MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 3:12 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

redy pisze:
Napisałem, że jestem krawaciarzem aby się uwiarygodnić przed pytającym - robię średnio 60000 km rocznie, zasadniczo po Polsce południowo - wschodniej, CB nie jest dla mnie gadżetem ale codziennym narzędziem pracy i jako takie musi być sprawne i skuteczne. Nie spotykam się w codziennej eksploatacji z problemami wynikającymi z niewystarczającego zasięgu mojego zestawu, w praktyce radio mam prawie zawsze "skręcone" mniej więcej do połowy skali - czyli wykorzystuje ok 50% potencjalnego zasięgu i to w zupełności wystarcza aby (nawet bez ciągłego dopytywania się) mieć pełną informację o drodze , którą jadę. Krótka antena jest bardzo wygodna bo mieści się "w poprzek" w bagażniku, zatrzymując się na dłużej zdejmuję ją i odkładam do bagażnika jedną ręką w 10s. jest też tania - 50zł - i to też jest istotne. Nonsens, o którym piszę to sytuacja kiedy (z życia wzięte) "profesjonalny cbradiowiec" ma 2 metrowego bata, przykręconego na stałe do dachu osobówki ("bo tylko stałki maja sens") i radio na SQ skręcone do połowy bo "za dużo słychać". Zestaw 520XL + Hustler w 100% spisuje się jako źródło informacji drogowych i nie ma sensu wydawać grosza więcej na super_radio_z_milionem_funkcji_których_nie_ma_kiedy_używać [zlosnikz] . OT co do kultury jazdy krawaciarzy... Myślę, że jak w każdej grupie użytkowników dróg są wśród nas mendy, ale takie same są wśród tirowców, busiarzy, taksiarzy itp. Osobiście uważam, że największym problem i najwięcej zagrożenia stwarzają niedzielni kierowny w Ładach Samarch [zlosnikz]

Pozdrawiam

Tak jak napisałem było to generalizowanie bo oczywiście wiadomo, że w każdej grupie znajdą się tacy którzy psują ogólne wrażenie o całości a że krawaciarzy jest dużo tak samo jak busiarzy a spieszy im się zawsze to i wrażenie robią niespecjalne. Może dla równowagi podam pozytywny akcent krawata:
Koszalin. Korek. Krawat,Fiat Panda - chyba jakieś kleje budowlane. Pojechaliśmy za nim takimi drogami że w życiu byśmy ich nie odnaleźli. Korek ominięty w 10 minut. Dziękuję. Znają drogi w miastach lepiej od tych co je planowali :)

Ja tak w rodzinnym mieście jak i obecnego zamieszkania mieszkam na trasie nad morze (dom- wybrzeże rewalskie, teraz - Łeba) i najbardziej denerwują mnie kolesie których najdłuższa trasa w roku przebiega właśnie spod domu nad morze - spieszą się zawsze, często nie mają pojęcia tak o panujących warunkach jak i swoich umiejętnościach nie mówiąc o tym że załadowany po sam dach Lanos nie przyspiesza podczas wyprzedzania tyle ile by się chciało czy miało ambicję.

Co do doświadczeń Nilo - ludzie obsługujący stacje bazowe w miastach którzy naprowadzają - medale powinni dostawać albo chociaż dotacje na sprzęt. Bywają dużo lepsi od map. Samo CB ma w sobie sporo pozytywów. Jeżdżenie klasykiem z CB to czysta przyjemność ze względu na ciągłe pozdrowienia i pogaduszki o dawnych czasach.
Szerokości.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
wiarus junior

ja ostatnio kupilem uniden 520 xl ze zestrojona antena
spisuje sie swietnie wiec polecam
aha jak na badziewna antene (bo co to moze byc innego w tej cenie) to spisuje sie na prawde swietnie!

wczesniej mialem midlanda ale padl i cos dziwnego zaczelo sie z nim dziac wiec powedrowal do kosza

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Uno momento.... jak kupiles radio ze zestrojona antena? Antene stroi sie do auta. Stroil Ci na miejscu?

Tytuł:
wiarus junior

jak moze sie antene stroic do auta - musi byc umieszczona mniej weicej na srodku dachu - chyba ze mowisz o antenie do telewizora [zlosnik]

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Amator [szalone] Jak dowiesz sie nieco wiecej o CB radiach to dopiero wtedy zacznij sie udzielać z łaski swojej.

adi

W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka

Tytuł:
wiarus junior

A niby po co mam sie dowiadywac - mam uzywam! :)
To ze jezdze samochodem nie znaczy ze musze wiedziec jak dociagnac przy nim glowice...

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No to skoro sie nie znasz to po co robisz z siebie wielkiego eksperta i piszesz takie głupoty jak np to:
blackmilk pisze:
jak moze sie antene stroic do auta - musi byc umieszczona mniej weicej na srodku dachu - chyba ze mowisz o antenie do telewizora

Nie znasz sie to sie nie wypowiadaj - zasada tak samo prosta jak i znana...

EOT [szalone]

EDIT:
blackmilk piszesz ze Twoj uniden spisuje sie swietnie - a masz jakies porownanie? Ilu radyjek uzywales? Jakie to były modele?

adi

W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka

Tytuł:
wiarus junior

podkreslam - nie musze sie na tym znac by sweirdzic czy cos spelnia moje oczekiwania czy nie

i nie wdaje sie w agresywne dyskusje - pozdrawiam

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

dobra, Wy sie tu klocicie, a chlopak szuka porady.
Juz to gdzies pisalem i jest to stwierdzone przez tysiace uzytkownikow (patrz fora tematyczne CB) - lepsze przecietne nawet radio i dobra antena niz gowniana antena i swietne radio.. I takiego zestawu radze Ci szukac.
Z tanich lepszych anten masz tu wszelkie ML-145 (ja mam u siebie Sirio i jest bez zarzutu) na magnesie, ewentualnie jakies stalki, ale oscyluj w okolicy 1,5m. Krotkie anteny przecietnie nadaja sie tylko do niedalekiego odsluchu, bo cos przez nie slychac, natomiast jak zaczniesz przez to gadac, no czesciej bedziesz powtarzal to co mowisz, niz mowil cos nowego..
A radio? Jest obecnie duzy tego wybor, praktyka nakazuje kupno Presitenta, albo jakiegos lepszego Alana. Sa zwolennicy wszelkich TTI i innych nowinek technicznych, ale starzy CB-radiowcy beda Cie namawiac na stara dobra szkole i stare radia. Wiem, glowa moze rozbolec.
Mam u siebie radio kolegi, jest w zasadzie ciagle na sprzedaz, tylko nie mam czasu sie tym zajac. Jest to Alan 48 Classic w stanie idealnym. Uzywany byl moze przez miesiac, a moze krocej. Chodzi bardzo dobrze z ML145. Jesli bylbys zainteresowany to PW.
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

blackmilk pisze:
jak moze sie antene stroic do auta - musi byc umieszczona mniej weicej na srodku dachu - chyba ze mowisz o antenie do telewizora [zlosnik]

Muszę przyznać rację adi'emu że pojęcie masz znikome lecz musze również przyznać że masz rację ale tylko i wyłącznie częściową. Na potwierdzenie jednego i drugiego podaję informację z www.cbradio.pl

cbradio.pl pisze:
Nowe anteny mobilne jeśli są zamontowane na środku dachu nie wymagają strojenia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby sprawdzić jaki mamy SWR. Powód ? np. Możemy mieć uszkodzoną cewkę (czasem się zdarza), lub brak masy co może spowodować znaczny wzrost SWR a w dalszej kolejności uszkodzenie końcówki mocy. Jeśli zamontowaliśmy antenę używaną to niezwłocznie musimy dokonać pomiaru. Antena z biegiem czasu mogła ulec rozstrojeniu, nigdy nie wiadomo jak poprzedni właściciel z nią postępował.
Podsumowując: zawsze należy sprawdzić SWR a jeśli zajdzie taka potrzeba antenę zestroić.

Poza tym tak jak napisałem wcześniej o kiepskim sprzęcie tak to samo sądzę o niestrojonym - są to chwasty eteru.

Tytuł:
postmajtek

No to ja powiem konkretnie: u siebie mam zestaw midland 5001z i antenke lemm at72. Koszt radia - 260 pln, anteny 110, więc w sumie całkiem tani zestaw. SWR 1,2 bez strojenia :o
Jestem bardzo zadowolony, nawet w mieście słyszę tylko to, co chcę słyszeć. Z innych sprzętów miałem w rękach inteka 110, tti 770, unidenka 520 i powiem jedno - nie ma porównania.
I jeszcze jedno - nie dawaj się namówić na krótkie magnesówki, mi wlepili floridkę i to była masakra. :evil:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hej
odswiezam temat, bo nie ma sensu produkowanie postow
zastanawiam sie nad CB. radio to bedzie najprawdopodobniej uniden 520xl, ale mam pytania do anteny, bo tu mam konkretne wymagania:
1. nie może byc to 2m bat (max 1m. poza obrys auta)
2. zostanie wbudowana w miejsce tej radiowej (radiowa przeniose na szybe), ale tak, ze mocowanie bedzie w bagazniku (w124) i wystawac bedzie tylko bat. mocowanie z cewka bedzie w bagazniku, zeby nikt nie ukradl i nie wiedzial, ze to antena od CB. na codzien nie bede sie bawil w odkrecanie i inne magnesy.
3. mam jeszcze w107 i do niej kupilbym antene na magnes (uzywana okazjonalnie)

pytania sa takie:

1.czy ma znaczenie czy cewka i czesc anteny sa w bagazniku, a nie poza obrysem auta? w sensie, czy bedzie to dzialalo, czy nie?
2.bedzie 1 przekladane radio i 2 rozne anteny czy to sie da tak rozwiazac, zeby dzialalo - nie upalilo mi koncowki mocy itp.?

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 282401
lysy2 pisze:
hej
zastanawiam sie nad CB. radio to bedzie najprawdopodobniej uniden 520xl, ale mam pytania do anteny, bo tu mam konkretne wymagania:

To radio dosc dawno temu stracilo homologacje na Polske, wiec w razie kontroli mozesz miec problemy. Aczkolwiek jest do dobre radyjko ;)

lysy2 pisze:

szkoda, bo znosne zasiegi zaczynaja sie od mniej-wiecej 1,25 metra w gore. Krotsze powoduja nerwowa czkawke u innych uzytkownikow, ktorzy co kilkanascie sekund slysza to samo pytanie... i w koncu je ignoruja.

lysy2 pisze:
2. zostanie wbudowana w miejsce tej radiowej (radiowa przeniose na szybe), ale tak, ze mocowanie bedzie w bagazniku (w124) i wystawac bedzie tylko bat. mocowanie z cewka bedzie w bagazniku, zeby nikt nie ukradl i nie wiedzial, ze to antena od CB. na codzien nie bede sie bawil w odkrecanie i inne magnesy.

Idea anteny jest solidna podstawa - czyli dach lub bagaznik. Jesli schowasz antene do srodka, to jakbys sobie siedzial wewnatrz kuchenki mikrofalowej. Ani to zdrowe dla Ciebie, ani dla radia. Zasieg tez na tym ucierpi.

lysy2 pisze:

Nie lepiej tej magnesowej uzywac w obu autach? ;)

lysy2 pisze:
2.bedzie 1 przekladane radio i 2 rozne anteny czy to sie da tak rozwiazac, zeby dzialalo - nie upalilo mi koncowki mocy itp.?

Nie, bo do tego radia wystroisz obie anetny - kazda oddzielnie, wiec bedzie okay. Oby tylko nie okazalo sie, ze radio jest za silne do danej antenki (znam i takie przypadki, ale to raczej z 10W Presidentami ;)

Oczywiscie nie twierdze, ze jestem alfa i omega, niemniej jednak moje opinie pokrywaja sie z ogolymi opiniami narodu :))

pozdroowka

Polski Fiat 125p 1968 1300cc
Opel Olympia-Rekord B 1966 17ooL
o-----------------------------------o

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

lysy2 pisze:
hej

pytania sa takie:

1.czy ma znaczenie czy cewka i czesc anteny sa w bagazniku, a nie poza obrysem auta? w sensie, czy bedzie to dzialalo, czy nie?

Zasadniczo zgadzam się w pełni z tym co pisze KajTan z tym że dodam:
- Tak jak w postach wcześniejszych - im dłuższa antena tym zasięg lepszy. Wsadzisz w tylny błotnik metrową antenkę którą dodatkowo schowasz - marnie to widzę. Używam dwóch takich samych anten Midland /Alan 9+ 165 - jedna na uchwycie na bagażniku (sedan), druga na magnesie (kombi) i ta na dachu kombi (wyżej) mimo że, magnesówka działa sporo lepiej. Radio to samo, obie anteny strojone do aut.
- ta na bagażniku jest z motylkiem zwykłym i póki co przez trzy miesiące nie ukradli. Sam uchwyt czy magnes ukraść trudno więc i anten raczej nikt nie kradnie. Chyba, że mieszkasz na dzielnicy cudów gdzie wybijają szybę żeby ukraść paczkę tic-tac'ów.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jeżeli nie zależy Ci na wielkości i chcesz coś solidnego polecam presidenta Herberta ( nowego) lub coś tańszego alana 48+ antnkę też raczej jakąś firmową i jeżeli zależy Ci na zasięgu i dobrym zbieraniu min 1.5m.
Nie kupuj antenek krótkich bo zasięg w nich ucieka kosmicznie szybko co jest wkurzające.
Co dalej z doświadczenia własnego .... nie zauważyłem żeby antena na magnesie chodziła gorzej niż ta na motylku a i przy dobrym magnesie nie musisz się martwić o prędkości nawet przy dluższym bacie ( ja testowałem na 1,7m) :) Co dalej sprawdziłem ... antena montowana na krawędzi auta ma gorsze osiągi niż ta na magnesie na środku dachu. (oba ustawienia zestrajane osobno)

Poczytajcie fajny artykulik tutaj :) http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN

i jeszcze jedno ... dobrej jakości kabel dobrze zlutowany i dobra masa + strojenie :) i masz spokój :)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00