głebokości.Miejsca w 3kątach sa fajne pod warunkiem ładowania 3 drożnego systemu.Inaczej nic nie chce trzymać sie deski i masz zero głebkości przy wrażeniu takim ze obraz ci sie konczy w obrysie zewnetrzych lusterek a boczne szyby nie istnieją.
Rozwiązanie z tweeterami w słupkach jest kompromisem miedzy tymi pozycjami.ale zeby z niego coś wyciagnać trzeba dużo mieszać w korekcji, co może spowodować miniaturyzacje.Inaczej nic nie masz na desce i jest wąsko. Osobiście przy dwu drożniaku wybrał bym maskownice na desce.

zegarek pisze:
Do tego ewentualnie nieduży 8" subwoofer w tylną półkę.

Wiesz co to nie jest najszczesliwsze rozwiązanie, tam jest dość mało miejsca i trzeba by było albo klepać zbiornik ,albo ciąć półke .Ja dałem go pod nogami pasażera wbrew pozorom jest dalej od słuchacza niż w tylniej półce .Wypada to bardzo ciekawie brzmienowo, a do tego 20stka potrafi zrobić spore zamieszanie.

zegarek pisze:
Ogólnie to nie mam doświadczenia z caraudio, ale to na czym mi najbardziej zależy to nienajgorsza scena

Ja jeszcze pamietam czasy kiedy audiocar był kanałem na ircu ;).
Jezeli ci cos moge doradzić to tylko tyle ze ,żeby cokowliek osiągnać samu. Nie ma co wczytywać sie w opinie innych. Trzeba samemu szukać słuchac i kombinować.

zegarek pisze:
A takie wzmacniacze MB montowało . Ta puszeczka to podobno 2x25W i drugi taki sam jest po drugiej stronie.

nie wolno lekceważyć tego typu rozwiązań, w okularze z bose ,przez krótki czas montowano naprawdę rewelacjny wzmacniacz.Jedyną wada tych urządzeń jest wiek ,po 18 latach w aucie, wszytsko sie ma prawo zestarzeć .Dlatego ja osobiście zawsze ide w najświerzsze konstrukcje, pozwalające jak najbardziej sie modyfikować. co mi po 20letnim rewelacyjnym urządzeniu ,które jest zajechane . <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
VincentVega pisze:
Dźwięk też jak najbardziej olrajt

tego też nikt nie powiedział, chodziło o troche inna koncepcje

zegarek pisze:

zegarek pisze:

Wiesz co wolał bym nie podpowiadać, raczej przekazać jakieś tam doświadczenia. Sprzęt to tylko jakiś tam czynnik sukcesu. Najważniejsza jest ilosc wsadzonej pracy i know-how.
Można wykorzystać te twoje miejsca.Jednak ten efekt grania w d..ę cały czas pozostanie.Musiał byś włożyc sporo pracy w przygotwania mejscia na 10tke( jakaś prowizoryczna komora, odpowiednie przgotowanie panelu itp).Do tego wypadało by sie zastanowić nad procesorem.

Osobiście bym poszedł w wymiane kieszeni i zrobienie panela z przodu drzwi.(zajerzyj na strone audiocompelx'u,oni dość fajnie to rozwiazali w jedenej 126) Tweeter dał bym na w maskownicy 10tki tak jak w tym aucie http://www.autohifi.pl/cms.php?img=MER01 .Jest to o tyle ciekawe miejscie ze nie tracisz zbyt dużo na szerokosci ,a wszytso trzyma ci sie na desce, do tego zyskujesz na głebokości.Miejsca w 3kątach sa fajne pod warunkiem ładowania 3 drożnego systemu.Inaczej nic nie chce trzymać sie deski i masz zero głebkości przy wrażeniu takim ze obraz ci sie konczy w obrysie zewnetrzych lusterek a boczne szyby nie istnieją.
Rozwiązanie z tweeterami w słupkach jest kompromisem miedzy tymi pozycjami.ale zeby z niego coś wyciagnać trzeba dużo mieszać w korekcji, co może spowodować miniaturyzacje.Inaczej nic nie masz na desce i jest wąsko. Osobiście przy dwu drożniaku wybrał bym maskownice na desce.

zegarek pisze:
Do tego ewentualnie nieduży 8" subwoofer w tylną półkę.

Wiesz co to nie jest najszczesliwsze rozwiązanie, tam jest dość mało miejsca i trzeba by było albo klepać zbiornik ,albo ciąć półke .Ja dałem go pod nogami pasażera wbrew pozorom jest dalej od słuchacza niż w tylniej półce .Wypada to bardzo ciekawie brzmienowo, a do tego 20stka potrafi zrobić spore zamieszanie.

zegarek pisze:
Ogólnie to nie mam doświadczenia z caraudio, ale to na czym mi najbardziej zależy to nienajgorsza scena

Ja jeszcze pamietam czasy kiedy audiocar był kanałem na ircu ;).
Jezeli ci cos moge doradzić to tylko tyle ze ,żeby cokowliek osiągnać samu. Nie ma co wczytywać sie w opinie innych. Trzeba samemu szukać słuchac i kombinować.

zegarek pisze:
A takie wzmacniacze MB montowało . Ta puszeczka to podobno 2x25W i drugi taki sam jest po drugiej stronie.

nie wolno lekceważyć tego typu rozwiązań, w 210tce z bose ,przez krótki czas montowano naprawdę rewelacyjny wzmacniacz.Jedyną wada tych urządzeń jest wiek ,po 18 latach w aucie, wszystko się ma prawo zestarzeć .Dlatego ja osobiście zawsze idę w najświeższe konstrukcje, pozwalające jak najbardziej sie modyfikować. co mi po 20letnim rewelacyjnym urządzeniu ,które jest zajechane .

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzięki za podpowiedzi.
Masz może większe zdjęcia tej instalacji w SEC Najberta? Szperałem troche, ale znajduje tylko to jedno. Czy dobrze widzę, że na desce są dwa tweetery, jeden na lusterko a drugi na szybę czołową?
Troche plasteliny, czasu i na pewno podpasuje któreś z tych miejsc na tweetery pod siebie.

Co do wooferów w przód drzwi, to domyślam się, że ze względów na ich dużą pojemność, to rzadko który głośnik będzie chciał dobrze w nich zabrzmieć. Mógłbyś coś podpowiedzieć z doświadczenia?

A panele raczej bardziej podchodzą mi te zrobione przez centrumcarhifi niż audiocomplexu.

Obrazek [chory]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Co do wooferów w przód drzwi, to domyślam się, że ze względów na ich dużą po
jemność, to rzadko który głośnik będzie chciał dobrze w nich zabrzmieć. Mógłbyś coś podpowiedzieć z doświadczenia?

i dobrze kombinujesz..
Wiesz co nie wiem ile chcesz wydać na ta zabawe. Bo rzeczy ktore ja bezposrednio przemieliłem w secu' sa raczej nie tanie ;)

U mnie pod koniec zladowały rainbow'y reference'y ( te z korektorem fazy,od dwu drożniaka) i z tego chyba najbardziej byłem zadowolony.( przedtem mialem P6 (ktory zawsze sie sprawia dobrze w dużych drzwiach ) i spx-m15 tu juz bylo troche gorzej).
Z tanszych opcji naprawde bardzo fajnie zachowywał się TEC ls 165 i to jest taki woofer który nigdy nie zawiodł w tego typu warunkach.

Co do tych paneli z audioxomplexu.Na żywo lepiej wygladaja. zaporponowałem je tylko dlatego że specjalnie nie ingerują we wnetrze pojazdu. Jak Ci nie przeszkadzaja grubsze zmiany, to lepiej.

Co do auta Kacpra, poszukam.Gdzieś miałem i zdjęcia i ten artykuł w w czytelnym rozmiarze. To auto nigdy nie zostało oficjalnie pokazane ,wiec cieżko bedzie cos znaleźć.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Vincent niezły debiut na forum! Odrazu z łądną furą i prezentacją w TV... :)

Obejrzałem przed chwilką program i muszę przyznać, że niezły samochodzik sobie skomponowałeś. Szkoda, że w programie skupiono się tylko na audio - ja osobiście chętniej obejrzałbym coś o samochodzie. 8)

Tytuł:
postmajtek

Dzięki :)
Jeżeli chodzi o samo auto to najprawdopodobniej będzie można je zobaczyć na Men's Day 6 i 7 czerwca na Bemowie ( Lotnisko - Warszawa ) ... :)
I na to również serdecznie zapraszam :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00