MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 8:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Pomysl rewelacyjny moim zdaniem! Co wiecej, dosyc szeroko stosowany w CH - wystarczy zadzwonic na policje i powiedziec, ze bylo sie swiadkiem takiego zdarzenia. Oczywisce trzeba sie liczyc z tym, ze bedzie sie swiadkiem i bedzie sledztwo jezeli delikwent pujdzie w zaparte (ale tutaj to bardzo zadkie). W Pl pewnie by sie policji nie chcialo... bo statystyki im spadna i pracy wiecej...

ps. Nie jestem za donosicielstwem ale i jak widze bezkarnosc cwaniactwa i hamstwa na polski drogach, to mi rece opadaja.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
... pujdzie ...

moze Pudzian "pujdzie", a jak delikwent pójdzie czy tez nie, to trudno wyczuc, wiedzac iz w Polsce ludzie sa msciwi i wyrywni.

Jeszcze raz powtarzam, czasem warto odpuscic niz rownie brac udzial w wypadku przez kogos...

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

witek-sec pisze:
(...)Od karania jednak powinna być Policja, ale ... gdzie są oni, gdzie oni są ?

Niestety są, tylko nie tam gdzie trzeba...

Mnie krew ostatnio zalała jak dostałem mandat i punkty karne bo
nie hamowałem awaryjnie gdy zapaliło się żółte światło
a ja miałem 5 osób na pokładzie.
Była bardzo zła pogoda (lało) i niestety jak na standardy Warszawy
bardzo krótkie światło żółte...
Na skrzyżowanie wjechałem w chwili gdy zapaliło się czerwone.
Policja zamiast jeździć i łapać piratów to upatrzyła sobie to skrzyżowanie
i łapała żółtków. Żeby było śmieszniej na tym skrzyżowaniu jest fotoradar
więc na 100% czatowali na tych który złapią się na to żółto/czerwone.

Wiem, że czerwone to czerwone, ale przy ok 70km/h beczką
stałbym bokiem na środku skrzyżowania przy próbie hamowania.

Nie było gadki z funkcjonariuszami.
Od tej pory na żółtym blokuje koła - super wniosek wyciągnąłem z mandatu.

Dziś inna sytuacja... facet na oczach policji wyprzedził kolumnę
jadących samochodów zatoczką dla autobusów. Zero reakcji.

Kierowca praktycznie przejechał po palcach mojej żonie gdy
przechodziła na zielonym świetle na pasach - na oczach policji
która stała na czerwonym świetle przed tymi pasami - zero reakcji.

Ostatnio zmieniony pn sie 04, 2008 8:27 pm przez MercBeginner, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Nilovitz widzę, że podłapałeś fazę łapania za słówka :)
Może i masz troszkę racji ale ja się z tym liczę. Wracając do bezpieczeństwa na drogach... to wg. mnie powinni skonstruować taką suszarę, która będzie wychwytywać piratów (tudzież idiotów i szaleńców) .. zamiast inwestować nasze pieniądze w radary stojące co 2km.
Nilovitz pisze:
wiedzac iz w Polsce ludzie sa msciwi i wyrywni.

Nie chodzi o mściwość czy wyrywność.. ale o pewne nauczenie kultury na drodze kierowców. Po przejechaniu polskiej granicy człowiek czyje się jak by trafił do dżungli i nie tylko za sprawą złych dróg.
edit
.. chociaż po przemyśleniu doszedłem, że takie nagrywanie może doprowadzić do chorej sytuacji... jak np w latach okupacji (itp) kiedy to nie wiadomo było kto może Cię dokablować a wtedy kończyła się "kariera"...

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Ostatnio zmieniony pn sie 04, 2008 5:10 pm przez BrunoGiamatti, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

MercBeginner pisze:
Nie było gadki z funkcjonariuszami.
Od tej pory na żółtym blokuje koła - super wniosek wyciągnąłem z mandatu.

Szkoda gadać mi na egzaminie na kat B egzaminator po wskoczeniu żółtego tak zahamował... ze az z tylu w nas W124 wywaliło... :lol: :lol: :lol: i tez nie było dyskusji, a facet mówi ze spowodowałem zagrożenie bo jak wjeżdżałem to się żółte zapaliło... no to odpyskowałem ze jak on zahamował i ze w nam ktos wp....olil w zadek to na pewno nie spowodował zagrożenia... no ale nie było gadki, bowiedzial ze jechal za blisko i juz, wtedy skumałem to, ze na egzaminie sprawdzającym po tym jak sieknęli mi prawko za punkty, trzeba jechać nie jak zmotoryzowana sierota (tak trzeba na pierwszym egz jechac :-)), tylko jak kompletny bez mozg, bo inaczej sie nie zda...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
Ja nie wiem gdzie chcesz isc i dokad dojsc, ale wiedz, ze nadgorliwosc gorsza jest od faszyzmu...
Lepiej siedzec czasem cicho i nie wyrywac sie, bo czasem mozesz byc kiedys tak samo potraktowany lub gorzej.

Też tak myślę. A Ty kolego kruszyn jak faktycznie jesteś bez żadnej winy to "rzuć kamień".

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Mor pisze:
Nilovitz napisał:
Ja nie wiem gdzie chcesz isc i dokad dojsc, ale wiedz, ze nadgorliwosc gorsza jest od faszyzmu...
Lepiej siedzec czasem cicho i nie wyrywac sie, bo czasem mozesz byc kiedys tak samo potraktowany lub gorzej.

Też tak myślę. A Ty kolego kruszyn jak faktycznie jesteś bez żadnej winy to "rzuć kamień".

Nie o to chodzi, sam zasuwam szybko, ale nigdy nie robie tego kosztem innych uzytkownikow drogi, nie zmuszam ich do hamowania, zjezdzania itd... ale nie zmienia to faktu ze jak czasem patrze na innych "miszczow" to noz sie w kieszeni otwiera i mysler ze do takich ludzi kruszyn tu pije, a nie do ludzi ktorzy ogolnie lamia przepisy RD.... kazdy ma cos na sumieniu, ale nie kazdy celowo sciaga niebezpieczenstwo na siebie i innych.. W skrocie jak cos robic to dobrze a nie byle jak....

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

JaKon pisze:
sam zasuwam szybko, ale nigdy nie robie tego kosztem innych uzytkownikow drogi, nie zmuszam ich do hamowania, zjezdzania itd...

Nie chcę się kłócić, ale każde naruszenie przepisów odbywa się kosztem bezpieczeństwa innych użytkowników drogi, no chyba że w promieniu zasięgu Twojego auta nie ma nic - tak nie jest nigdy, bo przy drodze jest choćby mienie państwowe, czyli niby wspólne. Mi też nie o to chodzi, że popieram pałowanie na maksa i rozpierdzielanie ludzi na jezdni. Lubię jednak mieszkać w tym kraju właśnie dlatego, że jest tu taki trochę "swojski burdel". Co nie znaczy, że jednostek "skrajnych" nie należy karać/eliminować z RD. Tylko jednego razi przekroczenie o 20 km/h prędkości na autostradzie, a drugiego ganianie pieszego na przejściu. Wiesz co by się działo, jakby obywatelom dać możliwość donosicielstwa na siebie. Zaraz sąsiad na sąsiada by pisał. Wystarczy zobaczyć co się dzieje w kwietniu, jak przychodzi okres PIT'ów. Ludzie wypisują na siebie donosy, że później US, Izba Skarbowa i UKS ma roboty na pół roku. Bo sąsiad kupił nowe auto i go stać, a mnie nie, to napiszę. A nóż widelec będzie miał zadymę.

Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
Aprilia RSV4

Ostatnio zmieniony pn sie 04, 2008 5:53 pm przez Mor, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wytrzymajcie jeszcze 4 lata. Do 2012 przy częściowym dofinansowaniu ze środków unijnych ma stanąć 40.000 foto i videoradarów w tym nowa kategoria 10.000 urządzeń pracujących w trybie nonstop 24h. Jak przeliczymy to przez ilość km dróg publicznych to będzie prawdziwa masakra, znaczy chciałem powiedzieć Szwajcaria( Oczywiście z całym szacunkiem dla Szwajcarii [zlosnik] )

Ex - S123 200D W124 E200T W126 560SEC ,W123 240D ,W124 230CE ,W124 300D , W123 200D u.v.a. :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

hogben pisze:
Do 2012 przy częściowym dofinansowaniu ze środków unijnych ma stanąć 40.000 foto i videoradarów w tym nowa kategoria 10.000 urządzeń pracujących w trybie nonstop 24h

A ja zawsze Polskę przejeżdżam drogami wojewódzkimi i niższej klasy, czasem dwucyfrowymi krajówkami. Rzadko tylko jednocyfrówkami (np. 8 do Wawy - niestety). Zatem niech stawiają te aparaty nawet po 20 na km drogi.

Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
Aprilia RSV4

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Mor pisze:
Lubię jednak mieszkać w tym kraju właśnie dlatego, że jest tu taki trochę "swojski burdel". Co nie znaczy, że jednostek "skrajnych" nie należy karać/eliminować z RD.

Pięknie to co pomyslałem ubrałeś w słowa... zgodnosc pełna,

i rozumiem to ze choćby wokol jest mienie państwowe, tylko ze po to to juz mam ubezpieczenie i niech sie naprawia szkoda... ALe wiem ze największe odszkodowanie nikomu nie zwróci nerwów, szoku, choroby itd, i tego jak ognia unikam ażeby nawet nie doprowadzić do sytuacji "podbramkowej"

Mor pisze:
Wiesz co by się działo, jakby obywatelom dać możliwość donosicielstwa na siebie

Z programów o niedawnej historii Polski..
Nawet nie chce sobie wyobrażać... jaka rywalizacja na donosy by była, a oczywiscie najbardziej przerabane by mieli uzytkownicy szybkich mocnych aut, bo taki to na pewno zasuwa niech ma pod górke. nawet jak nic nie znajda na niego to niech sie podenerwuje itd-itp

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bo z chęcią zostanę donosicielem na takich skur..... myślących, że są królami dróg... powiem więcej może to być nawet moje nowe hobby:P

Przyznam się, że też myślę o tym, ale mam pewne wątpliwości.
Nie chciałbym się stać pieniaczem, który ze wszystkim leci na skrgę
i wszystkim mówi jak mają jeździć i jak się zachowywać.
A od uprzejmego soniesienia o debilach na drodze do pieniactwa droga pewnie niedaleka.

Niemniej poruszanie się niektórych osób po naszych drogach wymaga
jakiejś reakcji, aby uchronić innych uczestników ruchu.

Materiał zarejestrowany za pomocą sprzętu cyfrowego chyba nie może być dowodem w sprawie

A dlaczego nie? :) Każdy dowód podlega ocenie sędziego i taki też może zostać poddany. Nie wiem czy istnieją w Polsce dowody odrzucane "z góry". Polska, to nie Ameryka ;)
Poza tym, wszystkie systemy telewizji przemysłowych, to systemy cyfrowe. Nikt się nie bawi teraz w analogi. Zarejestrowane kamerami, w marketach, próby kradzieży czasem mają swój finał w sądach i nikt nie robi problemu z tytułu techniki zarejestrowania obrazu.

Po przekroczeniu prędkości , będzie się pojawiało ostrzeżenie , a po 15 sekundach będzie generowany mandat z dostawą do domu

Lepiej od razu ściągany z konta. I powiem Wam, że to bardzo dobre roziwązanie. Dziś mamy sytuację, którą można nazwać schizofrenią. W Polsce produkowane lub sprzedawane są auta, które mogą przekroczyć maksymalną dopuszczalną prędkość (130 km/h), przyznam się, że tego nie rozumiem. Skoro maksymalna dopuszczalna prędkość wynosi tyla, a tyle, to produkowane auta powinny mieć automatyczne ograniczenia do 130 km/h. A tak to mamy sytuację taką jak w reklamie piwa bezalkoholowego "z oczkiem". Państwo pozwala produkować lub sprzedawać auta, które przekaczają 130 km/h, ale nie pozwala przekraczać tej prędkości (tutaj "oczko")

Uważam, podobnie jak cytowana przez Ciebie firma, że poziom regulacji ruchu samochodowego będzie zmierzał w przedstawionym kierunku. Mam nawet propozycję dla organów władzy. Rząd mógłby dotować zakup aut z systemem stale kontrolującym prędkość auta. Z tymże musiałaby to być znaczna dotacja, dajmy na to 50%. Osoba, która się zgadza, dostaje dotacje na zakup auta i wszyscy są szczęśliwi, żadnego przymusu. Ja bym sie połakomił. Bo nie jeżdże z prędkościami powyżej 130.
Do dotacji doszły by jeszcze upusty ubezpieczalni, które smae wprowadziłyby niższe stawki dla właścicieli takich aut. Bo wiadomo, niższa prędkość, mniejsza szansa na wypadek.

Natomiast nie zgadzam się na monitorowanie trasy, którą jadę. To już jest ograniczanie wolności obywatelskiej.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
Natomiast nie zgadzam się na monitorowanie trasy, którą jadę. To już jest ograniczanie wolności obywatelskiej.

Wolność obywatelska?? a co to jest w ogóle ta Wolność?? Niema czegoś takiego... to jest pełen totalitaryzm! starują nami media, władze, sklepy, ceny, radary i na co tylko nie spojrzysz.. Nie wiem jak wy ale ja się czuje troszkę jak w grze typu The SIMS... <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
hogben pisze:
znaczy chciałem powiedzieć Szwajcaria

A ja nie mam nic przeciwko temu ... może nie aż tak drastycznie.. ale mimo wszystko chciał bym żeby COŚ zmieniło nieco pogląd kierowców na prowadzenie pojazdów... oraz ich podejście do całej sprawy.

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

BrunoGiamatti pisze:
hogben napisał:
znaczy chciałem powiedzieć Szwajcaria

A ja nie mam nic przeciwko temu ...

I chciałbyś dostawać mandaty za przekroczenie o 1,5 km/h dozwolonej predkosci...[zlosnik] jak to opisał kolega Sokół...
badzmy realistami...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

BrunoGiamatti pisze:
może nie aż tak drastycznie

;)
Chodzi mi o porządek na drodze, kulturę itp

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00