MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 5:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mercedes stracił poprostu pomysł na firmę.
Idea tworzenia czegoś dobrego ustapila pola chłodnemu rachunkowi zysków i strat :-?

I dobrze im za to :-? , choć życzę im powrotu do zdrowia [zlosnikz]

Parę już ładnych razy byłem zaczepiany przez właścicieli najnowszych mercedesów, do zakupu których skłoniły ich wcześniejsze doświadczenia ze starszymi modelami. Ich wypowiedzi wyraźnie podkreślały: nigdy więcej Mercedesa - jakość i obsługa to kpina... Czuli sie oszukani.

I tak widać jaką niesamowitą "robotę wykonali" dawni inżynierowie merca, że jeszcze prawie dwie dekady po ostatnim dobrym mercedesie nadal okreslenie "nieśmiertelny" funkcjonuje pośród nas.

A mercedes tym czasem, w najlepsze postawił sobie za cel zużycie wszystkich liter alfabetu i przylepianie ich do różnych zabawek zwanych dalej samochodami.
Później te reklamy : Pan Zdzisiu kupił mercedesa za parę złotych w kredycie "zero" procent [zlosnik] .

Mercedes, moim zdaniem powinien mieć za grupę docelowych klientów , ludzi zamożnych, ceniących jakość, chcących podkreślić swoją indywidualność i prestiż....

BTW.
Ciekawie jakby się teraz sprzedawała najnowsza E klasa, zajebiście wyposazona i wykonana z jakimś niezawodnym dieslem np. 90 KM z 20-tką do setki [zlosnik]

Tytuł:
postmajtek

Hehe ja to jestem ciekaw ilu by było klientów jakby Mercedes wznowił produkcję chociażby W124.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jesli kosztowalby tyle co kiedyś + inflacja i nadal oferowalby 3,0 diesla ze 113KM (no ok. po face'ie bylo 136), obrotomierz bylby nadal wyposazeniem dodatkowym, a przecierajacy sie fotel standardem to bylaby szansa na jakies bogate korporacje taksowkowe, ktore i tak zamonotwalyby misowie pokrowce ;) [zlosnik]

Nie oszukujmy sie, 124 jest super autem, ale konstrukcyjnie i jesli chodzi o "radosc z jazdy" odbiega juz nieco od nowoczesnych aut.

"Radosc z jazdy"
1. banana na gebie spowodowany jazda 45km/h przez miasto z bujajacym/miekkim zawieszeniem i wrażeniem z obcowaniem z klasykiem;
2. jazda nowoczesnym autem z 230-250 konny silnik diesla lub benzynowym w nowoczesnym aucie dajacym wrazenie poruszania sie TGV po drodze wykonanej z asfaltu.

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
swój chłop

Mi się po prostu wydaje, że Mercedes stracił swój podstawowy atut jakim była niezawodność jego produktów. Niestety, obecnie rynek samochodów jest tak przesycony, że nie zarabia się na aucie, tylko jego serwisie. No i niestety Merc wpadł w pułapkę bo dostosowując się do tych realiów stracił BARDZO dużo.
Zresztą , łatwo to zauważyć. Przecież Mercedesa, pomijając miłość do marki kupowali ci, którzy chcieli niezawodności. Nie oszukujmy się, że już od właściwie 20 lat auta Audi czy BMW były lepsze (pod wieloma względami) niż MB ale ich urok truchlał po upływie kilku lat, a Merc dalej jeździł jak nowy.

Teraz ta różnica niestety zniknęła. Zresztą najbardziej boleśnie określił to taksówkarz który ostatnio mnie wiózł W210. " Panie k...a no i ch...j że wygodnie jak wolno, drogo i najgorzej, że sie sypie".
Po chwili rozmowy wyszło, że przesiadł się z Daewoo Espero i żałuje zmiany......

Wyprzedzaj, wyprzedzaj - Twoje nerki uratują komuś życie !!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Mnie, jako miłośnikowi starych i klasycznych mercedesów najbardziej spodobał się ten fragment artykułu z "Wprost" :

Cytuj:
Limuzyny Jana Pawła II, księżnej Diany i cesarza Hirohito oraz 200 innych modeli wystawionych na powierzchni 16,5 tys. m2 w budynku zbudowanym ze 110 tys. ton szkła i aluminium – tak wygląda muzeum mercedesów w Stuttgarcie

Będę tam pojutrze... 8)

Obwiesił się zegarkami jak ruski żołnierz w 1945 roku....

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A tego je rdza : http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... za,1150667

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

witek-sec pisze:

Nic nowego...
"Wychowani na W123 i W124 fani trójramiennej gwiazdy czerwienią się spoglądając w rankingi niezawodności, o niektórych modelach chcieliby jak najszybciej zapomnieć."

Mam dziwne wrażenie, że w tym temacie wszystko już zostało powiedziane i przez najbliższych kilka lat nic się nie zmieni. Wstyd.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Niestety cały świat tandecieje napędzany konsumpcją (pieniądzem) i nie dotyczy to tylko aut czy urzadzeń technicznych ale i kultury, autorytetów etc.
I niestety nie zmienimy tego... Ale niezmienia to rzeczy że CLS podoba mi się jako jedyny furacz po 126se, tylko nie wiem czy cls'y dożyją czasów kiedy będzie mnie na niego stać [zlosnik]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
nie wiem czy cls'y dożyją czasów kiedy będzie mnie na niego stać

Na CLS'a uskładasz, ale jak benzyna będzie po 30zł/ litr, to wszystkim nam zostanie rower ;)

Przykre to, że mercedes się tak pogubił. Ktoś wcześniej napisał, że muszą budować małe "samochody" typu A klasa, B klasa, żeby była kasa na rozwój. Moim zdaniem wcale NIE MUSZĄ, bo można by było robić te auta pod szyldem SMART'a i wszyscy byli by zadowoleni.
Jak chcą, to niech budują te wszystkie "prawie" terenówki, bo są duże, bezpieczne, czyli takie jaki mercedes powinien być, ale niech budują je porządnie, a nie tak jak opisuje to artykuł o rdzewiejącym mercedesie. Zresztą nie tylko nowe dziwolągi pokrywa korozja, ale E, S, czy C też się rozpadają.
Szkoda, że po w123 pewnie kupię sobie w124, a gdy i on się zestarzeje, to pozostanie jakiś japończyk, bo z palety mercedesa nie będzie co wybrać.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A ja wam mowie ze predzej czy pozniej mercedes wroci do korzeni i znowu zacznie robic pancerne niezawodne auta:)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Artykuł jest dość mocno przesadzony. Można nawet odnieść wrażenie, że autorowi sprawiłaby radość upadek firmy.

Najbardziej rozbawił mnie akapit, gdzie wymienione zostają Volvo i Saab jako: "depczące po piętach".
Że co? przecież Saab prawie co nie został zlikwidowany przez GM, a Volvo od lat targane jest problemami i przechodzi z rąk do rąk (min. sprzedaż dużo poniżej oczekiwań).
Ostatnio zaopiekowali się nim TATA Motors from India [zlosnikz] .

Nie da się zaprzeczyć, że koncern mercedesa popełnił sporo błędów i wypaczeń, jednak jak już ktoś wyżej napisał, konkurencja także nie śpi.
To nie jest rok 1975, gdzie ludzie zabijali się o W123 i trzeba było czasami czekać 2 lata na swój wymarzony wehikuł z gwiazdą na masce...

Tytuł:
swój chłop

no niestety kiedyś MB robili konstruktorzy :) a dziś księgowi i stąd niestety usterkowość MB

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

class pisze:
Saab prawie co nie został zlikwidowany przez GM, a Volvo od lat targane jest problemami i przechodzi z rąk do rąk

Nie rozmawiamy tu o koncernie samym w sobie, jako maszynce do zarabiania pieniędzy, tylko o samochodach jakie dane koncerny produkuje. To, że volvo zarabia mniej od mercedesa, to wszyscy wiedzą, ale zawsze był uważany za wzór bezpieczeństwa i tak jest do dziś. Merce były wzorem solidności i to niestety nie przetrwało do naszych czasów.

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
wiarus senior

Zwróćcie uwagę na pierwsze zdanie w treści atrykułu ...

http://moto.onet.pl/1501493,2258,artykul.html

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Zwróćcie uwagę na pierwsze zdanie w treści atrykułu ...

Niestety sama prawda... EURO3 nadchodzi, a japońskie się nie psuje, tak jak nowe Mercedesy, i do tego mniej pali; a ON drogi... [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00