MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 5:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Koordian pisze:
WojtekW pisze:
Spokojnie spokojnie - byłem u gumiarza i pytałem o Dębicę 195/65. Nie montują bo było zwrotów tyle, że im się nie opłacało po prostu. Przy indexie V=210 facet jechał po autostradzie 180 i mu się powybrzuszały.

Hankooki montują i wszystko jest ok. Na opony.com.pl są testy - można poczytać.

tak nie montuja, bo zwroty mieli buahaha, pewnie na 1 hankoku przycinaja tyle co na 4 debicach, i tu bym szukal powodu "nie montowania"
zreszta jak na jesieni kupowalem debice frigo to mi gosc pokazywal, ze to to samo co goodyear ultragrip czy jakos tak, tylko 15 % tansze.
mi tez sie srednio 1-2 opony do roku wybrzuszaja sie , ale tu nie ma nic do rzeczy marka, tylko raczej dziura jaka zalicze.

Weź już przestań z tymi Dębicami. Są do d... i nic tego nie zmieni. Do tak ciężkich samochodów jak MB, nie za bardzo się nadają.
Ja osobiście mam założone nowe UNIROYAL Rallye 185/70 R14 i jestem bardzo zadowolony. Zapłaciłem 165zł za sztukę nową.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Koordian pisze:

tak nie montuja, bo zwroty mieli buahaha, pewnie na 1 hankoku przycinaja tyle co na 4 debicach, i tu bym szukal powodu "nie montowania"
zreszta jak na jesieni kupowalem debice frigo to mi gosc pokazywal, ze to to samo co goodyear ultragrip czy jakos tak, tylko 15 % tansze.
mi tez sie srednio 1-2 opony do roku wybrzuszaja sie , ale tu nie ma nic do rzeczy marka, tylko raczej dziura jaka zalicze.

W handlu czy usługach czasem jest tak , że lepiej olać towar czy dostawcę niż ścierać się na reklamacjach, wysłuchiwać złych klientów , dzwonić wysyłać i ogólnie tracić czas.
Jak Ci to to pokazywał z tą debicą,że jest tym samym co ultragrip?

Znaczące róznice w oponach zaczynają się tam gdzie kończą się opony dla zwykłego Kowalskiego i gdzie jedna sztuka kosztuje kilka tysięcy,
cała reszta jest tak podobna do siebie,że mozna kierowac się ceną i wybierac towar z środkowej pułki nie patrząc na markę.

Tytuł:
swój chłop

Kierowca bombowca pisze:
Koordian pisze:
WojtekW pisze:
Spokojnie spokojnie - byłem u gumiarza i pytałem o Dębicę 195/65. Nie montują bo było zwrotów tyle, że im się nie opłacało po prostu. Przy indexie V=210 facet jechał po autostradzie 180 i mu się powybrzuszały.

Hankooki montują i wszystko jest ok. Na opony.com.pl są testy - można poczytać.

Weź już przestań z tymi Dębicami. Są do d... i nic tego nie zmieni. Do tak ciężkich samochodów jak MB, nie za bardzo się nadają.
Ja osobiście mam założone nowe UNIROYAL Rallye 185/70 R14 i jestem bardzo zadowolony. Zapłaciłem 165zł za sztukę nową.

Dobra juz przestaje, zakladajcie sobie najtansze opony i klocki hamulcowe, a na przednie fotele zonki sadzajcie albo dzieci swoje.
Debica jest do dupy ( bo pewnie "polska") - tak? wez czlowieku pomysl troche, bo pisze Ci, ze to jest goodyear, a polskie debice to skonczyli produkowac 15 lat temu.
Co do ciezkich samochodow to pewnie amerykanskie sa troszke ciezsze i pomykaja na goodyearach jakos, choc kiedys jakas amerykanska firma musiala wyplacac miliardowe odszkodowania ofiarom wypadkow tylko0 nie wiem czy byl goodyear czy brigestone, wiec czolowym producentom tez sie wpadki zdarzaja.
Ps ja w swoim MB tez nie mam dupawych debic ani tymbardziej uniroyali!

Tytuł:
wiarus junior

Miałem Dębice Frigo II u siebie w Corolli. Takie one Good yeary jak z koziej d... trąba ;)

Bieżnik ten sam - guma zupełnie inna. W głębokim śniegu OK. Błoto pośniegowe, mokra droga - strach było jeździć. Oczywiście lepiej się trzymały drogi w śniegu niż letnie, ale do Ultra Gripa (mam zimówki) brakuje im tyle co jamnikowi do wilka. Dębice ci gumiarze montują ... owszem - ale nie w rozmiarze większym niż 14 cali i wiedzą czemu. Facet jest uczciwy, a na cenach nie przycina nieprzyzwoicie. Zwroty mają i tyle. Nie wychwalam hankooka pod niebiosa - są opony lepsze od niej, są też gorsze. Testy jednak wiele mówią - a oponę wybrałem właśnie po przeczytaniu opinii użytkowników, i testach. Zresztą ludzie sami mogą sięgnąć - wszystko dostępne na sieci (taki mamy dobrobyt, że przed zakupem każdy może sprawdzić co kupuje). Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że porównywalne cenowo dębice czy fuldy nie umywają się do tej opony. Good Year będzie lepszy. Nexena nie kupiłem bo nie mam zaufania - kilka osób narzekało. Gumiarz mówił, że sam używa - ma takie zamontowane na W202

A dębica jest jaka jest nie dlatego, że sobie coś ubzduraliśmy aby spierać się na forum, tylko skoro 300 osób przejechało na niej ponad 8 000 000 km i mówi że coś nie teges, to można im wierzyć (zresztą testy to potwierdzają). Hankooka oceniło sporo mniej ludzi, ale wszyscy są zadowoleni (średnio wiele bardziej niż użytkownicy Passio 2, której do MB gumiarze zakładać nie chcą, nie ze złej woli - ale po prostu wiedzą o co chodzi).

Tytuł:
swój chłop

Koordian pisze:
Dobra juz przestaje, zakladajcie sobie najtansze opony i klocki hamulcowe...
Ps ja w swoim MB tez nie mam dupawych debic ani tymbardziej uniroyali!

A Dębice to niby są z jakiego przedziału cenowego?? Są najańsze zaraz po Chińskich GOODRIDACH.
Jeszcze porównuj Debice do Uniroyala...z takim podejściem to życzę powodzenia...

W sumie to masz porównanie (opony letnie):

Uniroyal (ta o której pisałem)
http://www.testyopon.pl/testy_opon.asp? ... &ilosc=229

Dębica Passio:

http://www.testyopon.pl/testy_opon.asp? ... roducent=Dębica&i_producent=&model=PASSIO&ilosc=578

Dębica Furio

http://www.testyopon.pl/testy_opon.asp? ... roducent=Dębica&i_producent=&model=FURIO&ilosc=259

Dębica VIVO:

http://www.testyopon.pl/testy_opon.asp? ... roducent=Dębica&i_producent=&model=VIVO&ilosc=294

No i żeby OFFTOPa nie robić:
NEXEN:

http://www.testyopon.pl/testy_opon.asp? ... 0&ilosc=11

pozdrawiam

s124 300D

Tytuł:
wiarus junior

Jest tam też hankook K406 ;) w grupie najlepiej ocenianych.

Tytuł:
swój chłop

Panowie ale te porownania to sa wg. opini uzytkownikow i na takiej samej zasadzie moge wam wkleic opinie, ze np. matiz to przestronny rodzinny samochod...
koledze, ktory ma uniroyale gratuluje zakupu, bo w testach profesjonalnych wysoko stoja.

co do debicy to wkladacie mi w usta cos czego nie twierdze i nie twierdzilem, ze debice to zaj***ste opony, kolega pytal o opony za "rozsadna cene: i ja mu poradzilem, ze jak mialbym wybierac miedzy chinskimi wynalazkami, a debica(goodyearem) o 10 zl drozszymi to wole te drugie.
Sam bede na dniach kupowal opony do mb i napewno nie beda to debice.

co do samych debic:

Obecnie Firma Oponiarska Dębica S.A. jest największą spośród 15 fabryk Goodyeara w Europie i trzecią pod względem wielkości spośród 80 fabryk koncernu na świecie

Od 1995 roku inwestorem strategicznym w spółce jest amerykański koncern The Goodyear Tire & Rubber Company. Firma produkuje opony takich marek, jak: Dębica, Goodyear, Dunlop, Fulda i Sava.

Pewnie zaraz powiecie, ze jak fabryka robi dunlopy i fuldy to te sa oki; ale debice to pewnie produkuja ze zuzytych prezerwatyw.
Wg mnie to tluka je na tych samych liniach technologicznych i tylko zmieniaja wulkanizery, ktore odbijaja logo na oponie. Goodeary, fuldy itd. z najnizszej polki to debice i tyle.

Tytuł:
wiarus junior

Wrzuć na luuuz kolego - weekend mamy.

Dębica jest taka sobie i opinie to potwierdzają (gdyby to była opinia 1 osoby - ale tam masz około 300). Fulda też najlepsza nie jest. Opinie o dębicy, fuldzie i też hankooku pokrywają się z testami (co nie dziwi) - wystarczy tylko ich poszukać. Ja nie kupiłem nexena, bo nie mogłem znaleźć testów na sieci.

Nie jest prawdą, że tylko logo się zmienia - zmienia się też i skład mieszanki.
Dębica to nie to samo co GY (a wiem co mówię, bo miałem zimowe Dębice, mam zimowe GY - komplety nowe).

W większości koreańskich fabryk udziały też mają zachodni producenci.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Fotki Nexen 2000 na aucie

http://picasaweb.google.pl/buczyk/BMW735i

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Opinie ludzi jeżdżących na opiniowanych oponach można między bajki włożyć. Pomijając drobny odsetek ocena opony będzie taka jaka rynkowa pozycja marki. I tak zawsze GoodYeary będą wyżej cenione od Dębicy, niezależnie czy Goodyear byłby lepszy czy nie. I tutaj, paradoksalnie, wielkość próby będzie miała odwrotny wpływ na prawdziwość wyników.
Im większa liczba ocen tym ocena będzie bliższa pozycji marki na rynku.

Najlepsze byłyby suche dane tj. hałas wewnątrz auta, hałas na zewnątrz auta, długość drogi hamowania, zużycie paliwa i szybkość zużywania się bieżnika w jednym aucie, przy jednej szerokości opony.
A takich danych nie widziałem.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tak po tym, co piszecie, myślę, że w grę wchodzą Uniroyal'e, Hankook'i i Nexeny (jako własny typ:D). Tak szukam trochę na alledrogo, ale może jest jakieś lepsze miejsce w internecie na kupienie opon? No chyba, że "na żywo" też można kupić tak tanio (Bydgoszcz, lub ewentualnie Piła)?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Odświeżam temat, bo nie mogę już dłużej dręczyć mojego zawieszenia kwadratowymi kołami. Pytanie jest takie. Mam do dyspozycji pod maską 136 kucyków (przynajmniej kiedyś tak było) i nie wiem czy opony z indeksem prędkości "H" wystarczą, czy może powinienem bezwzględnie kupić jakieś "V"?Chodzą mi po głowie Hankooki K415 Optimo z indeksem "H". Co o tym myślicie? No i jeszcze jedno. Mam alufelgi. Teraz są na nich opony 195/55/15 (przód) i 205/55/15. Chciałbym na te alusy założyć normalny profil 65. Jaka jest maksymalna szerokość opony z przodu i z tyłu? Mogę po prostu wrzucić na przód i tył 195? Czy lepiej z tyłu szerzej? Jaką konfigurację polecacie?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Prezeslaw pisze:
Jaką konfigurację polecacie

dane katalogowe auta [zlosnikz]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To już sprawdzałem. Wg katalogu powinienem założyć wszędzie 185/65/15 z indeksem H. Nastraszył mnie koleś ze sklepu oponiarskiego, który stwierdził, że indeks H może być za słaby na taką moc. Poza tym nie wiem, czy szerokość 185 nie będzie za mała na te felgi, a chciałbym na nich jeździć. Pytam więc, czy zmieszczę do mojej 190tki opony 195/65/15, albo 205/65/15. I jak to jest z tym indeksem prędkości?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Q : 160 km/h,
R : 170km/h
S : 180 km/h
T : 190 km/h
H : 210 km/h
VR : > 210 km/h
V : 240 km/h
ZR : > 240 km/h.
W : 270 km/h
Y : 300 km/h

H jak najbardziej wystarczy, zresztą o ile dobrze pamiętam z motorków, to przekraczenie prędkości tych wyższych indeksów nigdy nie kończyło się niebezpiecznie. Granice bezpieczeństwa zawsze są ustalane poniżej prawdziwego progu bezpieczeństwa. Zresztą jeśli opona jest źle wykonana i ma się na niej zrobić bąbel np to i tak się zrobi, choćbyś nawet nie przekraczał 110.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00