lysy2 pisze:
hej
odswiezam temat, bo nie ma sensu produkowanie postow
zastanawiam sie nad CB. radio to bedzie najprawdopodobniej uniden 520xl, ale mam pytania do anteny, bo tu mam konkretne wymagania:
To radio dosc dawno temu stracilo homologacje na Polske, wiec w razie kontroli mozesz miec problemy. Aczkolwiek jest do dobre radyjko ;)
lysy2 pisze:
1. nie może byc to 2m bat (max 1m. poza obrys auta)
szkoda, bo znosne zasiegi zaczynaja sie od mniej-wiecej 1,25 metra w gore. Krotsze powoduja nerwowa czkawke u innych uzytkownikow, ktorzy co kilkanascie sekund slysza to samo pytanie... i w koncu je ignoruja.
lysy2 pisze:
2. zostanie wbudowana w miejsce tej radiowej (radiowa przeniose na szybe), ale tak, ze mocowanie bedzie w bagazniku (w124) i wystawac bedzie tylko bat. mocowanie z cewka bedzie w bagazniku, zeby nikt nie ukradl i nie wiedzial, ze to antena od CB. na codzien nie bede sie bawil w odkrecanie i inne magnesy.
Idea anteny jest solidna podstawa - czyli dach lub bagaznik. Jesli schowasz antene do srodka, to jakbys sobie siedzial wewnatrz kuchenki mikrofalowej. Ani to zdrowe dla Ciebie, ani dla radia. Zasieg tez na tym ucierpi.
lysy2 pisze:
3. mam jeszcze w107 i do niej kupilbym antene na magnes (uzywana okazjonalnie)
Nie lepiej tej magnesowej uzywac w obu autach? ;)
lysy2 pisze:
2.bedzie 1 przekladane radio i 2 rozne anteny czy to sie da tak rozwiazac, zeby dzialalo - nie upalilo mi koncowki mocy itp.?
Nie, bo do tego radia wystroisz obie anetny - kazda oddzielnie, wiec bedzie okay. Oby tylko nie okazalo sie, ze radio jest za silne do danej antenki (znam i takie przypadki, ale to raczej z 10W Presidentami ;)
Oczywiscie nie twierdze, ze jestem alfa i omega, niemniej jednak moje opinie pokrywaja sie z ogolymi opiniami narodu :))
pozdroowka
Polski Fiat 125p 1968 1300cc
Opel Olympia-Rekord B 1966 17ooL
o-----------------------------------o