el_diablo pisze:
Hmm... z tego co tu piszecie i z innych forum:
- CDI źle znosi polskie paliwo i rdzewieje
- 530d siada skrzynia automatyczna i turbina jest praktycznie nieregenerowalna
- Audi V6 ścierają się wałki rozrzadu i ogólnie silnik porażka (nie ma zgodnosci opinii do wersji 180 KM)
- volvo v70 d5 ludzie odradzają, ale konkretnych zarzutów brak

gdzieś mi się obiło o uszy że zawieszenie nie wytrzymuje polskich dróg.
Czyli co? nie ma żadnych sensownych samochodów wyprodukowanych w tym tysiącleciu?

te samochody mają również swoje zalety, jednak ludzie przestrzegają Cię przed najgorszym

i dają cynk na co warto zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie, chociaż prawdą jest, że "nowe" samochody nie dorównują już trwałością starszym produkcjom... gdzieś nawet widziałem opinię gościa z porządnego serwisu, że to taka "cicha umowa" między producentami, że w samochodach ma się coś zepsuć po jakimś czasie i nie ma na to rady (żeby kupować nowe/serwisować ewentualnie).
No ale z dobrych rzeczy... to ja mogę wypowiedzieć się na temat w210 2.2CDI przed liftem. Największą zaletą jest komfort jazdy (prawdopodobnie żadne z pozostałych wymienionych aut Ci tego nie da). Miło mi się zrobiło, kiedy ojciec dał mi auto na kilka dni na studia i zabrałem kumpele żeby podjechać pod uczelnie: idąc już do samochodu było "o kurde, mercedes ! nie pogadasz" (przy bmw, audi a zwłaszcza volvo raczej tego nie usłyszysz). No i później podczas jazdy jedna mówi "kurde, czy tylko mi się wydaje, czy w tym samochodzie się płynie a nie jedzie ? "

ja się tylko uśmiechnąłem

ale było miło.
No i prestiż (o czym już wspomniałem wyżej). Nie wiem ile masz lat, ale dla mnie trochę irytujące jest, bo każdy na mnie patrzy jak jadę

w sumie nie ma się co dziwić, bo średnia wieku użytkowników mercedesa to 60 lat

a tu taki siurek 20 lat... no ale MB naprawdę zwraca na siebie uwagę, uwierz mi. Żeby ktoś obrócił głowę na audi a6 albo bmw to muszą mieć bardzo dobre felgi i do tego ciemne szybki. Ja jeżdżę kompletnie "zwykłym" mercem i każdy się patrzy. Ciężko to opisać, ale to się czuję. Myślę, że użytkownicy merców wiedza o co loto.
Odnośnie innych marek to nie bardzo mam jak się wypowiadać na temat plusów, bo nie jeździłem ;\ tylko czytałem. W audi dostaniesz z pewnością twarde zawieszenie dobrze spisujące się na zakrętach, a do tego przy zakupie quatro nie można mieć chyba zastrzeżeń kompletnie do trakcji

jednak wszędzie czytam o negatywne opinie o 2.5tdi ;\
W BMW silnik: podobno wzór dla pozostałych konstruktorów (pisałem o tym wcześniej)
Volvo: hmm... bezpieczeństwo ?